grzyby - 15226 przepisów (strona:125/1016)

Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną 117

Korzystając z ostatnich dni, kiedy jeszcze są grzyby udało mi się zebrać kilka dorodnych rydzów Smak rydzów jest wyjątkowy i aby go zachować należy użyć niewielu składników. Najsmaczniejsze są po prosu podsmażone na maśle z odrobiną czosnku i śmietany. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba. Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną Składniki: około(...)kawałki, tak żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkość. Na patelni roztapiamy masło, po roztopieniu zbieramy z powierzchni białą pianę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając, grzyby powinny się ładnie zarumienić. Gotowe grzyby ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę

PatiGotuje
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym 96

mnie potrawa pachniała malizną. 3 kawałki dorsza filet 70 dkg grzybów kozaków 1 cebula 1 sos grzybowy 100 g sera salami sol, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki 4 pomidory suszone 1 kromka chleba olej rzepakowy Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam(...)oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam bo sos już jest doprawiony. Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję aż zgęstnieje. Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam do posypania ryby. Pozostały ser dodaję do sosu i mieszam. Sos przekładam do naczynia do zapiekania, układam kawałki dorsza

wesoła kuchnia
Zupa z grzybów suszonych 140

grzyby ? A może macie suszone? To ten przepis jest wam zasmakuje ! :) Składniki: 200-300 g suszonych grzybów 1,5 litra wody 2 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera śmietana 18% sól pieprz Przygotowanie: Dzień wcześniej lub rano myjemy dokładnie grzyby. Zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin.  Po upływie czasu gotujemy przez 10-15 minut(...)zagotowania. Po tym czasie Wyciągamy ugotowane grzyby, ale wywaru nie zlewamy, a przelewamy przez sitko by mieć pewność, że bulion jest bez żadnych zbędnych dodatków w postaci jakichś igiełek:).  Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy warzywa do bulionu. Grzyby kroimy w kostkę

Gotuj z Mąką
Dzika carbonara na sezonowo 208

znów osiągnęły szalone rozmiary. Polecam ją szczerze! TAGLIATELLE Z GRZYBOWĄ CARBONARĄ (dla 2 głodnych osób) 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy do smażenia ok. 700 g grzybów (mniej lub więcej, w zależności jak wyraźny chcemy grzybowy akcent; nasze!) 1/2 szklanki białego wytrawnego wina  1 gałązka świeżego rozmarynu (nasz!) sól i pieprz do smaku 80 g cieniutko(...)dekorujemy pozostałym boczkiem i zajadamy. Taki sos można też przyrządzić bez grzybów, albo użyć suszonych (po wcześniejszym namoczeniu). I jakoś tak lepiej kiedy w brzuchu ciepło, prawda? Łatwiej nie myśleć o wrednych ludziach, okropnej pogodzie i goniących terminach. Przynajmniej u mnie tak jest :-) A jeśli jeszcze zostaną Wam grzyby, to polecam przepisy na wytrawny tort , risotto i włoski

les mirabelles
Rydze na maśle 187

nadają się natomiast do suszenia czy zup. Zobaczcie też: Śmietanowy sos grzybowy Risotto z suszonymi grzybami Przepis na rydze na maśle Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 150 g rydzów 2 łyżki masła sól do smaku pieczywo do podania Przepis 1 Grzyby oczyszczamy, dokładnie płuczemy i wykładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Jeżeli rydze są duże(...)odcinamy nóżki i kroimy wzdłuż na pół, a kapelusze kroimy na cztery części. Małe rydze można smażyć całe. 2 Rozgrzewamy na patelni masło, kiedy zacznie skwierczeć, wrzucamy grzyby. Smażymy po około 5 minut z obu stron. 3 Kiedy na patelni powstanie delikatny, maślano-grzybowy sos, zdejmujemy rydze z gazu. Na koniec doprawiamy solą. Podajemy ze świeżym pieczywem. Artykuł Rydze

