wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli Sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety(...)natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem
Bulliowarzywną, obrane i pokrojone marchewki i korzeń pietruszki, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 5 minut. Dodać klopsy i pokrojone w kostkę ogórki do gotującego się wywaru, zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu 15 minut pod przykryciem. Podczas gotowania klopsy kilka razy delikatnie zamieszać. jeśli podczas gotowania woda wyparuje to dolać wody
Kuchnia PokoleńNaszło mnie ostatnio na sałatki , dziś proponuję sałatkę z surimi , bardzo smaczna , sprawdza się na imprezy , spotkania rodzinne , zapraszam do wypróbowania . Składniki 1 paczka makaronu ryżowego 1 ogórek zielony kukurydza paczka surimi pęczek kopru ( bądź suszony ) 4 łyżki majonezu sól pieprz czarny pora ( biała część ) Wykonanie Na wstępnie do garnka(...)gotującą się wodą osoloną wkładam makaron i odstawiam na 10 minut , następnie kroję w kostkę ogórka , surimi , przekładam to do miski , kiedy nasz makaron jest gotowy , odlewamy i kroimy na kawałki aby nie był za bardzo długo , następnie dodajemy kukurydzę posiekany koper, posiekaną porę , majonez , doprawiamy do smaku i bardzo dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły , i odstawiamy
Mój SmakLekkie danie obiadowe poleca się na sobotę. U mnie dziś szybko i prosto, ponieważ jakie 15 kg ogórków na mnie czeka;( ale za to jaka wyżerka będzie zimą ;) Papryki faszerowałam już na różne sposoby, teraz zapraszam na delikatnego kurczaka z porem, koperkiem i kuskusem. Składniki: 2 czerwone papryki 200-300 gram fileta z kurczaka 1/2 szklanki kaszy kuskus
Życie zaczyna się w kuchniryżu, aby był miękki ale nie rozgotowany a do tego klejący. No i chyba mi się udało;)) Składniki: 200 gram ryżu do sushi 150 gram łososia wędzonego 1 ogórek szklarniowy 1 papryka 5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: mata bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir(...)maty bambusowej. Układamy warstwę ryżu, pozostawiając 1 cm wolego miejsca od góry i od dołu. Przy dolnej krawędzi ryżu możemy rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki. U mnie bez wasabi, dla mojego synka jest jeszcze za ostra. Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając
Życie zaczyna się w kuchnibułki lub chleba. W wersji bardziej eleganckiej można go podać ładnie uformowany w lekko spłaszczoną kulkę (w kulce można zrobić wgłębienie na żółtko) otoczony posiekaną cebulką, grzybkami lub ogórkami konserwowymi. Tatar wołowy Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, widelec, łyżkę, kubek lub miseczkę. Przygotuj składniki: 250 g tatara wołowego, ½ małej cebuli, 1 łyżkę oleju, kilka kropel przyprawy
blog.moje-pasje.infoPOTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo, 100 g fety + 1 łyżka do sosu, 3 większe garście roszpunki, pęczek rzodkiewek, 1/4 zielonego ogórka, łyżka posiekanej rzeżuchy, pęczek szczypiorku; 2 łyżki musztardy miodowej, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, 2 łyżki oliwy. Przygotowanie: Roszpunkę opłukać, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić(...)ósemki, rzodkiewkę w plasterki, ogórka w półplasterki, a fetę w kostkę. Przygotować sos: dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, tj. musztardę, majonez, sok z cytryny, miód, oliwę i łyżkę fety. Warzywa, jajka i ser przełożyć do miski, doprawić nieco solą i pieprzem. Polać sosem, posypać zieleniną
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30 da g fasolki szparagowej, 10 łyżeczek jogurtu naturalnego lub śmietany, 5 łyżeczek majonezu, 4 średnie ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku, średniej wielkości ogórek kiszony w ostrej zalewie, majeranek, oregano, bazylia, sól, papryka ostra. Przygotowanie: Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do miękkości tj. około 30 minut. W międzyczasie przygotowuję sos: koperek, czosnek i ogórka bardzo
JejKuchniaróżyczki z szynki, - kwiatki z pomidorów koktajlowych, - sałata masłowa spięta wykałaczkami, - koperek do dekoracji. - ruloniki z wędlin na wykałaczkach, - kwiatek z ogórka i pomidorka koktajlowego, - kiełki do dekoracji. - kwiatki z cebuli czerwonej, rzodkiewki i pomidorków koktajlowych, - warzywa: pomidor malinowy, ogórek, szczypiorek, papryka zielona, oliwki zielone, oliwki czarne
JejKuchniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: pus zka tuńczyka (u mnie w kawałkach w oleju), 2 większe garście mieszanki sałat, kawałek ogórka zielonego, 2 średnie pomidory (najlepiej malinowe), 10 dag tartego sera żó łtego. Składniki na sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 4 łyżki tartego sera żółtego, sos "Cezar" (Knorr). Przygotowanie(...)Tuńczyka osączam z oleju na sicie. Pomidora i ogórka kroję w kostkę (wielkość według uznania). Przygotowuję sos: dokładnie łączę ze sobą wszystkie jego składniki. Do miski wkładam sałatę, dodaję pozostałe warzywa, tuńczyka i ser, Całość zalewam przygotowanym sosem, mieszam
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 2 wi ększe ugotowane buraki, 5 średnich ogórków konserwowych, kilka pieczarek - podsmażonych lub sparzonych wrzątkiem, 2 jajka, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo. Pieczarki sparzam przez 5 minut wrzątkiem, następnie hartuję zimną wodą. Wszystkie warzywa i jajka kroję w kostkę
JejKuchniaKotlet schabowy z jajkiem, ziemniaki z kwiatkami z marchewki, rzodkiewka z ogórkiem, śmietaną i koperkiem, ozdoby z ogórka, papryki, marchewki i koperku
JejKuchniaZiemniaki pieczone. Polędwiczka smażona. Warzywa: papryka czerwona i ogórki w zalewie musztardowej. Sos czosnkowy
JejKuchniaSkładniki: -pierś z kurczaka -przyprawa do kebaba/gyrosa -sałata lodowa lub kapusta pekińska -ogórek -pomidor -200 ml. jogurtu naturalnego -2 łyżki majonezu -3 ząbki czosnku -sól -pieprz -bułka turecka lub inny okrągły chleb Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności przygotowujemy sos czosnkowy, można go nawet zrobić kilka godzin przed. Czosnek przeciskamy przez prasę, Dodajemy do jogurtu naturalnego i majonezu. Doprawiamy solą(...)pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Piersi myjemy, kroimy na mniejsze części o grubości ok. 2 cm. i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Sałatę siekamy, ogórka i pomidora kroimy w plastry. Chleb turecki kroimy na 4 części. Środek przekrawamy dopiero po upieczeniu. Do usmażenia piersi i upieczenia bułki na chrupiąco użyłam grilla Opti Grill + XL firmy Tefal. Piersi smażą się
Magia jedzenia.