grzyby - 15226 przepisów (strona:89/1016)

SAŁATKA LEŚNA + FILMIK 118

Sezon na grzyby twa więc pora na sałatkę. Przygotowałam ja z pieczonych grzybów leśnych, jajek i warzyw. Wyszła smaczna i nawet szybka w przygotowaniu. Jeżeli lubicie grzyby to ta sałata przypadnie wam do gustu w dodatku jest bardzo efektowna.         SKŁADNIKI :   300 -500 g grzybów leśnych 1 duża cebula(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchew, jajka gotujemy, obieramy, studzimy i kroimy w małą kostkę Grzyby oczyszczamy i kroimy łącznie z obraną cebulą w małą kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy olej, wodę i doprawiamy do smaku. Prużymy na małym ogniu aż płyny odparują a grzybki się podpieką. Przekładamy je na talerz aby ostygły. Ogórki kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy. Ziemniaki

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa z prawdziwków na rieslingu 116

grzyby. I tyle było z rozbierania szaf Za to grzybów – zatrzęsienie! A ponieważ z niedawnego wyjazdu do Krems i Doliny Wachau przyjechałam obłowiona w różne smakołyki w płynie, to do zrobienia tej zupy wykorzystałam wachalskiego rieslinga. Korzystajcie póki sezon, a jest wyjątkowo łaskawy. Ten na grzyby, nie na wino I tak oto (oprócz całej baterii innych smakołyków(...)Kilka ziaren czarnego pieprzu Łyżka śmietany + dodatkowa śmietana do dekoracji 200-300 ml relislinga ( u mnie tym razem królowała Dolina Wachau) 2-3 łyżki sklarowanego masła 4 ziemniaki Przygotowanie: Grzyby obrałam, oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i dokładnie wypłukałam. W dużym garnku na skrzydełkach, kościach wraz z dodatkiem marchwi, pietruszki, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu oraz łyżki soli ugotowałam

Kate's Kitchen
Fasolka szparagowa z grzybami leśnymi 177

fasoli szparagowej ok. 30 dag grzybów leśnych (różnokolorowych, więc u mnie: podgrzybki, borowiki, nimki (w innych regionach zwane niemkami, a ich właściwa nazwa to płachetki zwyczajne), zajączki) kopiasta łyżeczka ostropestu odrobina (ok. 5 g) sera z niebieską pleśnią 10 liści szpinaku 2 gałązki tymianku sól 2 łyżki oleju do smażenia wrzątek ewentualnie: chili Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki(...)wielkość według uznania). Fasolkę oczyścić i opłukać. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować al dente ok. 5-7 minut. Grzyby wrzucić na głęboką patelnię, polać olejem i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu. Gdy płyn pod grzybami odparuje, wlać ok. 150 ml wrzątku i gotować całość ok. 5 minut. Do grzybów dodać rozdrobniony ser pleśniowy, tymianek, odrobinę soli

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos z grzybów leśnych na gęsto 169

idzie bardzo smaczny!. Składniki: - 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki, maślaki, kurki i bielaczki - 250 ml słodkiej śmietany 12 % - 2 łyżki mąki pszennej - olej - 2 cebule - sól - pieprz - suszone zioła, majeranek i tymianek  - natka pietruszki Dodatki i przyprawy znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl . 1. Grzyby umyć pod bieżącą wodą gąbką aby dokładnie usunąć ziemię(...)igliwie, a następnie pokroić w paseczki. Rozgrzać olej na dużej patelni i podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i razem smażyć kilka minut ciągle mieszając alby nic nie przywarło do dna. Grzyby podlać wodą, ok. 2 szklanki i dusić 20 - 30 minut, dodać przyprawy i uzupełniać wodę, która odparuję.  2. Pod koniec duszenia dodać słodką

