kurczak - 40714 przepisów (strona:1116/2715)

Szpinakowe roladki 236

żałuję... już wiem, że szpinak będzie częstym gościem w moim domu :) Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 1 ser feta, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie:   Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie(...)koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Piersi kurczaka kroimy na cztery części i rozbijamy. Posypujemy z obu stron przyprawą do drobiu. Układamy szpinak na rozbitych kotletach. Zwijamy piersi kurczaka w roladki. Układamy je na folii spożywczej i zawijamy. Wstawiamy najlepiej na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju. Na suchej patelni prażymy płatki

Aga w kuchni
Tortille z kurczakiem i warzywami 405

pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa.     Przygotowanie:    Piersi kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa dokładnie myjemy(...)puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową

Aga w kuchni
Mix warzyw podany z ryżem 257

kolorowych warzyw na jednym talerzu z kurczaczkiem curry, ryżem,a to wszystko z nutą suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ...mmm... cóż więcej można powiedzieć :) Składniki: 2 piersi kurczaka 1/2 opakowania zielonej fasoli szparagowej 1 czerwona papryka 10 pieczarek 6 marchewek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasolki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)Kamis 1 łyżeczka curry indyjskie szczypta soli morskiej prowansalskiej Kamis szczypta chilli Kamis  Przygotowanie:      Piersi kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy curry indyjskie. Na osobnej patelni podsmażamy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Dodajemy kurczaka do warzyw, przyprawiamy solą, chilli i koncentratem pomidorowym. Mieszamy

Aga w kuchni
Drobiowe szaszłyki z małych roladek 226

warzywo, itp... Jak się okazuje: NIE !  Przedstawiam Wam nowy pomysł i sposób na efektywne szaszłyki z mini roladek, jak Wam się podobają takie szaszłyki? ;) Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 por, 1/2 czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ryż(...)basmanti z dzikim.  Przygotowanie:      Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez 5 minut. Następnie rozkładamy por na całej piersi kurczaka. Robimy 1 rządek z pokrojonych w paski suszonych pomidorów, obok układamy paski czerwonej papryki i połówkę kabanosa. Na środek kładziemy

Aga w kuchni
Kotlety w orzechowej panierce 202

znudzi Wam się tradycyjna panierka z jajka i bułki tartej, można trochę poeksperymentować :) Często robię kurczaka w sezamie- jest pyszny, a dzisiaj postanowiłam zrobić panierkę orzechową :) Jest bardzo dobra, jednak orzechy dość szybko się przypalają, więc nie można zbyt długo smażyć kotleta z jednej strony... Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Przepis na taką surówkę znajdziecie tutaj . Składniki(...)piersi z kurczaka, 4 garście orzechów włoskich bez skorupek, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 jajko. Przygotowanie:      Piersi kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą do drobiu. Orzechy włoskie przepłukujemy wrzątkiem, by pozbyć się smaku gorzkiej skórki. Orzechy wkładamy do stojącego blendera i rozdrabniamy na małe kawałki. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym

Aga w kuchni
Zapiekanka z ananasem 230

sosem  słodko-kwaśnym i ananasem... Składniki: 200 g pieczarek, 150 g makaronów: świderki, łazanki, kokardki, 1/2 puszki ananasów, 400 ml sosu słodko-kwaśnego (u mnie Łowicz), 2 piersi kurczaka, 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa, 3 cebule, 100 g żółtego sera. Przygotowanie:       Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy(...)gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę, a następnie pieczarki pokrojone w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ugotowany makaron, podsmażoną cebulkę, podsmażone pieczarki, usmażonego kurczaka i ananasa pokrojonego w kostkę. Wszystko zalewamy sosem słodko-kwaśnym. Następnie posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na godzinę. Na talerzu dekorujemy ananasem i szczypiorkiem

Aga w kuchni
Leczo 174

Składniki: 2 kg czerwonej papryki, 1 kg pieczarek, 0,5 kg cebuli, ok. 12 parówek Berlinek, 2 podwójne piersi kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis, sól morska Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, ognista mieszanka Kamis Specialte podajemy z ryżem jaśminowym Sonko. Przygotowanie:      Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy(...)paseczki, a pieczarki w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, piersi kurczaka w większą kostkę, a  parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą). Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy paprykę i na samym końcu parówki. Mieszamy. Doprawiamy koncentratem, bukietem warzyw oraz solą, pieprzem oraz

