duże jajka sól, pieprz Farsz: 100g łososia wędzonego na zimno serek naturalny do smarowania ( u mnie serek lekki z Piątnicy) 1/2 papryki surowej lub marynowanej 80-100g zielonego ogórka łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Naleśniki: Szpinak rozmrażamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie blendujemy. Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy wody, jeśli za rzadkie- mąki. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Smażymy z obu stron. Studzimy. Farsz: Ogórka ścieramy na tarce o małych oczkach. Nadmiar wody odsączamy. Dodajemy serek i koperek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy serkiem. Posypujemy pokrojoną w kostkę papryką. Na jednym brzegu naleśnika układamy kawałek łososia, boki naleśnika zwijamy do środka, a następnie zaczynając od brzegu, na którym umieściliśmy łososia, zwijamy naleśnik w rulonik
Czerwona Porzeczkasałaty lodowej przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem by zachowała swoją chrupkość i zarazem delikatność. Surówka podana w misce Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita . Składniki: 1 sałata lodowa 1 średni ogórek zielony 10 pomidorków koktajlowych czerwonych 10 pomidorków koktajlowych pomarańczowych 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 opakowania serka kanapkowego w zalewie 3-4 łyżki oleju 2 łyżki ziaren prażonych(...)chrupiąca sałatka Do smaku ocet jabłkowy sól morska gruboziarnista ale-raj pieprz kolorowy cukier Przygotowanie: Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki. Ogórek umyć i razem z skórką pokroić w półplasterki. Pomidorki przekroić na pół lub na ćwiartki. Kukurydzę i serek odsączyć z zalewy. Wszystko wymieszać w misce i doprawić do smaku. Na końcu wsypać prażone ziarenka i wymieszać
Ala piecze i gotujekabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni
Moja smaczna kuchniaSzybka sałatka nadaje się zarówno na II śniadanie jak i na kolacje, jest prosta w wykonaniu. Składniki 1/2 brokuła 1 pomidor kilka rzodkiewek kilka plastrów ogórka zielonego 2 jajka 3/4 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku sól, pieprz Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy na półtwardo (ja wrzucam brokuła do zimnej wody(...)gotuje 10 min od momentu jak woda zacznie wrzeć). Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Pomidora kroimy w kostkę, rzodkiewkę w drobne kawałki, plastry ogórka przekrawamy na 4 części. Zioła sparzamy na sitku wrzątkiem. Do szklanki z jogurtem dodajemy czosnek, sparzone zioła doprawiamy solą pieprzem do smaku i dobrze mieszamy. Na talerzu układamy brokuła a na niego pozostałe warzywa
Piekielna Kuchnia Patispotkać gotowe mieszanki. Najważniejsze, by był prażony – robimy to samodzielnie na patelni, niczym prażenie słonecznika. Oczywiście możemy pomyśleć nad dodatkowymi składnikami, które są bardzo często wykorzystywane o sushi – awokado , ogórki zielone czy tez łosoś . Warto zaopatrzyć się w specjalne maty, które ułatwiają zawijanie rolek sushi kub urządzenie typu sushi maker , które ułatwi zawijanie sushi. Sztuka przygotowywania sushi do najłatwiejszych
WojnaNaSmaki.plszybka sałatka do obiadu. Tym razem z skropiona olejem ryżowym i spryskana octem balsamicznym. Składniki 1/2 opakowania sera feta np Favita niebieska Mlekovity tj ok 130g pomidory koktajlowe 1/3 ogórka długiego zielonego garść rukoli garść roszponki garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych olej ryżowy ocet balsamiczny w spayu sól, pieprz Sałatę rozkładamy na talerzu, na nią rozkładamy przekrojone na pół(...)pomidory koktajlowe, na to kładziemy ogórka pokrojonego w plastry i przeciętego na pół, na to rozrzucamy oba rodzaje oliwek pokrojonych w plastry. Całość polewamy lekko olejem ryżowym. Na wierzch układamy ser feta pokrojony w kostkę (najlepiej się kroi go mokrym nożem) doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie solą ale pamiętajmy że ser feta sam w sobie jest już słony. Całość pryskamy
