konopii (niełuskanych) ząbek czosnku listek laurowy łyżeczka cukru Pełny przepis tutaj. Chłodnik z melona Składniki: duże opakowanie jogurtu greckiego dojrzały melon – obrany i z wykrojonymi pestkami 2 cm kawałek imbiru – obrany i starty na tarce 3 czubate łyżki łuskanych nasion konopi płatki migdałów do dekoracji (podsmażone na patelni) Pełny przepis tutaj. Hummus czekoladowy z olejem konopnym Składniki: puszka ciecierzycy
Ugotowane pozamiatane70ml śmietanki 12% – 30g wiórków kokosowych – 40g mąki ryżowej – 1 jajko – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, imbir, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, sól) Mięso pokroić w długie paski i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać jajko, śmietankę i przyprawy, dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek
Smaki ArmineUwielbiam takie smaki i bardzo Wam polecam. Warzywa takie jak marchew, seler, por, korzeń pietruszki oraz mięso pokroić w cienkie słupki. Dodać je do zupy. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, również dodać do zupy. Chili przeciąć na pół, wyjąć nasionka i błonki. Pokroić drobno i do zupki hop Wlać sos sojowy, sok z cytryny. Dodać pędy bambusa razem
Kuchnia Pokoleńaury. Zwłaszcza, że w kuchni jest nadal zimowo i rozgrzewająco. Rządzi domowy fast food, przerabianie figurek czekoladowych ze świąt na wszelkie musy czy ciasta oraz herbaty z goździkami i imbirem. Jeszcze chcę pozostać w tym klimacie. Przepisów na zupę gyros jest sporo w internecie. Ja jednak pozwoliłam sobie przygotować ją po swojemu, gdyż żadna z tych znalezionych mi do końca
My simple kitchenwedług własnych preferencji smakowych. Składniki 2 kg pomidorów 500 g śliwek węgierek 200 g czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 100 g cukru brązowego (dark muskovado) 1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu Worcester 1 łyżka wędzonej suszonej papryki 2 łyżki musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć skórkę
Tajemnice SmakuSkładniki ZACZYN 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody CIASTO zaczyn 550 g mąki 80 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 300 g purée z dyni* 50 g roztopionego masła 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania rogalików NADZIENIE
Tajemnice Smakuziemniaczane placki. I tutaj można wymyślać w nieskończoność. Zwykłe naleśniki stają się niezwykłe, a placki ziemniaczane smakują jak nigdy przedtem. Surówka z kapusty Surówka z marchewki, selera i imbiru Jak jeszcze zaoszczędzić na jedzeniu? Sezonowe gotowanie to również forma oszczędności w styczniu. Osobiście stawiam na sałatki surówki z różnych kapust i warzyw korzeniowych. Są tanie i zdrowe i w pełni
codojedzeniaszklanka bulionu - 75 g ciecierzycy z puszki - kawałek selera - kawałek rzepy - 1 pietruszka - 1 cukinia - 1 ziemniak - 1 marchewka - 1 cebula - pół opakowania pomidorów z puszki - ząbek czosnku - łyżeczka imbiru - łyżka kurkumy - łyżka cynamonu - łyżeczka papryki - sól, pieprz - 2 szklanki wody - łyżka oleju Przygotowanie: 1) W garnku rozgrzewamy olej. Kroimy czosnek i cebulę w grubsze kawałki i wrzucamy na rozgrzany
Roślinożerni urlopowiczełyżek oleju - łyżka rodzynków - 2 łyżki pokrojonych w kostkę suszonych moreli - 2 łyżki płatków migdałowych - łyżka posiekanych orzechów włoskich - szklanka bulionu - 2 łyżki kurkumy - łyżeczka słodkiej papryki - łyżeczka sproszkowanego imbiru - łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry - odrobinka szafranu - łyżka kuminu -sól, pieprz Przygotowanie: 1) Ryż gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. 2) Płaty lawasza wykładamy w okrągłym naczyniu żaroodpornym
Roślinożerni urlopowiczesmaku) - ostra papryka, chilli (zależy od własnych preferencji - szczypta, łyżeczka...) - 1 czubata łyżeczka garam masali (można zrobić samemu: po sporej szczypcie mielonych nasion kolendry, pieprzu, kuminu, imbiru, mielonych goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu; nic się nie stanie, gdy pominiemy którąś z przypraw) - 1 czubata łyżeczka kurkumy - 2 łyżki ketchupu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki
Roślinożerni urlopowiczewarzyw innych niż pomidory Składniki: 5-6 łyżek oliwy 4 kg bardzo czerwonych pomidorów 2 duże cebule jabłko marchew pół papryki (sprzątałam lodówkę) korzeń pietruszki mały seler kawałeczek świeżego imbiru 4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 8 goździków gałązka rozmarynu sól pieprz świeżo mielony pieprz cayenne (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku Wszystkie warzywa i owoce pokrój w kawałki
Gary Bez dnaskład curry. Mielona kurkuma jest doskonałym dodatkiem wykorzystywanym przede wszystkim do potraw duszonych, zup oraz ryżu. Ja od siebie polecam Wam pyszną owsiankę z kurkumą oraz sok marchwiowy z imbirem i kurkumą
Z notatnika dietetykawłaśnie z tradycji jedzenia. JAKICH PRZYPRAW NAJCZĘŚCIEJ UŻYWAJĄ MAROKAŃCZYCY? Marokańskie souki obfitują w przyprawach, co mogliście już zobaczyć w TYM WPISIE. Typowe przyprawy kuchni Marghrebu to SZAFRAN, KMINEK, IMBIR, SŁODKA CZERWONA PAPRYKA, CYNAMON, KARDAMON, CZARNY PIEPRZ, HARISSA, MUSKAT, CURRY i ŚWIEŻA KOLENDRA. Istnieje także mieszanka 30 ziół i przypraw z suszonymi pączkami róż – nazywana jest RAS AL HANOUT
Ostra na SłodkoSkładniki 200 ml dobrej wódki 400 ml płynnego miodu 1 sok z pomarańczy Skórka z pomarańczy 1 laska waniliowa 2 laski cynamonu 1 łyżka gałki muszkatołowej Kawałek świeżego imbiru 5-6 jagód jałowca 500 ml wody Masło niesolone Przygotowanie Umieść wszystkie składniki, oprócz wódki w rondlu i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj, czasami mieszając ok. 25-30 minut
RafalCookczerwonej fasoli Banan 2 jajka Pół szklanki daktyli 50 g twarogu sernikowego bez cukru Łyżka miodu Łyżka zmielonego siemienia lnianego Łyżka kakao Łyżka cynamonu Łyżeczka zmielonych goździków Pół łyżeczki imbiru Pół łyżeczki kardamonu Krem 200 g twarogu sernikowego bez cukru 2-3 łyżki miodu Odrobina soku z cytryny Opcjonalnie aromat waniliowy Płatki migdałów do dekoracji CIASTO Fasolę dokładnie wypłukać, następnie
HealthyCreations