równiutkie części:) Moim drugim ulubionym cytatem jest " bądź powodem, dla którego ktoś się dziś uśmiechnie" - dzięki tym ciasteczkom mój dom był dziś bardzo szczęśliwym domem:) KAKAOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWO-PIANKOWĄ NIESPODZIANKĄ Składniki (ok.20 DUŻYCH ciastek): 4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru trzcinowego 1/4 szklanki mleka 3,2 % 1 jajko w temperaturze pokojowej 1,5 łyżeczki proszku(...)proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce. Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu
Gotowanie to kochaniedelikatnie mieszam szpatułką. Wylewam masę do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno wykładamy papierem) Piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczam je na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiam biszkopt do wystygnięcia. Składniki masa: 2 opakowania śmietany 30% (330ml) 1 czekolada gorzka 1 opakowanie(...)masa, drugi krążek, nasączyć, dżem, masa. Trzeci krążek, nasączam, masą pokrywam cały tort i polewam nierównomiernie czekoladą gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Tort jest wspaniały. Artykuł Tort czekoladowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plzamiast cukru posłużyć się naturalnie słodkimi bananami oraz rodzynkami, a w miejsce śmietany i masła użyć oleju kokosowego. Scones podawać można z dodatkiem miodu lub na przykład domowego kremu czekoladowo-orzechowego, w której to wersji szczególnie je sobie upodobałam. Da się zdrowiej, a przy tym nadal prosto i pysznie? Da się! Składniki na 6 sztuk: 200g pełnoziarnistej mąki orkiszowej(...)następnie lekko wyrobić palcami, aż mąka zacznie delikatnie zbijać się w grudki. Dodać rodzynki, puree z banana oraz mleko – składniki połączyć dłonią lub łyżką w jednolite, delikatnie klejące się ciasto. Posypanymi mąką dłońmi przełożyć ciasto na papier do pieczenia, rozpłaszczyć na kształt okręgu i grubość około 2cm. Pokroić na 6 części. Papier wraz z bułeczkami przełożyć na blachę, wstawić
Even Better Foodwilgotne w środku i mają apetycznie zrumienioną skórkę. Same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego przed podaniem obficie posypcie je cukrem pudrem. ➤ Zobacz także: Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym . Mini pączki z ricottą i skórką cytrynową - Baci di ricotta Składniki / na 28 sztuk: 3 jajka skórka otarta z 1 eko cytryny (a nawet dałabym więcej, jeśli lubisz cytrynowy(...)chwilę, do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie dodaj je do mokrych składników i wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, ewentualnie łyżką. Powstanie gęste i lepkie ciasto. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Polecam jakiś mniejszy i wysoki, np. rondelek, wtedy zużyjesz mniej tłuszczu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz się rozgrzał, wrzuć do niego kawałek chleba, albo odrobinę
Chilli Czosnek i Oliwanaleśnik lub omlet na pianie z białek, pokrojony na kawałki w trakcie smażenia. Pysznie smakuje z różnymi dodatkami - u mnie z sosem truskawkowym, kawałkami świeżych truskawek oraz polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Pomysł na proste i pożywne śniadanie na słodko. Składniki: (na 2 porcje) 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki miodu/syropu z agawy(...)drugą stronę za pomocą łopatki i smażymy przez około 2 min., po czym kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek omletu przewracamy i smażymy z każdej strony, aż ciasto się zetnie, a omlet nie będzie w środku surowy. W między czasie myjemy truskawki, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Kilka truskawek odkładamy w całości, a pozostałe blendujemy na sos. Odłożone truskawki kroimy
Kuchnia MagdaLenyMuffinki czekoladowe są łatwe w przygotowaniu, smaczne i na każdą okazję. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 4 jajka rozmiar "M" 1 cukier waniliowy 1/2 szklanka cukru 1 szklanka mleka ( 250 ml ) 1/4 szklanka oleju 3 łyżki kwaśnego dżemu 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej tortowej PRZYGOTOWANIE(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodaję żółtka i cukry i dalej ubijam. Wlewamy mleko, olej i chwilę miksujemy. Do ciasta dodaję 3 łyżki dżemu, ciemne kakao i mieszamy. Wsypujemy również proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy. Do papilotek wlewamy ciasto, pieczemy je 40 minut w temperaturze 180 *C. Do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy
Kulinarne Fantazje Mariolikakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Mus I - Czekoladę gorzką(...)obrotach. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Do tortownicy o wymiarach biszkoptu na spód kładziemy 1 blat biszkoptu. Na biszkopt wykładamy cały I mus, wyrównujemy wierzch i wstawimy do lodówki
