imbir - 9508 przepisów (strona:324/634)

Koktajl z topinamburem (bogactwo inuliny) 173

skorzystać z dobroczynnego działania inuliny dzienna porcja topinamuru powinna wynosić 60 g. Składniki na 2 porcje: 2 bulwy topimamburu 1 marchew 1 banan 1 jabłko 1 cm kawałek imbiru 1 łyżka siemienia lnianego/oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka wody mineralnej Przygotowanie: warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki do kielicha blendera nalać wody, dodać rozdrobnione składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ramen 249

obrane i przekrojone na pół 1 por przekrojony na 3 części 1 czerwona cebula obrana i przekrojona na pół 15 sztuk białych części z cebulek dymek około 5 cm imbiru, obranego i pokrojonego na plastry 1 główka czosnku, pozbawiona zewnętrznej łupinki i przekrojona na półtwardo 20 szt. suszonych grzybów shitake (zalanych na 5 minut wrzątkiem i odcedzonych) 2 arkusze kombu

ladykitchen
Indyk z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną 194

Zapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym imbirem. Świetne danie na takie chłodne dni jak teraz.   Składniki na indyka z batatami: – 400 g piersi z indyka – 350 g batatów

Kuchenne Wariacje
Prosto z piekarnika placuszki z marchewki 263

sztuk 400 g marchewki 2 jajka 1 duża cebula 2 łyżki mąki owsianej 1 ząbek czosnku 60 g startego parmezanu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 1 łyżka masła klarowanego do smażenia sól i pieprz do smaku wykonanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Cebulę

Przysmaki Karolki
Chłodnik z groszku 164

szybki w przygotowaniu. Dzięki użytym składnikom, dodatkowo podawanym na surowo jest bardzo zdrowy. Na dodatek bez glutenu i bez nabiału. Zupa składa się bowiem z mrożonego groszku, szpinaku, imbiru, chilli, świeżej mięty oraz mleka kokosowego i wody kokosowej. Wszystko jest miksowane w malakserze i gotowe do spożycia bez gotowania. Przepis na “Chłodnik z groszku” pochodzi z najnowszej

Moja Delicja
Ciasto marchewkowe 339

mielonych orzechów laskowych 100 g mąki owsianej 100 g miodu 1 pomarańcza (sok + skórka) 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  2 szczypty imbiru szczypta soli  do dekoracji: 250 g mascarpone 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka ksylitolu sok z limonki wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek.  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę

Przysmaki Karolki
Pierniczki imbirowe – ulubione 175

świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię). Są tak pyszne

Moja Delicja
Pierniczki imbirowe – ulubione 224

świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię). Są tak pyszne

Moja Delicja
Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu 142

melasy z karobu lub z morwy białej 100 ml oleju kokosowego 100 g ksylitolu lub erytrytolu 1 jajko 350 g mąki kasztanowej + do podsypania 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków 1 płaska łyżeczka sody oczyszonej * PRZYGOTOWANIE Melasę z karobu, olej kokosowy oraz ksylitol przełóż do rondelka i zacznij powoli podgrzewaj, aż składniki się

Food Square
Świąteczny dżem żurawinowy. 166

kawałku drożdżówki do jakiejś dobrej herbaty. Polecam! Składniki: 300 g świeżej żurawiny 100 g cukru sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka startego świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 goździki 4 łyżki wody (lub wina) Wykonanie: W rondelku umieścić wszystkie składniki oprócz żurawiny (ziele i goździki utarte w moździerzu). Podgrzewać mieszając

zadanie-gotowanie
Pepparkakor 160

jednym, czy dwóch. Składniki: 160 g miodu 100 g cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 360 g mąki 2 małe jajka Przygotowanie: Masło, cukier i miód umieścić w większym garnku i podgrzewać do czasu rozpuszczenia masła i cukru. Dodać przyprawy

My sweet a life
Złote mleko. 134

oczyszczające wątrobę - regulujące metabolizm - wspomagające kondycję skóry - wspierające pamięć i funkcje mózgu Na zdrowie! :) Składniki: 2 szklanki mleka (dowolnego, u mnie sojowe) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 szczypty pieprzu cayenne lub czarnego pieprzu 2 szczypty cynamonu miód Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz miodu umieścić w rondelku i gotować mieszając na małym ogniu

zadanie-gotowanie
Owoce morza w curry 170

osuszenia. Do miski dodać pastę curry, posiekane obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki ( 1/3 natki pietruszki zostawić do posypania na koniec), miąższ z mango,sok z cytryny,potarty imbir, wlać mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać osuszone krewetki, wymieszać i zostawić na godzinę. Na patelnię położyć masło i roztopić. wrzucić krewetki razem z całą marynatą. Gotować około 3 minut. Dodać

Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka imbirowe. 198

pniu :) I niech ten fakt będzie rekomendacją ;) PS. Polecam Waszej uwadze tę organizację. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1 jajko 80 g masła 1/2 szkl. cukru 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieć ciasto.  Z ciasta uformować rulon, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki

zadanie-gotowanie
Kokosowo-Imbirowe naleśniki twarożkowe 131

krajanki półtlustej  - 8 łyżek mleka kokosowego  - 1 jajko   - 1 łyżka mąki kokosowej   - 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej   - 1 łyżeczka płynnego oleju kokosowego   - szczypta imbiru Nadzienie   - 2 łyżki krajanki półtlustej   - 1 banan   - 2 łyżki soku z cytryny   - 2 łyżki mleka kokosowego   - 1 łyżka quinoa ekspandowanej   - 1 łyżka amarantusa ekspandowanego

Szkrab Je Sam