Wczoraj wróciliśmy znowu do balkonowania , a dziś również się na to zapowiada. Dlatego z mam dwie świetne propozycje na mrożoną herbatę, która umili Wam ploteczki
Niezły MłynekKolejne dobre muffinki:) Najlepsze po kilku dniach, ale pod warunkiem że przechowane w foliowej torebce:) Robią się wówczas wilgotne i "zalatują" wiśniami. Muffinki upiekłam dzięki Dorotus
In my kitchenciemnej czekoladzie, cukierki M&M's i pralinka Rafaello ułożone w piękny regularny sposób. Mimo pozorów tort dobrze się kroi. Wisienką na torcie jest tutaj szeroka wstążka otulająca czekoladowe pałeczki. Tort zachwyci każdego! Zarówno małego, jak i dużego smakosza. Serdecznie polecam i do usłyszenia po powrocie z Wawy! :) . Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm) Biszkopt(...)żółtka, również stopniowo nieustannie miksując. Po dodaniu całych żółtek wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki oraz wlać olej. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać przy pomocy szpatułki. Biszkoptowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać!), wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.c przez
Nastoletnie Wypiekanieprzepyszny, a co ważne ciasto robi się wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw. Ciasto na piernik, robimy już w listopadzie. Pieczemy tydzień przed świętami, a później tylko dekorujemy polewą, lub lukrem, to już dzień lub dwa, przed samymi świętami. Jeszcze mały bonus, z tego ciasta można zrobić też pierniczki. Ciasto po leżakowaniu, dzielimy(...)przed świętami pieczemy. Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki trochę wcześniej, 20-30 minut przed pieczeniem. Podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki. Część ciasta przeznaczoną na pierniczki ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień,ale możecie to zrobić od razu. Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt. Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce
Agusiowe smakołykidrobnego cukru do wypieków – 3/4 łyżeczki soli – 20 g drożdży świeżych – 75 g masła, roztopionego – 250 ml mleka – 2 duże jajka Nadzienie pistacjowo-czekoladowe – 200 g masła pistacjowego – 100 g czekolady gorzkiej – 100 g czekolady mlecznej – garść pokrojonych drobno orzechów włoskich Polewa lukrowa – 1 szklanka cukru pudru – 3 łyżki(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut). Następnie do dużej misy oprócz masła dodać wszystkie składniki oraz przygotowany rozczyn i wyrobić ciasto albo ręcznie albo mikserem. Pod koniec wyrabiania dododajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki. Z ciasta uformować kulę
I LOVE LIFEUwielbiam ciasta! Ale nie mam czasu, a czasem ochoty stać w kuchni i pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce, w spiżarce znalazłam gotową masę kajmakową, i w 15 minut upiekłam(...)wygląda jak serowy batonik. Składniki: – 1 kg sera białego mielonego, u mnie Piątnica – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki cukru – 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej – 1 cukier waniliowy – 5 jajek – 1/3 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: – Wymieszać mikserem ser z masą kajmakową i cukrem na małych obrotach, dodać mąkę ziemniaczaną
To co kochamJednak, aby jej się nie znudziło to staram się je urozmaicać. Tym razem upiekłam placki na maślance , które można podać według upodobań. Posypane cukrem pudrem, posmarowane ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym, orzechowym czy z bitą śmietaną. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i delikatne . Są tak smaczne, że polecam od razu upiec je z podwójnej porcji ;) Składniki na placki(...)wbić całe jajka. Masę wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły i nie było w cieście grudek. Patelnię rozgrzać (jednak nie może być ona za mocno nagrzana, ponieważ placki za bardzo się spieką z zewnątrz), wylewać na patelnię łyżką porcje ciasta, w większych odstępach, placki
Zrób to smacznienich żółtka , odżywkę i proszek do pieczenia i mieszamy na najniższych obrotach. Dolewamy olej kokosowy i krótko mieszamy do połączenia składników. Do nagrzanej gofrownicy nalewamy ciasto rozdzielając je równo na pół i pieczemy około 5 minut. Gotowe gofry orzechowe możemy przyozdobić bitą śmietaną , masłem orzechowym , orzechami , roztopioną czekoladą itp. Gofry(...)Błonnik 0 g 0 g Zobacz również keto gofry orzechowe! Jeszcze więcej keto słodyczy! Chałwa domowa bez cukru Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Gofry orzechowe, bez mąki Orzechowy deser śmietankowy Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie Zobacz więcej keto słodyczy Zobacz również
