zapobiega niektórym nowotworom. Przynosi same korzyści :) Z podanych proporcji otrzymamy 2 małe słoiczki konfitur doskonałych do ciast i deserów. Smak konfitury można wzbogacić ulubionymi przyprawami np. cynamonem, imbirem, wanilią lub dodać odrobinę pieprzu jeśli mają być dodatkiem do mięs. 2 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej sok z 2 pomarańczy 1/2 szkl cukru Najlepiej aby żurawina była wcześniej zamrożona przynajmniej
Smakołyki Asizrobić, aż do niedzieli kiedy to postanowiłam dodać go do marynaty do piersi kurczaka. Użyłam dodatkowo innych produktów używanym w kuchni tajskiej jak limonki, sosu sojowego czy imbiru. Powstał pikantny ale smaczny sos, którym zamarynowałam i zapiekłam mięso. Wyszło pyszne danie. Kurczak był soczysty i aromatyczny. Polecam. Jeśli nie macie tego sosu, to dodajcie do marynaty inny sos chilli
Bernika - moj kulinarny pamietnikgryczanej -150 g mąki owsianej lub zmielonych płatków -20 g skrobi -Ksylitol według uznania -4 pełne łyżki kakao -1 łyżka octu jabłkowego -1 łyżeczka sody oczyszczonej -Cynamon, kardamon, mielony imbir Krem kokosowo-wiśniowy -stała część powstałego z jednej puszki mleka kokosowego Real Thai , -szklanka wiśni (mogą być mrożone) -ksylitol -mąka kokosowa Dodatkowo - kakao do nasączenia: 3 łyżki kakao
Candy PandasSkładniki: 1 dynia hokkaido 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry kawałek imbiru sól z trawą cytrynową (młynek) 1 pomidor szczypiorek Przygotowanie: … Czytaj dalej Dynia hokkaido z mięsem
czarrna od kuchniPodobny efekt uzyskuje się poprzez wcześniejsze przemrożenie owoców. Dużą popularnością cieszą się warianty, bez liści, bez gotowania i ten właśnie znajdziesz poniżej. Dodatkowo nalewkę można aromatyzować dodatkiem przypraw, np. imbiru lub kardamonu, cynamonu lub wanilii. Mój przepis bazuje na surowych owocach, nie tracimy wówczas witamin podczas obróbki termicznej. Smak ma bardzo szlachetny i wytrawny. To czysta, długo dojrzewająca wspaniała aroniówka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cieniutki makaron z aromatycznym kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, imbirze i occie ryżowym. Pomysł na szybkie danie obiadowe. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać mięso z dwoma
Bulliolepszy smak i w moim domu zmniejszyło się spożycie soli. Przy okazji odkryłam wiele egzotycznych i nieznanych dotąd w mojej kuchni przypraw. Między innymi zakochałam się w cudownych właściwościach imbiru. Kolejny krok do zdrowia Tutaj mam mały dylemat, bo są dwa produkty prawie równe, czyli cukier i tłuszcz. Chyba jednak rozpocznę od cukru, gdyż myślałam, że jeśli nie słodzę kawy
Kuchcik gotujetygodniu. Dania do zrobienia były proste, jak te z filmikówi na YouTube, jednak przygotowania zabrały trochę czasu – głównie zrobienie zaprawy do kaczki po pekińsku z dużą ilością tartego imbiru, zamacerowanie kurczaka w sosie balsamicznym (tu trzeba było zmieszać przyprawę włoską, składającą się z mieszanki wielu ziół) i przyrządzenie mieszanki do steków z kalafiora. Wszystko to zajęło nam pół godziny
Niedzielny kucharzpozytywnej energii. Wiecie co mnie zaintrygowało w nowych przyprawach Kamis w dużym opakowaniu? Pieprz ognisty . Zawiera on – oprócz czarnego pieprzu – składniki jak: chili, estragon, ziele angielskie, sól, imbir i ostrą paprykę. Czuję, że się polubimy! W mojej kuchni używam bardzo dużo przypraw. Polubiłam duże opakowania , bo są wydajne. Więcej się opłaca! #wystarczydlawszystkich A tu kilka zdjęć od fotografa
Moja pasja smakukalafiornica z pomidorami Dzień czwarty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja
Kulinarne przygody GatityJagody na krzaczkach i w moim koktajlu. Koktajl jest pyszny, imbir lekko rozgrzewa i wspomaga trawienie. tymianek zaś nadaje napojowi charakteru. Idealny koktajl na śniadanie, polecam gorąco. Mleczny napój z jagodami i tymiankiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekurczaka 1/2 mango 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka kolendry olej do smażenia 1 woreczek ryżu Marynata 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka startego imbiru 3 ząbki … Czytaj dalej Curry z mango
gotuj ze mnącałości – 8 szt. 0,10 zł papryka słodka – 1 łyżeczka 0,10 zł papryka ostra – 1 łyżeczka 0,10 zł przyprawa do flaków – lub imbir + gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka 0,30 zł majeranek suszony – 1 łyżka 0,10 zł sól 0,10 zł koncentrat pomidorowy – 1 łyżka [opcjonalnie] 0,20 zł Razem
Nerds Kitchennaciowego 2 szalotki 1/2 papryki czerwonej cienkościennej – spiczastej ( bardziej chrupka ) 2 strąki żółtego chilli 1 łyżeczka, siekanych liści kolendry ( lub suszonych ) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru 1 łyżka miodu sól , do smaku 1 jajko 1,5 łyżki mąki pszennej – na oko -około 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( kartoflanki ) 3-4 łyżki wody olej rzepakowy
Ogrodnik w podróżySzybkie danie do przygotowania: w domu i na świeżym powietrzu ;) Składniki: 3 duże filety miruny ze skórą, łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka imbiru Przygotowanie: Rybę posypujemy przyprawami. Grillujemy: na grillu tradycyjnym w folii aluminiowej lub przez około 10 minut, na grillu elektrycznym około 3-4 minut po każdej ze stron - w zależności od grubości ryby). Podajemy z mieszanką
Lena Gotuje