Przednówek to czas, kiedy mamy dostępne tylko rodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki: ? 4 jabłka(...)łyżki wiórków kokosowych ? 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka ? 100 g masła ? 8 czubatych łyżek mąki pszennej ? 2 czubate łyżki otrąb pszennych ? 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego oraz ? wiórki kokosowe i czekoladowe płatki do posypania ? 2 biszkopciki ? masło do smarowania formy Wykonanie: ? Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. ? Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. ? Wrzucić do formy jabłka
To co kochammają w składzie jajka inne nie, mają inne proporcje składników itp. Ja osobiście zrobiłam to ciast bez jajek i z dodatkiem galaretki. Ciasto wyszło pyszne, tak jak się tego spodziewałam, choć nie do końca wyszedł mi taki kształt jaki ta chatka powinna mieć. Ciasto w oryginale jest w kształcie trójkąta, u mnie wyszło czworokątne, ponieważ trochę źle rozłożyłam proporcje masy(...)boki tyle ile się dało, a na wierzchu domku ułożyłam dodatkową warstwę herbatników. Ciasto pozostawiłam zawinięte w folię i schowałam do lodówki do stężenia. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej połamaną na kawałki czekoladę. Tak przygotowaną polewa posmarowałam wierzch i boki ciasta i znów odstawiłam ciasto do lodówki. U mnie spędziło w niej całą noc. Przez ten czas czekolada zastygła
Waniliowe Improwizacjewięcej) Wykonanie: Do większego naczynia przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy drożdże, siemię lniane, kurkumę i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło, jogurt i wodę i ręką zagniatamy na niezbyt sprężyste ciasto. Wykładamy je na stolnicę, rozwałkowujemy na duży prostokąt, pokrywamy równomiernie nadzieniem pozostawiając wolne brzegi. Następnie zwijamy, zlepiamy końce i przenosimy do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Nasz makowiec zawijany przykrywamy ściereczką(...)jestem zajęta czymś innym:) ). Pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (ja używam funkcję góra-dół). Ostudzoną struclę można polukrować lub udekorować czekoladową polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj mnie
Lamarida.plróżaną marmoladą. Ulubione M. i mam nadzieję, że nawet jak nie będą mu smakować, to mi tego nie powie :D, bo wiecie już, że mój Małżonek uwielbia wszelkie ciasta, ciasteczka... ale te ze sklepu, cukierni... domowych nawet ruszyć nie chce :/ W zasadzie nie powinno mnie to martwić, bo więcej dla mnie, no ale ;) Nie wiem czy uda mi się napisać(...)póki co ostatkami sił napisałam na wafelki, więc nie zwlekam tylko od razu się dzielę ;) Składniki: Masa kokosowa: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru kryształu 170g kokosu 100g masła 82% Masa czekoladowa: 250g masła 82% ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao ¼ szklanki wody 1 kwadratowy andrut Sposób przygotowania: Mleko z cukrem gotujemy. Do gorącego dodajemy kokos oraz cząstki masła i mieszamy
Kuchnia w czekoladzieMój przepis na idealne śniadanie? Szybkie, smaczne i jedzone w towarzystwie najbliższych ;) Na weekendowy pierwszy posiłek polecam mocno czekoladowe pancakes w towarzystwie kakao lub aromatycznej kawy. Potrzebujemy: * 2 jajka * 1,5 szklanki mleka * 2 szklanki mąki pszennej * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 czubate łyżki kakao * 0,5 szklanki cukru * 80 g roztopionego masła * borówki (lub inne owoce jagodowe) * cukier(...)puder Przygotowanie: Jajka i mleko roztrzepujemy za pomocą rózgi. Cały czas ubijając dodajemy po kolei - cukier, kakao, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy do ciasta roztopione masło i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez użycia dodatkowego tłuszczu (chyba że przywierają, wtedy wystarczy delikatnie nasmarować patelnię olejem
W poszukiwaniu inspiracjiczasu po prostu mam ochotę na kawałek tej lepkiej słodyczy. Ostatnio odkryłam przepis, który działa jeszcze lepiej niż czekolada na wszystkie smutki I zmartwienia – czekoladowe pancakesy. Są pyszne – intensywnie czekoladowe, puszyste, mięciutkie. Może macie ochotę spróbować? Składniki na 10 sztuk: • 1 szklanka mąki pszennej • 1 jajko • 200 ml mleka • 1 pełna łyżka masła • ¼ szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżeczki(...)przygotowania: 1. W misce umieścić mąkę, cukier, proszek do pieczenia I jajko. 2. Wlać mleko. 3. Dodać pozostałe składniki, w tym masło rozpuszczone na patelni. 4. Trzepaczką rózgową wymieszać ciasto na jednolitą masę. 5. Rozgrzać suchą patelnię, smażyć na niej pancakesy z obu stron. 6. Usmażone placuszki odkładać na stosik. 7. Podawać z dowolnymi dodatkami: nutellą, czekoladą. U mnie
