czym wybierać..Ja akurat zrobiłam kawę karmelową , ale dodatkowo dodałam po szczypcie różnych przypraw..mniam.. 3 łyżeczki kawy Inki o smaku karmelowym szczypta kardamonu szczypta imbiru szczypta mielonego anyżu szczypta cynamonu cukier do smaku mleko Kawę wymieszać z przyprawami ,wsypać do filiżanki i zalać wrzącą wodą,polać spienionym mlekiem
Moje domowe kucharzenie75ml/50g mąki graham lub orkiszowej (dałam 100 g razowej orkiszowej) 2 płaskie łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (dałam startą z pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (ok.12,5g) (dałam 350 g) Skórka
Weekendy w domu i ogrodziecukru, z czego u mnie 50 to był domowej roboty waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub : 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier
greenscarfłyżeczka proszku do pieczenia 1 banan 3 łyżki oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich ale może być każdy inny byle nie zbyt intensywny w smaku) łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego kardamonu (lub świeżo utłuczonego w moździerzu) szczypta soli 30 g orzechów (u mnie laskowe, sprawdzą się włoskie, pekany a nawet ziemne) Przygotowanie: Zacznij
greenscarfGolden syrupu ostatecznie miodu 200 g cukru pudru 250 g masła 2 jajka 500 g mąki 20 g sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki zmielonych goździków 0,5 łyżeczki ziela angielskiego 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki skórki cytrynowej Wykonanie: 1. Syrop, masło, cukier puder oraz przyprawy (za wyjątkiem soli) podgrzewać
vaniliowoczekoladowawszystko się piecze. 1,5 kg ramion z kurczaka 0,5 kg pieczarek ziemniaki marchewka 3 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki imbiru przyprawa do kurczaka sól koperek Musztardę wymieszać z miodem i przyprawami.Do tej mieszanki włożyć kurczaka i całość wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 0,5 godziny lub nawet
Moje domowe kucharzenieOrzeszki z różowym pieprzem Składniki: (na około 450 sztuk) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka różowego pieprzu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieliła sama. Po prostu zapach jest obłędny. \ Składniki: 5 g czerwonej słodkiej papryki, 5 g czarnego pieprzu, 10 g gałki muszkatołowej, 15 g kardamonu, 20 g imbiru, 40 g ziela angielskiego, 50 g goździków, 50 g cynamonu, Przygotowanie: Jeśli część przypraw mamy w całości tłuczemy je w moździerzu, lub mielimy w młynku i wszystkie przyprawy mieszamy
Lili w kuchnigrochu (500 g puree) 1-1,5 szklanki okruchów razowego chleba 250 g pieczarek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa imbir majeranek papryka w proszku - słodka, ostra, wędzona 2-3 łyżki bułki tartej - opcjonalnie Wykonanie: groch umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę, zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia przez noc wodę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziaren kardamonu 5 g ziaren anyżu 3 g gałki muszkatołowej 5 g nasion kolendry 5 g ziaren ziela angielskiego 3 g ziaren czarnego pieprzu 5 g mielonego imbiru Korę cynamonu pokruszyć na drobne kawałki i zmielić w młynku,który używamy do mielenia pieprzu. Zmielić również pozostałe ziarna,nasiona kolendry i goździki. Zmieszać ze sobą wszystkie przyprawy i zamknąć w szczelnym
Kolorowa kuchnia Elkiwlać olej czosnkowy lub inny, wrzucić cebulkę i czosnek. Obsmażyć na złoty kolor, nie dopuścić żeby zbyt mocno zbrązowiało. Dodać posiekaną chilli, dynię, kostkę rosołową, kurkumę,gałkę muszkotałową, potarty imbir. Wlać wodę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszce 15 minut. Wlać mleczko kokosowe, ponownie doprawić. Chwilkę jeszcze pogotować. Ostrość zupy zależy od Was, jak lubicie bardzo ostrą
Kuchnia Pokoleńgrubego makaronu ugotowanego al dente łyżka masła kilka pomidorków koktajlowych cebula 0,5 cukinii kawałek kiełbasy 2 liście jarmużu łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka majeranku szczypta pieprzu cayenne szczypta imbiru sól do smaku Na maśle podsmażamy cukinię z cebulą. Gdy lekko zmiękną dodajemy plasterki wędliny, pokrojone pomidorki i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na taką patelnię wrzucamy makaron i poszarpane
Dieta moja pasjaSkładniki: 500 g wątróbki drobiowej 500 g filetów z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml czerwonego wina majeranek pieprz, sól ostra i słodka papryka w proszku imbir w proszku gałka muszkatałowa olej do smażenia 1 łyżka masła Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko przysmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyć razem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pigwa, pigwowiec cudowny owoc, pełen witamin. Idealna do herbaty w zimowe wieczory. Pigwę lub pigwowiec umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce, dodać do pigwy. Zalać miodem i zostawić na 12 godzin. Słoiczki umyć, napełnić miksturą, zakręcić słoiczki. Pasteryzować 15 minut. Następnie wyjąć z garnka słoiki i położyć do góry dnem na ręczniku
Kuchnia Pokoleń