Pomysł na włoską sałatkę. Niewielka ilość składników, a smakuje wybornie. Składniki na włoską sałatkę (4 porcje): duży ogórek 3 - 4 pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek garść świeżych liści bazylii sól pieprz zioła prowansalskie bazylia Obrać i pokroić ogórka w ćwiartki. Pokroić pomidory w średniej wielkości cząstki. Wymieszać razem w misce. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami, a następnie
Karola gotujeoraz (w razie potrzeby) solą i pieprzem. Dodać musztardę. Dusić minimum godzinę (najlepiej jest po godzinie spróbować). Pod koniec zagęścić odrobiną mąki. My jedliśmy go z kaszą kuskus i ogórkami konserwowymi. Pychota
Karola gotujesumie prawie ze wszystkiego, w tym: ziół i zielonych warzyw liściastych (i te Wam najbardziej polecam), typu szpinak, jarmuż, pietruszka, mięta twardych warzyw i owoców typu marchewka czy burak ogórków, kopru włoskiego, pomidorów, selera naciowego większości owoców , np. z pomarańczy, cytryn, grapefruitów, kiwi, jabłek, truskawek, malin, winogron Niektórych warzyw czy owoców nie musicie nawet kroić. Sprzęt śmiało poradzi sobie
Powiedz dietom nieoregano 1 łyżeczka bazylii marynata porzeczkowa: 1 i 1/2 szklanki czarnej porzeczki 2 łyżki miodu 3 łyżki wina czerwonego sol, pieprz sos tzatziki porzeczkowy: 200 g jogurtu greckiego 1 ogórek mały 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka marynaty porzeczkowej 3 gałązki koperku Udka przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, dolewam ocet winny, solę, pieprzę, dodaję oregano(...)marynaty porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawiam kurczaka na godzinę do lodówki. Kurczaka grilluję i podczas grillowania rozsmarowuje pędzlem marynatę co jakiś czas, żeby się nie przypaliła. Sos: Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, odlewam wodę i dodaję do jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, dodaję koper pokrojony, i porzeczkową marynatę
wesoła kuchniatyle, że potrwa to kilka dni dłużej. Innym sposobem (ale osobiście go nie próbowaliśmy) jest dodanie do zakwasu, celem przyspieszenia procesu, kilku łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków – ale tu znów uwaga – muszą być KISZONE, a nie kwaszone. Składniki: ok. 1 kg buraków (im więcej, tym lepiej) ok. 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody kilka liści
Pociąg Do Kuchniużyć kotlety sojowe, które zostały nam z obiadu, nie szkodzi, że w panierce. :) Dodatków można użyć różnorodnych, np. to co akurat mamy w domku. Mąż powiedział, że i ogórki kiszone mogłam dodać, hmm no ja na to nie wpadłam. :) No ale nic innym razem dodam, bo na pewno nie raz zrobię ten przepis, nie musi być to koniecznie
Mój pomysł nałyżeczki ] pieprz [ 1 płaska łyżeczka ] czosnek [ 5 dużych ząbków ] majeranek [ 2 łyżki stołowe ] papryka [ 1 płaska łyżeczka ] olej [ 4 łyżki stołowe ] Składniki - na sos cebula [ 1 średniej wielkości ] ogórek konserwowy [ 2 sztuki ] majonez [ 4 łyżki ] kwaśna śmietana [ 3 łyżki ] starty czosnek [ 2 małe ząbki ] sól pieprz Przygotowanie Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania(...)wypływa i czy lekko wchodzi. Po wyjęciu studzę i wkładam do lodówki, żeby się dobrze schłodziło, wtedy się lepiej kroi. Potem robię sos tatarski: drobno siekam surową cebulę, ogórek konserowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem. Tytuł: Kuchnia na plebanii Autor: Łukasz Modelski Wydawnictwo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakilka, no może kilkanaście, lat temu nie jadałam prawie wcale. A ten tatar to od jakiegoś czasu mój śledziowy number one . Oczywiście do tatara potrzebne są dobre dodatki. Domowe ogórki kiszone, marynowane grzybki i kilka innych drobiazgów powoduje, że jest do danie wyśmienite. Ja podaję to danie w formie małego, warstwowego torciku, ale można też wszystkie posiekane składniki wymieszać
Smaczna Pyzaperłowa zastapiła kuskus w daniu wzorowanym na słynnej arabskiej sałatce tabule . Umieszczona w pomidorkach wyglądała bardzo smakowicie. Perła w pomidorku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy perłowej 6 pomidorów 1 zielony ogórek 1/4 szklanki oliwy sok z 1 limonki lub cytryny pęczek natki pietruszki kilkanascie rozetek roszponki 2 łyżki posiekanej mięty miód, sól i pieprz biały do smaku Kaszę(...)pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Cztery pomidory przekrój na połówki, wyjmij miąższ ze środka, posiekaj go drobno. Wymieszaj posiekane pomidory z kaszą. Obierz ogórka, wykrój gniazdo nasienne. Połówki posiekaj lub zetrzyj na grubej tarce i domieszaj do sałatki. Oliwę, sok z cytryny, przyprawy wymieszaj dokładnie, dodaj do sałatki i jeszcze raz dokładnie
Gotuj Sam!stron, również środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce. Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją w cieniutki, długie paseczki (na tarce do ogórków) przypominające makaron. Daktyle dodajemy do ryżu, mieszamy i napychamy tym farszem kieszonki. Spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy
Gotuj Sam!ręką (prawą) już nieco lepiej i powolutku życie wraca do normy. Cieszę się że tak cudnie popadało i bedę mogła jutro zacząć sadzić moje sadzoneczki. Pomidorki, ogórki i sałata czekają. A póki co zrobiłam pastę jajeczną na dzisiejsze niedzielne śniadanie. Cykl "Wypiekanie na śniadanie" gdzie możecie znaleźć przepis oryginalny coś niezbyt cieszył się tym razem popularnością. Pewno syndrom
Gotuj Sam!czasem, by zadbać o ogród. Najważniejsze, że ze zdrowiem lepiej. Ogród też miewa się nie najgorzej.... Niestety moich ulubionych dyni niewiele, kilka cukinii - dobre i to. Za to sporo ogórków w słoiczkach, pomidorków kiszonych i przecieranych w spiżarni. Zioła wysuszone. W zamrażarce woreczki z jarmużem. Zanim się zorientowałam połowę zeżarły włochate gąsienice. A teraz o pysznej rybce którą
Gotuj Sam!ustawienia temperatury co 5 °C) Cena 4 000 (w 2012 r.) 888 z ł Gwarancja 2 lata 3 lata gwarancji Zupa ogórkowa - najpierw ważenie ogórków, później siekanie. W tej samej misie rozdrobniona cebula (w kilka sekund) i podduszona na maśle. Później dodana marchewka (też rozdrobniona). Zupa ogórkowa - dzięki obrotom wstecznym nóż działa w drugą stronę, czyli
bistro mamaWlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem według uznania, a na koniec dodać łyżkę posiekanego koperku. 4. Podawać wedle uznania, u nas z ryżem i sałatką szwedzką z ogórków ( KLIK ). Smacznego
Kuchnia domowa Anijajko 15 g. suchych drożdży Wierzch: twaróg chudy 150 g. jogurt grecki 2 czubate łyżki szczypta soli i pieprzu warzywa mrożone ( marchew, brokuł) 100 g. 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego szczypior do obsypania METODA: Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić na 1 godzinkę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki(...)wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10-15 min. Wierzch: warzywa umieścić w parowarze i gotować przez 10 min. Następnie drobno je posiekać. Pomidora i ogórka umyć oraz drobno pokroić w kostkę. Twaróg wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Ostygniętą pizze podzielić na trójkąty. Na każdy nałożyć twarożek oraz warzywa. Obsypać szczypiorkiem
Kuchnia Paulettes