Składniki : 0,5 l świeżo wyciśniętego soku z cytryn ( potrzeba około 1,20 kg cytryn ) 5 dkg świeżego korzenia imbiru ( waga po oczyszczeniu ) 0,5 l płynnego miodu wielokwiatowego 1 i 1/2 l alkoholu 70 % Sposób wykonania : I mbir pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do czystego dużego słoja. Wlej sok z cytryn, miód oraz alkohol, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij
Przepisy i porady kulinarneząbki czosnku drobno posiekane pół łyżeczki mielonej ostrej papryki pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry duża szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1 łyżeczka startego imbiru opcjonalnie garść drobno posiekanej natki kolendry lub pietruszki olej lub masło ghee do obsmażenia mięsa. Uwaga: Produkty takie jak masło ghee czy przeprawy popularne na Bliskim i Środkowym Wschodzie można
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataubrać. Polecam rozgrzać się np. biegnącąc do auta by pobudzić dodatkowo krążenie. 13. Można zabrać ze sobą coś ciepłego do picia w termosie (bezalkoholowego). Niektórzy przygotowują herbatę z dodatkiem imbiru bądź chilli by dodatkowo rozgrzać się po kąpieli. 14. Zabierz kogoś do towarzystwa – chociaż żeby patrzył, pilnował czy pomógł wyjść z wody lub przynajmniej asekurował. Osobiście wolimy kameralne morsowanie
Ola la LCHFłyżka masła klarowanego 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 niepełna łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz mielony – do smaku
Karo in the KitchenSkładniki : 30 g świerzego korzenia imbiru 2 grube plastry cytryny 1 łyżeczka miodu 300 ml wody Sposób wykonania : I mbir obierz, pokrój na cienkie kawałki, wrzuć do większego kubka, zalej wrzącą wodą , odstaw pod przykryciem na 15 - 20 minut. Gdy temperatura herbatki będzie mieć około 40 C dodaj do niej wyciśnięty sok z plastrów cytryny oraz miód, wymieszaj
Przepisy i porady kulinarnekorzennie ,lekko żywiczo sklep proponuje by dodać miód do herbaty czy kawy - tak też zrobiłam i nie zawiodłam się REWELACJA (do herbaty dodałam również plaster pomarańczy i plaster imbiru) Miód tęcza aronia piękny kremowofioletowy kolor bardzo kremowy , lekko słodki o smaku aroni z aronią jest mieszanką miodu kremowanego z liofilizowanymi owocami aronii nie spotkałam się jeszcze
Gotowanie Patkijakie tylko przyjdą nam do głowy. Składniki: 1,5 kg kości wieprzowych 0,5 kg kurzych skrzydełek 2 marchewki, obrane przekrojone na pół 4 ząbki czosnku 5 cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry biała część pora 2 łodygi selera naciowego 2 szalotki 4 litry wody 150 ml sosu sojowego 6 suszonych grzybów shitake kawałek wodorostów kombu o wymiarach 10x20
Smakowity Blog Kulinarnyzamieszaj podczas gotowania. Gotową owsiankę podawaj z ulubionymi dodatkami. Skład CURCUMA VANILLA LATTE od marki Terrasana, którą użyłam zamiast zwykłej kurkumy → kurkuma (54%), cynamon cejloński, kakao, imbir, wanilia (5%), lukrecja, pieprz czarny Wartości odżywcze (bez dodatków): energia: 329 kcal białko: 7 g tłuszcze: 15 g węglowodany: 39 g błonnik
Zdrowie na języku :PSkładniki na ok. 2 dni kuracji 3 łyżeczki k urkumy 1 łyżeczka zmielonych g oździków 2 łyżeczki zmielonego kardamonu 2 łyżeczki zmielonego c ynamon cejloński 1-2 łyżeczki zmielonego imbiru ,lub 2,5 cm świeżego 1.5 litra przefiltrowanej wody miód do smaku ,lub syrop klonowy Wykonanie: Wszystkie składniki wsypać do rondelka, zalać wodą. Gotować na małym ogniu
mojej kuchniszczypta chili jak lubicie Wsyp do miseczki, wymieszaj z 2 łyżkami soli, 2 łyżkami słodkiej i łyżeczką ostrej papryki, łyżką majeranku, łyżeczką tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki imbiru
mojej kuchnipęczki szczypior skład pasty 1/2-2 łyżeczki papryki gochugaru, lub papryki chilli w płatkach suszoną,lub świeżą 1/2-2 łyżeczki papryka słodka 5-10 ząbków czosnku 1-2 łyżeczki startego imbiru-obranego 3-4 cebule obrane pokrojone w grubą kostkę 1 szkl. kleiku ryżowego ,lub rozgotowany ryż,lub zamiennie użyć jabłko,lub gruszkę 1/4-1/2 szklanki sosu sojowego opcjonalnie 1/4 szkl.soli
mojej kuchniSkładniki 1–1 i ½ szklanki wody filtrowanej ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka świeżej kolendry 1-2 pomarańcze,lu cytryna i pomarańcza 1-2 łyżeczki sproszkowanych liści moringa kawałek korzenia imbiru opcjonalnie Wykonanie Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wypić świeży koktajl na zdrowie:)) Moringa jest najbardziej zdrową rośliną na świecie! Zawiera ponad 90 składników odżywczych i przeciwutleniaczy 46! Jest
mojej kuchniswieżość, pięknie się prezentują, idealne do jesiennej herbatki. Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki mniej niż pół szklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka imbiru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy
Na moim talerzutuczą i dodają energii, a zielone mają szczególnie odtruwające działanie. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka jarmużu 200 ml kefiru 1 duża marchewka 1 banan 1 cm kawałek imbiru - opcjonalnie 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego Przygotowanie: marchew obrać, pokroić w talarki do kielicha blendera wlać kefir, dodać marchew, obranego i pokrojonego w kawałki banana oraz liście jarmużu pozbawione grubego nerwu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!