W mojej kuchnibyłam mała. Uwielbialiśmy chatkę. Składniki: 1 margaryna 1 żółtko 1/2 kg sera olejek cytrynowy 1 szkl cukru pudru 1 łyżka kakao 3 paczki herbatników 1 szkl mleka polewa czekoladowa – gotowa lub samodzielnie wykonana Ser przekręcam przez maszynkę. Wszystko oprócz herbatników ucieram na jednolitą masę. Dzielę masę na 2 części (1 większą, 2 mniejszą). Do mniejszej dodaję kakao(...)herbatniki układamy biały ser, następnie kolejna warstwa herbatników i ciemny ser, albo tak jak ja to zrobiłam – bez drugiej warstwy herbatników Złożyć ciastka aby powstał stożek. Polać ciasto polewą. Polewa: 8 łyżek cukru 1/2 margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Rozpuścić margarynę, dodać cukier, mieszając dodać kakao i wodę, zagotować. Ostudzić ciągle mieszając. Artykuł Chatka Baby
MojaQchnia.plpłaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka wymieszane z octem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa: 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy 200 g masła(...)ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować,na gotujące wlać masę jajeczną,mieszać aż zrobi się budyń. wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z chałwą, dodawać wystudzony budyń oraz spirytus. Masa czekoladowa: 3 jajka 2 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 200 g masła 1 łyżka spirytusu Jajka ubijać z cukrem na parze około 10 minut. Następnie zdjąć
Niespełnione zdolności kulinarnePrzednówek to czas, kiedy mamy dostępne tylko rodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako(...)wiórków kokosowych • 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka • 100 g masła • 8 czubatych łyżek mąki pszennej • 2 czubate łyżki otrąb pszennych • 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego oraz • wiórki kokosowe i czekoladowe płatki do posypania • 2 biszkopciki • masło do smarowania formy Wykonanie: • Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. • Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać
To co kochampewo zauważyliście, że na moim blogu wśród przepisów dominują propozycje śniadaniowe i desery. Były placuszki różnego rodzaju, były fit ciasta, ciasteczka z kubeczka, muffiny, naleśniki, gofry i wiele, wiele innych. A dzisiaj przyszła pora na OWSIANKĘ. Z reguły robię ją na wodzie, bo tak jest szybciej i prościej, a równie smacznie, jak na mleku. Często ważną rolę w owsiance spełniają(...)dodatki: musy owocowe, same owoce lub popping jaglany. Czasami dodaję część batonika proteinowego. Kombinacji jest naprawdę wiele. A dziś mam dla was bardzo łatwy przepis na owsiankę z musem czekoladowym. 4-5 łyżek płatków owsianych zalej gorącą, przegotowaną wodą i odstaw na 5-10 minut. W tym czasie przygotuj ulubiony mus. To u mnie dzisiaj połączenie 1-2 łyżek jogurtu
Tetiisheridodajemy po jednym jajku, małej szczypcie soli i kilka kropli aromatu. Kolejno dodajemy powoli zmieszaną wcześniej mąkę z sodą oczyszczoną. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy krople czekoladowe, mieszamy je z resztą składników łyżką. Naszą masę najlepiej włożyć teraz na 10-15 minut do lodówki w celu schłodzenia, będzie bardziej zwarta. Szykujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka(...)kuliki wielkości orzecha (wolę mniejsze ciasteczka) i układamy je na blaszce w dość sporych odstępach – ciasteczka podczas pieczenia „rozpływają się” na boki (taki ich urok). Resztę ciasta wkładamy do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 8-10 minut w zależności od piekarnika (brzegi ciastek muszą się zarumienić). Ciasteczka
Słodkie okruszkiNastępnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Przesiać obydwie mąki i połączyć z naparem kawowym, następnie przelać do pierwszej masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec około 40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić(...)cukru 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 puszka (380g) frużeliny wiśniowej 2 łyżki kremu czekoladowego Przygotowanie: Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. Osobno zmiksuj resztę mleka z żółtkami oraz obiema mąkami. Mieszankę wlej do gorącego mleka i energicznie mieszaj. Gotowy krem przykryj folią
Kulinarna (nie)codziennośćPyszny czekoladowy biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i obowiązkowo truskawki. Taki torcik na Walentynki sprawdzi się na pewno. Częstujcie się! Składniki : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej * 2 łyżki kakao * pół szklanki cukru * łyżeczka proszku do pieczenia * 500ml kremówki * 200g serka mascarpone * słoiczek dżemu wiśniowego * 2 łyżki soku z cytryny * truskawki i czekolada do dekoracji Przygotowanie : Ubić jajka(...)cukrem, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać ciasto do prostokątnej blaszki. Piec 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Każdy blat nasączyć ciepłą wodą z cytryną. Wyłożyć dżem i krem z ubitej kremówki z mascarpone. Ja nie dodaję cukru do kremu - czekolada jest słodka. Odstawić torcik do lodówki na kilka godzin
Magiczne Życie Marty