ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:1147/1443)

Oponki Jogurtowe 42

Czwartek, oraz z odpowiednią dekoracją na Walentynki. Pozwól swojej wyobraźni biegać po kuchni i ciesz się niezapomnianym smakiem każdej kolorowej oponki! 🌈✨ Przepis na Oponki Jogurtowe SKŁADNIKI: na 13 sztuk CIASTO: mąka pszenna (350 g) jogurt grecki (200 g) jajko (1 duże)  cukier (50 g) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) proszek do pieczenia (2 łyżeczki) olej lub smalec do smażenia(...)Wsypujemy partiami przesianą mąkę mieszając drewnianą szpatułką.  Na koniec proszek do pieczenia.  Z grubsza łączymy składniki szpatułką, a następnie wyrabiamy ręcznie.   Gotowe ciasto powinno być miękkie i plastyczne.  Odrywamy kawałki ciasta, które mniej więcej powinny mieć 50 g każdy.   Z każdego kawałka formułujemy kulki.   Najpierw kulamy w dłoniach, później na stolnicy, aby miały gładszą

Rita creative
Babeczki orzechowe 56

bzika na punkcie orzechów? Nie dość że są tak zdrowe, to ciężko oprzeć się smakowi tych chrupiących maluchów :) Dziś mam dla Was przepis na cudownie orzechowe babeczki polane polewą czekoladową. Są super do kawy czy herbatki :) Składniki (na 11 babeczek): 130 g. miękkiego masła 125 g. cukru drobnego do wypieków 3 jajka 125 g. mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego(...)cukrem oraz cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej masy. Wbijaj po 1 jajku cały czas miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Wymieszaj ciasto łyżką do połączenia składników. Formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami. Nakładaj do nich ciasto do 2/3 ich wysokości. Piecz na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra-dół przez 20 minut. Aby przygotować

Delicious Place
Babka pomarańczowo - czekoladowa 124

Pyszna, wilgotna i aromatyczna babka pomarańczowo - czekoladowa, upieczona na podstawie zmodyfikowanego przepisu na popularną  "Zebrę". 5 jajek 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową DELEKTA 1 szklanka soku pomarańczowego 100% (np.HORTEX) 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rozpuszczalne np. PUCHATEK lub NESQUIK  ok. 50g kandyzowanej skórki(...)dodawać porcjami, na przemian sok pomarańczowy i olej, a następnie cukier ze skórką pomarańczową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, z czego jedną połączyć z kakao rozpuszczalnym. Do  natłuszczonej foremki wlać najpierw jasne ciasto, a na wierzch kakaowe.  Piec ok. 60 minut w temp

Praktyczna pl
Piernik dojrzewający/staropolski 107

przed samymi świętami… Sama nie wiem dlaczego tak zwlekałam, bo smak piernika jest rewelacyjny. To ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik. Najlepiej gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni ale jeśli będą, to 2 tygodnie   nic się nie stanie, ciasto będzie równie smaczne.  Składniki: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 0,5 kg mąki pszennej orkiszowej(...)mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić i przełożyć do szklanego naczynia. Przykryć i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Podpowiedź:   Piernik upiec 5 - 7 dni przed świętami  Przygotowanie do pieczenia: Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach

W garach u Gosi
Sernik z cynamonem 127

Sernik z cynamonem,  najłatwiejszy sernik dla początkujących Sernik z cynamonem - przepis, który spodoba się wszystkim zabieganym, zapracowanym i leniuszkom. Wystarczy 5 minut i ciasto na puszysty sernik możemy wstawiać do piekarnika. Sernik cynamonowy po upieczeniu jest cudownie kremowy, wilgotny i bardzo aromatyczny. To sernik, który zawsze się udaje i nie opada. Upieczecie go bez problemu, nawet jeśli to Wasz(...)nadal często piekę. Sernik z cynamonem - Cztery Fajery Puszysty sernik z cynamonem można zrobić na spodzie z ciasteczek lub bez niego. Ten upiekłam bez spodu, ale za to z czekoladowo cynamonową polewą. Unoszący się w całym domu zapach cynamonu, dyskretnie przypomina, że wielkimi krokami zbliżają się najpiękniejsze święta w roku. Sernik jest przepyszny i świetnie pasuje do popołudniowej herbaty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik dojrzewający/staropolski 98

szklanego naczynia. Przykryć i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Podpowiedź:   Piernik upiec 5 - 7 dni przed świętami  Przygotowanie do pieczenia: Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 38 x 25 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia Każdą z części piernika rozwałkować na grubość(...)równomiernie obciążyć. Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Piernik pokroić na 3-4 części i dowolnie ozdobić czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi, bakaliami. Polewa czekoladowa (twarda): 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady 40 g masła W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać

W garach u Gosi
WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY 219

truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru Poncz: sok z całej cytryny 2 łyżki wody Dekoracja: galaretka truskawkowa 300 ml wrzącej wody perełki ażurki czekoladowe Wykonanie biszkoptu: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier(...)czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Wykonanie masy i musu truskawkowego: Zamrożone truskawki -całą ilość- 500 g (masa

Kuchnia MagdaLeny
Muffinki a’la brownie z kremem orzechowym 135

słodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe co nieco. Składniki: ciasto 300 g mąki(2 niepełne szklanki) 100 g masła(1/2 kostki) 100 g czekolady 100 g cukru 30 ml wody 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 20 g proszku(...)syropu. Dodajemy czekoladę. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Studzimy. W głębokiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko. Ręcznie łączymy ze sobą. Dodajemy sos czekoladowy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy. Śmietanę mocno chłodzimy. Zimną śmietanę

