grzyby - 15226 przepisów (strona:99/1016)

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 102

bardzo kruche i delikatne mięso. Doskonale komponuje się z sosem grzybowym. Takie polędwiczki to świetna propozycja na uroczysty obiad, niedzielę, czy święta. Ja do przygotowania swojego sosu użyłam mrożonych grzybów z jesiennych zbiorów. Ale równie dobrze można użyć suszonych a w sezonie świeżych. Polecam :) Składniki - 700 gram polędwiczek wieprzowych - 250 gram grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki i maślaki(...)plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster delikatnie rozbijam ręką, posypuję z obu stron czosnkiem, roztartym majerankiem i  papryką. Odstawiam na pół godziny w chłodne miejsce. Grzyby rozmrażam. Ja swoje grzyby przed mrożeniem oczyściłam i obsmażyłam. Jeśli chcecie użyć do sosu suszonych grzybów trzeba je wcześniej namoczyć i obgotować. Jeśli używacie świeżych wystarczy oczyścić

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegański ramen grzybowy 79

aromat i takie dodatki, że głowa mała, ale przyznam, że mój domowy też był pyszny, mimo, że zdecydowanie uboższy. Postawiłam w nim na mocno grzybowy bulion z suszonych grzybach shiitake oraz odważny akcent pasty miso. Dodatki to trochę na zasadzie ,,co się nawinęło”, ale bardzo pasują i tworzą super całość. Składniki (na 2 porcje): 8 suszonych grzybów shiitake moczonych(...)sushi 100g makaronu ryżowego – użyłam szerokich tasiemek garść liści szpinaku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta mielonego chili łyżka oleju sezamowego   Zaczynamy od przygotowania bazy bulionu – namoczone grzyby shiitake wyciągamy z wody po moczeniu, której nie wylewamy tylko przelewamy do garnka. Same grzyby kroimy w plasterki i dodajemy do garnka. Wlewamy jeszcze tyle wody aby mieć

Smaczna Strona
Krupnik na rosole 66

Krupnik na rosole.  Przepis na najlepszy, rozgrzewający krupnik na rosole w kilku prostych krokach. Zupa krupnik na rosole z cielęciną, marchewką, cebulą, grzybami i ziemniakami. Przepis na najlepszy tradycyjny krupnik na kaszy gryczanej, jest lekkostrawny i oczyszczający. Wyjątkowy sposób na domowy krupnik. Do krupniku można dodać podsmażone skwareczki z wędzonego boczku. Można go ugotować także na wieprzowinie z kostką(...)krupnik: około 1/2 szklanki kaszy gryczanej 300-400g cielęciny z kością 1 marchewka 1 niewielka cebula niewielki korzeń pietruszki i kawałek selera 400g ziemniaków 3-4 suszone grzyby majeranek sól, pieprz ziołowy do smaku 1 ząbek czosnku roztarty z solą 2 łyżki masła liść laurowy, kilka ziarenek ziela i pieprzu posiekana natka pietruszki Krupnik na rosole: Krok

Moja Książka Kucharska
Steki z selera z sosem grzybowym / Celery steaks with mushroom sauce 96

suszonych podgrzybków 4 pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 3 łyżki śmietanki 30% 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 gałązki tymianku 1,5 szkl. wody z gotowania grzybów sól, pieprz Purée ziemniaczane: 4 średnie ziemniaki 1/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżka masła Suszone grzyby zalej wodą i mocz całą noc. Ugotuj w tej samej wodzie 15 minut. Odcedź(...)płyn zachowaj. Grzyby posiekaj. Na maśle smaż chwilę drobno posiekany czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, smaż aż zmiękną. Dodaj posiekane grzyby, listki tymianku i płyn z gotowania grzybów. Gotuj 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Śmietankę wymieszaj z mąką i odrobiną wody, wlej do grzybów i podgrzewaj, aż sos się zagęści. Plastry selera gotuj na parze

Delicious Place
Indyk - jak wykorzystać każdą z jego części? (przepis) 75

przygotowania bulionu — bazy wielu zup i sosów, a zamarynowane i grillowane będą pyszną przekąską. Zobacz, przepis na przygotowanie roladek z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami. Ilość porcji: 2 Składniki na roladki z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami: 200 g udźca z indyka Pesto 100 g suszonych pomidorów 100 g rukoli(...)płatków migdałowych 100 ml oliwy z oliwek Kasza: 20 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 200 g mrożonych borowików 100 g kaszy jęczmiennej 100 ml śmietanki 34 - 36% 2 cebule pieprz i sól do smaku Dodatkowo: olej do smażenia 250 ml wywaru warzywnego 50 - 60 g parmezanu łyżka masła Jak zrobić roladki z udźca indyka z pesto z suszonych pomidorów

Kuchcik gotuje
Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę 73

Bigos wigilijny czyli postna kiszona kapusta z dodatkiem grzybów, śliwek i pieczarek to pyszne danie, które serwujemy jako jedną z dwunastu potraw. Taki bigos gotuje się szybko i nie potrzeba kilku dni na jego przygotowanie. Jest też świetną alternatywą dla tradycyjnego bigosu dla wszystkich wegetarian. Danie jest niezwykle smaczne, aromatyczne i wyraziste w smaku. Składniki na bigos wigilijny(...)kapusty kiszonej (zwróćcie uwagę, żeby nie kupić kwaszonej, z dodatkiem octu) 500 g pieczarek duża cebula średniej wielkości marchew 20 g suszonych grzybów (można dać więcej) 100 g wędzonych i suszonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych po kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i liści laurowych sól, pieprz, majeranek   Przygotowanie Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Kulebiak 71

Kulebiak możecie zrobić zamiast pasztecików czy innych dań z kapustą i grzybami, lub wtedy kiedy z Wigilii zostanie Wam spora porcja kapusty i potrzebny będzie pomysł na jej ciekawe podanie. Kulebiak to bowiem pyszne drożdżowe ciasto, super jako samodzielna przekąska lub podany jako dodatek do barszczu. Książka Zapach Świąt 45,00  zł Kup teraz Polecam Wam także: – zestawienie(...)potraw na Wigilię  wraz z kalendarzem przygotowań –  barszcz wigilijny z suszonymi grzybami –  wigilijne uszka z suszonymi grzybami –  zakwas z buraków na barszcz –  śledzie w czosnku i majeranku –  śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku –  śledzie w oleju –  śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami –  tatar ze śledzia –  śledzie w wiśniówce

nietylkopasta.pl
Risotto z grzybami i tymiankiem 53

Kolejny plus wyjazdów My – zwozi mi różne owoce i warzywa. Czasami przywozi robactwo (w sekundę zjadane przez koty) i liście, chyba nieświadomie. Teraz przywiózł grzyby. Od razu wiedziałam co ugotuję. Bo grzybów ogólnie, po obróbce, zostało niewiele. Risotto z grzybami i tymiankiem to potrawa prosta w obsłudze. Ważny jest jednak rodzaj ryżu, który będziemy gotować, najlepszy jest ryż(...)elementem jest bulion, cały smak zostanie przecież wchłonięty przez ryż. Składniki: 250 g ryżu arborio 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 100 g ulubionych grzybów 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 garści startego sera bursztyn 1 kieliszek białego wytrawnego wina 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka świeżego tymianku sól pieprz (przepis na 2 porcje

Kardamonovy
Makaron z kurczakiem, grzybami i orzechami 47

mówię tutaj o ich kształcie). Będąc na wakacjach wyhaczyłam makaron  fuži . Dopiero niedawno wyczytałam, że jest to tradycyjny makaron chorwacki. No i fajnie. Miałam ochotę na coś z grzybami, więc efekty macie na załączonym zdjęciu. Grzyby, orzechy, natka – sami wiecie, to musiało się udać.  Składniki: 150 g ulubionego makaronu (ja użyłam makaronu fuži ) 2 filety udek(...)kurczaka duża garść suszonych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3/4 szklanki wody (do zalania grzybów) 150 ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżeczka rozmarynu garść orzechów włoskich 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje)   Grzyby zalewamy woda, odstawiamy na noc. Na tym etapie kroimy udka

Kardamonovy
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami 62

końcu coś zaskoczyło i tak już zostanie. Pierogi wyszły idealne. Cienkie, nafaszerowane tak jak trzeba, dobrze doprawione. W ogóle przepis na pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami już dawno mi dudnił w głowie. Na blogu mam już pierogi z kapustą i grzybami , chciałam dorzucić w te święta coś innego. Stanęło więc na soczewicy, która w smaku przypomina trochę(...)groch. A więc kapusta, suszone grzyby, „groch” i święta. Wszystko pasuje. I oczywiście świeżo mielony pieprz. Używanie innego do pierogów to zbrodnia. Pierogi prawie w całości zamroziłam (poza tymi, które ugotowałam do zdjęcia). Jak mrożę? Po ulepieniu, układam je na drewnianej desce do krojenia, która lekko jest podsypana mąką. Potem wkładam tę deskę do zamrażalnika na jakieś

