Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 20-25 minut. Studzić z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzaniu przekroić biszkopt na pół. Nałożyć krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać polewą czekoladową. Krem: 2 szklanki mleka pełnego w proszku (użyłam łaciatego) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 300 g masła Mleko zagotować z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć mikserem, a następnie(...)krem będzie jednolity. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 70 g miękkiego masła Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Krem po schłodzeniu jest dość twardy, więc przed podaniem należy ciasto wyjąć z lodówki, a jeśli kroicie prosto z lodówki to najlepiej kroić ciepłym nożem
Delicious TitbitsDzisiaj co prawda Dzień Czekolady, ale niestety nie mam dla Was w zanadrzu żadnego czekoladowego przepisu. Jednak jeśli macie ochotę suszone morele możecie w muffinkach zastąpić np. kostkami ulubionej czekolady ;) Składniki na 10-11 muffinek: 170g mąki pszennej tortowej 70g cukru 120ml oleju 70ml jogurtu naturalnego 70ml maślanki lub kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)suszonych moreli płatki migdałów do posypania Przygotowanie: W osobny naczyniach wymieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków migdałów i moreli). Następnie połączyć zawartość obu misek. Delikatnie, niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Foremki na muffinki napełnić do połowy, włożyć suszoną morelę i przykryć łyżką ciasta (powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości). Posypać płatkami migdałów. Piec
Ze smakiem i z pasjąmisce wymieszać mąkę orkiszową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec(...)odstawić na ok,10 minut a następnie wyjąć z formy. Najlepiej polukrować jeszcze letnią babkę, lub gdy wystygnie obsypać mielonym ksylitolem lub pudrem. U mnie z lukrem i płatkami czekoladowymi bez cukru (słodzone ksylitolem). Smacznego
Smaczne Zdroweokazję spróbować oryginalnych we Włoszech, tęskniłam za ich smakiem. Dziś, a raczej wczoraj zrobiłam sobie sama. Przepis pochodzi ze strony Pani Doroty Moje Wypieki . Wczoraj upiekłam też czekoladowe z innego przepisu - napiszę go jutro. Obiecuję:) Składniki: 1 duże jajko 90 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)ubić z cukrem, dodać ekstrakt. Następnie mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Obsypując dłonie mąką uformować podłużny chlebek. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką, bo ciasto jest lepiące. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć i lekko ostudzić. Po wystudzeniu pokroić go nożem piłką na 1 cm kromeczki
Blondynka Gotujenikt mnie nie powstrzymywał, więc nie mam wyrzutów sumienia. Wydaje mi się, że to przepis idealny, choć można go różnie modyfikować, zależnie od własnych upodobań. Można polać polewą czekoladową, albo posypać wiórkami kokosowymi, do masy serowej można dodać rodzynki, a jeśli ktoś nie lubi, brzoskwinie. W każdym razie to taka moja baza sernikowa, wstęp do eksperymentów, który już(...)órki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać je na drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie
Przepysznik - BLW i nie tylkoefekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty mus czekoladowy. Do jego zrobienia wykorzystałam przepis Nigelli, ale nieco go podrasowałam na tą specjalną okazję ;) Mój blok ma sporo dodatków i jest potrójnieczekoladowy. Dlatego potrójnie, bo wykorzystałam do niego trzy rodzaje czekolady(...)wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy z tym problemu, ale dość już mojego gadania. Zapraszam na przepis. Blok potrójnieczekoladowy ilość składników na formę w kształcie serca o szerokości 26 cm Do podstawowej wersji będziemy
Ratunku obiaduwieńczyła świeża malinka- mniam.... takie ciacha lubimy 👌😋 U mnie średnia blaszka o wym. 27,5x22,5cm Składniki: spód: - 150g sucharów (u mnie orkiszowe) - 230g nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego Suchary rozkruszyć, dodać krem orzechowy i dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie powygniatać dno, miejsce przy miejscu. Odstawić do lodówki. masa serowa: - 450g gęstego(...)masa gęstnieje błyskawicznie), wykładamy ją na spód z sucharów i nutelli, dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki. Na schłodzona masę serową wylewamy lekko tężejącą czwartą galaretkę, odstawiamy ciasto do lodówki. polewa ganache: - 80g czekolady (u mnie deserowa) - 80g słodkiej kremówki (30%) - 17g gorącej wody - 4g żelatyny Kremówkę zagotowujemy w rondelku, zdejmujemy z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę
