mielonej łopatki wieprzowej 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki imbiru sól pieprz oliwa Wykonanie Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy przy pomocy robota z hakiem. Masa musi
Kulinarne przygody Gatityobiadów. WSKAZÓWKI: Przetwory z agrestu to wspaniały pomysł na zachowanie odrobiny lata w słoiku na zimę. Do gotowania syropu możesz dodać gwiazdkę anyżu, kilka goździków lub starty imbir - znakomicie podkreślą smak agrestu. Agrest w syropie możesz wykorzystać m.in do: - deserów w pucharkach - dekoracji tortów i ciast - gofrów, pancakes oraz klasycznych naleśników - mięsa - deski serów, wędlin i przekąsek - sałatek - lodów
Czarnawisienkaszpinak, jarmuż, natka pietruszki, brokuł, agrest, suszone owoce: morele, śliwki, żurawina, dzika róża, jagody goji, jagody acai, figi gorzkie kakao oleje: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy zioła i przyprawy: imbir, kurkuma, bazylia, mięta, oregano, tymianek, rozmaryn, goździki, cynamon, tymianek, szałwia cebula i czosnek Odmładzający koktajl owocowy Antyoksydanty opóźniają procesy starzenia w naszym organizmie. Warto o tym pamiętać i często sięgać
Wiszniówkasałatce. Składniki na 1 porcję sałatki z jajkiem i ogórkiem małosolnym: 3 duże liście sałaty strzępiastej 1 jajko ugotowane na twardo, 1 większy ogórek małosolny, u mnie kiszony z imbirem, kilka pomidorów koktajlowych , domowa przyprawa z płatków chili, tymianku, pieprzu ziarnistego i różowej soli Sałatka z jajkiem i ogórkiem małosolnym: Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiałych części, woda, kostki lodu i cukier brązowy. Risotto – składniki: ryż parboiled Melvit, warzywa gotowane na parze – marchewka, papryka, pieczarki, cukinia, sojowe kiełki. Sos wykonać z rozdrobnionej papryki oraz imbiru z dodatkiem octu owocowego, brązowego cukru, mąki kukurydzianej, miodu, pieprzu, sosu sojowego oraz soku z limonki. Szybki przepis thermomix Najlepsze przepisy thermomix to te, które pozwolą ugotować nam zdrowy
ProstePesto.plgarść dojrzałych truskawek Opakowanie tofu Pęczek rzodkiewki 1 mała czerwona cebula 2 duże garści szpinaku Olej do smażenia Sezam do posypania Marynata 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tartego imbiru 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka brązowego cukru lub miodu 1 łyżka octu ryżowego, jabłkowego lub winnego 1 łyżka sosu sriracha lub chilli (opcjonalnie) ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzpielęgnacji ran Rumianek - pomaga w problemach skórnych Bergamotka - stosowana jako środek przeciwdepresyjny i tonizujący Rozmaryn - pobudza oraz działa przeciwinfekcyjnie Eukaliptus - łagodzi i niweluje wszelkie infekcje dróg oddechowych Imbir - pomaga w nudnościach i stanach zapalnych Trawa cytrynowa - odstrasza owady i działa antyseptycznie Mandarynka - działa na rozstrój żołądka oraz lęk i niepokój Przyznam szczerze, że z olejkiem herbacianym nie rozstaję się
Di gotujePrażone płatki migdałowe Dresing Ocet ryżowy – pół szklanki Ząbek czosnku – starty drobno Olej sezamowy – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Cukier – 1 łyżka Świeży imbir – 3-5 cm startego Jeśli mamy już składniki, chińska sałatka czeka na Ciebie Po pierwsze wymieszaj składniki dresingu ze sobą, by się składniki przegryzły. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię
RafalCookpasuje też do karkówki i do drobiu. 180 ml dobrego sosu sojowego, np. Kikkoman, 3 łyżki oleju, 1 lekko czubata łyżka brązowego cukru lub płynnego miodu, 2 łyżeczki imbiru startego na tarce, 1 łyżka stołowa octu jabłkowego, 4 ząbki czosnku, drobno posiekane, 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu, 2 łyżki dobrego sosu Worcestershire pół łyżeczki płatków chili
Cztery Fajeryszklanka cukru 250 g masła 3 jajka 70-100 g suszonych śliwek 70 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1,5 łyżki przyprawy korzennej (cynamon, goździki, imbir) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki soli 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej powidła śliwkowe - u mnie 1,5 słoiczka polewa czekoladowa Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy masło, miód i cukier
Kulinarne Inspiracjełyżki skrobi ziemniaczanej pęczek młodych marchewek brokuł małe pieczarki olej do smażenia składniki sosu : 1 łyżka miso hatcho lub shiro miso 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki tartego imbiru sól so smaku płatki chili do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki sosu sojowego np. wędzonego Lima 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
AZgotuj!majonezu). Orientalna zupa rybna z pulpecikami Czas przygotowania: 90 minut Składniki: Bulion rybny skóra, głowy i ości z 2 gładzic 2 małe marchewki 1 pietruszka 1 cm kawałek imbiru łodyżka trawy cytrynowej 3 listki kaffir 1000 ml wody Pulpeciki rybne mięso z 2 gładzic 2 łyżki kaszy manny sól pieprz mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia Dodatkowo
Kulinarne przygody GatitySałatka ze smażonymi pieczarkami – prosta, szybka i niebywale smaczna! Składniki 500g pieczarek 4 jajka na twardo puszka kukurydzy dwie czerwone cebulki 4 solidne łyżki majonezu czosnek sól pieprz imbir gałka muszkatołowa szczypiorek/dymka/natka – cokolwiek zielonego Przygotowanie Pieczarki kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię z odrobiną masełka, opruszamy solą oraz pieprzem i przesmażamy, aż woda wyparuje. Zostawiamy do ostygnięcia (dolna
Wasze Przepisykorzeń Ashwagandhy (Withania somnifera), kurkuma, cynamon cejloński, sproszkowany sok truskawkowy, substancja słodząca (glikozydy stewiolowe), przeciwutleniacz (ekstrakty z rozmarynu), kompleks enzymów trawiennych (sproszkowana papaina z papai, sproszkowany ekstrakt z kłącza imbiru, sproszkowany liść mięty pieprzowej, sproszkowany ekstrakt z czarnego pieprzu), żywe kultury bakterii probiotycznych (L. acidophilus, L.plantarum, L.casei, B.bifidum, B.longum) Masa netto: 1kg Wartości odżywcze: 40g (porcja)/ 148 kcal, tłuszcz
Candy Pandassojowy, migdałowy lub ryżowy. Można także wykorzystać do niej mleko bez laktozy. Innym pomysłem na przepyszny deser jest babka z jabłkami i karmelową glazurą. Smak jabłek dodatkowo podkreślony jest imbirem i cynamonem. Słodyczy dodaje zaś całości przepyszny sos karmelowy. Babka idealnie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Jest też idealna dla miłośników słodkości. Z kolei fani lekko kwaskowatych smaków
Żyję by jeść