zamiast pieprzu (nie wskazane dla kobiet w ciąży). Enzymy zawarte w miąższu to tzw. "przyśpieszacze", mięso zamarynowane z papają będzie bardziej miękkie i soczyste. Natomiast owoce i warzywa w sałatkach z dodatkiem papai szybko stracą jędrność, dlatego powinny być spożywane zaraz po przygotowaniu. Dojrzała papaja to znakomity probiotyk, przyśpieszający odbudowę flory bakteryjnej po kuracjach antybiotykowych, co może być pomocne(...)sokach i kompotach. Najprostszy sposób na zjedzenie papai to obrać owoc ze skórki, wydrążyć łyżką nasiona, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i/lub miodem lub przygotować ekspresową, pyszną sałatkę z cukinii i fety z miodowo-musztardowym dresingiem na bazie oleju z awokado. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 1 papaja
SzczyptaSmaQpółkę ;) Dzisiaj jednak będę namawiać do przygotowania własnego, domowego majonezu - zdrowo, smacznie i jaka radocha, że własnoręcznie zrobiony :) Święta już niebawem, fajnie byłoby podać sałatkę z takim własnie majonezem :) Składniki: 2 żółtka , 1 i 2/3 szklanki dobrego oleju , 1 łyżeczka musztardy , sól do smaku, szczypta cukru , sok z cytryny do smaku. Wszystkie składniki powinny mieć(...)temu miałam okazję spróbować po raz pierwszy oleju rzepakowego Rapso i do dzisiaj jest jednym z moich faworytów. Nadaje się do smażenia i do sałatek, a do majonezu jest niezawodny. Niby olej to tylko olej i nie ma co się nad nim rozczulać, jednak można zauważyć różnicę w smaku i zapachu
Codzienna kuchnia niecodziennanamawiać do recyklingu ;) Bo czym innym nazwać wykorzystanie np. warzyw z rosołu? Wiem, że w wielu domach takie warzywa się wyrzuca. A przecież to smaczny składnik wielu sałatek. Przyprawiać ich też nie trzeba za dużo, bo ugotowane w mięsnym wywarze mają już smak własnie z tego wywaru. Zanim następnym razem wyrzucicie niechciane przez nikogo warzywa - zróbcie z nich sałatkę :) Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejna prosta sałatka. Równie dobrze smakuje jako samodzielne danie, ale można ją wykorzystać jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Bazą są ziemniaki ugotowane "w mundurkach" w dobrze osolonej wodzie a do tego dodane będą kiszone ogórki, szczypiorek, gęsty jogurt, niewielka ilość majonezu, sól i pieprz do smaku. My robimy z dwóch ugotowanych ziemniaków, które po obraniu kroimy(...)Dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką majonezu, dodajemy pół łyżeczki posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy składniki i łączymy z ziemniakami. Sałatka jest gotowa: Smacznego
Maminek kulinarnyBardzo fajna sałatka z wielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku. Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Składniki: -podwójny filet z kurczaka -5-10 liści kapusty pekińskiej -jedna czerwona papryka -jedna cebula -5-6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -przyprawa kebab-gyros -przyprawa do mięs -olej Dodatkowo na sos: -naturalny gęsty jogurt(...)możemy dodać nieco pokrojonego w kostkę świeżego ogórka. Przygotowane produkty umieszczamy w osobnych naczyniach. Na dno salaterki nakładamy niewielką ilość sosu a następnie przystępujemy do układania warstw sałatki w następującej kolejności: -kapusta -papryka -mięso -kukurydza -ogórek -cebula -sos Tak powtarzamy układanie kolejnych warstw aż do wyczerpania produktów. Ważne jest tylko to, aby ostatnią, wierzchnią warstwą był
Maminek kulinarnyrazem sałatka ze śledzikiem - taka mała odmiana. Składnikiem podstawowym są oczywiście śledzie solone, które musimy wymoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. Po wymoczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Mamy już śledzie ( potrzebujemy 3 płaty) a do tego: -kawałek selera -kawałek pora -10 pieczarek marynowanych ( wykorzystaliśmy zrobione przez siebie wg przepisu na opieńki(...)jogurt z majonezem, doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą) i wlewamy nasz sosik do miski ze śledziami,selerem i porem. Mieszamy. Pieczarki kroimy w plasterki,odsączamy i dodajemy do naszej sałatki. Wszystko raz jeszcze mieszamy i przekładamy do salaterki. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyZebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty(...)surówka z marchewki i jabłka - surówka z czerwonej kapusty -surówka zimowa -surówka z białej rzodkwi -sałatka wielowarzywna -surówka z marchewki ze słonecznikiem -surówka z kapusty pekińskiej -surówka z rzodkiewki Życzymy powodzenia w eksperymentowaniu przy tworzeniu nowych wersji. Smacznego
Maminek kulinarnySałatka na każdą porę dnia i roku, na każdą okazję a także bez okazji. Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok. Składniki: -szklanka makaronu ryżowego -jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka -groszek lub kukurydza konserwowa -kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 ) -papryka -3 duże liście kapusty pekińskiej -kawałek pora(...)drobno kroimy kapustę pekińską i pora. Wszystko łączymy w jednej misce. Dodajemy 2 łyżki majonezu, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy. To wszystko. Sałatka jest gotowa. Smacznego
Maminek kulinarnyBanalnie prosta, pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla. Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkach pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem 50 ml octu 50 ml oliwy łyżka cukru łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek(...)osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy ocet, oliwę, musztardę, cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do ziemniaków, dobrze mieszamy. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin, żeby składniki się połączyły
Smakowity Blog Kulinarnydużej salaterki. Do dressingu wrzucamy kapary i niedbale pokrojone papryki. Tosty rwiemy na kawałki i dodajemy do salaterki. Pozostałe pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i dodajemy je do sałatki, po czym posypujemy ją cienko pokrojonymi dymkami oraz listkami bazylii. Przybieramy sałatkę pokruszoną fetą i skrapiamy łyżeczką oliwy
Smakowity Blog Kulinarnysoku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA i serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl Do zabawy z Kujawskim ze smakiem zaprasza Majana
Smakowity Blog Kulinarnyczosnku i kuminu. Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki: garść listków świeżej mięty sok z cytryny 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżone(...)gładka emulsja. Przygotowanym dressingiem polewamy bób, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gość w kadrze;) Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA i serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl. Do zabawy zaprasza Majana: http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html
Smakowity Blog Kulinarnyposypujemy orzechami. Przygotowujemy sos: w soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę, pieprz. Wlewamy saszetkę oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl Do zabawy zaprasza Majana: http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html
Smakowity Blog Kulinarnyukładamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki i melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni. Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy(...)saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem.Sos podajemy obok sałatki lub polewamy nim warzywa i mięso. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez ZT Kruszwica SA i serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl Do konkursu zaprasza Majana: http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html
Smakowity Blog Kulinarnykostkę, usuwamy pestki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Ocet mieszamy z solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy. Sos dodajemy do sałatki. Sałatkę podajemy ze świeżym, ciepłym pieczywem
Smakowity Blog Kulinarny