Dziś mam dla Was kolejny przepis na naleśniki( tak tak , jestem naleśnikożercą – o czym już milion razy wspominałam ;D )Ale takiej wersji jeszcze nie było
Ostra na SłodkoPrzy krokietach jest trochę pracy, ale ich smak zrekompensuje nam wysiłek.Z podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów. Składniki na farsz
Maminek kulinarnySkładniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg pieczarek 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do bigosu szczypta mielonego ziela angielskiego
kulinarnyswiatdomiDzisiaj miało być prosto i na lenia. Tofu już mieliśmy wysmażone, pastę gotowca w puszce plus do tego shitake, ugotować ryż i już. Ale nagle okazało
slodkokwasnaplsmakują z grzybami i owocami. Do takich pierogów nie dodaję kapusty, bo smaczniejsze są z samymi grzybami Pierogi z leśnymi grzybami SKŁADNIKI: CIASTO 1 szt jajko 1/2 kg mąka 2 łyżki olej 1 szkl woda ciepła sól Nadzienie: grzyby leśne - 500 g cebula - 2 szt sól i pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Nadzienie: Grzyby obrać, opłukać, osączyć na cedzaku(...)drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, odłożyć trochę cebulki z tłuszczem do polania pierogów. Posiekane grzyby dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić. CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej i wodę, zagniatając
Kuchnia Danusiprzygotowałam ją z prawdziwków - podgrzybków. Składniki: 500 g świeżych grzybów 750 ml wody 250 ml octu 3 łyżki cukru 9 liści laurowych ok 15 ziaren ziela angielskiego ok 15 ziaren pieprzu 4 łyżeczki gorczycy białej Przygotowanie: Grzyby myjemy i gotujemy w garnku w osolonej wodzie po 5 minut - dwa razy, wymieniając(...)studzimy i napełniamy słoiczki W ganku zagotuj wodę, ocet, sól, cukier i przyprawy. Zalej marynatą słoiczki z grzybami do każdego wkładając po równo liście laurowe, gorczycę i ziele anielskie. Zakręć słoiczki i odstaw na ściereczkę do góry dnem. Takie marynowane grzyby przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Smacznego
Niezły Młynekmrożone lub suszone , suszonych powinno starczyć około 3-4 dag, a jeśli dysponujemy mniejszą ilością to cóż - dodajmy odrobinę gotowego proszku sosu z torebki ). Grzybów suszonych nie moczymy nigdy we wrzącej wodzie. grzyby około 30 - 50 dag -świeżych cebula, olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, mąka Przygotowanie : Grzyby oczyszczamy, myjemy i osączamy na sicie Cebule kroimy(...)zimnej wody wsypujemy kopiastą łyżkę mąki i mieszamy dokładnie Wlewamy to na wrzątek z grzybami i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem mielonym i ewentualnie kilkoma kroplami maggi w płynie. Sosu powinno być około 300 - 400 ml, w trakcie gotowania należy uzupełniać, bo się wygotuje :) Grzyby suszone powinny być umyte pod bieżąca wodą i zamoczone na noc - potem ugotowane
Proste PotrawyPrzygotowanie 175 pierogów z kapustą (tyle wyszło) zajmuje pół dnia, ale czym byłaby Wigilia bez pierogów? Zawsze przygotowujemy je wcześniej i zamrażamy, a na Wigilię podsmażamy
Gotuj z MisiemRisotto z maślakami Strasznie dużo się ostatnio u mnie dzieje, relacje i recenzje czekają na spisanie, ale ponieważ sezon na grzybki w pełni, najpierw szybciutko risotto
Kraina Tysiąca SmakówDawno nie kupowałam wieprzowych żeberek chociaż bardzo je lubię. Niestety, jakoś nie mogłam natrafić na ładne i chude kawałki a tylko takie warto przygotować. Wczoraj jednak
Smaczna PyzaKaczka pieczona, dobrze upieczona to bardzo smaczne, miękkie mięso. Dzięki usunięciu kości i wypełnieniu pysznym farszem później całą łatwo pokroić. Naprawdę warto na początku trochę się
Smaczna PyzaDziś polecam prostą sałatkę śledziową. Wystarczą płaty śledziowe i dwa słoiczki sałatki grzybowej, którą przedstawiałam na blogu w październiku. Śledzik i sałatka bardzo dobre połączenie nawet
Monia miesza i gotujeWyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki: 70 dag łopatki (można użyć karkówki), 30 dag kapusty kiszonej, suszone podgrzybki
Delicious Titbits