ogórki - 26528 przepisów (strona:1117/1769)

Pyszna tajska sałatka z wołowiną 212

Tajska sałatka z wołowiną przepis: Składniki Ilość porcji: 2 Stek z wołowiny – 200 g Sałata lodowa – 60 g Szpinak – 80 g Pomidorki koktajlowe – 80 g Ogórek zielony – 60 g Orzeszki ziemne – 30 g 1/2 granatu 1 marchew 1 cebula dymka 4 rzodkiewki Sól i pieprz Sos: 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)rybny, ocet winny, oliwę z oliwek, pokrojoną dymkę, posiekaną świeżą mięte, sok z połowy limonki, mieszamy wszystko i odstawiamy. Do miski wrzucamy sałatę lodową, szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe, ogórka, miąższ z granatu, posiekaną dymkę, pokrojoną w cienkie plastry marchew i rzodkiewkę. Prażymy orzeszki ziemne, rozdrabniamy i dodajemy do warzyw. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy stek około

ale Pysznie
Koktajl dla aktywnych fizycznie 230

Składniki (2 porcje): 150 g rzodkiewek 400 g ogórka 400 ml jogurtu naturalnego 5 listków bazylii 50 g selera naciowego Sposób wykonania: Ogórek obrać i wycisnąć sok w sokowirówce. Rzodkiewki zetrzeć na tarce od dużych oczkach. Bazylię drobno posiekać. Selera naciowego pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem. Wlać do szklanki i udekorować bazylią. Wartość odżywcza

Menu Zdrowia
Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych 211

skorzonerę. Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ?  Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie nowalijki, pomidory, ogórki i inne warzywa importowane. Nie musimy z nich rezygnować całkowicie, ale ograniczmy ich spożycie do minimum. Częściej jedzmy za to warzywa korzeniowe. Teraz trwa sezon na te warzywa. Rodzime warzywa

kolorowotorcikowo
Pizza wiejska 168

soli 2 łyżki oleju  Dodatki: kilka plasterków kiełbasy, u mnie Krakowska Sucha od Hańderek 150g ta rtej mozzarelli 1/2 czerwone j cebuli 1 /2 pa pryki zielonej 1 ogórek kiszony 2 pieczarki 4 łyżki kukurydzy konserwowej koncentra t pomidorowy pieprz, zioła do pizzy, czosnek granulowany 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy(...)gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.  2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem . Wykładamy mozzarellę , kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów

Szefowa kuchni
Dorsz w migdałach z pieczonymi ziemniakami 193

złoty kolor. Ryba po usmażeniu powinna być w środku błyszcząca. Dodatkowo 500 g ziemniaków 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy sól 10 cebulek perłowych ogórki korniszony Surówka 3 marchewki 1 seler, średniej wielkości 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny Ziemniaki obierz i pokrój

codojedzenia
Solanka. Solianka 246

najczęściej na wywarze rybnym, ale z czasem zaczęto robić wersję bardziej bogatą, mięsną, a także grzybową. Wspólną cechą tych wszystkich solanek jest zakwaszanie zupy np. kwasem chlebowym, sokiem z ogórków lub innych warzyw kiszonych czy choćby sokiem cytrynowym. Solanka powinna być wyrazista w smaku, słono kwaśna, i dobrze doprawiona pieprzem. Solanka to zupa z charakterem. Solanka mięsna, czyli taka

Smaczna Pyza
Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 218

pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki termicznej. Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków, ale i wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem. Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka grecka 203

Sałatka jest doskonała na przystawkę z dodatkiem czosnkowo -  maślanej bagietki. Smacznego :-) Składniki: sałata lodowa 3/4 główki, pomidor 1,5 szt, ogórek pół szt, ser feta 15 dag, oliwki czarne pół małego słoika, cebula czerwona pół szt, papryka czerwona pół szt, dressing: oliwa z oliwek 1/4 szklanki, czosnek 2 ząbki(...)cytryny 2 łyżki, Sposób przygotowania: Sałatę myjemy, następnie rwiemy na ma ł e kawałki do półmiska i polewamy 1 łyżką soku z cytryny. Ogórka obieramy, kroimy w półplasterki i układamy na sa ł acie. Paprykę kroimy w paseczki, cebule obieramy i kroimy w piórka lub kostkę, oliwki przekrawamy na pół

kulinarne odsłony pati
Kremowy Pasztet z Przysmażonych Wątróbek Drobiowych pod Skorupką z Klarowanego Masła Szałwiowego 235

