grzyby - 15226 przepisów (strona:100/1016)

Placki ziemniaczane z grzybami i serem 87

Początkowo planowałam na dzisiejszy obiad bomby z grzybami , ale plany musiałam zweryfikować i skrócić czas gotowania. W rezultacie przygotowałam kolejną wariację na temat połączenia ziemniaków z grzybami. Bardzo lubię połączenie sera pleśniowego z grzybami, więc w dzisiejszym obiedzie dominowały te smaki.    Składniki (na 7 sztuk): 750 g ziemniaków ok. litra świeżych grzybów średnia cebula 50 g sera(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku jajko bułka tarta (ok. 5 łyżek) sól olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Grzyby pokroić drobno. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby i cebulę obsmażyć na patelni z dodatkiem trzech łyżek oleju. Gdy płyn z grzybów odparuje dodać przyprawy, wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Udon z kurczakiem, brokułem i grzybami shitake 110

Podobne danie jadłam kilka lat temu w małej knajpce niedaleko mojej uczelni. Wtedy pierwszy raz spróbowałam grzybów shitake i nie specjalnie mi zasmakowały. Później zrobiłam do nich jeszcze 2-3 podejścia (nie tylko w daniach kuchni azjatyckiej) i w końcu je pokochałam <3  Ich sekret polega na tym, że cały swój intensywny smak uwalniają podczas obróbki termicznej(...)bardzo mocno wyczuwalne i łatwo moga zdominować smak dania. Z podanych składników przygotowałam 2 duże porcje. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 mały brokuł lub 1/2 dużego 6 grzybów shitake (świeżych lub suszonych) 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 szklanki sosu sojowego + 2 łyżki 1/3 szklanki wody 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju

Prosto z Kotła
Kołduny z farszem z kaszy jaglanej i grzybów, podane z rosołem. 85

dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut.   Składniki na farsz; 50 dag świeżych grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki) 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pierz do smaku białko które zostało z ciasta masło(...)klarowane lub olej do usmażenia cebuli i grzybów Przygotowanie; Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić grzyby. Smażyć kilka minut aż cała woda odparuje a grzyby zmiękną. Pod koniec wrzucić posiekana pietruszkę. Do miski włożyć ugotowaną kasze, grzyby a także podsmażoną cebule i starty czosnek. Wszystko

Radość kipiąca uśmiechem.
Grillowana pierś w sosie rydzowym 103

Mleczaj rydz, znany grzybiarzom jako rydz, to jeden z ulubionych przeze mnie grzybów. (Choć nie ma grzyba, którego nie lubię zbierać i jeść oczywiście;p) Charakterystyczne rude kapelusze są wyśmienite zarówno duszone, smażone czy marynowane. Dziś proponuję delikatne, soczyste mięso z piersi kurczaka w idealnym kremowym sosie, z rydzów. Tylko kilka składników, a otrzymujemy obłędne w smaku danie. Takie dania(...)kurczaka (ok 250-300 g) 300 g rydzów 2 duże cebule 2 duże łyżki masła 200 g śmietanki 30 % sól pieprz słodka wędzona papryka olej w spary'u Grzyby oczyścić i przekroić na mniejsze kawałki (łatwiej ocenić, czy nie są czasem robaczywe). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać masło, wrzucić na patelnię cebulę. Kiedy cebula

Krylowa Kuchnia
Królik w sosie z grzybów leśnych 139

tylko przychodzi mi na nie ochota szybko je rozmrażam i zapiekam lub gotuję. Tak też było i w przypadku dania z przepisu poniżej. Mięso połączyłam z dość dużą ilością grzybów leśnych i kurek. Całość zalałam śmietanką i doprawiłam odrobiną koperku. Podałam z buraczkami i puree z ziemniaków. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Królik(...)sosie Składniki na królika z grzybami. 1,5 kg mięsa z królika 20 dkg mrożonych lub świeżych kurek 15 dkg mrożonych lub świeżych grzybów leśnych 20 dkg cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 500 ml wody Sos: 400 ml wody 200 ml śmietanki (30%) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek świeżego koperku 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczka pieprzu Jak zrobić

MeCooks
Sos grzybowy – sos ze świeżych grzybów. 78

Przepis na pyszny sos ze świeżych grzybów. Z dodatkiem placków ziemniaczanych smakuje wyjątkowo smacznie.  Nie jadam go zbyt często, ale dwa, trzy razy roku z przyjemnością. Możecie go podać z kaszą, pieczywem czy tak jak ja z plackami ziemniaczanymi. Pycha. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sos grzybowy Składniki 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 łyżki masła(...)szklanki śmietanki słodkiej 30% 2 gałązki rozmarynu opcjonalnie koperek lub natka pietruszki do posypania wierzchu sól do smaku pieprz do smaku Instrukcje Grzyby czyścimy i dokładnie myjemy. Kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, aż się zrumieni. Do garnka wkładamy przesmażoną cebulę, grzyby, rozmaryn. Podlewamy wodą (około ½ szklanki) i dusimy około 40 minut

To co lubię - gotuję i polecam
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku 93

Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku SKŁADNIKI: 15 g suszonych grzybów  polędwiczka wieprzowa * 1 mała cebula  1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu i 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1/2 łyżki masła 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 małe ząbki czosnku 1 czubata łyżka śmietany 18 % SPOSÓB WYKONANIA:  Suszone grzyby zalać(...)plasterki, rozpłaszczyć je palcami. Posypać  solą,  pieprzem, papryką słodką  i odłożyć. Na dużej patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać grzyby z wodą, ziele angielskie, liście laurowe i drobno pokrojony czosnek. Mieszając dusić do miękkości grzybów . Dodać masło i smażyć jeszcze przez 1 - 2 minuty. Zdjąć z patelni i odłożyć na miseczkę

