grzyby - 15226 przepisów (strona:119/1016)

Omlet z rydzami 126

Omlet z rydzami i posiekaną natką pietruszki to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Uwielbiam rydze, niewątpliwie to jedne z moich ulubionych grzybów. To szlachetne i wyjątkowe grzyby, które uwodzą smakiem. Przygotowując je, nie warto przesadzać z dodatkami, aby nie zabić ich smaku. Miłośnikom tych grzybów polecam również kopytka z rydzami smażonymi na maśle i smażone pierogi szafranowe(...)łyżek mleka 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, pietruszkę, sól i pieprz. Roztrzepać. Grzyby oczyścić, odciąć nóżki, wypłukać i osuszyć. Większe kapelusze pokroić. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby i smażyć (na dość dużym ogniu) przez około 5 minut

Oryginalny smak
Żurek z tłuczonymi ziemniakami 114

liści laurowych 500 ml żuru ( kupnego lub domowego ) 500g białej kiełbasy surowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka chrzanu 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 1 garść suszonych grzybów + 1 szklanka wody 100ml śmietanki 30% sól, pieprz dodatkowo: ugotowane, tłuczone ziemniaki z podsmażoną cebulką Przygotowanie: Gotowanie żurku zaczynamy od przygotowania grzybów i wywaru: suszone grzyby zalewamy 1,5 szklanki(...)wody, odstawiamy na godzinę, a po godzinie gotujemy je w tej samej wodzie, przez 15 minut. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, a wodę z gotowania zostawiamy do żurku. Zaczynamy gotować wywar – wkładamy do garnka obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, tj. marchew, pietruszkę, cebulę, seler. Dodajemy boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Na małym

NiePieprz.pl
Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem 140

cebulą i czosnkiem to idealna propozycja na pyszną, szybką oraz pożywną przekąskę, dodatek dodania lub samoistną potrawę. W moim domu zazwyczaj znikają ze świeżym pieczywem. Możecie użyć dowolnych grzybów, co robię bardzo często, ale ze względu, że ostatnio miałam nadmiar jędrnych maślaków to tym razem chciałam właśnie je zaprezentować. Jeśli chodzi o ich obieranie... Tak wiem, iż nie wszyscy(...)śluzem sprawia, że maślaki są bardziej ciężkostrawne. Właśnie dlatego wolę się pobawić i mieć mniej kłopotów gastrycznych. To kto się skusi na smażone maślaczki? 500g maślaków (można użyć innych grzybów) 1-2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz Ponadto: 2 łyżki masła do smażenia Maślaki należy oczyścić oraz umyć, z kapeluszy ściągnąć skórkę i grzyby ponownie opłukać, a następnie

Di gotuje
Podgrzybki marynowane 117

większe można pokroić na 2 – 4 kawałki. Ugotowane wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Podgrzybki przełożyć do wyparzonych słoików. Nie napełniać słoików do pełna, najwyżej do 1/2 wysokości. Grzyby ściśnięte, upychane będę się „ślimaczyły”. Grzyby lubią mieć luz w słoiku. Ugotować ocet. Na 500 ml octu 10% należy wziąć 1600ml wody – otrzymamy ocet o mocy nieco ponad(...)angielskiego, 3 – 4 listki laurowe. Do zagotowanej wody wlać ocet i zagotować pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i cukrem – ocet ma być smaczny. Ocet odstawić do ostudzenia. Zalać grzyby w słoikach ostudzonym octem. Zamieszać łyżką, aby grzyby pływały. Słoiki zakręcić i odstawić

królestwo garów
Grzyby marynowane 140

Najlepsze do marynowania są grzyby małe, które można zostawić w całości. Ja byłam w posiadaniu grzybów dużych, toteż  podzieliłam je na połówki, a niektóre nawet na ćwiartki 🙂  Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -grzyby, np. borowiki, podgrzybki, maślaki czy też pieczarki zalewa: -6 szklanek wody  -3 szklanki octu 10% -1 szklanka cukru -2 łyzki soli -po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego

Kulinarne przemyslenia
Kurczak z grzybami i papryką 182

pomarańczowe poranki. Otulone chłodem. Z kubkiem gorącej kawy. Czasami z cynamonem. Pozostając w moich ulubionych, jesiennych klimatach, serwuję dzisiaj szybką i prosta potrawę - kurczaka w sosie z papryką i grzybami. Wprawdzie porcja była przewidziana dla 2 osób, jednak wyszło jej na tyle sporo, że najedzą się nawet i 4. Składniki na 2 porcje: 2 filety z kurczaka 1 cebula(...)ząbek czosnku 1 czerwona papryka 500 g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany kremówki  sól, pieprz tymianek, rozmaryn  natka pietruszki Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Mięso usmażyć i odstawić na bok. W garnku rozgrzać tłuszcz. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę

My simple kitchen
Kaszotto z dynią i grzybami 105

Żałuję, że nie mogę robić tego co tak bardzo lubię i sprawia mi przyjemność. A tym właśnie jest chodzenie po lesie i zbieranie grzybów. Nie zapomnę swojego dzieciństwa i niemal każdego słonecznego dnia spędzonego w lesie w poszukiwaniu. Pamiętam, że to chodzenie i permanentne skupienie na znalezieniu czegoś działało na mnie kojąco, odprężająco i zwyczajnie, po ludzku dobrze. Jako dziecko(...)myślę, że niezliczoną ilość kilometrów przespacerowałam po liściach, mchu i między pajęczynami. Myślę, że nie raz chciałam udusić jednego z moich braci kiedy zdeptali mi grzyba. Myślę, że mój tata tylko kłamał, że jeszcze wie gdzie idziemy i nadal się nie zgubiliśmy. To był bardzo dobry czas, cała masa wspomnień.  Będąc ostatnio u rodziców mój tata zebrał grzyby

Mango Papaja
Przepisy na jesień 142

Jesień to czas grzybów, jadalnych kasztanów i warzyw korzeniowych. Kurki są wtedy najlepsze, ale jeśli się nam spieszy możemy zrobić też szybką zupę z suszonymi grzybami shitake. Stragany z warzywami są teraz najpiękniejsze i można upolować na nich takie cuda jak topinambur czy skorzonera. To warzywo wraca powoli do łask, bo jest pyszne i oryginalne. Można je zamarynować, żeby starczyło(...)cały rok jako przekąska lub nietypowy dodatek do sushi. Bulion z grzybami, kminkiem i uszkami Bogaty bulion z kminkiem to klasyka kuchni góralskiej i jedna z moich ulubionych zup. Jest jeszcze lepsza w wersji azjatyckiej. Dodawanie grzybów shitake i pasty tom yum do bulionu podpatrzyłam w książce “Jak smakuje rok” M. Molika . Wystarczy włożyć składniki do garnka i wrócić

Ugotowane pozamiatane
Grzyby z garam masala 95

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Orientalne połączenie polskich grzybów z aromatyczną przyprawą. Składniki:   1 kg leśnych grzybów 100 ml octu 10% 1,5 L wody 1 łyżka cukru 1 łyżka garam masala 1 cebula 1 łyżka soli Przygotowanie(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Grzyby oczyszczamy, przekładamy do osolonego wrzątku razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki, gotujemy 15 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do wrzącego octu z wodą, solą, cukrem i przyprawą. Cebulę wyjmujemy

R'n'G Kitchen
Bulion grzybowy z pierogami 135

Sezon grzybowy w pełni więc korzystamy ile się da. Esencjonalny grzybowy bulion podałam z pierogami nadzianymi farszem z kaszy, kapusty kiszonej i oczywiście grzybów. To połączenie okazało się mega pyszne i chyba zagości u nas na wigilijnym stole. Bulion grzybowy 2 litry wody 250 gramów grzybów leśnych 2 duże marchewki 1 spora pietruszka korzeń pól średniego selera 2 średnie cebule(...)patelni wszystko zalać zimną wodą dodać przyprawy i gotować na niedużym ogniu aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przecedzić przez gęste sito. (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki jarzynowej) Grzyby pokrojone na mniejsze części przesmażamy na maśle następnie dodajemy do bulionu warzywnego.Ponownie gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu.  Grzyby wyciągamy łyżką cedzakową lub można ponownie przelać

