grzyby - 15226 przepisów (strona:129/1016)

Sos z suszonych grzybów 168

Pora roku już nie sprzyja znajdowaniu świeżych grzybów w lesie. Jedynie można złapać go od Tirówek, rozsianych na skraju lasu. W takich sytuacjach najlepszą alternatywą będzie wybranie się do sklepu po grzyby mrożone lub suszone. Ja postanowiłem zrobić sos z suszonych grzybów, ponieważ wydają mi się bardziej aromatyczne. Dla mnie najlepszy sos grzybowy to taki, który jest zabielony śmietaną(...)było równie dobre, a może nawet lepsze. Jakich grzybów użyć? Sos z suszonych grzybów w mojej kuchni powstał na bazie suszonych borowików, ale spokojnie sprawdzą się też podgrzybki. Użyłem akurat ich, ponieważ cena na nie była niższa. Nie wiem jednak jak sprawdzą się inne grzyby, takie jak mun, shitake etc, dlatego zachęcam do zabawy w kuchni. Artykuł

Blendman
Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) 182

uova, latte e parmigiano, aromatizzata al timo fresco. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g brokułów 300 g grzybów 200 g tuńczyka w oleju 100 g dyni 50 g parmezanu 200 ml mleka 2 jaja tymianek s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia(...)PRZYGOTOWANIE Brokuł myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy na parze ok. 10 minut. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze ok. 5 minut. Grzyby kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i gałązką tymianku podsmażamy grzyby. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju, rozdrabniamy widelcem. Jaja i mleko roztrzepujemy

La grande e la piccola cuoca
Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake 180

bakłażana, zalewamy go szybkim sosem z pomidorami i grzybami, posypujemy serem i resztę roboty wykonuje za nas piekarnik. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami (4-6 porcji) Składniki: 3 duże bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 150 g startej mozzarelli 100 g startego parmezanu Składniki na sos: 1 czerwona cebula, pokrojona(...)Przełóż do dużego naczynia do zapiekania. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Na tej samej patelni podsmaż na odrobinie oleju cebulę, do zeszklenia, następnie dodaj czosnek i grzyby i smaż, aż wilgoć odparuje a grzyby się zarumienią. Dodaj resztę składników sosu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem

karmelowy
Tarta z dynią i grzybami 151

Składniki: Ciasto: 300 g mąki pół kostki drożdży szczypta cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju Farsz: pół niedużej dyni (w naszym przypadku Hokkaido) 500 g pieczarek (lub innych grzybów) cebula 2 ząbki czosnku oliwa rozmaryn 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka tymianek sok i skórka z cytryny 200 g potartego sera (na przykład gouda) Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski(...)Wyrobione ciasto przygrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie zabieramy się za farsz. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w dość cienkie i nieduże paski. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka, czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dynię, grzyby, cebulę i czosnek, około

KasiaiKrzysiu.pl
Zalewajka z grzybami. Regionalne Smaki - Październik 203

Przepis na Zalewajkę z grzybami rozpoczyna spotkania z Regionalnymi Smakami. Co miesiąc będziemy gotować popularne i mniej znane potrawy z różnych regionów Polski.    Zalewajkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się:  Zalewajka z zasmażką  (woj. łódzkie),  Radomszczańska zalewajka ,  Zalewajka świętokrzyska ,  Zalewajka  (woj. podkarpackie). Pierwsze(...)średnich ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki) 1 średnia cebula 2 ząbki 20 dkg wędzonego boczku 9 szkl. wody 3 łyżki śmietany (18% gęstej i kwaśnej) 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżeczki majeranku sól, pieprz (czarny i ziołowy) do smaku Przygotowanie: Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą

Codziennik Kuchenny
indyczy udziec z leśnymi grzybami 155

łyżki domowego  maggi szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku  szczypta papryki słodkiej  sól, pieprz sos grzybowy 2 łyżki masła 0,5 kg leśnych grzybów ( akurat ja użyłem kołpaków ale do potrawy nadają się również maślaki, opieńki, twarde podgrzybki a w ostateczności nawet boczniaki) 1 niewielki(...)minut, nie przykrywając mięsa. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut. W tym czasie na patelni ( z przykrywką), na łyżce masła przesmażamy grzyby ( wcześniej z blanszowane). Teraz zdejmujemy grzyby z patelni, dokładamy na nią kolejną łyżkę masła i pory pokrojone w cienkie

Miód i pieprz
Pierogi z Kapustą i Borowikami 153

codzienny, poży wny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych borowików to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów.  Pierogi z Kapustą i Borowikami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 100-120 g suszonych borowików 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz(...)się moczyły (ok. godzinę). Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut.   Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy

Słodka Strona
Boczniaki 265

jajka 2 łyżki mleka bułka tarta sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Boczniaki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy delikatnie "nóżkę" boczniaka, aby cały grzyb był mniej więcej jednej grubości i płaski. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Każdego grzyba najpierw maczamy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym(...)oleju na patelni. Po zarumienieniu się panierki z jednej strony, delikatnie przekładamy grzyba na drugą stronę, a grzyba od strony usmażonej lekko solimy. Można podawać je w takiej formie, a można z dodatkiem np. ketchupu

