jabłka - 25490 przepisów (strona:1125/1700)

Roladki z kurczaka z surówką z selera 315

właśnie gotowaną potrawą (jeśli oczywiście sok z roladek nie będzie przeszkadzał w smaku tej potrawy).    8. Przygotować surówkę:  Surówka z selera 5 łodyg selera naciowego duże jabłko cytryna łyżeczka miodu 2-3 łyżki oliwy extra virgin Seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić miąższ w kostkę podobną wielkością do kostki

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz czerwony wielkanocny z chrzanem 268

mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, ½ selera, kawałek pora, 1 jabłko, ocet lub sok z cytryny, 1 suszony podgrzybek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku w łupinach, sól, pieprz, cukier kawałek szynki wędzonej jajka Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić(...)nawet leciutko zrumienić. Do dużego garnka włożyć cebulkę z patelni + buraki obrane ze skórki (1 surowy buraczek zostawić) i pokrojone w ¼ /zależy od wielkości buraków/ + marchew w plasterki + jabłko ze skórką w cząstkach + czosnek pokrojony w plastry lub inne cząstki + sól + woda – ugotować na do miękkości buraczków – wyjąć buraczki – resztę przecedzić do garnka, w którym będzie barszcz. Letnie buraczki

Tradycyjna kuchnia inaczej
SAŁATKA JARZYNOWA 201

zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka ze szczypiorem, koperek, pietruszka, seler, lubczyk, pokrzywa, - w wersji kolacyjnej może być dodane smażone lub gotowane mięso, np. z rosołu. - odradzam dodawanie musztardy, jabłka i kiszonego ogórka i groszku. Te składniki powodują, ze sałatka jest ciężkostrawna i szybko kiśnie. n/z: sitko do krojenia ugotowanych jarzyn do sałatki. Jeśli ktoś jeszcze nie ma, powinien

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pierniki II 172

wolałam pójść na łatwiznę ;) Polecam! Aha ważne jest też to, aby nie piec ich za długo, ponieważ stwardnieją nam na kamień i jedynie umieszczenie ich w puszce z kawałkiem jabłka na jakiś czas, spowoduje, że skruszeją. Przepis znaleziony na blogu Liski, z moimi modyfikacjami. 'pierniki II' Składniki: - 2 szklanki mąki - 150g masła miękkiego - 1 szklanka cukru - 1 jajko rozm

CookYourself
Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów 165

łyżeczki proszku do pieczenia (15g) (nie dodałam) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - dodatki, dowolne: orzechy laskowe/włoskie (posiekane), migdały (posiekane), wiórki kokosowe, 2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach, kandyzowane owoce, rodzynki/żurawina, posiekana czekolada itp - masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem   Wersja dla osób, które same robią

CookYourself
Czeko - jeżyna 151

posmakiem czekolady. Coś pysznego! Już żałuję, że zrobiłam jej tak mało. Niestety nie mam już w planach, ponownie przerabiać jeżyn w tym roku. Pora na coś innego. Czekają wiśnie, jabłka, brzoskwinie ;) Ale wróćmy do czeko-jeżyny. Będzie idealna na jesienne śniadania przy kubku gorącego kakao. O ile coś do tej jesieni zostanie ;) Warto zainwestować w dobrej jakości czekolady (gorzka

CookYourself
Dyniowe gofry / gofry z dynią 143

masła). Wylewać porcję ciasta i piec wg wskazówek producenta (ok 4-5 minut). Upieczone gofry studzić na kratce. Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, cynamonowym jogurtem lub musem z jabłek. Smacznego

CookYourself
Wesołych Świąt! I tort z galaretką z cydru 209

pysznego. Jasne, tylko co...? Granatów nie używam zbyt często ( błąd - pyszne są przecież! ), bo są owocem nieco problematycznym... Trzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając o świeże, pyszne mango. Biszkopt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Awokado i jego cenne właściwości 181

sprawić kiedy gotowe jest do spożycia? Jego skórka jest ciemno-zielona i zapada się, gdy dotkniemy go placem. Jeśli zależy nam na szybszym dojrzeniu awokado, najlepiej położyć go przy jabłkach i bananach.  Jak spożywać awokado? Jeśli jest dojrzałe wystarczy przekroić go na pół, połówki owoca przekręcić w przeciwnych kierunkach, wyjąć pestkę. Można go użyć bezpośrednio na kanapki (pokroić

Truskawkowa Fiesta
Ciasto z czerwoną porzeczką i borówkami 167

Tęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi.  Zapraszam również na  ciasto z rabarbarem. 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Humanistka w kuchni
Śledzie w śmietanie babci Zosi 179

śledzie w śmietanie jakie robiła kiedyś moja babcia. Polecam! Śledzie w śmietanie  Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, liść laurowy,  kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, jabłko winne, kiszony ogórek, 2 łyżki octu, łyżeczka cukru, łyżka majonezu, 2-3 łyżki śmietany, woda. Wykonanie: Filety śledziowe myjemy i moczymy w wodzie do czasu uzyskania odpowiedniego dla nas smaku(...)ukośne kawałki śledzie.           Po kilku godzinach (najlepiej aby śledzie były w zalewie całą noc) odcedzamy filety i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, kiszonego ogórka, ocet, cukier oraz wymieszaną śmietanę z majonezem). Całość delikatnie mieszamy. Smacznego

paapilotkaa
Surówka z białej rzodkwi. 140

Składniki: 1 średnia biała rzodkiew 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki rodzynek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru sól Wykonanie: Rzodkiew, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać rodzynki i wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem i cukrem, polać surówkę i dokładnie wymieszać. Świetny dodatek do obiadu

O kuchni z uczuciem
Kurczak słodko-kwaśny 237

przepisie. Nie zmieniają w żaden sposób smaku potrawy, ponieważ są bardzo neutralne, prawie bez smaku. Spodziewałam się czegoś miękkiego i kremowego, tymczasem kasztany te są chrupkie jak twarde jabłka i to chyba ich najbardziej wybijająca się właściwość. Jaką kuchnię będziemy odkrywać w kwietniu, dowiecie się już w drugiej połowie tygodnia. Składniki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 czerwone

W kuchni wieczorem
Tarta z gruszkami 153

gruszek doskonale łączy się z migdałami i kwaskowatymi malinami, a kropkę nad i stawia wanilia. Do tarty najlepiej użyć twardych gruszek - zmiękną w czasie pieczenia. Gruszki można też zastąpić jabłkami. Ja piekłam w 190°C w termoobiegu, ale to zależy od piekarnika. Składniki są podane dla formy o średnicy 22-25 cm i niskim brzegu. Kruche ciasto 200g mąki

Pełny talerz
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem z pomidorami 164

jedną siatkę. I cebuli już chyba nie mam. Może jeszcze 2 pudełka malin. Chłopcy tak je lubią. I jeszcze siatka ogórków. Trzeba korzystać dopóki są gruntowe. No i kilka jabłek. A i jeszcze papryka. Obiecałam M., że zrobię faszerowaną." Jak wyszłam ze sklepu zastanawiałam się co mnie podkusiło, żeby sobie zrobić taki spacer. Taszcząc, ciągnąc i popychając dobrnęłam

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania