grzyby - 15226 przepisów (strona:109/1016)

Svampsoppa – szwedzka zupa grzybowa 157

warta! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 szalotki 400 g grzybów (najlepiej mieszanka grzybów leśnych typu kurki, borowiki ale można dodać też pieczarki) 300-500 ml bulionu warzywnego 200-400 mleczka kokosowego (normalnie dodaje się kremówki) 3 gałązki pietruszki tłuszcz do smażenia sól, biały pieprz do smaku Grzyby obrać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć razem z szalotką(...)maśle aż będą rumiane i miękkie. Tak przygotowane grzyby dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy jakieś 10-15 minut na małym ogniu. Dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy posypane obficie pietruszką i np. podsmażonymi plastrami grzybów. Pychota

Szybko Tanio Smacznie
JAJECZNICA Z GRZYBAMI 112

SKŁADNIKI :  300 g grzybów leśnych, podgrzybki 1 cebula 4 jajka  3 łyżki oleju 1 łyżka masła naturalnego 100 ml śmietanki 30 % sól, pieprz do smaku woda  natka pietruszki do posypania(...)PRZYGOTOWANIE :  Grzyby oczyszczamy lub myjemy, szatkujemy w plasterki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy grzyby, lekko solimy i wlewamy wodę. Prużymy około 20 minut aż płyny odparują.  Cebulę drobno kroimy, dodajemy do grzybów i wlewamy ponownie 1/2 szklanki wody, prużymy aż płyny odparują, często mieszamy. Do grzybów dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści i wbijamy jajka oraz

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki z polędwiczek wieprzowych 215

średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 1 garść grzybów suszonych (namoczonych kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia) 1 cebula 2 kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu: Grzyby włożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką wody(...)Odstawić na kilka godzin lub na noc. Następnie zagotować w tej samej wodzie i gotować na małym ogniu 20 minut. Grzybki odcedzić, wywar zachować. Piekarnik nagrzać do 200°C . Grzyby drobno posiekać, włożyć do miski. Cebulę też drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pietruszkę posiekać i razem z cebulą dodać do grzybów. Dodać jajko i bułkę tartą i wszystko

Posadzone i zjedzone
Granola owsiana w mini kuleczkach :) 137

rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake  Jak one pachną!!! Przecudownie cynamonowo :) Naturalnie i intensywnie. W smaku cynamon jest również mocno wyczuwalny. Kuleczki są też bardzo słodkie, lekko chrupiące. Widoczne są także rodzynki. Jeżeli(...)agawy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego  *  kokos * olej kokosowy * inulina  *  mąka z tapioki  *  warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake  *  aromat waniliowy Otwierając paczuszkę tych malutkich kuleczek poczułam intensywną bananową woń. W smaku te słodkości są również zdominowane przez owocowy smak banana. Czekolada jest słabo wyczuwalna

Zdrowie na języku :P
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 205

przyszłym roku. W kolejnej edycji wezmę pod uwagę również przepisy związane z ziołami. Hajduczku, gdybym zapomniałam, przypomnij koniecznie! Do akcji zgłosiliście mnóstwo przepisów na przetwory z warzyw, owoców i grzybów. Najbardziej zaskoczyła mnie blogerka o nicku Hajduczek - przywołałaś mnóstwo starych i - mam wrażenie - zapomnianych receptur na nalewki i kiszonki. Poza tym napisałaś na swoim blogu wiele cennych rad związanych(...)Grzyby w occie 2016 autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Pasta z grzybów leśnych ( tu: tenzełów) :) autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Grzyby w sosie pomidorowym autorka: GoKla | blog: Stary Zeszyt OWOCE Konfitura z arbuza autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Aronia - przetwory autorka: jaimojprywatnyswiat

Weekendy w domu i ogrodzie
Grzyby gatunkami. Muchomor cytrynowy 169

liściastych. Pojawiają się pojedynczo lub w grupach, najczęściej w towarzystwie sosen. źródło :   B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie” E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006   P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań

Smaczna Pyza
Przepis na… – Tagliatelle ai funghi porcini, włoski smak jesieni 383

Włoskich dań z grzybami jest mnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle(...)padano (do posypania) Oczyszczone, obrane i pokrojone na kawałki (może być kostka lub plasterki) grzyby solimy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Grzyby smażymy na odrobinie oliwy. Czekamy, żeby wyparował ich sos. Kiedy się zaczną rumienić odwracamy na drugą stronę i dorzucamy posiekany czosnek. Makaron odcedzamy (nie opłukujemy ani nie odlewamy szczelnie

Bon Ton Italia
Gulasz grzybowy z żołądków drobiowych 143

nich przekonać, zawsze możecie użyć innego mięsa, choćby wieprzowiny. Składniki: ok. 1 kg żołądków z indyka (można zamienić na kurze albo na wieprzowinę gulaszową) ok. 0,5 kg grzybów leśnych (nie pieczarek) – świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać) 3 marchewki 1 duża cebula 200-250ml bulionu warzywnego lub grzybowego 1 łyżka oleju lub oliwy 1 łyżka masła kilka liści(...)majeranek. Gdy żołądki będą gotowe – na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Wrzucić posiekaną cebulę i delikatnie zeszklić. Dodać pokrojoną w półksiężyce marchewkę, podsmażyć, aż zacznie mięknąć. Dodać pokrojone grzyby (świeże wcześniej opłukać; grzyby należy płukać krótko pod bieżącą wodą, nie trzymać ich w misce z wodą!) i dusić ok. 10 minut aż zmiękną. Dodać odsączone żołądki, wymieszać

Pociąg Do Kuchni
Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem 163

niego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy. Zupę grzybową z suszonych grzybów Profi przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać ją kilka minut. W głębokim talerzu lub półmisku układamy pulpety, zalewamy je zupą grzybową Profi, nakładamy usmażone kurki i posypujemy koperkiem. Pulpety(...)sosie grzybowym z kurkami i koperkiem podajemy na gorąco jako danie główne.  Więcej informacji na temat produktów Profi można znaleźć na stronie  www.profi.com.pl . Warto wiedzieć, że grzyby składają się głównie z wody, są niskokaloryczne i bez obaw mogę je jeść osoby przebywające na diecie. Są bogate w witaminy A, B1 i B2, PP, D, ale zawierają tylko

My Chcemy Jeść
Gotowane grzyby 101

pojawiły, więc użyliśmy boczniaki.   Składniki 1 kg grzybów leśnych (opcjonalnie boczniaki) 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 g szynki serrano 6 łyżek oliwy sól grzanki jako dodatek   Przygotowanie Boczniaki staranie opłukałem, pokroiłem. Rozgrzałem na patelni olej, zrumieniłem drobno pokrojoną cebulę i szynkę serrano (około 6 minut). Dodałem grzyby, przykryłem patelnię aby grzyby puściły wodę. Dusiłem(...)miękkości. Doprawiłem solą. Czosnek drobno posiekałem. Ugarnirowałem nim grzyby. Grzyby wyłożyłem na talerz, podałem z grzankami

R'n'G Kitchen
Placek Drwala i "Dziewczyna znad Rio Paraiso" 142

ziemniaki opcjonalnie: kawałek cukinii jajko mała cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej sól pieprz olej Sos 2 marchewki pietruszka garść suszonych grzybów (polecam mieszankę z borowikami) cebula 3 gałązki majeranku sól pieprz (u mnie ziołowy) Grzyby połamać na mniejsze kawałki. Zalać wodą (ok. 200 ml) i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować grzyby dalej. Obrać warzywa i pokroić(...)kostkę. Dodać do grzybów. Całość gotować ok. kwadransa - do miękkości grzybów i warzyw oraz odparowania wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane ziemniaki i ewentualnie cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, cukinię, cebulę, jajko i mąkę wymieszać ze sobą. Masę doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie 147

powłóczyć po lesie. Powiem Wam, że wcale nie mam ochoty zajmować się zebranymi grzybami, jak już wracam z lasu do domu stawiam koszyk i zastanawiam się kto się tym zajmie?, cóż...trafia przeważnie na mnie ale dopiero po jakimś czasie jak im wymyślę przeznaczenia. Na grzyby chodziłam z moim Tatą i to On uczył mnie rozpoznawania gatunków, chociaż(...)kilka godzin i skarżyć się nie było wolno, że nogi bolą.....ech żeby tak można było cofnąć czas....już by m nie marudziła ... Składniki na zalewę:    - grzyby leśne, u mnie borowiki zwane potocznie prawdziwkami    - 3  szklanki wody    - 2 szklanki octu 10%    - 1/2 szklanki miodu, u mnie wielokwiatowy

Apetyczna babeczka
Karkówka w sosie z suszonych grzybów 124

Bardzo intensywny smak grzybów, a karkówka rozpada się w ustach. Jest bardzo delikatna i pyszna. Grzyby muszą być namoczone w wodzie dzień wcześniej. Karkówkę pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso w dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec dodać pokrojoną cebulę i smażyć jeszcze chwilkę, aż cebulka straci(...) odcedzić i pokroić drobno. Obsmażyć grzyby na tej samej patelni co smażyło się mięso. Smażyć chwilkę. Wodę od moczenia grzybów dolać do mięsa. Mięso z cebulą włożyć do garnka lub głębokiej patelni, na górę rozłożyć grzyby, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Wlać tyle wody, żeby mięso było prawie przykryte. Gotować na jak najmniejszym ogniu, około

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z fasoli i pęczaku 188

Sałatka z fasoli Składniki: 4 porcje 200 g ugotowanej białej fasoli, ok. 90 g waga sucha 150 g ugotowanego na sypko pęczaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 g grzybów, u mnie shitaki, leśne pieczarki i portabello sól do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżka świeżego tymianku, drobno pokrojonego 200 g świeżego szpinaku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu(...)drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj pęczak na sypko. Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Pokrój grzyby i dodaj do cebuli. Podkręć kuchenkę i smaż grzyby, aż cała woda odparuje. grzyby zawierają dużo wody, więc najlepiej smażyć je po trochu. Kiedy grzyby są już usmażone dodaj

codojedzenia
Bułeczki zapiekane z leśnymi grzybami wg Aleex 118

wakacyjny wyjazd. Zostawiam Was z pysznym przepisem na przekąskę, choć jest ona tak sycąca, że dla niektórych może zastąpić cały obiad. Do zobaczenia po urlopie. Składniki: • 1 kg oczyszczonych grzybów leśnych: kurki, podgrzybki, maślaki • 2 duże cebule • 4 łyżki masła • 3 łyżki oleju • sól, pieprz • 1,5 łyżki śmietany 12% • 1 łyżeczka mąki krupczatki • 6 bułek • 6 plasterków żółtego sera(...)olej rozgrzać na patelni. 2. Na tłuszcz wrzucić cebule pokrojone w drobną kostkę. 3. Podsmażyć je 5 -10 minut. Nie rumienić. 4. Do cebuli dodać pokrojone na duże kawałki grzyby. Mniejsze zostawić w całości. Wymieszać. 5. Grzyby osolić i doprawić pieprzem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić na średnim ogniu 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać

W mojej kuchni