Andzia Pichci
Maślaki marynowane 145

zostawić do ostygnięcia. Nie wylewajmy wody z gotowania maślaków, będzie świetna baza do zupy grzybowej. Maślaki przełożyć do wyparzonych słoików. Nie napełniać słoików do pełna, najwyżej do 1/2 wysokości. Grzyby ściśnięte, upychane będę się „ślimaczyły”. Grzyby lubią mieć luz w słoiku. Ugotować ocet. Na 0,5 l octu 10% należy wziąć 1,6 l wody – otrzymamy ocet(...)angielskiego, 3 – 4 listki laurowe. Do zagotowanej wody wlać ocet i zagotować pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i cukrem – ocet ma być smaczny. Ocet odstawić do ostudzenia. Zalać grzyby w słoikach ostudzonym octem. Zamieszać łyżką, aby grzyby pływały. Słoiki zakręcić i odstawić

królestwo garów
Francuskie babeczki z nadzieniem cukiniowo grzybowym 118

francuskiego, 350 oczyszczonych leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki), 1 niewielka cukinia ok. 350 g, 1 kopiasta łyżka masła klarowanego, 1 duża biała cebula, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, kilka plasterków żółtego sera, pęczek zielonej pietruszki, 1 jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie: Przygotowujemy silikonowe foremki do pieczenia babeczek. Grzyby kroimy na mniejsze(...)kawałki, cebulę w drobną kostkę , a cukinię kroimy w cienkie słupki lub trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę, dodajemy grzyby i całość smażymy. Doprawiamy, solą, pieprzem, curry, dokładamy cukinię i całość smażymy (krótko) do odparowania wody. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C. Ciasto

Moniki Smakołyki
Kuskus perłowy w grzybami leśnymi 225

zostało, i z nich danie z kuskusem perłowym „powstało”. Trochę jak risotto przygotowywałam, dzięki temu niepowtarzalny smak uzyskałam. Kuskus wyszedł bardzo grzybowy, pyszny, kremowy.   Składniki: ok. 350 oczyszczonych grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki), 1 duża biała cebula, 2 łyżki masła, 1 płaska łyżeczka curry, na czubek łyżeczki kurkumy z chili i kardamonem ( Kotanyi ), 3 duże łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka(...)kuskusu perłowego z warzywami (w woreczkach 3x80 g Melvit   ), 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Oczyszczone grzyby kroimy na niewielkie kawałki,   a cebulę w kostkę. Na dużej patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę i dodajemy grzyby. Całość smażymy. W garnku lub czajniku zagotowujemy

Moniki Smakołyki
Magic złota i czekoladowa latte (superfood) – Vivo Life - Siła Roślin 110

piersią, stanu chorobowego lub przyjmowania jakichkolwiek leków. Sklep: silaroslin.pl Cena: 64,95 zł Nasza opinia Właściwości: Czekoladowa Latte – dla obniżenia poziomu stresu, odprężenia i relaksu - z grzybami reishi, ashwagandhą i cejlońskim cynamonem Grzyby Reishi - dla odprężenia i spokoju, wspierające zdrowy cykl snu. Ashwagandha - obniżająca poziom kortyzolu (poziomu stresu) oraz niwelująca objawy niepokoju.  Surowe kakao - wspierające relaks i odprężenie(...)Cynamon cejloński - rozgrzewający i nadający wyjątkowego smaku. Mleko kokosowe i kokosowy cukier - nadające kremowej konsystencji i naturalnej słodyczy. Już starożytna medycyna chińska wykorzystywała grzyby reishi by wspierać odprężenie, spokój i zdrowy cykl snu! Złota Kurkuma Latte – wspierająca pracę mózgu i walkę ze stanami zapalnymi - z soplówką jeżowatą, imbirem i kardamonem Soplówka jeżowata - dla wsparcia pracy mózgu i walki

Candy Pandas
Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym 133

szybki i lekki obiad. Risotto z cydrem. Dodałam do niego suszonych grzybów, które są odpowiedzialne za cały głęboki aromat. Danie można wykorzystać także na specjalna okazję, gdyż jego smaki pasują do wykwintnego obiadu. Ale nie widzę także przeciwwskazań do tego, aby móc cieszyć nim podniebienie w zwyczajny dzień. Grzyby warto przygotować wcześniej, aby namoczyły się i wytworzyły aromat wodzie(...)którą będziemy podlewać risotto. Cieszcie tym daniem swoje podniebienia! Składniki 300 g ryżu arborio 150 g suszonych grzybów namoczonych w 500 ml wody i lekko w niej podgotowanych 2 ząbki czosnku 250 ml cydru jabłkowego sól i pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek parmezan 100-150 ml śmietanki kremówki 30%   Wykonanie

Raj dla Podniebienia