WegePrzepissamym środku zimy. Właściwie pomysł ten sprawdzi się świetnie na śniadanie, obiad, deser i na kolację, bo na dobre gofry zawsze jest dobra pora. Muszę przyznać, że z ciastem na gofry zawsze miałam jakieś przeboje. Albo było za rzadkie, albo okropnie przyklejało się do gofrownicy, albo gofry w ogóle nie wyrastały i były zwykłymi naleśnikami o gofrowym wzorku... Wszystko się(...)chrupiącymi brzegami i pysznego smaku ♥ Przyrządziłam gofry według instrukcji na opakowaniu, a potem obtoczyłam w mieszance cukru z cynamonem. Następnie, niesiona miłością do czekolady, szybko ukręciłam pyszny, aksamitny czekoladowy sos i tak powstały gofrowe churros, inspirowane pyszną, hiszpańską słodkością ♥ Puszyste, gofrowe słupki obsypane chrzęszczącą między zębami, cynamonową posypką, maczane w aksamitnym, gęstym sosie czekoladowym, który lubieżnie spływa po palcach, będą
Kuchnia w Słońcu Skąpanaznowu troszkę Was pokuszę świątecznymi słodkościami. Tym razem mam dla Was chrupiące owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym. Są obłędne! Uważam, że wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka idealnie sprawdzają się na świątecznym stole, no i pięknie wyglądają 💗. Owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 60 g brązowego cukru 60 g miękkiego masła(...)puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć
Kulinarne przygody GatityZapraszam na babkę o dwóch wyraźnych i uzupełniających się smakach: czekoladowym i kokosowym:). 250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 150ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżki kakao 4 łyżki wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania 1 tabliczka mlecznej czekolady 1. Mąkę(...)cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach około 1/3 i 2/3. Do większej porcji dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej, mniejszej dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia składników. Keksówkę
Szefowa kuchniDziś zapraszam Was na przepis na czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) . Idealne do kawy, wspaniałe by zaspokoić potrzebę na „coś słodkiego”, proste w przygotowaniu. Takie babeczki możecie przygotować o każdej porze roku, dzięki wykorzystaniu liofilizowanych owoców. Czy wiedzieliście, że liofilizowana malina zachowuje niemal w całości smak i aromat świeżych owoców oraz co równie ważne może być przechowywana(...)jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu, można je również używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych. Ja dodaję je do najróżniejszych placuszków, omletów, musli, babeczek, koktajli a nawet ciast (najczęściej takich jak ta tarta z budyniem ). Gdzie możecie je nabyć? Ja moje maliny nabyłam w Stragan Zdrowia A jeśli tak jak ja i moja rodzina jesteście wielbicielami marcepanowych słodkości
Słodkie okruszkiUwielbiam ciasta! Ale nie mam czasu, a czasem ochoty stać w kuchni i pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce(...)serowy batonik. Składniki: – 1 kg sera białego mielonego, u mnie Piątnica – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki cukru – 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej – 1 cukier waniliowy – 5 jajek – 1/3 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: – Wymieszać mikserem ser z masą kajmakową i cukrem na małych obrotach, dodać mąkę
To co kochamCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki gryczanej(...)kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką
Kuchnia bezglutenowadanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 100 g gorzkiej czekolady 7 pełnych łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g brązowego cukru(...)proszkiem do pieczenia, połączyć z pozostałymi składnikami, czyli przestudzoną czekoladą i masą jajeczną. Zmiksować na gładko. Blachę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę czekoladową. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Do pucharków wyłożyć połamane kawałki brownie na przemian z ubitą śmietanką i pokrojonymi truskawkami
Domowa cukiernia Ewyciężko było znaleźć chwilkę aby dodać przepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam. Dodałam inne(...)szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy bezę do okrągłej formy wyłożonej papierem
Pan i Pani Smith w kuchni