Apetyczna babeczka
Potrawka z kurczakiem, ziemniakami i grzybami. 152

potrawą.  Potrawka jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie świeżych grzybów, szczególnie gdy mamy na klęskę ich urodzaju. Składniki: 60 dkg piersi z kurczaka 45 dkg ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i kurek), można zastąpić pieczarkami 1 średnia cebula 4-5 szkl. bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka 1/3 łyżeczki kurkumy (ewentualnie) po 5 ziarenek: ziela angielskiego, jałowca, czarnego(...)sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec. Zagotować potrawkę, garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie (sprawdź widelcem) dodać umyte* i pokrojone grzyby. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania dodać do potrawki śmietanę (wymieszaną z kilkoma łyżkami płynu z potrawki) i zgniecione ząbki czosnku. Gotować jeszcze 2 minuty. Przyprawić potrawkę

Codziennik Kuchenny
Sos z prawdziwków – kuchnia podkarpacka 134

najsmaczniejsze danie z grzybów nie tylko w kuchni podkarpackiej, ale w kuchni polskiej. Sos składa się z niewielu składników, dlatego prawdziwki (albo jak kto woli – borowiki) grają w nim pierwsze skrzypce. Sos zagęszczamy kwaśną śmietaną, co w połączeniu z odrobiną koperku sprawia, że tęsknimy za tym sosem cały rok. W dzieciństwie często chodziliśmy na grzyby, z których mama robiła(...)suszyła je, bądź marynowała. Sos zazwyczaj podawała nam z chlebem, na kolację. Jeśli sos był podawany do obiadu, grzyby kroiła drobniej i niekiedy dodawała do niego bulionu, żeby sos był mniej gęsty. Przepis jest prosty, ale sos z prawdziwków to kwintesencja jesieni w Puszczy Sandomierskiej. Składniki: 8-10 średnich prawdziwków, 1 duża cebula, 1 łyżka masła, 2 łyżki gęstej

Trzeci talerz
ZUPA GRZYBOWA Z WĘDZONĄ KIEŁBASĄ 129

bulionu ok. 200 g grzybów 200-250 g kiełbasy wędzonej 1 cebula pęczek szczypiorku  olej do smażenia sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy(...)rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy grzyby, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów. Grzyby z cebulą przekładamy do wywaru i gotujemy około 30 min. aż będą miękkie. Jeżeli jest konieczność przyprawiamy pieprzem lub/i solą. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu

Kuchnia MagdaLeny
Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage 213

grzybami (2 porcje) Składniki: 300 g obranych ziemniaków sól i pieprz 1 małe jajko, rozbełtane 100 g mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypania 100 g masła 120 g mieszanych grzybów, pokrojonych na większe kawałki 1 łyżka drobno pokrojonych świeżch liści szałwii 30 g świeżo startego parmezanu Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, przez około 25-30 minut, odcedź(...)zagotuj osoloną wodę, i gotuj gnocchi po kilka naraz przez około 2 minuty. Będą gotowe gdy wypłyną na wierzch. W międzyczasie rozgrzej masło w patelni na średnim ogniu, dodaj grzyby i smaż przez około 2-3 minuty, po czym dodaj szałwię i podsmaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia. Włóż gnocchi i dokładnie wymieszaj

karmelowy
Rolmopsy z nadzieniem grzybowym 102

łyżeczkę, wykałaczki, słoik lub inny zamykany pojemnik. Przygotuj składniki: 5-6 płatów solonych lub marynowanych śledzi, 1 cebulę kilka suszonych grzybów, ogórek konserwowy, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, olej, cukier. Dzień przed przygotowywaniem rolmopsów suszone grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej wodą. Tak przygotowane grzyby odstaw na noc. Następnego dnia grzyby ugotuj. Gdy zmiękną, odstaw je do ostygnięcia. Wystudzone grzyby oraz ogórka drobno pokrój. Cebulę obierz z łupinek i bardzo drobno posiekaj. Jeżeli to konieczne, śledzie wymocz. W miseczce wymieszaj pokrojone grzyby, cebulę, ogórka i koncentrat pomidorowy. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Płaty śledziowe rozkładaj kolejno na desce lub na innej płaskiej powierzchni

