Składniki zaczynu : 35 g zakwasu, 160 g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */ 135 g wody, 180 g tartego jabłka ze skórką. Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 230 g mąki żytniej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie pszenna
Proste PotrawySkładniki na 2 porcje (jako przystawka) : 0,5 kg świeżego szpinaku (drugie pół zjadła Miśka) 100 g jagód Goi (namoczonych) 50 g ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni) 1 jabłko (starte grubych oczkach tarki) łyżeczka oliwy, sól, odrobina pieprzu suszonego czosnku Przygotowanie: Umyty szpinak w całości wrzucić na patelnię, lekko posolić i dusić aż przywiędnie (5 minut). Zdjąć z ognia(...)Dodać starte jabłko i odsączone jagody. Podawać skropiony delikatnie oliwą i posypany słonecznikiem. Smacznego
greenscarfprzed podaniem lub dołączeniem do potrawy, w której jest jednym ze zmieszanych ze sobą składników. Miąższ tego owocu ma bowiem skłonność do czernienia pod wpływem warunków zewnętrznych (podobnie jak jabłka). Dlatego należy zdecydowanie unikać przechowywania obranego avocado, a jeśli nie da się tego uniknąć – powinno być szczelnie owinięte w folię spożywczą i przebywać w lodówce. #gallery-51 {margin: auto
Kulinarna Pokusaprzez 50 minut. Przez pierwsze 25 minut polewamy co pewien czas mięso winem ze śliwek, a przez pozostały czas – glazurą. Glazurę przyrządzamy po włożeniu mięsa do piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym namaczaliśmy śliwki. Gotujemy przez kilka lub kilkanaście minut tak, aby ilość płynu zredukowała się
Kulinarna Pokusaprzewrócić na drugą stronę w ostatniej godzinie gotowania. Udka wyjąć, a tłuszcz przecedzić i wykorzystać do przechowywania w nim mięsa lub wykonania następnego confit. W ramach dodatków polecam pieczone jabłka z żurawiną
Piąty grzech głównysposób jest bardzo soczysta, aromatyczna, z pyszną chrupiącą skórką. Jeśli zamarynujemy ją dzień wcześniej, to przygotowanie zajmie nam tylko 25 minut! Doskonałym dodatkiem będą tu jabłka pieczone z żurawiną . Składniki: 2 piersi kaczki (ze skórą) czosnek tymianek rozmaryn sól i pieprz Przygotowanie: Piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić nacięcia na skórze, nie przecinając przy
Piąty grzech głównybędzie pysznie. Tylko tyle i aż tyle. Placuszki są puszyste, delikatne a polane słodkim, owocowym sosem bardzo smakowały wszystkim domownikom. Nasze ulubione placki to od zawsze Placki z jabłkami - te smażę najczęściej i to nie tylko na śniadanie. Ale dzisiaj zrobiłam inne, chociaż równie pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię podczas upałów, na uzupełnienie witamin. Składniki -miód leśny lub gryczany u mnie Skworcu -pęczek natki pietruszki -garść świeżego młodego szpinaku -sok z połowy cytryny -szklanka wody -2 jabłka -1 kiwi -plaster imbiru -kilka listków bazylii Wszystkie składniki wymyj, pokrój i wrzuć w blender. Dodaj miód . Ublenduj na gładko. I zdrowie w zasięgu ręki gotowe! W kilka minutek
Z Kuchni Do Kuchniktórym dusiły się gruszki i dekorować papryczką chilli. Smacznego :) Zobacz także: Jabłka duszone w malinach Banany grillowne z chilli Wpis bierze udział w akcji
KreatywnePinysmakiem. Prosty sposób na smaczny napój, pełny witamin i minerałów. Szpinak mrożony możemy zastąpić świeżym. Składniki: 2 brykiety mrożonego szpinaku 2 liście kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 jabłko 1 plasterek cytryny 1/2 szkl. przegotowanej wody 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100% Sposób przygotowania: Do kielicha blendera wrzucamy rozmrożone brykiety szpinaku, połamane liście kapusty pekińskiej, plasterek cytryny i kawałki pomidora (wcześniej(...)sparzamy i pozbawiamy skórki). Dodajemy obrane i pokrojone w małe kawałki jabłko, dolewamy 1/2 szkl. przegotowanej wody i 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100%. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
Kolorowy Przepisownikczuć, a dostarczamy sobie sporej dawki witamin i mikroelementów... Składniki: 1 banan 2 owoce kiwi 1 awokado sok z 1 limonki garść roszponki 1,5-2 szklanki soku z jabłek (najlepiej świeżo wyciskanego) 3 łyżki nasion chia Banana i kiwi obrać, pokroić na kawałki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ. Roszponkę umyć. Wszystkie owoce wraz z roszponką
Czerwień i błękitbicia, że podjadałam :) opcjonalnie można dodać 1 miarkę mleka modyfikowanego (jeśli dziecko lubi słodsze deserki), ale dopiero, gdy lekko przestudzimy. Otrzymamy 2 porcje. Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej 1 jabłko 1 szkl. wody Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przelewamy pod bieżącą wodą na sitku, następnie sparzamy wrzątkiem. W małym garnuszku zagotowujemy szklankę wody, na wrzątek wrzucamy tak przygotowaną kaszę i gotujemy(...)przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w drobniutkie kawałki jabłko. Gotujemy jeszcze 15 minut. Należy często mieszać, aby kasza nie przywarła. Gotowy deserek miksujemy. Jedną porcję zamykamy w szczelnym słoiczku i chowamy do lodówki
Kolorowy Przepisownikmiesiącu życia (z glutenem). Bardzo sycący :) świetny podwieczorek dla Malucha :) Pamiętajmy, aby owoce kupować (w miarę możliwości) z upraw ekologicznych. Składniki: 4 łyżki kaszy manny 1 jabłko 5-6 śliwek suszonych 1 i 3/4 szkl. wody Sposób przygotowania: Szklankę wody zagotowujemy w rondelku, gdy zawrze wlewamy kaszę mannę namoczoną w pozostałej wodzie. Gotujemy stale mieszając około 3 minuty. Następnie(...)dodajemy pokrojone w drobne kawałeczki śliwki, po chwili umyte, obrane i starte jabłko. Gotujemy razem jeszcze 2-3 minuty. Jeśli jest taka potrzeb miksujemy, ale można też tak zostawić, aby przyzwyczajać Malucha do gryzienia
Kolorowy Przepisownikmoże stety, bo to z powodu początków chodzenia mojej Córeczki - muszę Ją "prowadzać" i pilnować jak oka w głowie, ale taka kolej rzeczy;)) - czasu brak :) Składniki: 1 duże jabłko 1 duży banan 1/2 awokado 1 mały jogurt naturalny Sposób przygotowania: Jabłko i awokado dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Awokado również pozbawiamy skórki. Następnie ścieramy na tarce i przekładamy
Kolorowy PrzepisownikRozpływają się w ustach - jabłka upieczone z miodem, migdałami i brązowym cukrem. Idealne gdy macie ochotę na słodką przekąskę w długi, zimowy wieczór
Milion Smaków