lodówki na całą noc. Masło w tym czasie zastygnie tworząc na wierzchu kremową skorupkę. Możesz ją jeść razem z pasztetem, albo odłożyć na bok. Najbardziej lubię pasztet z ogórkami kiszonymi albo z pomidorem. A ten jest pyszny i tak jak już wspomniałam spokojnie możesz go jeść ponad tydzień tylko przechowuj go w lodówce. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Gdy wódeczka się rozlała, czyli jak domowo poradzić sobie z kacem + przepis 160

proponuję herbatkę miętową lub rumiankową, wodę z miodem i cytryną lub mój „napój reanimacyjny”, na który przepis podam na końcu. Bardzo polecany jest również oczywiście sok spod kiszonej kapusty, ogórków lub buraków. Soki spod kiszonek, jak i same kiszonki są bogate w minerały i witaminy, które pouciekały w trakcie imprezy wraz z kolejnymi kieliszkami Poza tym, pomimo kwaśnego smaku

Kate's Kitchen
Faszerowane ziemniaki a’la gyros 216

height: 1em;" />   Składniki 6 średniej wielkości ziemniaków 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4-5 pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 cebulka 1 ogórek kiszony lub korniszon sól do smaku trochę startego sera do posypania Piersi z kurczaka tniemy na małe kawałeczki , posypujemy przyprawą do gyrosa, czosnkiem , mieszamy i pozostawiamy na godzinkę do lodówki . Ziemniaki(...)Wydrążony miąższ ziemniaków siekamy . Na rozgrzanej patelni , smażymy posiekaną cebulkę, pieczarki , dodajemy kurczaka , pokrojony ,miąższ ziemniaków i smażymy mieszając , aż składniki się zrumienią . Przekładamy do miski , dodajemy posiekanego drobno ogórka , mieszamy . Każdą wydrążoną łódeczkę ziemniaka , lekko solimy , napełniamy farszem . Zapiekamy w piekarniku około 10 minut , po tym czasie posypujemy serem i jak tylko się roztopi – podajemy . Gotowe , najlepiej smakują

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki ziołowe z jabłkiem 187

delikatne i smaczne mięso i nie należy smażyć jej zbyt długo. Dzisiaj przygotowałam polędwiczkę wieprzową z ziołami prowansalskimi i jabłkiem. Do tego podałam ziemniaki puree i  mizerię z ogórków. Prawda, że obiadek pierwsza klasa? Może i Wy skusicie się na takie danie. Więcej przepisów na dania mięsna znajdziecie w zakładce Mięsa. Jest tam już ponad 200 przepisów. Składniki

O kuchni z uczuciem
Zakwas owsiany na żur 165

jecie zdrowo i bez chemii Składniki na zakwas: 700ml letniej wody 6 łyżek mąki owsianej 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych 12 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty Przygotowanie zakwasu: Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryty gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni. Zakwas mieszamy raz dziennie

NiePieprz.pl
JARMUŻ Z WEGAŃSKIM SOSEM TZATZIKI 205

czego chcieć więcej? Składniki na 1 dużą porcję: 5 dużych liści jarmużu, 1 mała cebula, sos tzatziki: 5 łyżek ekologicznego jogurtu sojowego, owsianego lub z nerkowców, 1 mały świeży ogórek, 7-8 ząbków czosnku, 2 łyżeczki oleju lnianego lub oliwy extra virgin, 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego koperku lub posiekanego świeżego, 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki pieprzu. Wykonanie: sos: Jogurt mieszamy ze startym na tarce o grubych oczkach ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą składników. Umieszczamy sos w lodówce.  Cebulę kroimy w pióra. Liście jarmużu rwiemy na kawałki. Wrzucamy cebulę na mocno rozgrzaną patelnię i zarumieniamy. Dodajemy liście jarmużu i dusimy przez 2-3 minutki.  Wykładamy jarmuż z cebulą na talerz (możemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gotowanie z Ojami 177

przygotowane dania są po prostu smaczne. Do tej pory spróbowałam 3 zestawów, które znajdziecie w menu Ojami. Pierwszym z nich był Kurczak Teriyaki z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka z imbirem. Ryż jak to ryż, fajerwerków nie było. Ciekawym dodatkiem był natomiast czarny sezam, który wzbogacał jego smak. Z sosem teriyaki miałam  już wcześniej do czynienia, jednak muszę(...)pory głównie zalegał on na mojej półce. Marynata zaproponowana przez kucharzy jest jednak na tyle interesująca, że powinnam zdecydowanie częściej po niego sięgać. Sztosem była natomiast sałatka z ogórka z imbirem genialna w swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie, które uzupełniało smak całego dania i dla którego warto sięgnąć po ten zestaw. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to ilość mięsa

Bez Cebuli

Proponowane wyszukiwania