Anielska Kuchnia Ani
ZUPA GRZYBOWA Z ZIELONYM GROSZKIEM NA WOŁOWINIE 155

Grzyby,grzyby  najlepsze w sosach i zupie.Dziś przygotowałam zupę grzybową z groszkiem i marchewką na bazie kwaśnej śmietany. Słodki smak groszku i marchewki świetnie się komponuje z wywarem z wołowiny ,a śmietana kwaśna równoważy ich słodkość nadając lekko kwaśny smak zupie . 50 dag.leśnych grzybów 1 op.marchewki z groszkiem ( niecałe(...)zależności od ilości grzybów,grzybów dajemy więcej:) szponder wołowy lub żeberka wołowe 2 łyżki kaszy mannej sól pieprz kilka kulek jałowca ziela angielskiego listek laurowy kubek kwaśnej śmietany natka pietruszki *********************************************** Ugotować wywar ze szpondra wołowego z zielem angielskim,listkiem laurowym i jałowcem.Wyciagnac kości,dolożyć mieszankę z marchewki i groszku , oczyszczone i pokrojone grzyby leśne.Gotujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi z kapustą i grzybami 146

partiami w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Farsz 800 g kapusty kiszonej** + 1szkl. wody 1 cebula 5 łyżek oleju 5 dag suszonych grzybów + 250 ml wody do ich ugotowania sól, pieprz Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić na 1 godzinę. W tej samej wodzie wstawić na gaz i gotować  na małym ogniu(...)olej i zeszklić cebulę. Kapustę posiekać i wrzucić do cebuli. Wlać 1szkl. wody. Gotować 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. W tym czasie drobno pokroić grzyby. Dorzucić je do kapusty po 30 minutach, wlać wywar z grzybów i gotować kolejne 30 minut. Gdy kapusta zmięknie, doprawić solą i pieprzem. *100 sztuk, to liczba pierogów, która

Posadzone i zjedzone
Golce - kluski ziemniaczane - kuchnia kaszubska 128

gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć kluski łyżką cedzakową. Sos z suszonych grzybów podwójna porcja 25 g suszonych grzybów 2 cebule sól masło do przysmażenia cebuli 1 łyżka mąki (najlepiej krupczatki) 2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany Grzyby wypłukać (jeśli trzeba) i zalać 2 szklankami wody. Odstawić na kilka godzin. Wyjąć z wody (wody nie wylewać), drobno posiekać(...)wrzucić z powrotem do wody. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle. Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Gotować 10 minut. Dodać cebulę i gotować następne 10 minut. Doprawić do smaku solą. Zaprawić mąką ze śmietaną. Zagotować ponownie mieszając, aby równomiernie rozprowadzić mąkę. Gotowe

Posadzone i zjedzone
Dischi volanti w kurkach z wędzonym węgorzem z szynką parmeńska i parmezanem 108

połączona z Włoskim makaronem ,szynką parmeńska i parmezanem. Totalny smaczny haos na moim talerzu . Zapewne zastanawiacie się  co jest z tymi grzybami? Dlaczego ostatnio używam  ich dużo? Już odpowiadam. Po raz- to kocham Polskie grzyby prosto z lasu. Po drugie biorę udział  w konkursie  gdzie  składnikiem muszą być grzyby kurki. Po trzecie(...)czytelnicy często  uważają że grzyby to są  tylko pieczarki albo grzyby mun. Pragnę pokazać im że wiele wspaniałych rzeczy możemy czerpać z natury. Z lasu ,z wody czy ziemi. Składniki: 300 g kurek 3 kawałki Węgorza wędzonego obranego ze skóry Makaron gotujemy według przepisu 3 łyżki masła 1/2 posiekanej natki pietruszki 1/2 posiekanego koperku 1 plaster

Viola cooks with passion
Tagliatelle w sosie z suszonych grzybów 156

suszonych grzybów   Składniki: makaron typu tagliatelle (ilość wedle uznania) 1 szklanka suszonych grzybów 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1-2 łyżki mąki woda sól, pieprz, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy olej Sposób wykonania:  Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, na kilka godzin. Makaron gotujemy w w dużej(...)ilości osolonej wody. Mięso doprawione przyprawą kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dorzucamy posiekaną bardzo drobno cebulę. Grzyby wraz z wodą w której się moczyły gotujemy do miękkości. Następnie do grzybów dodajemy podsmażone mięso wraz z cebulą. Wszystko zalewamy około 1 szklanką wody. Dorzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Gotujemy aż mięso będzie całkiem miękkie

Smaki Natalii
Bigos 201

wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki kminku czarny pieprz świeżo mielony sól (albo i nie, patrz niżej) 3-4 łyżki smalcu (lub oleju(...)ponownie odciskamy. Ze słodkiej kapusty usuwamy ewentualne łykowate części oraz zewnętrzne liście; kroimy w dość drobą kostkę/paski. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki o szerokości 2-3 mm. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, a śliwki kroimy na nieduże kawałki. Od boczku oddzielamy skórę (odkładamy na bok) i kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Pieczoną szynkę lub schab, polędwicę oraz kiełbasę

Kulinarna Pokusa
Paszteciki z kapustą i grzybami. 175

Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie) kminek oliwa jajko (do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę przepłukać dwukrotnie na sitku, posiekać. Cebulę obrać, pokroić(...)drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekaną kapustę, posiekane grzyby oraz posiekaną żurawinę, starte jabłko, wlać wodę, w której moczyły się grzyby, wino. Całość dusić na małym ogniu ok. godziny. W razie konieczności dolać trochę wody. Doprawić do smaku. Wystudzić. Ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta. Ok. 3-4 cm od brzegu nałożyć pasek nadzienia. Przykryć ciastem

zadanie-gotowanie