Ciasta z tradycjami
Czekoladowe babeczki 228

sobie ten magiczny składnik - KAKAO - to właśnie on sprawia, że czujemy się szczęśliwsi (na poziomie bilogicznym nasz mózg wydziela endorfiny - hormony szczęścia). Oto najprostszy przepis na babeczki czekoladowe ze składników, które każdy na diecie ketonowej ma w domu. Zrobienie ich zajmuje tylko 40 min ( uwzględniając czas pieczenia). :-) Składniki : • mąka kokosowa 50g • jajka 4 szt • olej kokosowy 60g • kakao 30g • łyżeczka(...)stewie i szczyptę soli. Miksujemy na puszysta masę ( nie krócej niż 10 min). Następnie wlewamy powoli (dalej miksując) olej z kakao. Delikatnie dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką. 5. Przekładamy ciasto do foremek i pieczemy ok. 20min. Smacznego

Keto Przepisy
CZEKOLADOWE BATONIKI Z KANDYZOWANYM IMBIREM 159

też mój mąż, narzeka i zrzędzi córka. Nie dopuszczam więc do tego stanu i staram się raz na kilka dni przyrządzić coś słodkiego. Dziś padło na surowe batoniki o czekoladowym (a raczej - karobowym) smaku z dodatkiem kandyzowanego imbiru, który będzie absolutnym hitem i składnikiem moich wielu słodkości (ten słodki imbir jest rewelacyjny...dlaczego nie odkryłam go wcześniej?!). Polecam! Składniki(...)łyżki startego na drobnych oczkach imbiru, 2 łyżki cukru kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na batoniki umieszczamy w kielichu wysokoobrotowego blendera i łączymy, aż do uzyskania klejącej masy. Powstałe ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wałkujemy na kwadratowy placek o grubości 1 cm.  Imbir z cukrem umieszczamy w rondelku i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy, a następnie wykładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami 196

Inspiracja z blogu: Mała Cukierenka - z niewielkimi modyfikacjami. Ciastka nie tylko wyglądają uroczo, ale są też niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Kuszą swoją kruchością i czekoladowym smakiem. Jeśli macie dzieci - to koniecznie wspólnie upieczcie takie ciasteczka, a zapewniam, że radość obum stronom będzie gwarantowana! Polecam! (około 18 sztuk) 100g masła 130g cukru  1 jajko (duże) 180g mąki pszennej(...)Masło z cukrami i szczyptą soli utrzeć do puszystości. Nadal miksując - dodać jajko, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę szybko zagnieść i połączyć z drażetkami. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka drażetek. Całość wstawić

Di gotuje
Wielkanocne gniazdka 145

szkoły i musi wytrzymać w temperaturze pokojowej do 16.00... Myślę, może babeczki z jajeczkami, coś jak gniazdka. I wtedy Hania przychodzi z pomocą i mówi: a pamiętasz mamo to ciasto w kształcie wielkiego gniazda? Aaaa i olśnienie! Faktycznie, niedawno widziałam w jakiejś gazecie z zeszłego roku, najprawdopodobniej w "BBC goodfood" Paluszki spełniają swoją rolę, tzn. rolę gałęzi, idealnie! Czekolada zastyga(...)święta za szybko w tym roku. Składniki: 150-170g paluszków (mogą być z solone) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła  małe czekoladowe jajeczka  ew. posypka Przygotowanie: Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, którą stawiamy na garnku z gorącą wodą. Co kilka minut ściągamy miskę i mieszamy czekoladę

bistro mama
Czekoladowe Naleśniki z Bananami 141

mieszamy wszystkie składniki (może być mikser ;) ). Mąkę oraz kakao przesiewamy przez sito i wsypujemy do płynnej masy. Całość należy połączyć z szczyptą soli i odstawić na dwie godziny. Z ciasta smażymy naleśniki na oleju ( najlepiej nalać kapkę i rozsmarować ja za pomocą ręcznika papierowego, wtedy oleju nie jest za dużo na patelni , a naleśnik w nim nie pływa). Należy pamiętać(...)się mleka). Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie łączymy z serkiem waniliowym. Banany obieramy, kroimy wzdłuż  na pół i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny aby banany nie ściemniały. Na każdy czekoladowy naleśnik wykładamy 2-3 łyżeczki masy budyniowej, następnie kładziemy na brzegu banana i zwijamy w rulon. Posypujemy resztą cukru pudru no i... Smacznego

W Moim Magicznym Domu
Serca z Bazylei i garść priorytetow 170

jakich dzisiaj chciałam Wam wspomnieć wymagają leżakowania więc trzeba się za nie zabrać dzień przed pieczeniem. Przepis podpatrzyłam u Anny na blogu  Addio Pomidory . Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, chrupiące i baaaardzo pyszne! Serca z Bazylei 100 g gorzkiej czekolady, połamanej 250 g mielonych migdałów 250 g cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 białka(...)kakao, przyprawy i mieszamy. Ubijamy mikserem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dolewamy rum i roztopioną czekoladę, mieszamy by się połączyły. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, podsypujemy delikatnie cukrem pudrem. Wykrawamy serca. Układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki Dextera 169

roku wypada w weekend, co daje nam możliwość zorganizowania fajnych przebieranych imprez z ciekawymi kostiumami i oczywiście z mnóstwem pyszności. Rok temu na ten wieczór proponowałam Wam pogrzebany mus czekoladowy w formie nagrobków. Teraz przyszła pora na ogólnie znane i lubiane babeczki :) Tym razem inspirowane jednym z moich ulubionych seriali. Te muffinki też są moimi ulubionymi, a przepis(...)czekolady mlecznej Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut

Zawsze głodna!