Kardamonovy
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 64

team zupa grzybowa? U nas w zależności od gości, zmieniamy front W tym roku będzie barszcz czerwony. A może jednak grzybowa? Tak czy siak, paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami są już gotowe. I nie zmarnują się, nawet jeśli na wigilijnym stole, stanie zupa grzybowa. Kiedy nadchodzi późna jesień i zima, w naszym domu zaczyna dość często pojawiać się czerwony(...)barszcz. A jak barszcz, to i paszteciki. Te paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami, możecie zrobić również z nadzieniem mięsnym, cebulowym lub samymi grzybami. Zamiast grzybów suszonych, możecie użyć pieczarek i tak wyjdą bardzo aromatyczne. My lubimy kminek, więc ja często posypuję wierzch pasztecików właśnie kminkiem ale również i czarnuszką. Można użyć sezamu, maku albo zostawić takie w wersji naturalnej

Mieszam w Garnku
Pieczona perliczka nadziewana kaszą i borowikami 69

soczyste i kruche najlepiej namoczyć je przez kilka godzin w solance, a w trakcie pieczenia, polewać ptaka wytworzonym sosem. Do perliczki pasują takie dodatki, jak pomarańcze, jabłka, żurawina oraz grzyby. Moją perliczkę nafaszerowałam kaszą pęcak z aromatycznymi, suszonymi borowikami, które zakupiłam w sklepie Spiżarnia.SchroniskoSmaków.pl SKŁADNIKI: MIĘSO 1 perliczka 1300 g 100 ml bulionu warzywnego 100 ml wina(...)łyżki masła 1½ łyżki natki pietruszki sól pieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Perliczkę myjemy i zanurzamy w zimnej solance (3 łyżki soli na 2 litry wody) na 12 godzin. Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy przez około godzinę następnie odcedzamy, wlewamy świeżą wodę i gotujemy przez 15 minut. Osobno gotujemy kaszę, dolewając wodę, w której wcześniej ugotowaliśmy grzyby. Ugotowane

Kasia i jej kobiecy świat
Pierogi z kapustą i grzybami 124

Pierogi domowej roboty to jedna z głównych potraw pojawiająca się na stołach wigilijnych w polskich domach. Najczęściej decydujemy się na te, które w środku mają farsz z kapustą i grzybami. To tradycyjne danie, które przygotowuje się na Wigilię od dawien dawna. Przepis na pierogi jest naprawdę łatwy, dlatego też z pewnością poradzi sobie z nim każda pani domu. Miękkie(...)wigilią. Podana niżej lista składników starczy na około 40 sztuk pierogów. Sprawdź przepis na Domowe pierogi ruskie Składniki 250 g kapusty kiszonej 250 g mąki pszennej 25 g suszonych grzybów 1 żółtko kurze pół średniej cebuli przegotowana, gorąca woda łyżka oleju roślinnego sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Zalane poprzedniego dnia zimną wodą grzyby ugotuj pod przykrywką do miękkości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona perliczka nadziewana kaszą i borowikami 81

soczyste i kruche najlepiej namoczyć je przez kilka godzin w solance, a w trakcie pieczenia, polewać ptaka wytworzonym sosem. Do perliczki pasują takie dodatki, jak pomarańcze, jabłka, żurawina oraz grzyby. Moją perliczkę nafaszerowałam kaszą pęcak z aromatycznymi, suszonymi borowikami, które zakupiłam w sklepie Spiżarnia.SchroniskoSmaków.pl SKŁADNIKI: MIĘSO 1 perliczka 1300 g 100 ml bulionu warzywnego 100 ml wina(...)łyżki masła 1½ łyżki natki pietruszki sól pieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Perliczkę myjemy i zanurzamy w zimnej solance (3 łyżki soli na 2 litry wody) na 12 godzin. Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy przez około godzinę następnie odcedzamy, wlewamy świeżą wodę i gotujemy przez 15 minut. Osobno gotujemy kaszę, dolewając wodę, w której wcześniej ugotowaliśmy grzyby. Ugotowane

Kasia i jej kobiecy świat