siebie 7 dzień- dodać 1/2 szklanki oleju, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamony, mielone orzechy, 2 jabłka pokrojone w kosteczkę, kawałki czekolady lub inne bakalie. Wymieszać i piec ok 50 min w 180'C w blaszce do keksu Prawdopodobnie temu
Ciasteczkowy Potwórwszystkich słodkościach przekładanych różnymi masami, tymi bardziej słodkimi i mniej słodkimi, postanowiłam upiec ciasto ucierane z dodatkiem tartej czekolady i gruszek. Pyszne, choć bardziej słodkie niż ciasto z dodatkiem jabłek. Polecam! Składniki: 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki cynamonu 5 jajek
Ciasteczkowy PotwórDzień dobry, " Kalarepa jest dziwnym warzywem. Niechętnie to przyznajemy, ale tak jest. Kapusta ze spuchniętą łodygą, która wygląda jak zielone lub fioletowe jabłko z naroślami, a strukturą i smakiem nie różni się specjalnie od rzodkiewki lub kapuścianego głąba. Jest dziwna, bo dziwnie wygląda - jest jak warzywny "obcy", z okrągłą, pękatą podstawą, z której przypadkowo wystrzelają proste liściaste łodygi. " Powyższy cytat(...)Yotama Ottolenghiego. Jak pisze w swojej książce, warzywo to jest uwielbiane przez Jerozolimczyków, którzy wykorzystują je głównie w chrupiących sałatkach, w połączeniu z koprem włoskim, kapustą, rzodkiewką i jabłkiem. Dodają ją także do gulaszów, zapiekanek, a nawet nadziewają! Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną sałatkę. Mamy tu chrupiącą kalarepę
Chilli Czosnek i Oliwałyżki kakao; 3/4 szklanki mąki; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Nie rozpisuję się tutaj, bo sposób wykonania jest taki sam jak w przepisie na Roladę z jabłkami, należy jedynie kakao wymieszać z mąką. Pieczenie i sposób postępowania z roladka po jej upieczeniu jest również taki sam jak w przepisie na wspomnianą powyżej roladkę. Składniki na masę
In my kitchensurówki Siostry Anastazji". Sałatka jest smaczna i myślę, że przypadnie do gustu każdemu kto lubi śledzika:) Składniki: 1 cebula; 4-5 płatów śledziowych (u mnie w oleju); 1 winne jabłko; 0,5 puszki groszku zielonego; 1 por; 1 mały jogurt naturalny; 2-3 łyżki śmietany 18%; sól, pieprz; Wykonanie: Śledzie (jeżeli są solone to należy je wcześniej odpowiednio wymoczyć) pokroić(...)paski. Cebulę pokroić w krążki i sparzyć. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Pora dokładnie oczyścić, pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Składniki połączyć, dodać odcedzony zielony groszek, jogurt, śmietanę i wymieszać. Na końcu doprawić do smaku i dekoracyjnie ułożyć na półmisku
In my kitchendrzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców. U mnie ciasto było pieczone z morelami i malinami, ale równie dobrze smakuje z innymi owocami. Możecie je spróbować upiec z jabłkami i myślę, że też będzie fantastycznie smakowało. Przepis z bloga Kasi, mojego ulubionego:) Składniki: 270 g mąki; 100 g mielonych migdałów; 210 g cukru pudru; 200 g miękkiego masła
In my kitchenSkładniki: 3 małe pory (biała część) 1 duże jabłko 1 pomarańcza 10 ciemnych winogron 4 łyżki orzeszków pistacjowych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka cukru sól pieprz ziołowy Wykonanie: Pory pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, a następnie w paseczki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki
O kuchni z uczuciemserów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną jeżeli w przepisie występują składniki o kwaśnym odczynie np. takie jak jogurt, maślanka, soki owocowe (zwłaszcza z cytrusów), jabłka, miód, melasa, ocet, kakao, ciemny cukier itd Przelicznik 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej to równowartość 1 łyżeczki proszku do pieczenia Domowy proszek do pieczenia Składniki soda oczyszczona w połączeniu z jednym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBłyskawiczna propozycja na drugie danie, deser lub kolację. Alternatywa dla tradycyjnego ryżu zapiekanego z jabłkami. U mnie stanowił kolację i do jego przygotowania użyłam ryżu, który pozostał mi z obiadu. SKŁADNIKI: (na 2 małe porcje z kokilek) 1 szkl ugotowanego ryżu 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu 1 połówka brzoskwini z puszki 2 łyżki śmietany
Kto ugości moich gości?dodatku konserwantów i sztucznych barwników. składniki na 3 porcje 1 litr soku pomarańczowego 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 łyżek cukru 4 truskawki 1 jabłko opcjonalnie bita śmietana do dekoracji przepis Umyte truskawki kroimy w plasterki, odsączone z soku połówki brzoskwiń w większą kostkę a jabłko razem ze skórką na mniejsze kawałeczki. Do miski wlewamy szklankę
Smakowite Daniaananasem - przepis: Składniki: (na dużą miskę) słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa czerwona papryka kawałek pora ok. 15 dag szynki konserwowej (grubszy kawałek) 4 jajka "L" 1 jabłko ok. 15-20 dag żółtego sera w kostce 3-4 łyżki majonezu do smaku sól, pieprz mielony do smaku Sałatka selerowa z szynką i ananasem - jak zrobić? Ananasa, kukurydzę oraz seler(...)odcedzić z zalewy. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Por drobno posiekać. Czerwoną paprykę, jabłko i szynkę konserwową pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać odcedzoną kukurydzę oraz seler, wymieszać. Przyprawić do smaku majonezem, solą i pieprzem. Smacznego
Moje Qulinariamogę go jeść bez niczego, bez obróbki, ale tym razem spróbowałem zrobić z nim coś na słodko. Czego użyłem? -serek biały mielony, naturalny -łyżka jogurtu naturalnego -pół kwaśnego startego jabłka -wanilia -miąższ z kilku owoców tamaryndowca. Wszystkie składniki ucieramy na jedną masę. Serek wykorzystałem do słodkich bułek, ale będzie również idealny do słonych krakersów, czy zwyczajnie do zjedzenia
BaRepassmaki są ze sobą wymieszane, ale nie widzę przeszkód, żeby sałatkę zrobić tak, jak się ją tradycyjnie podaje na wschodzie. Na stronach rosyjskich często w jej składzie występują zielone jabłka, a wierzch udekorowany jest startym ugotowanym jajkiem, wersja ukraińska jest ich z reguły pozbawiona – taką właśnie wersję wolę. Nie jestem ortodoksem i wybieram takie warianty, które najbardziej odpowiadają
Trzeci talerzupieczeniu są pulchne i mięciutkie, jednak następnego dnia będą już twarde jak kamień. Aby zmiękły, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Najlepiej dodać na wierzch obierki z jabłka i codziennie je wymieniać (można nawet częściej) – to bardzo przyspiesza ten proces. Szczelnie zamknięte pierniczki można przechowywać przez kilka tygodni. Smacznego! Post Pierniczki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami
Za drzwiami kuchnicałość się przegryzła. Składniki: kawałek pora (ok. 20 cm grubego późnej odmiany lub dłuższy, jeśli mamy odmianę wczesną) duża marchew duży ogórek kiszony (można zastąpić dwoma korniszonami) duże słodkie jabłko 2 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy Pora pokroić w cienkie półtalarki. Zasypać solą. Obrać marchew i jabłko. Zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. To samo z ogórkiem. Dodać majonez
Weekendy w domu i ogrodzie