przygotuje z niej kompotu, bo to jedyna „potrawa” Wigilijna, której szczerze nie znoszę i nie ciągnie mnie do tego żeby przygotować ją samej Postanowiłam zatem, że użyję je do ciasta. I to był strzał w dziesiątkę! Zresztą co ja będę Wam opowiadała, spróbujcie sami! Sernik z bakaliami Składniki: 500 g zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku(...)mieszanka owoce suszone firmy Helio ) 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 5 białek 5 łyżek cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 opakowanie serfixu Dodatkowo: około 100 g mlecznych groszków czekoladowych (u mnie firmy Helio ) około 25 g białych groszków czekoladowych (u mnie firmy Helio ) Wymiary formy 25 cm x 25 cm. W misce ucieramy twaróg z żółtkami. Dodajemy do niego
PatiGotujeStaram się unikać cukru w diecie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Staram się wtedy przygotowywać fit ciasta bądź desery. Dziś prezentuję Wam ciasto brownie w wersji fit. Składniki : 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 4 łyżki słodzika, ja używam erytrytolu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sody aromat 3 łyżki ciemnego kakao 1 banan Przygotowanie: fasolę przełóż(...)miski do miski dodaj resztę składników zmiksuj wszystko na gładką masę masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia piecz w 180 stopniach przez 40 minut możesz polać polewą czekoladową ( rozpuść po prostu ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej) lub posypać cukrem pudrem Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać suszone owoce. (Większe należy pokroić.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować bitą(...)nich wmieszać odpowiednią ilość różowego barwnika. Całość naprzemiennie przełożyć do worka cukierniczego. Muffiny udekorować bitą śmietaną oraz innymi ozdobami. (Ja użyłam produktów z mojej ulubionej Cukieterii, m.in. czekoladowego twistera , kolorowego maczku i cukrowych oczek
Di gotujeTworząc nasze produkty uwzględniamy wszystkie aspekty ważne dla osób chcących odżywiać się optymalnie: liczbę kalorii, bilans makroskładników, zawartość mikroelementów czy indeks glikemiczny. W naszej ofercie znajdują się batony i ciasta bezglutenowe, bezlaktozowe, czy też stworzone z myślą o diabetykach. 1. Baton żurawina + jagody goji 140g Składniki: banany, płatki owsiane, płatki jęczmienne, odżywka białkowa, żurawina, jagody goji. Wartość odżywcza: wartość energetyczna(...)wygląda jak te, które większość z nas robi w domu. Nie za słodki, nie za ciężki, akurat w punkt! Żurawina i jagody goji nadają przyjemnego kwasku. 2. Baton owocowo-czekoladowy 140g Składniki: banany, płatki owsiane, płatki jęczmienne, odżywka białkowa, czekolada 90%, owoce sezonowe, wanilia. Wartość odżywcza: wartość energetyczna 276kcal, tłuszcz 4g, węglowodany 40g, białko 20g. Opinia: Baton o tej samej
Be Fit Be Strong100g mlecznej czekolady łyżka masła Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasteczek: masło, mąkę, cukier, jajko, sok i skórkę z pomarańczy, cynamon, wanilie i sól szybko zagnieść aż utworzy gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciasteczka i układać na papierze do pieczenia(...)przez 15 minut. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-14 minut, do lekkiego zezłocenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Wystudzone ciasteczka maczać w niej aby utworzyć czekoladowy brzeg. Pozostawić na kratce do stwardnienia polewy
Pyry na GazKolejne placuchy, mi to się chyba one nigdy nie znudzą ;) Tym razem wymieszałam serek homogenizowany, kakao i kilka innych rzeczy, wyszło pysznie. Dlatego zapraszam Was na czekoladową rozpustę ;) Ps. Taka mała prośba, kliknijcie czasem w reklamy ;) Was to nic nie kosztuje, a mi pozwala rozwijać bloga :) Dziękuję :) Składniki (porcja dla 2 osób): serek homogenizowany naturalny 150g (możecie użyć np waniliowego(...)żytnią) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mleka Mieszamy ze sobą serek i jaja, dosypujemy mąkę, proszek i kakao, mieszamy dolewając mleka tak, by powstałe ciasto było dość gęste, ale spływało z łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju (lub jeśli macie dobrą patelnię jak np. ta , bez tłuszczu)Podawać z jogurtem, ulubioną konfiturą
Cynamonowe szczęścieczas ubijając. Do żółtek dodać pianę z białek , mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę na muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach C około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Polewa 100 g czekolady 3 łyżki mleka Czekoladę rozpuścić nad parą z dodatkiem mleka. Krem(...)cukrem na sztywno, a następnie dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Z babeczek ściąć górę Każdą babeczkę udekorować kremem i przyłożyć wierzch babeczki posmarowany czekoladą babeczki z czekoladową czapeczką
