podwójnie radosny. Uwielbiam jesień, ponieważ ten czas zawsze skłania do refleksji... a również w tym czasie pojawiać się zaczynają najlepsze jabłkowe odmiany i pomysły na ich wykorzystanie. Ah! Antonówki... Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków (jak na placki ziemniaczane). Odciskamy z nich dokładnie sok i mieszamy z przesianą mąką pszenną oraz cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto
Kuchenna Kontrrewolucyawiecie moi mili czym nasi przodkowie iglaki zdobili? Najczęściej się stroiło tym co pod ręką było.. Ozdoby z papieru i słomy, orzechy, pierniki, główki czosnku, cebuli i jabłka Oraz przepiękne światy z opłatka. Teraz podam przepis krótki, jak wykonać takie opłatkowe cuda, Spróbujcie! To bardzo łatwe, każdemu się uda. Wymyśl wzór (kulę polecam), opłatek, do cięcia narzędzie. Złącz
Kuchenna Kontrrewolucyakiedy jeszcze były w dobrej cenie. W środku pysznie różowe, delikatne i mięciutkie, wilgotne, bez wiórowatego posmaku, za który nie lubię drobiu innego, niż kurczak. Moja wersja nie zawiera jabłek, pomarańczy, ni nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania i dezorientacji. ;) Serdecznie polecam
Kuchenna Kontrrewolucyadostępna jest właściwie w każdym większym sklepie. Polecam nie omijać tego owocu, bo wyroby nie tylko alkoholowe, są z niej naprawdę przepyszne. :) 500g pigwy pospolitej (duże owoce, wyglądające jak jabłka) 400g cukru kryształu 500ml spirytusu 50% 1/3 laski wanilii (opcjonalnie) Owoce pigwy myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Przy pomocy tarki
Kuchenna KontrrewolucyaZbuntowałam się i Miśka musi jeść dokładnie to co my na obiad, nie ma już gotowania drugiego obiadu, który często był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego
greenscarfPieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Na blacie kuchennym układamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto odwracając blaszkę do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy papier z jabłek, gdy się przykleją do papieru możemy pomóc sobie szerokim nożem. Powierzchnię musu posypujemy płatkami białej czekolady, a nastepnie ciasno zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby mus jabłkowy z czekoladą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchudego twarogu 1 jajko 50 g cukru 250 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 jabłko 1 gruszka 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki cynamonu 2 garści rodzynek Dodatkowo: lukier przyrządzony z soku z cytryny i cukru pudru. Utrzeć na jednolitą masę twaróg, olej, mleko, jajko, cukier i cukier(...)waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierać mikserem a następnie ręcznie wyrobić elastyczne ciasto. Jabłko i gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt wielkości 20x30 cm. Równomiernie rozłożyć na nim nadzienie. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 równych kawałków. Spiralki
My simple kitchenjesienne przeziębienia nie były nam straszne:) Nie podaję tutaj konkretnego przepisu gdyż surówka wyjdzie za każdym razem inna w zależności od tego jakich użyjecie składników. Ja wykorzystałam marchewkę, jabłko, winogrona, gruszkę i brzoskwinię. Marchewkę i jabłko starłam na tarce a resztę składników pokroiłam na kawałki. Można posłodzić miodem (aczkolwiek uważam, że wystarczająco dużo słodyczy oddają owoce), doprawić cynamonem
My simple kitchenmiałam, lecz na pewno wypróbuję także alkoholową wersję. Pigwy wyszły pyyyyyszne, i jestem pewna, że za niedługo znowu zagoszczą na moim stole. Jeśli zatem znudziły się Wam tradycyjne pieczone jabłka, polecam spróbować właśnie pieczoną pigwę:) Składniki na 1 porcję: 1 duża pigwa 150 g cukru 50 ml soku z cytryny 1-2 goździki 100 ml wody 50 ml białego
My simple kitchenbułce tartej wymieszanej w płatkami owsianymi i siekanymi orzechami (3/4 panierki mają stanowić orzechy i płatki). Smażymy jak zwykle. Surówka w kapusty kiszonej: kiszona kapusta marchewka czerwona cebula por jabłko sól, pieprz, cukier odrobina oliwy Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w cienkie piórka. Wymieszać z kiszoną kapustą i doprawić do smaku. Odstawić
My simple kitchendużą blachę Składniki: Ciasto: 450 g mąki 300 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich
My simple kitchentego, że owoce wtopiły się w ciasto razem z kruszonką? Dzięki temu jest jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste :) mniam <3 A w kolejce czekają już pierwsze jabłka z domowego ogródka... ) Przepis na ciasto pochodzi z tej strony ( klik ) a kruszonka to już mój twór :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru
My simple kitchenzielona galaretka, do tego budyń i herbatniki. Rzecz banalna, ale pyyyyszna :) Ostatnio ciągle u mnie mnóstwo słodkich propozycji ale jak nie korzystać z tego, co akurat króluje w ogrodzie? Jabłka, śliwki czy właśnie winogrona. Zatem, jeszcze chwilę pozostanę w kręgu słodkości :) 4 porcje Składniki: 1 galaretka agrestowa winogrona 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 500 ml mleka 6 herbatników
My simple kitchenjeszcze brzoskwinie? I mało czasu na pieczenie? To poniższe ciasto jest dla Was :) Jest bardzo analogiczne do prezentowanego już wcześniej na blogu ciasta "Wiewiórka" ( klik ). Zwiększyłam tylko ilość cynamonu, jabłka zamieniałam na brzoskwinie i zrezygnowałam z bakalii. Efekt? Bardzo szybki i aromatyczny wypiek do kawki/herbatki :) Ciasto na małą blachę. Składniki: 4jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki
My simple kitchensprzyja wykonaniu zbyt zadowalających fotografii. Za to eksperyment z tym smoothie uważam za rewelacyjny. Naprawdę polecam. Aksamitna konsystencja, wyraźny smak i piękny kolor. Składniki: 3 łyżki puree dyniowego 1 jabłko 1 pigwa pół szklanki soku marchwiowego sok z połowy cytryny Jabłko i pigwę obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondla i dodajemy około
My simple kitchen