jabłka - 25490 przepisów (strona:1126/1700)

Brownie z cukinią 168

przeszukiwanie Internetu i TUTAJ znalazłam inspirację ;) tak powstało moje pierwsze ciasto z udziałem cukinii ;) Składniki: 2 jajka 3 łyżki fruktozy lub innego słodzidła 1/4 szklanki startego na papkę jabłka 1 szklanka otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu drobno starta cukinia o wadze około 300g (odciśnięta z nadmiaru soku) Sposób przygotowania

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka owsiane z powidłami śliwkowymi 139

przejdę do dnia wczorajszego kiedy na pożegnanie zajadałam się z moją mamą pysznymi ciastkami owsianymi i popijałam wino, tak to było bardzo przyjemne ;) Składniki (około 20 ciastek): 1 małe jabłko 2 łyżki domowych powideł śliwkowych 15 łyżek płatków owsianych  łyżka otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia łyżka fruktozy lub innego słodzidła łyżka miodu 1 jajko opcjonalnie jakieś bakalie(...)niestety nie miałam żadnych pod ręką, jeśli dodacie np. rodzynki wtedy dajcie mniej fruktozy, żeby ciastka nie wyszły za słodkie) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rozsmarowujemy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeżeli chodzi o pieczenie tutaj nie podam konkretnie ile czasu i w jakiej temp. ponieważ

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomysł na makowiec 119

jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam go w młynku średnie jabłko 3 białka 2 żółtka 250g mielonego twarogu (chudego) szklanka mleka szklanka wody 2 łyżki fruktozy (jeśli nie mamy fruktozy możemy ją pominąć i dodać więcej miodu, makowiec wyszedł dość słodki(...)gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut odstawiamy mak na około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, fruktozę, olejek, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe, cynamonowe bułeczki z jabłkiem i rodzynkami 130

miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków) 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody garść rodzynek 0,5-1 łyżeczka cynamonu 1 jabłko średniej wielkości opcjonalnie jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach mieszamy ze sobą wszystkie składniki tak przygotowane ciasto przekładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Marchewkowe placuszki z nutą cynamonu ;) 138

Wczoraj zrobiłam sobie jabłkowe oczyszczanie, polegające jak sama nazwa wskazuje na jedzeniu samych jabłek i piciu wody oraz herbatek ziołowych. Jakoś dałam radę ;) Od jutra zaczynam dietę redukcyjną, w nadziei, że uda mi się przygotować do lata i uwidocznić efekty już kilku miesięcznych ćwiczeń ;) Dziś tradycji stało się zadość i na śniadanie zafundowałam sobie placuszki, inne niż zawsze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowa panienka czyli bakaliowy sernik z makiem TO NIE KAMIEŃ :D 174

tortownica o średnicy 22cm): 200g zmielonego maku (suchego) 2 szklanki wody szklanka mleka 80g rodzynek 800g mielonego twarogu sernikowego President 30g orzechów włoskich 2 łyżki  ksylitolu  spore jabłko 8 łyżek płynnego miodu olejek migdałowy łyżka skrobi ziemniaczanej 3 jajka Sposób przygotowania: Mak wsypujemy do garnka i zalewamy szklankami wody i mleka, gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś(...)czas mieszając przez około 20 minut odstawiamy mak na około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, ksylitol, olejek, pokrojone orzechy, skrobię, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tagliatelle z melonem i wątróbką w sosie własnym. 203

zaproponował taki właśnie miks. Zakochałem się i robię już teraz na wiele sposobów. Dziś z żółtym melonem, tzw honeydew melon, słodziutkim, soczystym, idealnym substytutem dla popularnie łączonego z wątróbką jabłka. Czego użyłem? -makaron tagliatelle -cebula szalotka posiekana drobno -melon, obrany, pokrojony w kostkę -ok 350 gram wątróbki z kurcząt, oczyszczonej i pokrojonej w drobne kostki -łyżeczka masła -sól, pieprz

BaRepas
Sok z jarmużu i gruszki 170

liści jarmużu 2 gruszki 3 ogórki zielone Przygotowanie (7 minut): - wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki do soku SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Zielony sok z rukoli, marchewki, jabłka z nutką mięty i limonki <klik> Zobacz też przepis na  Sok pobudzający przemianę materii z opisem składników <klik

Pora na pora i pomidora
Koktajl zdrowia 160

pozytywnie. Dodatek truskawki do zieleni powoduje zawsze brudnawy odcień, ale my się nie będziemy na to patrzeć, tylko my sobie to będziemy pić mlaskając w zachwycie, prawda? Składniki -3 jabłka -natka zielonej pietruszki -łycha miodu od serca -porządna garść truskawek -szklanka zielonej herbaty wystudzonej -gruby plaster imbiru Umyć i przygotować składniki do...zblendowania! Dodać miód. Zmiksować. Mieszanka jest pyszna

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z młodej kapusty. 211

wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata , który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :) Potrzebujemy główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie w domu, najlepiej tłoczony na zimno łyżeczka soli świeżo mielony pieprz łyżeczka soku z cytryny Główkę kapusty kroimy na pół wzdłuż głąba(...)ręką, aby zaczęła puszczać soki. ugniatamy i zostawiamy na 10-15 minut. W tym czasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, to samo robimy z jabłkiem i to skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę ponownie ugniatamy ręką i wylewamy cały sok jaki z niej wypłynął (to usunie też

MamaOskarka
Chleb z jabłkiem i bananem 193

Składniki zaczynu : 35 g zakwasu, 160 g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */ 135 g wody, 180 g tartego jabłka ze skórką. Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 230 g mąki żytniej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej  ( u mnie pszenna

Proste Potrawy
Sałatka z młodym szpinakiem, jabłkiem i jagodami goi 175

Składniki na 2 porcje (jako przystawka) : 0,5 kg świeżego szpinaku (drugie pół zjadła Miśka) 100 g jagód Goi (namoczonych) 50 g ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni) 1 jabłko (starte grubych oczkach tarki) łyżeczka oliwy, sól, odrobina pieprzu suszonego czosnku Przygotowanie: Umyty szpinak w całości wrzucić na patelnię, lekko posolić i dusić aż przywiędnie (5 minut). Zdjąć z ognia(...)Dodać starte jabłko i odsączone jagody. Podawać skropiony delikatnie oliwą i posypany słonecznikiem. Smacznego

greenscarf
Jak przygotować do spożycia avocado? 135

przed podaniem lub dołączeniem do potrawy, w której jest jednym ze zmieszanych ze sobą składników. Miąższ tego owocu ma bowiem skłonność do czernienia pod wpływem warunków zewnętrznych (podobnie jak jabłka). Dlatego należy zdecydowanie unikać przechowywania obranego avocado, a jeśli nie da się tego uniknąć – powinno być szczelnie owinięte w folię spożywczą i przebywać w lodówce. #gallery-51 {margin: auto

Kulinarna Pokusa
Schab faszerowany śliwkami 217

przez 50 minut. Przez pierwsze 25 minut polewamy co pewien czas mięso winem ze śliwek, a przez pozostały czas – glazurą. Glazurę przyrządzamy po włożeniu mięsa do piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym namaczaliśmy śliwki. Gotujemy przez kilka lub kilkanaście minut tak, aby ilość płynu zredukowała się

Kulinarna Pokusa
Confit z kaczki 188

przewrócić na drugą stronę w ostatniej godzinie gotowania. Udka wyjąć, a tłuszcz przecedzić i wykorzystać do przechowywania w nim mięsa lub wykonania następnego confit. W ramach dodatków polecam pieczone jabłka z żurawiną

Piąty grzech główny