Ciastka - domowe słodkościNaleśniki czekoladowe, pyszne naleśniki z kakao. Idealne do słodkich dodatków, kremów owocowych , owoców z bitą śmietaną. 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 ml mleka, 2 łyżki stopionego masła, 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao), 1 łyżka cukru pudru, sól, tłuszcz do smarowania patelni (u mnie masło klarowane), Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko wsypać kakao, cukier(...)puder, oraz szczyptę soli i wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka, gdy za płynne wsypać trochę mąki. Ciasto odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki - patelnię rozgrzać, smarować masłem (pędzelek maczam w rozpuszczonym maśle klarowanym), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta
królestwo garówBabeczki czekoladowe z marmoladą do przygotowania w 15 minut. Są pyszne , puszyste , wilgotne w środku , wprost rozpływają się w ustach . Dzieci je uwielbiają, ale i nie tylko dzieci :) Nic trudnego, wystarczy tylko wszystko zamieszać i upiec. Babeczki te najczęściej piekę, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego , znikają bardzo szybko :) Babeczki czekoladowe z marmoladą - składniki na 12 babeczek(...)całe jajka z kefirem i olejem. Następnie wsypać wszystkie suche składniki, ponownie wymieszać mikserem, aby składniki się połączyły. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wlać po łyżce ciasta, na wierzch położyć odrobinę marmolady (u mnie było to niespełna pół łyżeczki marmolady). Na to wylać drugą łyżkę ciasta. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babeczki około 20-23 minuty
Zrób to smaczniedelikatnie wymieszałam drewnianą łyżką. Połowę ciasta przełożyłam do formy silikonowej na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej części ciasta dodałam roztopioną i wystudzoną czekoladę i wymieszałam. Ciasto ciemne wyłożyłam na jasne i przemieszałam już w formie łyżką. Truskawki opłukałam, osuszyłam, pozbawiłam szypułek i obtoczyłam je mąką. Tak przygotowane truskawki poutykałam w ciasto. Formę przykryłam folią aluminiową(...)zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i na najmniejszym ogniu gotowałam babkę przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu formę z babką od razu wyjęłam z wody. Ciasto wystudziłam w formie i dopiero wyjęłam na talerz. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na babki gotowane, np.: babka zebra z kisielem (link do przepisu: Waniliowe
Waniliowe ImprowizacjeSkusił mnie ich wygląd i smak, gdy zobaczyłam je na którejś z niemieckich stron kulinarnych. 5 składników i blender - oto przepis na czekoladowe babeczki z masłem orzechowym. Są mięsiste, ciężkie, nie za słodkie, mocno czekoladowe, z wyczuwalnym smakiem i aromatem orzeszków ziemnych. Przypominają brownie z masłem orzechowym. Orzechowo-kakaowe muffinki Składniki (na 6 zwykłych lub 12 mini babeczek): 120g(...)łyżki syropu daktylowego lub klonowego, posiekane orzeszki ziemne olej kokosowy lub roślinny do wysmarowania foremek i mąką ryżowa do wysypania. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolite ciasto. Foremki na muffiny posmarować olejem, oprószyć mąką ryżową, każdą napełnić ciastem na 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 23-25 minut w temp 170stC (termoobieg). Mini babeczki pieczemy
Obiad gotowyPieczone mini pączki z dodatkiem twarogu i rodzynek to niewątpliwie szybki wypiek, który zawsze się uda. Bez dodatku drożdży, bez oczekiwania na wyrastanie ciasta, szybkie i proste. Są przepyszne i banalnie proste w przygotowaniu – wystarczy wymieszać wszystkie składniki i od razu piec. Pączki serowe są puchate, w smaku przypominają słodkie bułeczki. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 250 g twarogu(...)proszek do pieczenia, wyrabiam gładkie ciasto. Wsypuję wymoczone i osuszone rodzynki. Blat podsypuję mąką. Z ciasta przygotowuję rulon, kroję go na niewielkie kawałki, z których formuję kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Możesz też odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki. Ważne, by lekko podsypywać ciasto mąką oraz dłonie, kiedy chcemy formować kulki. Ciasto lekko się klei. Z podanych proporcji
Zasmakuj KuchniNajprostszy deser – maracuja kokos trifle powinien oficjalnie otwierać nową kategorię czyli proste desery. Co w zasadzie nie jest złym pomysłem. Czyli jak nie wiesz jak
RelaxtimeNie ukrywam, że różnego rodzaju Milkshake’i kojarzą mi się restauracjami czy knajpami amerykańskimi. Pyszne, słodkie napoje mleczne udekorowane głównie dużą ilością bitej śmietany oraz
Danka Pichci