dobrze doprawionego kurczaka i doborze składników. Sprawdźcie listę składników i działajmy! SKŁADNIKI dla 2-3 osób: - paczka mieszanki sałat (wybierz tą ulubioną) - 1 duży filet z kurczaka - 1 długi ogórek - 2-3 figi - 1 gruszka np. klapsa - przyprawy do kurczaka: kolendra mielona, miód, sok z limonki, imbir, cynamon - oliwa z oliwek Sałatę myjemy i osuszamy, układamy w naczyniu. Ogórka
SMYKWKUCHNIsmaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki. Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie pyszna! Ja przygotowywałam własną tortillę, bo w większości tych sklepowych w składzie jest cała litania, a to taki
Czerwona PorzeczkaPół główki młodej kapusty białej 2 marchewki 4 rzodkiewki pół ogórka zielonego 3 łyżki oleju pieprz czarny i sol według uznania 1 łyżeczka cukru Wykonanie Kapustę szatkuje ,następnie myję(...)wszystkie warzywa ,na tarcie ścieram na drobnych oczkach ,marchew,ogórka zielnego,rzodkiewkę i dodaje do kapusty ,przyprawiam dodaje olej i wszystko dokładnie łącze ze sobą , i gotowe
Mój Smakdzień smaki się jeszcze bardziej połączą i będzie jeszcze lepsze . Składniki 6 sztuk rzodkiewki 1 średni ogórek zielony 1 pęczek natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku 200 ml jogurtu greckiego(...)sól pieprz czarny Wykonanie Umyte warzywa , rzodkiewki i ogórek ścieramy na tarce na grubych oczkach, czosnek ścieramy na drobnych oczkach.Następnie siekamy natkę pietruszki i dodajemy do startych warzyw, doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania i na końcu dodajemy jogurt grecki i wszystko razem mieszamy
Mój Smakodatkowo w otworkach umieściliśmy goździki (ilość wg uznania). Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i połączyć ze spirytusem. W szerokim słoiku (w naszym przypadku to słoik do kiszenia ogórków :-)), umieszczamy pomarańcze i zalewamy przygotowaną mieszanką. Pomarańcze powinny być przykryte w całości roztworem, słój szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu na co najmniej 6 tygodni. Najlepiej co parę
Aromatyczne Podróżeminor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wiórki kokosowe wysypać na dno dużego słoika (u nas tradycyjnie posłużył do tego słój do kiszenia ogórków), dodać mleko kokosowe (nie jest ono konieczne , ale wtedy smak jest bardziej wyrazisty) i zalać alkoholem. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 dni, od czasu do czasu
Aromatyczne PodróżeSałatka z porów Składniki: 2-3 pory 3 ugotowane na twardo jajka ananas z puszki 30-40 dkg sera żółtego w kawałku 4-5 ogórków konserwowych majonez sól + pieprz oraz inne przyprawy wg uznania Wykonanie : Pora posiekać w paski , a następnie zalać wrzucić na ok 5 min do wrzącej wody
Aromatyczne Podróżestraganach zaczną się pojawiać młode warzywa :) Polecam! Na śniadanie, obiad lub kolację! Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem ½ szkl. pęczaku 2 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka ½ ogórka szklarniowego 1 pęczek młodych buraczków ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny sól Pęczak ugotować do miękkości w bulionie*,posolić (jeśli bulion jest bez soli), odcedzić(...)miski. Liście botwinki oddzielić od buraczków. Dokładnie wypłukać z resztek ziemi. Buraczki gotować w pół szkl. wody przez 5 minut. Po ugotowaniu pokroić w kostkę i dołożyć do pęczaku. Ogórka również pokroić w kostkę, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Dodać do pęczaku. Polać olejem, sokiem z cytryny, posolić do smaku i wymieszać. Liście botwinki ułożyć na talerzu
Posadzone i zjedzonemiejsce żółtka. Pokruszyłam je i posypałam nimi na koniec całość sałatki. Może na tegoroczną Wielkanoc ktoś się skusi? Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką 3 jajka ½ ogórka szklarniowego ½ pęczka rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 3 garście młodego szpinaku 1 pęczek botwinki (tylko liście) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku Sos: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka(...)przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka włożyć do miseczki i rozkruszyć widelcem. Liście botwinki i szpinak wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na talerzu. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę, a szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem w misce i napełnić tym białka. Białka przenieść na talerz z zieleniną. Składniki sosu wymieszać i polać
Posadzone i zjedzoneroku dostałam jeden słoiczek od siostry na spróbowanie. Wyniesiony do piwnicy zawieruszył się gdzieś na półkach. Znalazłam go dopiero w połowie lata gdy spiżarnia zaczęła świecić pustkami. Próbowałam tych ogórków z lekkim niepokojem czy aby nie będą za ostre. Okazały się jednak jak dla mnie w sam raz. Lubię takie słodkie, pikantne sałatki. Idealnie sprawdzają się do potraw
Wiem co jemsobie, czemu wcześniej nie wprowadziłam tych produktów do stałej diety. Chociaż, myślę, że i tak nie jest u nas tak źle bo kefir zawsze mam w lodówce, a od ogórków kiszonych chyba jesteśmy uzależnieni ;) Ale to zdecydowanie za mało, a kisić można wszystkie warzywa. Jestem osobą, która przez alergię i problemy z zatokami, dużo choruje. Niestety w ciągu roku
Mienta blogmalutkich pomidorków np. koktajlowych słoik pieczarek marynowanych - około 400 ml nieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Wykonanie: Warzywa umyć. Kapustę poszatkować na drobne paseczki (głąb odrzucić). Posypać czosnkiem granulowanym. Kukurydzę, pieczarki i groszek odsączyć(...)zalewy. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i połączyć dokładnie z majonezem oraz przyprawami. Solą sałatkę doprawić najlepiej bezpośrednio przed podaniem, lub sałatkę podać szybko po przygotowaniu. Kapusta nie lubi stać długo ze solą ponieważ "siada" i oddaje sok. *** To wszystko, smacznego! :-) Pozdrawiam
Poezja Smaków - blog kulinarnykanon "zdrowego odżywiania", które jadamy chętnie., choć wprowadzamy do nich nieweilkie modyfikacje. Bardzo nam zasmakował np. żurek z oscypkiem, ale dodajemy do niego dwie - trzy łyżki soku z kiszonych ogórków. Świetne są gruszki w sosie waniliowym, ale co pewien czasy robimy je z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"). Poniżej znajdziecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazakolu rzeki Narewka. Tam zjedliśmy kolację przygotowaną przez szefa kuchni Andrzeja Krajewskiego. Restauracja Bojarski Gościniec specjalizuje się w daniach kuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna
królestwo garówsmaku, a najlepiej smakują podane prosto z patelni. Ja takie najbardziej lubię. Na zimno idealne do kanapek. Pycha! Można podawać z ziemniakami lub frytkami. Do tego polecam mizerię z ogórków Składniki: 500 g mięsa wieprzowego 1 całe jajko 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 łyzeczka majeranku 3 łyżki sezamu sól, pieprz
O kuchni z uczuciem