Smaki Natalii
Lasagne z grzybami 84

Lasagne ( lazania ), to dobrze znane włoskie danie najpopularniejsza wersja tej potrawy, to lasagna z mięsem w sosie pomidorowym. Dziś chciałabym zaproponować Wam lasagne w wersji wegetariańskiej z grzybami, sosem bakłażanowo – pomidorowym i oczywiście dużą ilością sosu beszamelowego. Kiedy przygotowujemy lasagne pojawia się pytanie, czy płaty makaronowe obgotowywać, czy nie? Z własnego doświadczenia wiem, że wiele zależy od tego jakich(...)dużej ilości sosu do lasagne daje pewność, że płaty makaronowe będą miały na tyle dużo wilgoci, że na pewno będą miękkie, a lasagne nie będzie przesuszona:) Print Lasagne z grzybami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Obiad Cuisine International Keyword grzyby, makaron Prep Time 20 minutes Cook Time 1 hour 10 minutes Total Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Gołąbki z kaszą 71

wersję tego dania. Gołąbki można przygotować z dodatkiem ryżu i to wszelakiego koloru lub dowolnej kaszy. Oczywiście dla mięsożerców z mięsem a dla tych, którzy lubią roślinki z dodatkiem grzybów, warzyw lub roślinek strączkowych. Dziś gołąbki w odsłonie wegetariańskiej z kaszą gryczaną, podgrzybkami i suszonymi pomidorami. Zawinięte w liście buraków, a nie jak to bywa najczęściej w liście kapusty. Grzyby(...)ponieważ gołąbki z rozgotowanej kaszy będą niesmaczne. Dopełnieniem tej potrawy jest sos, najpopularniejszy jest sos pomidorowy, ale ja przygotowałam delikatny sos śmietanowo-serowy, który świetnie komponuje się z grzybami i szałwią. Gołąbki zawinęłam w delikatne liście buraków liściastych, które są duże i elastyczne można więc swobodnie formować spore porcje. Liście są cieniutkie jak pergamin i to kolejny plus

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpety z pora i kaszy jaglanej 89

pory marchewka, pietruszka 1/2 czerwonej świeżej papryki 2 ząbki 50 g groszku konserwowanego 400 g kaszy jaglanej, ugotowanej mielona kolendra łyżka łyżeczka rozmarynu suszonego lub świeżego 40 g suszonych grzybów sól, pieprz Sos 4 świeże pomidory, pokrojone w kostkę 10 g suszonej papryki 100 g płatków migdałowych 3 ząbki czosnku, posiekane 30 g płatków owsianych 200 g bulionu z suszonych(...)grzybów oliwa Grzyby zalać wodą , odstawić na 1 h. Po tym czasie grzyby i warzywa ( marchew, pietruszkę )ugotować w wodzie z dodatkiem soli , około 30 minut. Wywar odlać do miski, grzyby i warzywa odłożyć. Kaszę przelać wodą, zalać bulionem grzybowym( 200 ml zostawić do sosu) w proporcji : 1 porcja kaszy na 2 porcje płynu i gotować

gotuj ze mną
Pasztet z fasoli z grzybami – kuchnia podkarpacka 137

Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Pasztet upieczony z gotowanej fasoli i suszonych grzybów to jeden z wielu przykładów na regionalne warzywne danie udające danie mięsne. Z reguły warzywa przygotowane na różne sposoby udają kotlety mielone, kotlety schabowe, a czasami mięsny farsz w pierogach. Pasztetu z fasoli raczej nie da się pomylić z pasztetem mięsnym, jednak jego forma, sposób(...)zimną przekąskę, ale można też go podgrzać i podać z sosem grzybowym na kolację. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich „Komorowianka” z Komorowa koło Kolbuszowej. Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 13x26 cm: 400 g fasoli „jasiek” 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 jajka 4 łyżki bułki tartej + bułka do podsypania foremki 3 łyżki

Trzeci talerz
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 104

propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji(...)mąki pszennej + do podsypywania 250 ml mleka 100 g masła 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Na farsz: 500 g świeżych grzybów leśnych (u mnie kozaki i podgrzybki), można użyć mrożonych 500 g kapusty kiszonej 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz Ponad to: 1 jajko czarnuszka Farsz. Kapustę odcisnąć

Krylowa Kuchnia
prawdziwki w zalewie słkodko-kwaśnej... 114

szklanki, liście laurowe 10 sztuk, pieprz ziarnisty 1 opakowanie, gorczyca 4 łyżki, sól 2 łyżki, ocet 10% 1 szklanka, woda 4 litry Prawdziwki oczyścić z igliwia, pokroić większe na grzyby na kawałki do garnka, zalać wodą i tylko zagotować i wodę wylać z grzybami na durszlak, opłukać wodą zimną, wyspać do garnka, wlać wody do zakrycia grzybów i gotować(...)minut. Grzyby wylać na durszlak umieszczonym na garnku, wodę z grzybów po wystudzeniu zamrażam w worku do mrożonek, na święta do zupy grzybowej. Do garnka wsypać pokrojoną cebulę, gorczycę, pieprz ziarnisty, liście laurowe, cukier, sól, wlać ocet (jeśli lubi się mocniejszy smak octu to wlać z 1,5-2 szklanki) , wodę i po zagotowaniu gotować z 10 minut, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię