Sałatka powstała przy okazji przygotowywania innego dania. Składniki 1 sałata rzymska 1 ogórek 1 czerwona papryka 3 jajka sól pieprz sos czosnkowy ocet balsamiczny z sokiem figowym 150 g gotowanej szynki 1 cebula świeży tymianek Przygotowanie Sałatę umyłem, oderwałem liście, które po osuszeniu porwałem na mniejsze kawałki. Paprykę umyłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski. Ogórka obrałem, pokroiłem
R'n'G Kitchenlodówce. Liczbę składników możecie dowolnie modyfikować, według Waszego uznania. Surówka wychodzi pyszna, chrupiąca i leciutka. Ocet z przepisu możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam. Drukuj Surówka z młodej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia młoda marchewka 1/3 strąka papryki 1 niewielki pomidor ( u mnie malinowy
Mieszam w Garnkułyżeczki soli • szczypta cukru • 1 łyżeczka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy • ok 3/4 szklanki letniej wody dodatki • 15 dag szynki • 15 dag sera żółtego • 1 ogórek kiszony • 1 mała cebula czerwona • 1 pomidor • 1 łyżka przyprawy do pizzy • kilka łyżek przecieru pomidorowego( ja dałam domowy Przecier pomidorowy z bazylią i czosnkiem przepis w mojej kolekcji ) można(...)wyrobić elastyczne ciasto 2. • Oliwą posmarować blachę wyłożyć ciasto. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, zetrzeć na dużej tarce ser rozłożyć równomiernie na cieście,na ser położyć kiełbasę,ogórka i krążki cebuli pokrojone w cienkie plastry Dać kilka listków oregano ,posypać wszystko przyprawą do pizzy. Piec w piekarniku nagrzanym 230 stopni ok 15 minut
W królestwie smaków Beatymożna wykorzystać sałatę rzymską. Ps. żółty ser dowolny Składniki 2 główki sałaty rzymskiej 4 plastry gotowanej szynki 4 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo strąk czerwonej papryki ogórek cebula sól pieprz pół szklanki grubo startego żółtego sera świeży tymianek Przygotowanie Sałatę umyłem, osuszyłem, rozdzieliłem liście. Na każdym liściu ułożyłem przycięty plaster szynki, który posmarowałem majonezem(...)rozłożyłem grubo pokrojone jajka ugotowane na twardo, trochę papryki pociętej w podłużne paski, ogórka pokrojonego w słupki, oraz kilka piórek cebuli. Lekko posoliłem, posypałem tartym serem , pieprzem i listkami tymianku. Wszystko zawinąłem w otwarty z jednej strony pakiecik, związałem sznurkiem
R'n'G Kitchenpory rzadko wykorzystywałam świeże liście chrzanu i nie wiem dlaczego? Często liście wkładam do kiszenia ogórków małosolnych ale te na zimę kiszę z korzeniem chrzanu. To błąd bo liście te młode są pyszne, aromatyczne i smakują delikatniej niż korzeń a mają tyle samo witamin i mikroelementów jak i korzeń. Czemu zatem nie dodać liści chrzanu do pasty
Moje Małe CzarowaniePora na młodą kapustę :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 biała cebula 1 kiszony ogórek ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy sól do smaku cukier do smaku kwasek cytrynowy do smaku 1 pęczek świeżego koperku 1 ugotowane jajko Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, skropić kwaskiem cytrynowym i podgotować przez kilka minut. Następnie odcedzić, wystudzić, dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę(...)ogórek. Śmietanę wymieszać z musztardą, przyprawić i wymieszać z sałatką. Na koniec posypać obficie posiekanym koperkiem i obłożyć jajkiem pokrojonym w ósemki
Tradycyjna Kuchniacebula (średnia) 1 czerwona papryka (mała) + odrobina oleju 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 3 łyżki oliwy/oleju 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku) sól, pieprz Opcjonalnie: 1 ogórek korniszony lub 1 łyżka kaparów Oczyszczoną paprykę skropić olejem i upiec w piekarniku. (Paprykę można też ugotować w wodzie. Chodzi o to, aby była miękka.) Tak przygotowaną pokroić w drobną(...)pietruszki. Całość doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i skropić oliwą z octem. Sałatkę dokładnie (i delikatnie) wymieszać, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek. Opcjonalnie można obłożyć ją plasterkami ogórka. (*) Sałatka w wersji na ciepło: Odcedzoną i opłukaną (pod bieżącą) wodą ciecierzycę należy podgrzać w świeżej wodzie