O kuchni z uczuciemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł na ciastka z chałwą zaczerpnęłam z bloga: Filozofia Smaku. Postanowiłam zrobić ciastka w wersji czekoladowej. Zmniejszyłam też proporcje podane w pierwotnym przepisie. Ciasteczka są pyszne, chrupiące na wierzchu i lekko wilgotne w środku. (11 sztuk) 50g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej) 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki proszku(...)sody oczyszczonej 1-2 łyżki kakao Margarynę/masło zmiksować z chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 1/2 godziny). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp między ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki
Di gotujeZgodnie z obietnicą zaczynam jagodowy weekend :) Dzisiejsza propozycja to połączenie pysznych domowych czekoladowych ciasteczek z ulubionymi lodami (ja wybrałam BigMilki) i jagodami. Prosta lodowa kanapka to idealny pomysł, żeby urozmaicić zwykłe lody. Możecie także sprawić przyjemność dzieciom wybierając ciekawe kształty foremek. Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu(...)wanilii 1 jajko +0,5 szklanki jagód, lody śmietankowe Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie
Ciastkozercymasło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać(...)składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła, ale nie gorąca (bo może się przypalić), wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce (wyjmujemy na godzinę przed podaniem) :-) POLECAM
Rozpustne gotowaniejuż właściwie cała ciężka robota odwalona. A to dlatego, że dziś proponuję szortbredy- genialne ciastka maślane, które już w kilku wersjach tu polecałam, ( cytrynowo-tymiankowe , kwiatowe i czekoladowo-tymiankowe ). W wersji z książki "coffee- a fine selection of sweet treats"- jeśli próbowaliście friandów ze śliwką , to już wiecie, że można jej zaufać:) KAWOWO- ORZECHOWE SZORTBREDY 200g mąki 2 łyżki(...)Mąkę przesiewamy i mieszamy z kawą i cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy z suchymi składnikami do otrzymania kruszonki. Dodajemy orzechy i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. Formujemy z niego rulon i wkładamy do lodówki na 30 minut (można umieścić ciasto w zamrażarce, wtedy można skrócić czas schładzania). Zimne ciasto wyjmujemy, kroimy na plasterki i stemplem odbijamy
les mirabellespieczenia, cukier, masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na jedną godzinę do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 – 3 milimetry lekko podsypując mąką,. Foremką lub małą szklanką wykrawać okrągłe ciasteczka. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie(...)temperaturze 180 stopni C i do chwili aż się lekko zarumienią. Upieczone ciastka wystudzić, jedno ciastko posmarować powidłami, dokleić do niego drugie ciastko i lekko docisnąć. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło i śmietanę. Ciastka z nadzieniem moczyć do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i układać na kratce aby polewa zastygła. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 20-25 minut. Studzić z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzaniu przekroić biszkopt na pół. Nałożyć krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać polewą czekoladową. Krem: 2 szklanki mleka pełnego w proszku (użyłam łaciatego) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 300 g masła Mleko zagotować z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć mikserem, a następnie(...)krem będzie jednolity. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 70 g miękkiego masła Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Krem po schłodzeniu jest dość twardy, więc przed podaniem należy ciasto wyjąć z lodówki, a jeśli kroicie prosto z lodówki to najlepiej kroić ciepłym nożem
Delicious TitbitsDzisiaj co prawda Dzień Czekolady, ale niestety nie mam dla Was w zanadrzu żadnego czekoladowego przepisu. Jednak jeśli macie ochotę suszone morele możecie w muffinkach zastąpić np. kostkami ulubionej czekolady ;) Składniki na 10-11 muffinek: 170g mąki pszennej tortowej 70g cukru 120ml oleju 70ml jogurtu naturalnego 70ml maślanki lub kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)suszonych moreli płatki migdałów do posypania Przygotowanie: W osobny naczyniach wymieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków migdałów i moreli). Następnie połączyć zawartość obu misek. Delikatnie, niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Foremki na muffinki napełnić do połowy, włożyć suszoną morelę i przykryć łyżką ciasta (powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości). Posypać płatkami migdałów. Piec
Ze smakiem i z pasjąmisce wymieszać mąkę orkiszową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec(...)odstawić na ok,10 minut a następnie wyjąć z formy. Najlepiej polukrować jeszcze letnią babkę, lub gdy wystygnie obsypać mielonym ksylitolem lub pudrem. U mnie z lukrem i płatkami czekoladowymi bez cukru (słodzone ksylitolem). Smacznego
Smaczne Zdrowe