Delikatny kurczak i aromatyczne kurki to bardzo udany duet, a zielony makaron sprawia, że danie jest zdrowsze i apetycznie kolorowe. Makaron z kurkami i kurczakiem – prosty obiad z grzybami Uwielbiam kurki. Gdy tylko pojawiają się w sklepach, kupuję je 2-3 razy w tygodniu i wykorzystuję na rozmaite sposoby. Kilka dni temu było już risotto z kurkami , teraz czas(...)szpinakowym, który fantastycznie smakuje z grzybowymi sosami, a przy okazji sprawia, że danie pięknie wygląda na talerzu. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z kurkami znajdziesz w zakładce GRZYBY Jak oczyścić kurki Wiem, że niektórzy narzekają na czyszczenie kurek, Że to takie nużące, a grzyby delikatne i się łamią i nic z nich w końcu nie zostaje
Na-talerzu.plPęczotto z leśnymi grzybami to sezonowe danie, na które warto czekać cały rok. Nic tak nie pachnie późnym latem jak koszyczek prawdziwków, albo kurek. Czas : 30 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej (może też być palona) Kilka prawdziwków, podgrzybków, garść kurek Szalotka lub mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartego(...)dodaj łyżkę masła. Obtocz kaszę w roztopionym tłuszczu. Zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na minimalnym ogniu 20 minut. Krok 2 W międzyczasie: oczyść grzyby i pokrój w paski. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej łyżkę masła na patelni, kiedy się roztopi dodaj cebulę. Smaż 3-4 minuty aż cebula się zeszkli. Dodaj grzyby
Niedzielny kucharzmiso – 2-3 łyżki Sos mirin – 3 łyżki Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego – 3-5 łyżek Sezam – Garść Cukier – 2 łyżki Grzyby Shitake – 200 g Sos sojowy – 3-5 łyżek Sos mirin – 3-5 łyżek Cukier – 2 łyżki Woda – tak by przykryć grzyby Marynowany imbir(...)dużym rondlu i wrzucaj arkusze świeżego makaronu lasagne na dosłownie minute lub dwie, po czym wyjmij arkusz i przy pomocy kuchennego ringu wytnij okrąg makaronu. Część Japońska. Gotowane grzyby Shitake . Po pierwsze włóż grzyby do rondla, wlej trzy łyżki sosu mirin, trzy łyżki sosu sojowego, trzy łyżki cukru i jakieś 100 ml wody, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj
RafalCookInstagramie lub Facebooku . Składniki (2 porcje): - około 100 g szklanego makaronu (glass noodles), najlepiej ze skrobi z batatów, ale z soi też może być (taki jest łatwiej dostępny) Grzyby - 150 g świeżych grzybów shiitake - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka oleju (sezamowego lub rzepakowego) - spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu Szpinak(...)sezamowego - 1 łyżka ziaren sezamu - 1-2 łyżki sosu sojowego - szczypta cukru - szczypta świeżo zmielonego pieprzu - olej (do smażenia) - woda Przygotowanie: 1) W misce przygotowujemy marynatę do grzybów - mieszamy sos sojowy, cukier, olej i pieprz. Grzyby myjemy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. 2) Szpinak myjemy i blanszujemy - na chwilę
Roślinożerni urlopowiczeKrokiety z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami . Z tej porcji nadzienia powinno wyjść około 10 krokietów. Naleśników wyjdzie więcej , ale to nie problem. Naleśniki : 400 g mąki pszennej luksusowej, sól, 4 jajka, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, tłuszcz do smarowania patelni farsz : 40 - 50 g grzybów suszonych, 1 cebula (około 100 g), 200 g kaszy gryczanej palonej(...)podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać. Farsz : grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać 600 ml wody i gotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić, wywaru z nich nie wylewać! Kaszę opłukać, wsypać do garnka, zalać 450 ml wywaru
królestwo garówsprężyć w weekend aby zdążyć ze wszystkim na czas. Najwięcej czasu zajmują mi pierogi z kapustą, więc gotuję je wcześniej i mrożę. Zostało mi trochę farszu z kapusty i grzybów, więc pomyślałam, że upiekę drożdżowe pierogi z kapustą. To danie ma wiele nazw. Ja po prostu nazywam je drożdżowymi pierogami z kapustą. Uwielbiam farsz na pierogi. Zawsze przyrządzam(...)kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię kiedy jest kwaśny, więc zbytnio nie płuczę kapusty. Wystarczy, że ją obgotuję i odcisnę z wody, dodam grzyby i cebulę, trochę przypraw i farsz jest gotowy. Ciasto drożdżowe na pierogi doprawiłam granulowaną solą i oregano. Pierogi piekłam na kamieniu ale blaszka do pieczenia również spełni swoją rolę. Nadziewane pierogi na słono to popularne
codojedzeniasezamowego szczypta chili sos sojowy do smaku sok z cytryny lub limonki Do podania: ugotowany makaron ryżowy ziarna sezamu posiekana na ukos cebulka dymka Przygotowujemy wszystkie składniki – grzyby mung zalewamy gorącą wodą, na mniej więcej 30 minut przed przygotowywaniem zupy. w Międzyczasie przygotowujemy resztę składników – kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w paski. Marchewki obieramy(...)kroimy w długie słupki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Wykorzystujemy ten czas gdy grzyby się moczą i gotujemy także makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu trzymamy w ciepłym garnku. Namoczone grzyby mung wyciągamy z wody, której nie wylewamy, i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka
Smaczna Stronaprzygotowuje się podobnie jak bigos – wystarczy tylko dodatkowo obsmażyć mięso. Ja najbardziej lubię je z piekarnika, ale można je także dusić. Słodko-kwaśna kapusta doprawiona dużą ilością majeranku, grzybami i żurawiną, świetnie łączy się z kruchym mięsem żeberek – oprócz chleba czy pieczonych ziemniaków nie trzeba już żadnych dodatków. Jako, że to danie idealne do odgrzewania, żeberka sprawdzą się(...)duże cebule (lub 3-4 małe) pokrojone w niedużą kostkę 4 ząbki czosnku 6 liści laurowych 4 ziarna jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku garść suszonych grzybów (podgrzybków, borowików) namoczonych godzinę w wodzie 4 łyżki suszonej żurawiny 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego (ewentualnie wody) 1 czubata łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki 1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można pominąć
Poezja smakuSKŁADNIKI / 6 porcji 120 g (2/3 szklanki) kaszy gryczanej 1 łyżeczka masła lub oleju 60 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 25 g masła lub 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i mielonego kuminu, szczypta chili(...)proszku główka białej kapusty 400 ml bulionu ( u mnie woda z 2 łyżkami bulionu ze słoiczka) 1 łyżka mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody WYKONANIE Grzyby płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką wody. Odstawiamy na minimum 1 godzinę do napęcznienia (najlepiej na noc). Odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. 1/4 grzybów zostawiamy
cool and mintyGrzyby po cygańsku odkryłam niedawno, ale od tamtego razu przygotowywałam je już wiele razy. Zdarzyło się nawet, że kilka razy w jednym tygodniu 😊 Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim świetnie smakuje 😋 To danie z gatunku "może nie wygląda, ale za to zajada się ze smakiem!" 😉 Jest idealne na jesienny obiad z dodatkiem ryżu brązowego(...)kopytek lub klusek śląskich . Składniki (3 porcje): ok. 0,75 litra grzybów cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego chili pieprz sól 250 ml przecieru pomidorowego olej do smażenia Grzyby obrać i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużą patelnię przełożyć pokrojone grzyby, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Polać 2 łyżkami oleju
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na najlepsze grzybki dostałam od mamy. Ja i mój tata zawsze je uwielbialiśmy, teraz robię je u siebie w domu. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 1 kg grzybów ( u mnie podgrzybki) 500 ml wody 250 ml octu 10% 2 łyżki soli 0.5 szklanki cukru 0.5 łyżeczki pieprzu 0.5 łyżeczki cynamonu 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe WYKONANIE: ZOBACZ(...)FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO PRZEPISU. 1. W garnku zagotuj wodę, wrzuć grzyby i gotuj przez 2 minuty; 2. Odcedź grzyby, przełóż do garnka, dodaj wodę, sól, cukier i gotuj ok. 7 min; 3. Dodaj ocet i przyprawy, gotuj przez kolejne 7 min; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Przełóż grzyby do słoiczków, zalej zalewą i zakręć (pamiętaj
Prosty przepis nanadzienie : 750 g obranych ziemniaków, 250 g białego sera, 2 cebule, 40 g suszonych grzybów, sól, pieprz, olej, ciasto : 400 g mąki pszennej, 220 ml ciepłej wody Nadzienie : ziemniaki ugotować do miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokruszone suche grzyby. Przesmażyć, wlać 300 ml wody(...)dusić aż grzyby będą miękkie. Gdy grzyby będą miękkie smażyć jeszcze chwilę, aby odparować płyn. Ostudzić. Ser i cebulę z grzybami zemleć. Wymieszać z ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut
królestwo garóworyginalnych dań. Tym razem też zaryzykowałam i powiem Wam, że warto było. Na bazie śliwkowego chutneya, czyli wytrawnego gęstego sosu z cebulą powstała aromatyczna śliwkowa konfitura z grzybami. Jest idealna na chrupiącą grzankę zjedzoną w akompaniamencie doskonałego wytrawnego czerwonego wina i wtedy żadne jesienne chłodne wieczory nie będą nam straszne. Śliwkowa konfitura z grzybami A jeśli(...)nowości ze świata win oraz dla tych, którzy chcieliby zacząć przygodę i poszerzyć swoje horyzonty winiarskie. W szczegóły dotyczące subskrypcji zapraszam Was na stronę Winerua. -------------------------------------------------------------------------------------- Śliwkowa konfitura z grzybami Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g śliwek węgierek 30 g cukru 150 g czerwonej cebuli 300 g świeżych grzybów olej do smażenia 70 ml wytrawnego czerwonego wina
Kulinarne przygody Gatity