Kuchnia Bazylii
Grzybki marynowane i "Katedra w Barcelonie" 186

Odcedzić. Odstawić do schłodzenia. Zagotować składniki zalewy. Odstawić do schłodzenia. Na dnie słoika umieścić pokrojone szalotki lub plastry cebuli i gorczycę. Do słoików (do wysokości szyjek) włożyć obgotowane kapelusze grzybów. Grzyby zalać zalewą. Słoki zakręcić. Słoiki ustawić na dnie garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę do wysokości szyjek słoików i doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować potem na palniku o małej(...)minut. Wyjąć słoiki i odstawić do schłodzenia. Grzybki przechowywać w ciemnym miejscu (np. w dolnej szafce kuchennej). Masz ciekawy przepis na wykorzystanie świeżych grzybów? Opublikuj go i przyłącz się do drugiej edycji mojej akcji "Na grzyby..." (kliknij, by poznać szczegóły) . Po powrocie z tegorocznego urlopu statystyki związane z moim czytelnictwem drastycznie spadły 😔 Na czytanie został mi tylko czas

Weekendy w domu i ogrodzie
Smalec z cebulką i grzybami 469

słoniny 1-2 cebule 15 -20  dag grzybów leśnych sól, pieprz czarny majeranek Słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i stopić na małym ogniu.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać 4 łyżki wytopionego ze słoniny tłuszczu, razem wymieszać i zeszklić cebulę. Grzyby   oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć(...)dodać szczyptę soli, pieprzu czarnego, wymieszać i razem   smażyć   przez około 10 minut na małym ogniu.   Na sam koniec do stopionej słoniny przełożyć usmażone z cebulką grzyby. Dodać szczyptę majeranku oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać  i przelać do słoika lub małych miseczek. Ostudzić, a następnie przechowywać w lodówce

Moje domowe kucharzenie
Rozgrzewająca, Japońska zupa Ramen 133

pół opakowania 1 marchewka zieloną, soczystą część pora garść ugotowanych grzybów mun 1 limonkę imbir sos sojowy papryczkę chili ugotowane jajko posiekana kolendrę 2 piersi z kurczaka wywar drobiowy ok 1 litra olej arachidowy olej kokosowy Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Marchewkę pokroiłam w plastry, pora i grzyby w cienkie paseczki a kapustę grubo poszatkowałam. Na oleju kokosowym(...)podsmażyłam filet drobiowy. Mięso przełożyłam do garnka i zalałam je gorącym bulionem. Dodałam pozostałe warzywa (oprócz chilli i kolendry) oraz grzyby. Całość gotowałam ok 5 minut. Warzywa mają być chrupiące a nie rozgotowane. Mięso wyjęłam i pokroiłam na paski. Zupę doprawiłam sosem sojowym, imbirem i limonką. Na koniec dodałam łyżkę oleju arachidowego. W miseczce układamy makaron, mięso, warzywa

Kasia i jej kobiecy świat
Bułki z grzybami 123

mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru Farsz: 500 g grzybów (mogą być mrożone) 1 cebula 3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz   Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek   Ciasto: Z 1/2 szklanki mleka(...)wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Farsz: Gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy nadzienie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni. Dodajemy świeże (lub mrożone) pokrojone na kawałki grzyby i przyprawiamy solą i pieprzem. Podczas smażenia grzyby puszczą sporo wody - wówczas podkręcamy ogień i smażymy, aż cała woda z patelni wyparuje. Do gorących grzybów wsypujemy żółty

My simple kitchen
ZUPA GRZYBOWA JAK U BABCI 155

! Jak, już Wam pisałam ostatnio, podczas krótkiego wypadu na wieś udało mi się nazbierać trochę grzybów, co mnie bardzo cieszy, bo będę mogła z nich korzystać całą zimę. Siostra również zaciera ręce, bo stwierdziła, że wreszcie będzie miała fajne przepisy na grzyby w roli głównej. Po zupie z kurkami i risotto z prawdziwkami , przyszła pora na prostą, domową(...)mała cebula cukrowa - 10 -15 sporych grzybów ( prawdziwki, podrzybki, krakusy, stojaki) - 3 łyżki śmietany 12% - 1 łyżka mąki pszennej - 4 łyżki oliwy z oliwek Do sporego garnka włóż umyte mięso, przyprawy, warzywa, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na patelni na oliwie podsmaż pokrojone w plastry grzyby, smaż je partiami i dodawaj