Smaczne Zdrowepodania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce(...)niech doda do mąki płaską łyżeczkę proszku do pieczenia) 6 jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 torebka budyniu czekoladowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo: ok. 30 sztuk herbatników zwykłych
Maślane ciasteczkoorzechowego: 2 czubate łyżki masła orzechowego 50 gram masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mleka Ponadto: karmelizowane orzechy włoskie i migdały do dekoracji posypka karmelowa marki Delecta posypka czekoladowa marki Delecta Na suchej patelni prażę orzechy włoskie i pestki słonecznika. Po uprażeniu dodaję cukier i masło. Rozpuszczam składniki i karmelizuję bakalie. Pierniczki miksuję w malakserze na pył. Dodaję karmelizowane(...)serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw
Mango Papajamnie w domu obowiązkowo na świątecznym stole musi być babka wielkanocna. Dzisiejsza to babka waniliowa polana polewą czekoladową. Pyszna Składniki: - 250 g mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 5 jajek - 5 łyżek oleju - 150 g masła - 200 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 3 łyżki kremówki - 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy(...)cukrem ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami mąki, olej, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 50 minut w 180 C. Jeszcze ciepłą babkę wykładamy z formy na kratkę by wystygła. Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą dekorujemy
Zainspirowana w kuchnikiedykolwiek robiłam. Zachęcam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki z batonikami – składniki: 8 batoników Kinder czekolada 1 opakowanie francuskiego ciasta 1 żółtko 50 g czekolady mlecznej 30 ml śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki – przepis: Arkusz ciasta francuskiego pokroić na kształt prostokątów. Następnie każdy prostokąt przekrój pod skosem na 2 trójkąty. ( tak jak na zdjęciu ). Na każdym trójkącie(...)Rogaliki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać i posmarować wierzch każdego rogalika. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 st. C do zrumienienia. Przygotować polewę czekoladową. W małym garnuszku pokruszyć czekoladę dodać śmietankę i podgrzać na małym płomieniu .Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolity sos. Następnie lekko przestudzić polewę i polać nią rogaliki. Smacznego
Olcia gotuje!Prosty deser trochę inaczej. Wszystko za sprawą mleka (napoju) sojowego. Waniliowego! Pysznie i zdrowo Co nam trzeba? 500ml mleka (napoju) waniliowego sojowego (kupuję z Biedronce) dowolny
Latosiowydommiksujemy lub dobrze wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 20 cm). Można to zrobić ręcznie, lub jeśli składniki były odpowiednio schłodzone rozwałkować i wyłożyć. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni (u mnie termoobieg plus górna grzałka, połowa piekarnika), około 15 minut . Brzegi ciasta powinny się delikatnie przyrumienić. Gdy ciasto ostygnie ubijamy śmietankę , a następnie porcjami dodajemy(...)mascarpone. Dodajemy erytrytol i odżywkę białkową , dobrze miksujemy. Ciasto wykładamy kremem i posypujemy owocami . Jeśli są to owoce które mogą puścić sok, najlepiej nałożyć je przed podaniem. Ciasto przechowujemy w lodówce . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 3060 kcal 255 kcal Białko 60 g 5 g Tłuszcze 280 g 23 g Węglowodany netto
WegePrzepisCzas czytania: 2 min Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plplacuszki z kaszy manny propozycja na pyszne śniadanie. Zasmakują dzieciom jak i dorosłym.Bardzo łatwe do przygotowania z prostych składników. Podajemy według upodobań np. ulubioną konfiturą, frużeliną lub kremem czekoladowym. ok 10 placuszków 3/4 szklanki kaszy manny błyskawiczna 1 małe jajko pół szklanki mleka pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę Do napęczniałej kaszki dodajemy resztę składników wraz z żółtkiem i ponownie dokładnie mieszamy. Dodać pianę z białka i delikatnie wymieszać. (ciasto będzie gęste i lejące) Średnio rozgrzaną patelnię smarujemy olejem łyżką nakładamy porcje ciasta. Zmniejszamy płomień na mały i smażymy placuszki gdy pojawią się charakterystyczne bąbelki przewracamy na drugą stronę
Andzia Pichci