imbir - 9508 przepisów (strona:348/634)

Pieczona ciecierzyca 119

przed telewizorem, to pieczona ciecierzyca będzie idealna. Nie dość, że zdrowa to jeszcze bardzo smaczna. Trochę jak orzeszki Do jej przygotowania możecie użyć innych przypraw np. kurkumę, suszony czosnek, imbir, mielony kmin rzymski lub upiec ją na słodko, dodając miód i cynamon. W każdej wersji będzie pyszna. Polecam! Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka

Oryginalny smak
Lulu Bar Warszawa – jak wyglądała nasza wizyta? 128

gazowana – 24zł . Trzeba przyznać, że drinki w Lulu Bar Warszawa to jest to! Na koniec był jeszcze California (poniżej na zdjęciu) – wódka / passoa / mango i marakuja / limonka / imbir / prosecco – 24zł – bajka! Na deser wzięłyśmy sobie serniczek, polecany przez obsługę. Kosztował 19zł za mały kawałek (w mojej opinii zdecydowanie za mały) – wzięłyśmy na 3, żeby tylko

Czynniki pierwsze
Sałatka marokańska 209

cebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka kminu łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Kuskus razem z rodzynkami zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy

Cynamonowe szczęście
Kurczak w mleku kokosowym 109

mleczka kokosowego – ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych – 2 szczypty soli i pieprzu – 1 łyżka przyprawy curry – szczypta papryczki chilli  – szczypta imbiru – 1 ząbek czosnku – 1 cebula czerwona Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z  przyprawami. Odkładamy na chwilę

I LOVE LIFE
kompot z korbola vel dyni 137

jabłka 6 goździków 2-3 szczypty cynamonu 3 łyżki cukru lub do smaku lub do smaku (dynia muscat jest sama w sobie słodka) ok. 1500 ml wody opcjonalnie: kawałek imbiru wykonanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę. Dodajemy goździki, cynamon, cukier i gotujemy ok. 60 min. pod przykryciem. Jabłka kroimy w ósemki, usuwamy

Domowy Smak Jedzenia
PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa 184

miodu 1 ½ łyżeczki sody szczypta soli około 80 g drobno posiekanych orzechów włoskich przyprawy: 1 ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka goździków (utartych w moździerzu) ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ¾ łyżeczki imbiru mielonego ¾ mielonego ziela angielskiego ¾ łyżeczki kardamonu 1 gwiazdka anyżu (utarta w moździerzu) szczypta pieprzu można użyć gotowej przyprawy do piernika na powidła do przełożenia piernika: 400 g dżemu śliwkowego lub powidła śliwkowe

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczeń Drobiowa 95

12cm SKŁADNIKI: 1100g mielonej piersi z kurczaka 2 cebule 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego szczypta imbiru 1 jajko 80ml zimnej wody 2 łyżki kaszy manny pszennej firmy MŁYNY STOISŁAW 1 łyżeczka maggi sól do smaku (około łyżeczki) pieprz do smaku (około 1/2łyżeczki) 2 łyżki oleju

Dziś Ja gotuje
Tarta dyniowa czyli pumpkin pie 115

pszennej, 125 g masła, szczypta soli, 2 łyżki zimnej wody farsz 800 g dyni (bez skórki i pestek, sam miąższ), 2 jajka, 4/5 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę  i włożyć na pół godziny do lodówki, można na dłużej, nawet na całą

Moja kraina smaków
Pieczone udka z kurczaka z dynią i pikantną pumpkin spice – MediEvil 141

wielokwiatowy – 2 łyżki natka pietruszki, suszona – 1 łyżeczka płatki chili – 1 łyżeczka papryka słodka – 1 łyżeczka papryka ostra – 1 łyżeczka cynamon – 2 łyżeczki imbir – 3/4 łyżeczki goździki mielone – 0,5 łyżeczki gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki sól – 2 płaskie łyżeczki PRZYGOTOWANIE 1. PODSMAŻANIE MIĘSA (5 min) Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę

Nerds Kitchen
Zielony koktajl z jarmużem, ogórkiem, marchewką, bananem, winogronami, malinami i porzeczkami 133

wapń, fosfor oraz witaminy (C oraz witaminy z grupy B), na dodatek będącej naturalnym izotonikiem. Słodyczy koktajlowi nadaje słodki i dojrzały banan oraz świeże daktyle, a delikatnej pikanterii – imbir. Po przepisy na pozostałe koktajle zapraszam tutaj. The post Zielony koktajl z jarmużem, ogórkiem, marchewką, bananem, winogronami, malinami i porzeczkami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Co to jest tadka indyjska 182

kuminu, kolendry czy ziarna pieprzu. Kiedy nasiona zmienią kolor na ciemniejszy i zaczną mocno pachnieć możemy dodać mniejsze nasiona (np. gorczycy)  lub ziarna kardamonu, drobno posiekany czosnek i imbir i smażyć od 40 do maksymalnie 90 sekund. Dla mnie wyznacznikiem, że mogę już dodać kolejne przyprawy lub zioła np.  liście curry i całe suszone chili, jest moment

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czwartek: Najprosty wegetariański “chińczyk” 104

marchewka Makaron ryżowy 200 g 1 łyżka oleju Sezam do posypania Sos sojowy do smaku Sos 4 łyżki cukru brązowego lub miodu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka sosu sriracha 1 łyżka sosu hoisin (opcjonalnie) 2 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj sos. Przełóż składniki do miseczki i wymieszaj. Krok 2 Ugotuj

Niedzielny kucharz
Kolorowe szaszłyki 184

kurczaka 1 duża czerwona cebula 1 papryka  1/2 cukinii 1 duża brzoskwinia Kolorowe szaszłyki wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, curry, imbirem, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżeczki sosu worcester. Paprykę, brzoskwinię i cebulę kroimy w grubą kostkę, cukinię w plasterki. Nabijamy wszystko naprzemiennie na patyczki. Układamy

Delusional Trine
Curry masala z kurczaka, szybko i pysznie 114

Bardzo smaczne danie, ostrość dopasujcie sobie według gustu. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać kminek, imbir, papryka słodka, płatki chili, curry masala, listki kefir, zmiażdżone ząbki czosnku, cebulkę pokrojoną w piórka. Smażyć aż cebulka zmięknie. Cały czas mieszać. Mięso delikatnie doprawić solą i pieprzem. Wrzucić mięso na patelnię. smażyć i mieszać aż mięso straci

Kuchnia Pokoleń