Aga w kuchni
Rolada z grzybami i kurczakiem 199

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g sera żółtego, 1/2 kg pieczarek, 1 garść grzybów leśnych, 2 jajka, 3 łyżki majonezu, przyprawa do drobiu Kamis, szczypta soli morskiej Kamis i pieprzu czarnego Kamis. Przygotowanie:      Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie kroimy pieczarki w kosteczkę, namoczone grzyby suszone siekamy drobno. Pieczarki z grzybami podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Piersi kurczaka rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na upieczonym cieście układamy rozbite piersi kurczaka, farsz grzybowy i zawijamy roladę. Owijamy roladę papierem do pieczenia lub rękawem i pieczemy ok. 40 minut

Aga w kuchni
Makaron z rukolą i kurczakiem 250

Składniki: 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 2 garście rukoli Fit&Easy, 1 podwójna pierś kurczaka, 1 por, 300 g pieczarek, 1 cebula, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, cebulkę i por. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Warzywa mieszamy z kurczakiem i makaronem. Na samy końcu dodajemy rukolę, mieszamy. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minutki i danie gotowe

Aga w kuchni
Pappardelle z brokułami 194

Składniki: 1 opakowanie makarony pappardelle Czaniecki, 1 brokuł, 20 g żółtego sera, 3 łyżki kukurydzy, 5 zielonych oliwek bez pestek, 400 ml kremówki 30%, 1 podwójną pierś kurczaka, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta chilli, sól, biały pieprz. Przygotowanie:         Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu(...)hartujemy go zimną wodą i odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka pokrojonego w kosteczkę i przyprawionego przyprawami. W garnku gotujemy brokuł ok. 15-20 minut. Następnie odkrawamy łodygę i kroimy go w różyczki. Do kurczaka dodajemy brokuł, kukurydzę, oliwki i żółty ser. Całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż do zgęstnienia kremówki i dodajemy

Aga w kuchni
Kokardki z brokułami 205

Składniki: 300 g makaronu kokardki Czaniecki, 1 brokuł, 100 g serka topionego gouda, 20 g sera camembert, 400 ml kremówki, 2 piersi kurczaka, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie:      Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W oddzielnym garnku gotujemy brokuła. Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy pieprzem i solą i podsmażamy na patelni. Usmażonego kurczaka

Aga w kuchni
Świderki w sosie pomidorowym 217

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1/2 opakowania makaronu świderki Czaniecki, 300 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Kamis, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis, szczypta chilli Kamis, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie:         Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W rondelku gotujemy makaron(...)dente w osolonej wodzie. Następnie kurczaka zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, zioła prowansalskie, słodką paprykę i chilli. Makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem

Aga w kuchni
Soczysty kurczak 194

Składniki: 1 duża pierś kurczaka, 1 kostka rosołowa Knorr, 3 łyżki oliwy. dekoracja: pomidor sałata lodowa oliwki czarne ser solankowy PRZYGOTOWANIE:  Tak niewiele potrzeba by kurczak był soczysty. Kostkę rozcieramy z 3 łyżkami oliwy. Smarujemy nią pierś kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do lekkiego przyrumienienia się kurczaczka

Aga w kuchni
Sałatka Cezara 481

Składniki na 4 osoby: 400g sałaty 2 Piersi z kurczaka 50g parmezanu 200g bagietu jajko 50ml oliwy sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Pierść z kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, krojimy w długie plastry, opruszamy solą i pieprzem, i smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 10-15min. Sałatę myjemy i rwiemy rękoma do misy. Bagiet krojimy(...)objętość. Po zdjęciu misy z jajkiem z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, oraz sok z cytryny (według smaku) bardzo dokładnie mieszamy, dopóki dressing zgęstnieje. Do wielkiej misy z sałatą dodajemy kurczaka, grzanki i dokładnie mieszamy, opruszamy ztartym na drobnych oczkach tarki serem i polewamy dressingiem

Kuchnia Łukasza
Kijowski kotlet. 225

blogu mam święto, bo właśnie ten przepis jest 50 przepisem opublikowanym na blogu i myślę, że i dalej pójdzie mi wszystko tak sprawnie jak teraz. Składniki: 2 piersi z kurczaka  50 g masła Natka pietruszki jajko mąka bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie:  Miękkie masło rozcieramy z pietruszką, solą i odrobiną pieprzu.  Pierś z kurczaka nakrywamy folią spożywczą(...)płat, solimy, pieprzymy. Na bok ubitej piersi łożymy łyżkę masła i zawijamy jak burito: najpierw dwa boki do środka i następnie rolujemy, aby masło było w środku kotleta.  Kurczaka panierujemy najpierw w mące, potem zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy jeszcze 2 razy, ale już bez obtaczania w mące.  Kotleta szwem do dołu

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania