smaczna może być idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa.Ta sałatka przypomina trochę turecką sałatkę Kisir. Kısır Tarifi to sałatka sporządzana z drobnoziarnistej bulgur, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, świeżych ogórków, papryki lub pasty z pieczonej z papryki, cebuli i świeżych ziół. Sałatka z serem mozzarella, kaszą bulgur i czarnymi oliwkami. Składniki: ¼ sałaty lodowej pokrojonej w cienkie paski ½ szklanki suchej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajeczna składa się z rozdrobnionych ugotowanych na twardo jajek, majonezu, dodatków smakowych, oraz jak lubimy dodatkowych składników, które zależą od naszych preferencji smakowych. Można dodawać szynkę, wędzone ryby, kiełbasę, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, rzeżuchę, natkę pietruszki i inne. Tym razem do jajecznej pasty dodałam tylko rzodkiewki i szczypiorek, pasta jest pyszna idealnie nadaje się do kanapek. Pastę z jajek uwielbia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwody ok. 5-6 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy 4-5 łyżek oleju z pestek winogron + 1 łyżka do smażenia mały ogórek zielony, pół papryki czerwonej, 1 pomidor malinowy , ząbek czosnku, malutka cebula lub pół dużej, pęczek rzodkiewki, jajko ugotowane na twardo( opcjonalnie) sól, pieprz czarny, łyżeczka nasion kolendry 3 łyżki(...)Sposób przyrządzenia: Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju razem z ziarnami kolendry i czosnkiem. Wlać bulion lub wodę, wsypać kaszę, przykryć i pozostawić aby napęczniała. Ogórka, pomidora,rzodkiewkę pokroić i dodać do napęczniałej i przestygniętej kaszy. Pestki uprażyć na suchej patelni, miętę posiekać dodać do pozostałych składników. Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą i olejem
pieprzny smaczekSkładniki: 3/4 szkl kaszy bulgur 20 dkg szynki 1/2 pora 1-2 ogórki kiszone 4 pomidory po 2-3 łyżki kukurydzy i czerwonej fasoli 3-4 łyżki majonezu Fanex 1 łyżeczka musztardy sól, … Czytaj dalej Sałatka z kaszą bulgur
czarrna od kuchnicebuli pokrojonej w piórka 1 łyżka śmietanki 30% do zagęszczenia (opcjonalnie) 1/2 puszki pomidorów krojonych/bądź domowych sól, pieprz, czubrica czerwona , czubrica zielona, papryka wędzona (Plenus) olej Dodatki: ogórki kiszone bądź konserwowe szynka/boczek/klops/mięso z kurczaka (możemy dać to co lubimy lub to co aktualnie mamy) kawałki sera feta ser żółty stary na tarce 1. W garnuszku zagrzewamy
Gotowanie...to proste !tani co zachęca, aby chociaż raz po niego sięgnąć. Tzatziki są dostępne podczas tygodnia greckiego, ale często można je spotkać już po zakończeniu akcji tematycznej. Skład: jogurt 78%, ogórki 14%, czosnek 4,5%, oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 2%, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, sól morska, ocet spirytusowy, biały pieprz. Ser podpuszczkowy Pecorino Romano
Bez Cebuliprzygotowane paluszki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i gotowe. SMACZNEGO! :) Ps. Uwaga na ości, które kryją się pod panierką! Ps 2. Przepis na ogórki małosolne widocznie na zdjęciu znajdziecie tutaj
Bez Cebuliłyżki musztardy sarepskiej 2-3 ząbki czosnku Dodatki: ½ puszki kukurydzy 15 dag chudego bekonu 15 dag cienkiej kiełbasy 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 2 ogórki kiszone 15 dag startego sera cheddar 6 sztuk pieczarek Sól lub przyprawa do pizzy do smaku Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszam w misce z solą, ziołami prowansalskimi oraz
Wanilia i Kardamonwszystko przykryć wierzchem bułki również posmarowanym majonezem. Burger z wołowiną /porcja na 4 osoby/ 500 g wołowiny z przerostem tłuszczu (np. karkówka,rostbef) 1 jajko bułki sezamowe sałata pomidor ogórek kiszony keczup, musztarda, majonez pieprz, sól Wołowinę zemleć na drobno, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić rękami. Uformować 4 kotlety. Rozgrzać mocno patelnię grillową i grillować(...)zgrillować na tej samej patelni wewnętrzne strony bułki. Na płaską część bułki położyć łyżeczkę majonezu, ketchupu i odrobinę musztardy. Położyć liść sałaty, kotlet posmarowany ketchupem, cebulę, pomidora i plasterki ogórka kiszonego. T o wszystko przykryć wierzchem bułki również posmarowanym łyżeczką majonezu i ketchupu
Biały fartuszekprawdziwa bomba witaminowa! O zaletach jarmużu chyba nie muszę wspominać m.in. ma właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego itd. W jabłkach, limonce i ogórkach mnóstwo wit.C. Samo zdrowie! Czytaj więcej
Biały fartuszekjest najważniejszy model noża w mojej kuchni. Nóż do pomidorów, długość ostrza 13 cm. A wcale, że nie tylko do pomidorów! U nas jest to nóż do pomidorów, ogórków, kiwi, awokado, do krojenia bułek i jest fantastyczny do masła, znaczy się do smarowania pieczywa masłem, serkami, kremami itd. Nóż do skrobania, długość ostrza 8 cm. Tak szczerze
Blondynka GotujeSkładniki: 125g ryżu, 10 niedużych ogórków konserwowych, 75g szynki gotowanej ( kilka plasterków ), 200-250g startego sera żółtego, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 1 świeża żółta papryka, 1 świeża czerwona papryka, szczypiorek, 6-8 czubatych łyżek majonezu ( rozdzielić na dwie części ), 4 łyżki ketchupu pikantnego, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka ( 620g ) , 300g boczku surowego w plastrach, 3 ogórki kiszone, kilka kawałków papryki czerwonej, konserwowej ( 155g ), posiekany koperek ( może być mrożony ), sól, pieprz, curry, rozmaryn, papryka słodka mielona, tymianek, majeranek. Przygotowanie
W kuchni u Monikigyrosa, żeby choć na chwilę poczuć się jak w Grecji SKŁADNIKI : karkówka wieprzowa – 250 gram oliwa z oliwy przyprawa gyros rozmaryn tymianek jogurt grecki – 1 opakowanie – 200 gram zielony ogórek – połówka koperek siekany – 2 łyżki czosnek – 1 ząbek sól, pieprz chlebek pita – 2 kromki sałata – kilka liści cebula – 1 sztuka PRZYGOTOWANIE : Karkówkę pociąć w cieńkie, podłużne paski. Przełożyć do miski(...)Dodać oliwę z oliwy, przyprawę gyros, rozmaryn, tymianek i marynować kilka chwil. Zrobić tzatzyki. Jogurt dać do miski, wycisnąć obrany ząbek czosnku, potrzeć na tarce zielony ogórek i dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Mięso przesmażyć na patelni przez 15 minut obracając kilka razy w tym czasie. Chleb pita przygrzać w piekarniku i pokroić na mniejsze kawałki. Na talerz
kuchniabellissima.wordpress.comSKŁADNIKI : gin – 1 kieliszek – 50 ml sok mętny jabłkowy – 80 ml syrop z białego bzu – 20 ml ogórek zielony – 3 plasterki świeża mięta – 3 plasteki kostki lodu PRZYGOTOWANIE : Według mnie gin z sokiem jabłkowym to bardzo trafione połączenie. Do tego odrobina syropu dla osłody oraz dodające świeżości mięta i ogórek. Dodatkowo jest super łatwy w przygotowaniu! Wystarczy wszystkie składniki wrzucić
kuchniabellissima.wordpress.com