odchudzanie. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej) 200 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru 1-2 goździki 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu z agawy Żurawinę przełożyć do blendera. Zalać mleczkiem kokosowym i wodą. Dodać chia i wszystkie przyprawy. Dodać ekstrakt waniliowy
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcję: 150 g truskawek 1 szklanka mleka 1/2 buraka 2 daktyle, suszone 1 łyżeczka jagód Goji 1 łyżeczka chia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina świeżo startego imbiru Truskawki odszypułkować. Buraka obrać ze skóry. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Odstawić na 5 minut, żeby nasiona chia nasiąkły
Moja Galeria Smakumoże być przystawką, daniem głównym, albo dodatkiem do mięsa, ryby czy kurczaka (pamiętajcie – kurczak to nie mięso;). Naszym zdaniem połączenie smaków jest idealne. Delikatne grzyby z mocnym smakiem imbiru i aromatyczną bazylią. Danie podpatrzyliśmy na filmie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplDzisiaj grill i ukochany przez nas wolnowar, czyli super combo. Idealne dopasowanie i uzupełnienie. Plus trawa cytrynowa, imbir, galangal i świeża kurkuma. No i oczywiście sos rybny. No bo jak to bez sosu, jakoś tak głupio. Ostatnimi czasy mała butelka … Czytaj dalej
slodkokwasnaplEnglish Sos barbecue Hestona Blumenthala (4 porcje) Składniki: 1/2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane 1 szalotka, drobno posiekana (lub mała cebula) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki chili cayenne 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 210 g passaty pomidorowej 100 ml octu jabłkowego 120 g cukru trzcinowego Demerara 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka
karmelowymożna skorzystać z kupnego (o dobrym składzie jest np. Tarczyn) 2. Koktajl jarmużowy z pomarańczą i bananem. Składniki: - 45g jarmużu - 1 szklanka soku z pomarańczy* - banan - 1/2 łyżeczki imbiru - 5 listków mięty - 5 listków bazylii Jarmuż myjemy, osuszamy i usuwamy twarde łodyżki. Banana kroimy w kawałki. Miętę i bazylię płuczemy pod bieżącą wodą. Listki mięty wkładamy między
Be Fit Be Stronggłosy zachwytu (chwilo trwaj:) SKŁADNIKI na 4 filety łosoś (użyłam 400g) 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki sosu ostrygowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki miodu 1/2 łyżki startego imbiru (lub w proszku) 2-3 łyżki
Zofianakuchni. Całość powstała w ciągu nie całej godziny. Do marchewki a'la creme potrzebne są następujące składniki: 1 kg marchewek 2 małe cebule 2 ziemniaki ok 7 plasterków imbiru 2 łyżki masła 2 łyzki jogurtu greckiego sól pieprz 1 mała łyżeczka kurkumy w proszku szczypta szafranu ćwierć świeżo startej gałki muszkatołowej sok z jednej cytryny 10 dkg wędzonego
Jemy Pijemymarchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta kurkumy 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka startego korzenia imbiru sól pieprz Dynię, marchew i pietruszkę pokroić w większe kawałki, podsmażyć na maśle aż lekko zmięknie, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Cebulę z czosnkiem zrumienić na pozostałym maśle. Dodać do dyni
Jemy Pijemyowsianka na mleku sojowym z otrębami, imbirem, sokiem z cytryny, kiwi (również w środku) i masłem orzechowym~ Wczorajszy dzień...Nie wiem, czy zaliczyć go do udanych, czy wręcz przeciwnie. Hmm, no powiedzmy - pół na pół. Jego pierwsza połowa była udana, druga niestety nie. Ale zamiast skupiać się na problemach to się pochwalę, a co :) W sobotę byłam w Lublinie. Przy
breakfast of dreamskorzenna* dyniowa owsianka z ricottą i masłem sezamowym słodzonym agawą **~ *z cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem **wymieszane z jogurtem naturalnym, aby było rzadsze :D Wiecie że lubię kiedy smarowidła mają lejącą konsystencję. Niestety to masło jest bardzo zbite i nawet nie rozpuszcza się na gorącej owsiance. Jednak po wymieszaniu go z małą ilością jogurtu mogłam swobodnie polać nim swoją owsiankę
breakfast of dreamsautorski // 4 porcje ~700g puree z dyni ~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna (lub 2 szklanki bulionu warzywnego) ~100g jogurtu naturalnego lub śmietany ~100g tahini naturalnego Primavika ~przyprawy: imbir, kurkuma, papryka słodka, kardamon, suszony czosnek, pieprz ziołowy, curry, sól - do smaku W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej kostkę rosołową i rozpuścić. Następnie dodać puree z dyni, jogurt
chili & sugarlnianego ~2 łyżki sosu sojowego ~przyprawy (nie podaję ilości, trzeba spróbować i doprawić pod własny gust :)) : wędzona lub słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, kumin , majeranek, imbir, kardamon Soczewicę gotujemy w 3 1/2 - 4 szklankach lekko osolonej wody. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie do momentu zezłocenia. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię
chili & sugarjest cynamon. Pięknie pachnie! Czasami otwieram słoiczek ot tak - żeby powąchać, hehe :) DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA przepis autorski // ok. 80g przyprawy ~60g mielonego cynamonu ~6g mielonego kardamonu ~10g mielonego imbiru ~4 1/2 łyżeczki mielonych goździków ~ziarenka z 6 gwiazdek anyżu ----> rozgnieść w moździerzu ~4 ziarenka ziela angielskiego ----> rozgnieść w moździerzu ~3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Jeśli macie niezmielone
chili & sugarjako "przekąska" między posiłkami :) ZIELONE SMOOTHIE przepis autorski // 2-3 duże porcje ~2 spore garści świeżego szpinaku ~2 banany ~1/2 dojrzałego awokado ~150g ananasa ~3-4cm kawałek świeżego imbiru (obranego) ~szklanka mleka roślinnego (lub wody gazowanej) lub mniej / więcej do uzyskania pożądanej konsystencji ~opcjonalnie kilka kostek lodu ~opcjonalnie coś do osłodzenia - najlepiej syrop klonowy/z agawy, ksylitol, miód... Wszystkie składniki
chili & sugar