imbir - 9508 przepisów (strona:346/634)

Najlepsze przepisy z konopi – i czym się różni olej CBD od kuchennego oleju z konopi 114

konopii (niełuskanych) ząbek czosnku listek laurowy łyżeczka cukru Pełny przepis tutaj. Chłodnik z melona Składniki: duże opakowanie jogurtu greckiego dojrzały melon – obrany i z wykrojonymi pestkami 2 cm kawałek imbiru – obrany i starty na tarce 3 czubate łyżki łuskanych nasion konopi płatki migdałów do dekoracji (podsmażone na patelni) Pełny przepis tutaj. Hummus czekoladowy z olejem konopnym Składniki: puszka ciecierzycy

Ugotowane pozamiatane
Paluszki z kurczaka w cieście kokosowym 112

70ml śmietanki 12% – 30g wiórków kokosowych – 40g mąki ryżowej – 1 jajko – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, imbir, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, sól) Mięso pokroić w długie paski i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać jajko, śmietankę i przyprawy, dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek

Smaki Armine
Egzotyczna zupa z sosem sojowym. 128

Uwielbiam takie smaki i bardzo Wam polecam. Warzywa takie jak marchew, seler, por, korzeń pietruszki oraz mięso pokroić w cienkie słupki. Dodać je do zupy. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, również dodać do zupy. Chili przeciąć na pół, wyjąć nasionka i błonki. Pokroić drobno i do zupki hop Wlać sos sojowy, sok z cytryny. Dodać pędy bambusa razem

Kuchnia Pokoleń
Zupa gyros 130

aury. Zwłaszcza, że w kuchni jest nadal zimowo i rozgrzewająco. Rządzi domowy fast food, przerabianie figurek czekoladowych ze świąt na wszelkie musy czy ciasta oraz herbaty z goździkami i imbirem. Jeszcze chcę pozostać w tym klimacie. Przepisów na zupę gyros jest sporo w internecie. Ja jednak pozwoliłam sobie przygotować ją po swojemu, gdyż żadna z tych znalezionych mi do końca

My simple kitchen
Sos pomidorowy ze śliwkami 117

według własnych preferencji smakowych. Składniki 2 kg pomidorów 500 g śliwek węgierek 200 g czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 100 g cukru brązowego (dark muskovado) 1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu Worcester 1 łyżka wędzonej suszonej papryki 2 łyżki musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć skórkę

Tajemnice Smaku
Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 102

Składniki ZACZYN 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody CIASTO zaczyn 550 g mąki 80 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku 1/2  łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 300 g purée z dyni* 50 g roztopionego masła 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania rogalików NADZIENIE

Tajemnice Smaku
Kiedy skończy się ten styczeń… 104

ziemniaczane placki. I tutaj można wymyślać w nieskończoność. Zwykłe naleśniki stają się niezwykłe, a placki ziemniaczane smakują jak nigdy przedtem. Surówka z kapusty Surówka z marchewki, selera i imbiru Jak jeszcze zaoszczędzić na jedzeniu? Sezonowe gotowanie to również forma oszczędności w styczniu. Osobiście stawiam na sałatki surówki z różnych kapust i warzyw korzeniowych. Są tanie i zdrowe i w pełni

codojedzenia
Algieria - Kuskus z siedmioma warzywami (Cous Cous aux sept légumes) 121

szklanka bulionu - 75 g ciecierzycy z puszki - kawałek selera - kawałek rzepy - 1 pietruszka - 1 cukinia - 1 ziemniak - 1 marchewka - 1 cebula - pół opakowania pomidorów z puszki - ząbek czosnku - łyżeczka imbiru - łyżka kurkumy - łyżka cynamonu - łyżeczka papryki - sól, pieprz - 2 szklanki wody - łyżka oleju Przygotowanie: 1) W garnku rozgrzewamy olej. Kroimy czosnek i cebulę w grubsze kawałki i wrzucamy na rozgrzany

Roślinożerni urlopowicze
Azerbejdżan - Azerski plow zapiekany w lawaszu (Shakh Plov) 145

łyżek oleju - łyżka rodzynków - 2 łyżki pokrojonych w kostkę suszonych moreli - 2 łyżki płatków migdałowych - łyżka posiekanych orzechów włoskich - szklanka bulionu - 2 łyżki kurkumy - łyżeczka słodkiej papryki - łyżeczka sproszkowanego imbiru - łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry - odrobinka szafranu - łyżka kuminu -sól, pieprz Przygotowanie: 1) Ryż gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. 2) Płaty lawasza wykładamy w okrągłym naczyniu żaroodpornym

Roślinożerni urlopowicze
Kenia - Frytki masala (Chips masala) 123

smaku)  - ostra papryka, chilli (zależy od własnych preferencji - szczypta, łyżeczka...)  - 1 czubata łyżeczka garam masali (można zrobić samemu: po sporej szczypcie mielonych nasion kolendry, pieprzu, kuminu, imbiru, mielonych goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu; nic się nie stanie, gdy pominiemy którąś z przypraw)  - 1 czubata łyżeczka kurkumy - 2 łyżki ketchupu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki

Roślinożerni urlopowicze
Pomidor! Czyli jak zrobić domowy ketchup 82

warzyw innych niż pomidory Składniki: 5-6 łyżek oliwy 4 kg bardzo czerwonych pomidorów 2 duże cebule jabłko marchew pół papryki (sprzątałam lodówkę) korzeń pietruszki mały seler kawałeczek świeżego imbiru 4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 8 goździków gałązka rozmarynu sól pieprz świeżo mielony pieprz cayenne (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku Wszystkie warzywa i owoce pokrój w kawałki

Gary Bez dna
Kurkuma na zdrowie 108

skład curry. Mielona kurkuma jest doskonałym dodatkiem wykorzystywanym przede wszystkim do potraw duszonych, zup oraz ryżu. Ja od siebie polecam Wam pyszną owsiankę z kurkumą oraz sok marchwiowy z imbirem i kurkumą

Z notatnika dietetyka
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 104

właśnie z tradycji jedzenia. JAKICH PRZYPRAW NAJCZĘŚCIEJ UŻYWAJĄ MAROKAŃCZYCY? Marokańskie souki obfitują w przyprawach, co mogliście już zobaczyć w TYM WPISIE. Typowe przyprawy kuchni Marghrebu to SZAFRAN, KMINEK, IMBIR, SŁODKA CZERWONA PAPRYKA, CYNAMON, KARDAMON, CZARNY PIEPRZ, HARISSA, MUSKAT, CURRY i ŚWIEŻA KOLENDRA. Istnieje także mieszanka 30 ziół i przypraw z suszonymi pączkami róż – nazywana jest RAS AL HANOUT

Ostra na Słodko
Krupnik 112

Składniki 200 ml dobrej wódki 400 ml płynnego miodu 1 sok z pomarańczy Skórka z pomarańczy 1 laska waniliowa 2 laski cynamonu 1 łyżka gałki muszkatołowej Kawałek świeżego imbiru 5-6 jagód jałowca 500 ml wody Masło niesolone Przygotowanie Umieść wszystkie składniki, oprócz wódki w rondlu i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj, czasami mieszając ok. 25-30 minut

RafalCook
Piernik z kremowym serkiem, deser bez cukru i mąki 133

czerwonej fasoli Banan 2 jajka Pół szklanki daktyli 50 g twarogu sernikowego bez cukru Łyżka miodu Łyżka zmielonego siemienia lnianego Łyżka kakao Łyżka cynamonu Łyżeczka zmielonych goździków Pół łyżeczki imbiru Pół łyżeczki kardamonu Krem 200 g twarogu sernikowego bez cukru 2-3 łyżki miodu Odrobina soku z cytryny Opcjonalnie aromat waniliowy Płatki migdałów do dekoracji CIASTO Fasolę dokładnie wypłukać, następnie

HealthyCreations