blog.moje-pasje.info
Zimowa Zupa Grzybowa 98

porze roku. Ważne aby była głęboka w smaku i aromatyczna dzięki dodatkowi własnoręcznie zbieranych grzybów. Nie przepadam za samym procesem zbierania, czyszczenia i suszenia grzybów, ale wizja późniejszego ich wykorzystania dodaje motywacji. W końcu grzyby to wspaniały dar leśnej natury, który doskonale smakuje na naszych talerzach. Moja dzisiejsza wersja zupy grzybowej jest trochę wariancją pomiędzy zupą grzybową i cebulową(...)pracy, a jedynie wcześniejszego moczenia suszonych grzybów. Później pozostaje czekać na ugotowanie i wdychać grzybowe zapachy. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik ! Zimowa Zupa Grzybowa 2 porcje (1 porcja to ok. 100 kcal) Składniki: suszone grzyby 35g bulion warzywny lub woda

rabarbarowo
Pierogi z kapustą i grzybami 532

SKŁADNIKI: Na około 100 pierogów. Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki masła gorąca woda Farsz: 1,5 kg kiszonej kapusty (odsączonej) 80 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) 2 łyżki masła 2 cebule sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto: 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło i sól(...)pierogi układamy na stolnicy lub tacce wysypanej mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. 7. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 4-5 minut od wypłynięcia. Farsz: 1. Grzyby przekładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy, aby namokły. 2. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku - jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie, a jeśli nie, to od razu drobno

W kuchni Katie
Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów 163

około 600 g płatów z karpia 1 duża cebula 2 duże garści suszonych leśnych grzybów gałązka świeżego rozmarynu garść rodzynek 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego sól, pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki Wykonanie:  Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę, wlać(...)świeżą i gotować grzyby przez 30-40 minut. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie. Rybę opłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze kawałki. Na patelni, na odrobinie oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.  Do cebuli dodać "igiełki" rozmarynu i grzyby ( część można pokroić na drobniejsze kawałki ). Całość smażyć 2-3 minuty, następnie przełożyć do garnka

kolorowotorcikowo
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 225

składników. Nie zabrakło w nim suszonych owoców, ziół, wina i miodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;) Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 1,5 szkl. suszonych grzybów leśnych 10 suszonych śliwek 8 suszonych, wędzonych śliwek 2 marchewki 3 łyżki suszonej żurawiny 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina(...)Zupa grzybowa  (Wege) Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką  (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi  (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem    (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane

Codziennik Kuchenny
Kapusta z grzybami 517

grzybami to nieodłączny element kolacji wigilijnej. Tradycje kulinarne, które przetrwały do dziś, kształtowały się na przestrzeni wieków, gdy zwyczaje pochodzące z czasów pogańskich przeplatały się ze zwyczajami wprowadzonymi przez Kościół. Potrawy które pojawiają się na naszych wigilijnych stołach, dla naszych przodków miały znaczenie symboliczne. Uważano, że kapusta ma wielką moc, która chroni od złego i zapewnia siłę i witalność. Grzyby(...)grzybami miały przynieść szczęście i pomyślność oraz zapewnić dostatek. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka cukru pieprz sól Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 20 minut). Następnie wyjmujemy z wywaru w którym się

Smakowity Blog Kulinarny
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 234

biały. POCHWIAKI- Świeże osobniki występują w Tajlandii i najlepiej je myć bezpośrednio przed użyciem. Należy je przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Straw mushrooms , grass mushrooms, grzyby słomiane, grzyby trawne, pochwiaki, volvariella – wszystkie te nazwy dotyczą tych pysznych grzybków tajskich. Pochwiaki są powszechnie stosowane w kuchni tajskiej. Można dostać je w postaci suszonej, lub puszkowanej, w Tajlandii zaś świeże(...)wyglądu bardziej przypominają małe kuleczki, aniżeli grzyby. Dopiero po przepołowieniu widać strukturę małego grzybka. Zbierane są te młode, jeszcze „nieotwarte”, stąd nazwa pochwiaki. Duże, rozwinięte już grzyby, porastające słomę ryżową, często mylone są z trującymi death cap (czapki śmierci), dlatego nie polecamy podczas podróży do Krainy Uśmiechu porwać się na zbiory dziko rosnących Hed Faang. Te w puszce

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania