grzyby - 15226 przepisów (strona:92/1016)

Grzyby duszone 129

Czas zbiorów grzybów w pełni trwa . Ja jeżdze w lasy kurpiowskie . Uwielbiam zbierac grzyby ,jeść je , Ale nie znoszę czyszczenia(obierania) i przedzierania sie przez krzaki . Dlatego moje ulubione  to wysokie dębowo - brzozowe lasy. Takie są na Kurpiach. Wpadam na godzinkę i wracam na działkę z dwoma ogromnymi koszami prawdziwków ,kozaków i podgrzybków. Innych nie zbieram bo się(...)boje. A potem to już czyszczenie,suszenie ,gotowanie ,zamrażanie . Skladniki  1 kg świeżych grzybów  2 łyżki masła 2 duże cebule 1 pęczek natki  sól pieprz   100g śmietany Wykonanie Grzyby czyszczę i dokładnie myję (kilka razy )  . Następnie kroję drobno,cebulę w piórka, W głębokiej patelni (lepszy do tego jest rondel) roztapiam maslo , dodaje cebulę

Eli Gotowanie
Kurczak z warzywami po chińsku 276

przypadku podany z makaronem ryżowym:) Składniki :    1 pierś z kurczaka 2 średniej wielkości cebule 3 papryki czerwone 2 małe pory lub 1 duży 4 marchewki 5-6 grzybów mun Kiełki fasoli mung Sos sojowy Przyprawa curry olej sezamowy lub roślinny sól pieprz Przygotowanie:                Normal 0 21 false false false(...)Zostawiamy na 1-2h do zamarynowania.  Kroimy warzywa, paprykę w paski, cebulkę i pora w piórka. Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Między czasie namaczamy przez 15 min grzyby mun w gorącej wodzie, a następnie gotujemy przez 10 min. Na rozgrzany olej wrzucamy nasze warzywa i dusimy/smażymy do miękkości. Warzywa skrapiamy sosem sojowym, doprawiamy solą i pieprzem

Sprawdzone przepisy kulinarne
Łazanki z kapustą i grzybami 168

użyłam mrożonych grzybów, więc pierwszym etapem było wrzucenie ich na patelnię z odrobiną wody i rozmrożenie. Ale jeżeli ktoś używa pieczarek lub jakichś innych świeżych grzybów, to należy je umyć, pokroić i poddusić trochę. Grzyby suszone trzeba wrzucić do wody i gotować przez jakiś czas aż zmiękną. Zakładając, że każdy jakoś poradził sobie z grzybami przystępujemy do działania. Kapustę(...)kiszoną kroimy jak najdrobniej i smażymy. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na osobnej patelni lub z grzybami. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kiedy cebula będzie miękka dorzucamy ją do kapusty. Dodajemy również drobno pokrojone grzyby. Wszystko smażymy razem. To jest też odpowiedni moment, żeby zacząć gotować makaron. Do gotującej się wody dodajemy trochę soli i oleju, a następnie

Weganka gotuje
Makaron z kurkami 196

zjeżdżają jednocześnie. Z moim szczęściem, jak schylę się po grzyba to wyjdzie mi rów i będę wyglądała jak hydraulik przy pracy. Wyobraźcie sobie grube babsko przedzierające się przez knieje, w walonkach i kiecce. Buka na wczasach! Odzienie też nie pasuje. Może moje wybitne zdolności grzybiarskie się nadają? Może wyczuwam grzyby jak psy trufle? Muehehehe, taaa. Mogę się zabić(...)koncertowo włażę w sarnie gówna. Podobno na grzybach jak na rybach. Należy milczeć lub przemieszczać się we względnej ciszy. To ja nigdzie nie idę! Jak mam siedzieć cicho? Muszę się podzielić ze światem obawami co do kleszczy, wściekłych lisów i ślepych myśliwych (lub odwrotnie). Na moje szczęście grzyby można kupić. Więc korzystam ile wlezie. Dziś przed Państwem makaron

ladykitchen
Kulebiak z kapustą i grzybami. 196

kapusty (użyłem świeżą) 3 średnie cebuli 2 ugotowane jaja garść suszonych grzybów leśnych 2 łyżki oleju łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki majeranku Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis:  Grzyby zamaczamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na 2-3 godziny.  Do mąki dodajemy sól i przesiewamy. Następnie w wodzie rozprowadzamy drożdże z cukrem i dodajemy(...)ciepłe miejsce, aż zwiększy swą objętość 3-4 razy.  Dopóki ciasto rośnie zabieramy się za zrobienie farszu z kapusty i grzybów. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 min. Następnie grzyby odciskamy (wodę po grzybach zastawiamy), kroimy i dodajemy do cebulki.  Po tym dodajemy pokrojoną kapustę, zalewamy wodą po grzybach

Kuchnia Łukasza
Grzyby szmaciaki gałęziste na maśle. 303

glonami więc skuszona ich ciekawym wyglądem zaryzykowałam.  I nie żałuję !  Do przygotowania potrzebne są: 1 opakowanie grzybów Szmaciaków 2 cebule pokrojone w piórka 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki  5 łyżek masła sos sojowy woda pieprz Grzyby namoczyć w zagotowanej z sosem sojowym wodzie. Gdy napęcznieją pokroić je w drobniejsze kawałki i odcedzić, nie wylewając wywaru(...)patelni roztopić masło i zeszklić na nim cebulkę i czosnek. Dodać grzyby i dusić kilka minut, często mieszając i podlewając przygotowanym wcześniej wywarem. Doprawić sosem sojowym i pieprzem.  Mega szybka i pyszna przystawka.  Ja uwielbiam te grzyby

Jemy Pijemy
Grzybobranie i lejkowiec dęty :) 231

wszelki wypadek. Oczom swym nie wierzyłam, gdy znalazłam dziwne, czarne, trąbkowate grzyby :)  Mama uświadomiła mnie, że są to jedne z lepszych grzybów jadalnych ( bardzo drogie we Francji- podobno droższe niż smardze ), a mianowicie grzyby o nazwie #LEJKOWIEC #Dęty #należące do rodziny pieprznikowatych. Strukturą przypominają namoczone chińskie grzyby Moon.  Ciekawa jestem jak będą smakowały.... Przeczytałam(...)tych okazach. Dodatkowo zebraliśmy piękne prawdziwki ( mniam ), maślaki, kanie, opieńki, opieńki miodowe. Zdjęcia to tylko część zbiorów :) Macie jakieś pomysły, sugestie? http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/08/duszone-lesne-grzybki.html W powyższym linku przepis na grzyby z jałowcem. A jak Wasze grzybobranie

Jemy Pijemy
Kapuśniak 254

jest taki zimowy jeszcze kapuśniak na wieprzowych kościach, z ziemniakami, grzybami i zasmażką. Zazwyczaj nie dodaję podsmażanych grzybów do kapuśniaku, ale gdy zobaczyłam u Pyzy ten  przepis , bardzo chciałam spróbować takiej zupy. Co prawda nie miałam trąbek ;) ale grzyby suszone, i to zresztą od samej Pyzoldy, królowej Grzyblandii! :)  I zrobiłam dość tradycyjny kapuśniak, tyle że z grzybkami(...)kości wieprzowych np.żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych mrożonych lub suszonych (suszone trzeba namoczyć poprzedniego wieczoru, następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły!)  2 łyżki masła szczypta estragonu

Kuchnia Prezydentowej
Rosół orientalny 310

Wykonanie: Jeśli korzystamy z suszonych grzybów mun - należy je włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i namoczyć około 30 minut.  Pierś z kurczaka umyć, przekroić na pół. Zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, odszumować. Dodać obraną włoszczyznę, przekrojone wzdłuż na połowę źdźbła trawy cytrynowej, obrany i pokrojony imbir, czosnek i szalotki.  Dodać grzyby mun oraz kolendrę. Doprawić solą(...)miękkości mięsa.  Po ugotowaniu wywar odcedzić na sicie.  Do wywaru dodać sok wyciśnięty z limonki. Mięso podzielić na małe kawałki, wybrać z całości do osobnej miseczki ugotowane grzyby mun. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (około 4 minut, po ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą).  Poszatkować drobno szczypior. Proponuję podawać w następujący sposób: porcja makaronu kawałki mięsa

Garniec Magalie
Jak zrobić uszka? 178

Uszka z grzybami… Dzis pokaże wam jak proste jest lepienie uszek. Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z uszkami. Kiedyś kiedy patrzyłam jak robiła je babcia wydawało mi się, że to trudna sztuka. Teraz, kiedy robię je sama wiem że to „łatwizna”. Sporóbujcie – będą pyszne. Składniki: grzyby suszone(...)uszek potrzebne jest ich mniej więcej tyle ile mieści małym rondelku) 1 duża cebula 0,5 kg mąki łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Farsz: Grzyby należy wypłukać i zagotować. Po zagotowaniu trzymamy na małym ogniu jeszcze około 40 min. Po ugotowaniu odcedzamy grzyby. (Na wodzie z gotowania można zrobić pyszną grzybową Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy

Kulinarna Patilogia
Pierogi z kapustą i grzybami 268

pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń pietruszki 700 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła lub oleju sól pieprz gałka muszkatołowa kminek mielony Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie zagotować z liściem laurowym(...)obranym, umytym korzeniem pietruszki. Gotować, aż zmiękną (ok.15-20 minut). Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Grzyby osączyć (wywar zachować) i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (lub masła), zeszklić cebulę, dodać kapustę i grzyby. Dusić razem do miękkości, podlewając wywarem z grzybów (jeżeli zabraknie, można dolać wody). Gdy kapusta będzie już miękka, a płyn

Pełny talerz
Kotlety z leśnych grzybów + film 172

podać na obiad z surówką i ziemniakami. Polecam do wypróbowania. składniki na 8-9 kotletów 50 dag leśnych grzybów ( podgrzybków, maślaków itp. ) 2 jajka 2 cebule 5 łyżek bułki tartej + 2 łyżki do panierowania kotletów 4 łyżki masła sól pieprz przepis Grzyby oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę razem z trzonkami . Cebulę również kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym(...)maśle smażymy grzyby, a po 5 minutach dodajemy pokrojoną cebulkę, całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem .Po usmażeniu grzyby odstawiamy z ognia i studzimy . Do miski przekładamy usmażone grzyby, dodajemy jajka, bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy. Z masy grzybowej formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym maśle

Smakowite Dania
Placki ziemniaczane skąpane w grzybowym sosie 193

Pozdrawiam i życzę przyjemnego eksperymentowania :) Sos grzybowy: ¾ kg grzybów (leśnych lub pieczarek) 1 łyżka słodkiej śmietany lub mleka 1 średnia cebula Sól Pieprz Natka pietruszki 1 łyżka mąki Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko Sól (co najmniej 1 łyżeczka) Pieprz 2 – 4 łyżki mąki Olej do smażenia Grzyby czyścimy, myjemy, koimy do garnka, solimy około(...)pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 – 10 minut. Do 1/3 szklanki wody dodajemy mleko lub śmietanę i mąkę, razem mieszamy, by powstała mączna zawiesina. Gdy grzyby są już miękkie dodajemy do nich rozmieszaną mąkę i ponownie zagotujemy, ciągle miesząc. Zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem

Smakowy Raj
Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym 136

grzyby co prawda już dawno się skończył, ale od czego jest zamrażarka i skrywające się w niej różności. Truskawki, maliny, borówka, czekają na swoje wykorzystanie w deserach. Grzyby, fasolka, szparagi, groszek, bób i zioła do przygotowania dań obiadowych. Fajnie jest mieć zapasy ( działka robi swoje), ale przed Świętami trzeba zrobić trochę miejsca, więc zaczęłam od grztbów. Zresztą danie(...)Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 2 duże cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 g śmietany słodkiej 18% mały pęczek koperku ( bez twardych gałązek) kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i wrzucić  pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić. Rozmrożone grzyby poprzekrajć

Gosia gotuje
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem 269

kilka godzin, więc dla wiecznie głodnych dzieci nie było możliwości na wyczekiwanie na obiad. Ale były takie dni, które płynęły wolniej, które spędzaliśmy wspólnie. Jesienią zbieranie grzybów, później czyszczenie ich i suszenie. Na grzyby jeździliśmy rowerami, czasami dość spory kawałek drogi, pewnego razu po takim „grzybobraniu” mój brat przebił oponę i rodzice szli całą drogę powrotną piechotą(...)mąki; - 1,5 szklanki mleka; - 1 szklanka wody gazowanej; - szczypta soli i cukru; - łyżka oleju do ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego; pieprz, sól Dodatkowo: – jajka, bułka tarta Wykonanie

dom-agi.pl