Koktajl jest pyszny, słodki. Idealny na drugie śniadanie oraz napój po treningu. A przygotowanie go zajmuje zaledwie 5 minut. Jedynym jego minusem jest to, że niestety nie może za długo postać w lodówce, ponieważ staje się gorzki. Więc najlepiej wypić go w przeciągu 2 – 3 h. Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 400 ml Składniki: 250 g kefiru
KuchniaWeDwoje.plrazie najlepsze owsiane batony jakie jedliśmy! Są przepyszne:) Robię je praktycznie co tydzień. Są idealne na drugie śniadanie. Zdrowe, słodkie i sycącą – najlepsze Czas wykonania: 1 h 30 min (+ 1-2 h studzenia) Ilość porcji: 10 – 12 sztuk (1 szt. 170 kcal) Składniki: 200 ml mleka zagęszczonego słodzonego w puszce 120 g płatków owsianych górskich 45 g wiórków
KuchniaWeDwoje.plJajka faszerowane stanową piękną dekoracje Wielkanocnego stołu oraz ciekawe śniadanie na co dzień. Moja propozycja na farsz do jajek jest tuńczyk i chrzan. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk (3 porcje) Składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu
KuchniaWeDwoje.plJajka faszerowane szpinakiem to bardzo szybki, smaczny sposób na świąteczną przekąskę lub śniadanie. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 sztuki (2 porcje) Składniki: 2 jajka 50 g szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Jajka gotować przez 10 minut w słonej wodzie, wystudzić przelewając zimną wodą
KuchniaWeDwoje.plBatony owsiane z masłem orzechowym są alternatywą dla sklepowych batonów musli. Są doskonałą przekąską na drugie śniadanie i po wysiłku fizycznym. Czas wykonania: 20 min (+3 h chłodzenia) Ilość porcji: 654 g = 16 sztuk (100g = 460 kcal) Składniki: 280 g domowego masła orzechowego niesłodzonego (Przepis) 1/3 szklanki miodu (7 łyżek) 1 1/3 szklanki płatków owsianych
KuchniaWeDwoje.plwiadomo Kraków słynie z pysznych obwarzanków, więc i na moim blogu musi się pojawić przepis na nie. A raczej na ich słodko wersje Pyszne lekko słodkawe obwarzanki, idealne na śniadanie. Najlepiej smakują ze słodką konfiturą. Czas wykonania: 2 h 40 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 1 szklanka
KuchniaWeDwoje.plPlacuszki jaglane z kokosem i rodzynkami to pyszne i pożywne śniadanie na słodko. Wcześniej rzadko używałam kaszy jaglanej, teraz staram się coraz częściej po nią sięgać Idealnie nadaje się do placków na słodko oraz na słono! Śniadaniowe placki z kaszy jaglanej to dopiero początek moich eksperymentów, za niedługo kolejny przepis z kaszą w roli głównej Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plPlacuszki z malinami i czekoladą to najlepsze śniadanie jakie jadłam w tym roku. Placuszki są bez cukru, ale słodkość malin i czekolady w zupełności wystarczy. Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 5 sztuk (1 porcja) Składniki: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 sztuk malin 2-3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Mąkę, proszek
KuchniaWeDwoje.plKoktajl z jarmużu, czyli zielone, zdrowe drugie śniadanie, które można zabrać do pracy lub szkoły. Jarmuż po raz pierwszy jadłam w postaci chipsów, jednak taka wersja do mnie nie przemawia. Natomiast koktajl jak najbardziej! Jest bardzo pożywny i fajnie smakuje. Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 250 ml Składniki: 2 garści jarmużu 1 dojrzały banan 1 pomarańcza Przygotowanie: Liście
KuchniaWeDwoje.plSałatka z dynią i salami to dietetyczna jesienna sałatka. Tą kolorową sałatkę można zabrać na drugie śniadanie do pracy lub uczelni – będzie to świetna alternatywa kanapek. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 Składniki: 500 g dyni 100 g pomidorków koktajlowych ½ czerwonej cebuli 130 g sera feta 70 g salami 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy
KuchniaWeDwoje.plSałatka śledziowa z pomarańczą to moja propozycja na wigilijne śniadanie. Sałatkę robi się bardzo szybko, jednak jej przygotowanie najlepiej zacząć dzień przed podaniem. Czas wykonania: 20 min (+ 10 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 – 6 porcji Składniki: 200 g słonych filetów śledziowych a’la matias w oleju ½ cebuli ½ dużego jabłka 1 pomarańcza 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki majonezu
KuchniaWeDwoje.plJajka w kolorowym sosie to pyszne Wielkanocne i nie tylko śniadanie. Można podawać je na zimno jak i na ciepło. Czas wykonania: 20 – 40 min Ilość porcji: 5 porcji Składniki: 5 jajek 400 ml zimnej wody 2 łyżki masła 2 łyżki mąki kostka bulionowa 1 puszka kukurydzy 200 g szynki pęczek szczypiorku 3 – 4 łyżki ostrej
KuchniaWeDwoje.plJajka faszerowane pieczarkami to już moja 8 propozycja na wielkanocne śniadanie w tej odsłonie. Na dole wpisu znajdziecie moje inne propozycję na faszerowane jajka, więc zachęcam do skorzystania. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 16 szt Składniki: 500 – 700 g pieczarek 2 duże cebule 8 jajek 2 łyżka masła 1 łyżeczka Vegety ½ łyżeczki pieprz ½ łyżeczki sól Dekoracja: pęczek
KuchniaWeDwoje.plPrzepisów na naleśniki na blogu jest całkiem sporo. Jestem ich wielką miłośniczką, podobnie jak i moja rodzina. Czy na słodko, czy wytrawnie, na śniadanie, obiad czy kolację zawsze znajdą się na nie chętni. Dziś pokażę Wam mój ulubiony sposób, z wytrawnym farszem. Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą. Idealne połączenie. Aromatyczne kawałki kurczaka, pikantna, słona feta i wyrazisty
Kuchnia z widokiem na ogród