Piekielna Kuchnia Pati250g ryżu do sushi (1 kubek) 30 ml octu ryżowego 1 kubek wody 1,5 łyżki cukru Pozostałe: awokado 4 płaty nori łosoś wędzony paluszki surimi szczypiorek czerwona papryka ogórek zielony serek typu Philadelphia sos sojowy imbir marynowany wasabi mata bambusowa Przygotowanie: Ryż dobrze opłukać. Zalać zimną wodą (1 szklanka wody na 1 szklankę ryżu), doprowadzić do wrzenia. Gotować około(...)wodzie, na płat nałożyć cienką warstwę ryżu, zostawić ok. 1,5 cm z jednej strony. Na ryżu w poprzek nakładać ulubione dodatki np. łosoś, paprykę pokrojoną w paski, ogórek w słupki/ paluszek surimi, serek, papryka w paski/ łosoś, serek, szczypiorek. Zwijać z pomocą maty bambusowej. Następnie brzeg, który zostawialiśmy bez ryżu posmarować wodą i skleić. Kroić ostrym nożem na paski
Fabryka pomysłówjest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie
królestwo garówtego z supermarketu. Pieczeń warto podać z sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę. Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona): 1 – 1,5 kg kawałek rostbefu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku
Poezja smakuSkładniki: około 16 paluszków krabowych surimi 1 słoiczek startego selera w zalewie octowej (około 16 dag) 1 długi ogórek zielony 1 puszka kukurydzy pół czerwonej cebuli 2 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób wykonania: Paluszki surimi kroimy w plastry. Obrany ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Seler odsączamy z zalewy, dodajemy kukurydzę i mieszamy wszystko razem. Majonez
Qchnia po prostużeby nie przywarła do dna. My najbardziej lubimy ją podaną ze świeżym pszennym chlebem, który świetnie nadaje się do zbierania z talerza cebuli i sosu, i z dodatkiem kiszonych ogórków . Jeśli jecie mięso, raz na jakiś czas warto się do wątróbki przekonać. Szczególnie do tak przygotowanej. SKŁADNIKI 800g wątróbki wieprzowej zimne mleko mąka pszenna 4 duże cebule (około 600g
Karo in the Kitchendopiero zamierzacie ? :) Spisujcie przepis i do dzieła. Karnawałowa Zapiekanka z Gyrosem 1 podwójna pierś kurczaka Przyprawa gyros 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki konserwowe 200g brokułów 300 g startego żółtego sera 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju Sól, pieprz, jarzynka naturalna do smaku Piersi z kurczaka
W kuchennej krainiesuszonymi pomidorami. Takie roladki śmiało można pokroić na kanapki.Na zimno również wyśmienicie smakują.Z roladkami najlepiej komponuje się czerwona kapusta ale jeśli ktoś nie lubi mogą być kiszone ogórki. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych szeroką gamą przypraw, owoców suszonych, herbat zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki: około 12 plastrów schabu 2 duże marchewki
Sama słodycz i szczypta chilioliwą z oliwek (nie rumienić). Ostudzone piersi ułożyć na dnie naczynia szklanego, kapustę pekińską i zalewamy połową sosu z ketchupu i majonezu. Kolejną warstwę ułożyć z kukurydzy i pokrojonych ogórków i zalać szlarę sosu. Na wierzch położyć pokrojoną kapustę pekińską i posypać ziołami (można Vegetą). Wsadzić do lodówki na kilka godzin żeby wszystko się przegryzło. Smacznego Artykuł
Gotowanie-ukmoja propozycja, ale każdy może skomponować swoją wersję. Zapraszam do zabawy. SKŁADNIKI: 2 jajka 3 chude plasterki boczku 6 plasterków kiełbasy wiejskiej 2 kromki chleba pełnoziarnistego Ruccola 6 plasterków ogórka zielonego 4 plasterki sera żółtego Masło czosnkowe Curry, czerwona papryka, czarny pieprz Ocet PRZYGOTOWANIE Krok 1 Przygotowujemy(...)PIERWSZA PROPOZYCJA: grzanka, 2 plasterki wytopionego boczku, listki ruccoli, jajko. Na koniec jajko w koszulce na toście posypujemy przyprawami. DRUGA PROPOZYCJA: grzanka, plasterki kiełbasy, listki ruccoli, plasterki zielonego ogórka, jajko w koszulce, wszystko doprawiamy przyprawami. SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowo