imbir - 9508 przepisów (strona:347/634)

Marynata do żeberek miodowo-musztardowa 108

kompanię. Składniki: * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżka miodu prawdziwego * 2 łyżki musztardy dijon * 2 łyżki ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka imbiru mielonego * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam. Tak uzyskaną marynatą natarłam żeberka i odstawiłam na ok. 3 godziny by przeszły smakiem. Myślę, że jeszcze lepszym

Pieprzyć z Fantazją
Nalewka '' gryczanka ''. 139

także, zamiast skórki z pomarańczy dodać skórkę z cytryny lub dać pół na pół. Można także dodać kawałek kory cynamonu połamany na mniejsze kawałki oraz kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Wtedy aromat i smak trunku będzie trochę inny.  P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne

Przepisy i porady kulinarne
KAWA PIERNIKOWA 102

pienika: Składniki: 15 g mielonego cynamonu 15 g goździków 5 g kardamonu 5 g mielonego czarnego pieprzu 10 g mielonej gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 5 g mielonego imbiru 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać mieszankę przyprawową przez sitko

Ciastka - domowe słodkości
Bezglutenowy piernik marchewkowy – gryczane ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi 130

Lubicie piernik? To na pewno pokochacie to ciasto! To bezglutenowy piernik marchewkowy – ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi, które pachnie cynamonem i imbirem, idealnie komponuje się z kawą lub herbatą i poprawia nastrój w jesienne lub zimowe wieczory. Bezglutenowy piernik marchewkowy To ciasto marchewkowe z Read More Artykuł Bezglutenowy piernik marchewkowy – gryczane ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi pochodzi

Flymetothespoon
Puszysty mascarpone z pomarańczami, cynamonem i miodem 208

się niezapowiedziani goście, lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, pysznie rozpływającego się w ustach :) ok. 375 g mascarpone kopiasta łyżka konfitury z pomarańczy (użyłam pomarańczy z imbirem) 3 pomarańcze łyżka masła klarowanego łyżka miodu spora szczypta cynamonu garść nerkowców plaster miodu lub miód do polania Mascarpone mieszamy z konfiturą i miksujemy około 5 minut, aż serek stanie

Mienta blog
Świąteczne pierniczki (Biscotti speziati di Natale) 149

SKŁADNIKI   Pierniczki 200 g mąki pszennej 100 g cukru brązowego 120 g miękkiego masła 50 ml miodu 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki  goździków w proszku szczypta gałki muszkata ł owej szczypta soli Lukier 140 g cukru pudru 1 białko kilka kropli soku cytrynowego **** INGREDIENTI  Biscotti

La grande e la piccola cuoca
Dyniowe bułeczki na parze (bez pieczenia, bezglutenowe) 109

bułeczki Czas przygotowania 45 minut 2-3 kawałki upieczonej dyni 100 g płatków jaglanych 2 jajka 50 g jogurtu naturalnego Odrobina proszku do pieczenia + odrobina sody Cynamon, imbir, kurkuma, sól, pieprz Płatki jaglane zmielić w młynku do kawy na mąkę Dynię zblendować na gładką masę z jajkami i jogurtem Dodać zmielone płatki i przyprawy, wymieszać Masę przelać do ceramicznych foremek/kokilek

HealthyCreations
Ciasteczka korzenne 98

potrafią być pomysłowym zastosowaniem w kuchni Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki miodu 200 g masła 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego anyżu 1/3 łyżeczki mielonych goździków 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Dodatkowo: złoty pył jadalny Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wszystkie przyprawy, jajko, masło

Oryginalny smak
Koktajl malinowy na kolację 129

możecie je zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka mleka krowiego lub innego, które lubicie 150 g malin, jagód lub borówek 1 duży banan szczypta imbiru garść orzechów nerkowca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Maliny umyć, wrzucić do blendera. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i dodać do malin. 2. Do blendera wsypać orzechy

Danka Pichci
PRZYPRAWA DO PIERNIKA 90

Składniki: 15 g mielonego cynamonu 15 g goździków 5 g kardamonu 5 g mielonego czarnego pieprzu 10 g mielonej gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 5 g mielonego imbiru 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać mieszankę przyprawową przez sitko. Dokładnie

Ciastka - domowe słodkości
Tarta z pieczoną dynią, fetą i świeżym tymiankiem 104

masła – 1 jajko – 1/3 łyżeczki soli Składniki na wypełnienie: – 1 mała dynia Hokkaido – 200ml śmietanki 30% – 3 jajka – szczypta gałki muszkatołowej – szczypta imbiru mielonego – sól, pieprz Dodatkowo: świeży tymianek, 30g sera Feta lub sera koziego SPÓD: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i sól. Ciasto wyrabiamy, zawijamy

Be Fit Be Strong
Sproszkowana korzeniówka, czyli przyprawa do piernika 141

aromatu. Po prostu uwielbiam! Składniki: 50g kory cynamonu 15g całych goździków 15g kardamonu 2 łyżeczki kakao 10g ziela angielskiego 10g ziaren pieprzu czarnego 5g gwiazdek anyżowych 20g sproszkowanego imbiru 10g sproszkowanej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Należy dokładnie odmierzyć wyżej podane składniki, a następnie zmielić razem na proszek i zamknąć w szczelnym pojemniku, by nie uleciał aromat. Przyprawy powstaje dość sporo

Karczma Honorietty
Miękkie pierniczki według Anny Starmach 122

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 mąki pszennej 300 g miodu 1 jajko 100 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków  1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g  przyprawy do piernika Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczny i lekki dżem z dyni i pomarańczy - doskonały na świąteczny jadalny prezent 125

słoiczków*: 4 pomarańcze  3 szklanki puree z dyni 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki wody 1 większa cytryna 4 cm średniej grubości świeżego imbiru 1 i 1/2 łyżeczki goździków 2 gwiazdki anyżu Jak zrobić dżem z dyni i pomarańczy - krok po kroku   Pomarańcze dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Obkroić je ostrym nożem ze skóry, wykrawając

Codzienna kuchnia niecodzienna