Di gotujeidealnie sprawdzi się też jako dodatek do obiadu albo na różnego rodzaju imprezy. Jedna jej wada... bardzo szybko znika ze stołu ;) Składniki: * 300 g pomidorków koktajlowych * 1 świeży ogórek * 8 ugotowanych na twardo jajek * 1 puszka groszku konserwowego * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 paczka mix sałat u mnie była z marchewka i czerwoną kapustą (500g) * 1 łyżka majonezu * sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzone oskubać ze skorupek, pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na 4 części, ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku z nadmiaru wody, dodać do warzyw. Na końcu dodać mix sałat, wszystko wymieszać. Dodać majonez, sól
Zrób to smaczniesmalcu lub oleju. Przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. SKŁADNIKI NA GULASZ 500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 papryka czerwona 250 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz do smaku 1 litr wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do misy multicookera wlać oliwę. Dodać mięso i posiekaną
ClauditteMissCookingprzy nienarażaniu go zbytnio, jak to ma się przy głodówce. Koktajl znakomicie zaspokaja głód. Składniki: 2 jabłka (polecane golden delicious) plasterek cytryny (razem ze skórką) kawałek zielonego ogórka (razem ze skórką, około 4cm) plasterek selera plasterek świeżego imbiru 4 kostki lodu Imbir i seler obieramy ze skórki. Ogórek, cytrynę oraz jabłka dokładnie myjemy. Z przygotowanych warzyw
Gotowanie i blogowanierozmarynem. Piec w temperaturze 200 ° C około 40 minut. Pulpety najlepiej podawać w formie tradycyjnego obiadu, czyli z ziemniakami i sałatką. W mojej wersji sałatka została zrobiona z pomidorów, ogórków, sałaty masłowej i szczypiorku. Najlepiej dodać do niej odrobinę oliwy i soku z cytryny. Smacznego
Kuchenne innowacjeSkładniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 1 średni ogórek kiszony 2 łyżki kukurydzy konserwowej sól pieprz ziołowy bazylia oregano bułki z ziarnami sałata masłowa olej rzepakowy 1 cebula czerwona 2 średnie pomidory SOS KIELECKI HAMBURGEROWY MAJONEZ KIELECKI KETCHUP KIELECKI PIKANTNY Sposób przygotowania: Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać(...)mięsa. Ogórek pokroić w kostkę również dodać do mięsa. Następnie kukurydzę. Wsypać przyprawy i wyrobić masę mięsną. Z mięsa uformować kotlety, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Czerwoną cebulę pokroić w krążki i lekko podsmażyć na oleju. Pomidory również pokroić w krążki. Bułki przekroić, posmarować sosem hamburgerowym. Położyć sałatę, burgera, plaster cebuli i pomidora. Na koniec polać majonezem, ketchupem
Prosto i Smacznie z AnetąTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ziemniaki ugotowane – 25 dag Tuńczyk -10 dag Jajka ugotowane na twardo – 2 szt Cebula czerwona – 1 szt Pomidor – 2 szt Ogórek konserwowy– ½ szt Papryka żółta– ½ szt Ocet winny – 1 łyzka Oliwa – 1 łyżka Pieprz kolorowy Sól Ogórka pokroić w półplasterki, paprykę umyć , oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki
Camilla w kuchnirozmów o przyjemności jedzenia z prawdziwymi warszawiakami. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka, z niezbyt długiej listy dań warszawskich. Były to: raki w śmietanie, chłodnik mazowiecki na cielęcinie i wodzie z ogórków kiszonych, pyzy z Różyca, marynowane buraki, Wuzetka, której nazwa (według jednej wersji) pochodzi od Trasy W-Z, oraz kotlety pożarskie Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej cielęciny
królestwo garówmiękkim. Dlaczego? Takie jajko dużo łatwiej organizm trawi, jest mniej wzdymające, a także mniej obciąża żołądek. Polecam! SKŁADNIKI: - spory pęczek młodej botwinki z buraczkami (2-3 buraczki) - szczypior - ogórek zielony - rzodkiewka - czosnek - 1/4 awokado - 350 ml jogurtu naturalnego - 200 ml kefiru - 150 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego - sól, pieprz, sok z cytryny - jajka WYKONANIE: Buraczki obierz i oczyść, wstaw(...)miksuję z botwinką). Dopraw sokiem z cytryny, solą i ewentualnie odrobiną cukru. Dodaj jogurty i kefiry. Zmiksuj ponownie. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Wsad do chłodnika: ogórka, rzodkiewkę, awokado,czosnek, szczypior (można też dodać natkę pietruszki) posiekaj w drobną kosteczkę. Całość wymieszaj w miseczce, dopraw solą i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na min. 3 godziny
SMYKWKUCHNI