SMYKWKUCHNI
Pierś indyka w sosie grzybowym z makaronem 173

bardzo smakował w połączeniu z makaronem. Polecam #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybów Składniki: 300 g piersi z indyka 300 g grzybów leśnych 150 ml śmietanki 18% 400 g makaronu Lubella Wstążki długie 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy i podgotowujemy w wodzie przez ok. 5 min. Następnie przelewamy przez sitko i studzimy. Pierś z indyka(...)instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy pierś z indyka i smażymy je przez około 5 minut do zrumienienia. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby. Smażymy je przez ok. 5 min, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy do grzybów śmietankę i gotujemy je na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Podsmażonego indyka dodajemy do grzybów

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kapusta z grzybami- nie tylko od święta 142

komponuje się z całością :). Kapusta z grzybami wcale nie musi kojarzyć się jedynie z jednym z dwunastu dań wigilijnych, zwłaszcza jeśli to nic innego, jak talerz wypełniony mnóstwem witamin. Ja osobiście jestem fanką tego świątecznego dania i nie odmawiam go sobie w ciągu roku,  zwłaszcza jesienią, gdy mam pod dostatkiem świeżo zebrane grzyby. Jeśli Wy także macie(...)kuchni koszyk pełnen grzybów to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! :) Składniki (jedna porcja): pół kapusty marchewka kilka dowolnych, świeżych grzybów liść laurowy natka pietruszki sól, pieprz kiełbaska grzybowa BeVege garść pestek słonecznika oliwa z oliwek Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, a następnie sparzamy gorącą wodą. Nadmiar wody odlewamy i wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości (przez ok trzy godziny) razem ze startą

Smiling Shrimp
Makaron z prawdziwkami 107

Dzisiaj nadal pozostajemy w jesiennych smakach. Jednak tym razem w roli głównej wystąpią grzyby leśne, a konkretnie prawdziwki (borowiki). Leśne grzyby nadają każdej potrawie wspaniałego i niepowtarzalnego aromatu. To danie przygotujecie dosłownie w kilka minut. Jest wyborne, bardzo proste w przygotowaniu i wprost idealne na szybki obiad Makaron z prawdziwkami 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu(...)natki 3 żółtka 2 łyżki masła pieprz sól Dodatkowo: tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. W tym samym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy je na plasterki. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy na nie przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka sekund, uważając żeby nie spalić czosnku. Następnie dorzucamy grzyby

PatiGotuje
Makaron z sosem grzybowym, grillowanym kurczakiem i surową cukinią 139

makaronem i ciemnym sosem #lowicz smakują wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie takiej wersji podania grzybów!  Składniki (na 2 porcje): 100 gram dowolnego makaronu (ja użyłam płatów lasagne) 500 gram grzybów  ząbek czosnku  1/2 czerwonej cebuli  2 łyżki masła  sól, pieprz, majeranek  300 gram piersi kurczaka  marynata do kurczaka: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek  natka(...)sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz  odrobina sera feta 1 mała cukinia  Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na 30 minut. Makaron gotuję w posolonej wodzie al dente. Grzyby oczyszczam, myję i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło i smażę na nim cebulę oraz czosnek do zarumienienia. Dodaję grzyby i duszę sos kilka chwil. Wlewam ciemny

Mango Papaja
Quiche na pełnoziarnistym spodzie z grzybami i kurczakiem 135

łyżeczka soli  1 żółtko  Nadzienie: 1 kg grzybów, najlepiej czarne łebki  300 gram piersi kurczaka  1 mała czerwona cebula  masło do smażenia grzybów  4 jaja  1 słoiczek uniwersalnego sosu ciemnego Łowicz 100 ml śmietany 30% sól, pieprz i majeranek  ząbek czosnku Z podanych składników na ciasto kruche zagniatam jednolitą masę. Ciastem wylepiam(...)formę oraz brzegi i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut w celu schłodzenia. Następnie podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.  Grzyby kroję drobniej i smażę na maśle z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Pierś kurczaka marynuję w soli, pieprzu i majeranku. Grilluję po minucie z każdej strony. Jaja, sos ciemny Łowicz oraz

Mango Papaja