grzyby - 15226 przepisów (strona:138/1016)

Sos Kurkowy 41

magicznym czasie, kiedy przyroda budzi się do życia, a lasy stają się pełnymi skarbów miejscami, kania – znana również jako kania kurka – zajmuje szczególne miejsce w sercach miłośników grzybów. Jej delikatny smak i aromatyczne właściwości sprawiają, że idealnie komponuje się z różnorodnymi potrawami. Składniki: 1. 200 g świeżych kurek lub 30 g suszonych kurkow (jeśli świeże nie są dostępne(...)tłuszczu) 6. 50 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 7. 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki 8. Sól i pieprz do smaku Jak przygotować sos kurkowy Krok 1: Przygotowanie grzybów Jeśli używasz suszonych kurków, zalej je wrzącą wodą i pozostaw do namoczenia przez około 20-30 minut. Gdy będą miękkie, odcedź je i odsącz z nadmiaru wody. Jeśli zaś masz dostęp

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wigilijna zupa grzybowa 27

Pyszna. Prosta. I już zawsze będzie mi się kojarzyła z domem rodzinnym. Koniecznie gotowana na suszonych grzybach, bezapelacyjnie z łazankami. Jeszcze jakby mi się chciało samej zbierać grzyby…  nie mówiąc o swojskim makaronie. Może na emeryturze się skuszę.  Natka to już mój wymysł, nie jest niezbędna.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże garści(...)suszonych grzybów 200 g makaronu łazanki 2 łyżki śmietany 18% 2 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 4 porcje)   Grzyby dokładnie przepłukujemy, zalewamy bulionem i odstawiamy na 2 godziny. W międzyczasie gotujemy makaron, al dente, po ugotowaniu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, odstawiamy. Namoczone grzyby wyjmujemy z garnka, kroimy w mniejsze kawałki, z powrotem

Kardamonovy
Kapusta z fasolą i grzybami 29

przyzwyczajona. Grochowa też smakuje mi bardziej niż fasola, może to to? Jeżeli macie ochotę skubnąć czegoś nowego (dla mnie to było nowe zdecydowanie), zróbcie sobie kapustę z fasolą i grzybami. Bywałam na świętach w paru domach i nigdy nikt mi nie zaserwował tej wersji kapusty, spodziewam się więc, że dla większości z Was będzie to jednak coś nowego(...)macie ochotę, możecie zrobić kapustę z zasmażką. Ja z niej zrezygnowałam, My ma szlaban nadal na gluten. Mi mniejsza ilość kalorii też dobrze zrobi. Kapusta z fasolą i grzybami (typowo wigilijnie) będzie świetnie pasowała np. do smażonej/pieczonej ryby. Chociaż ja zjadłam ją ze smakiem i bez niczego. Dziubałam ją sobie od czasu do czasu prosto z patelni. Czego

Kardamonovy
Klopsiki po myśliwsku 866

kaszą, ryżem, ziemniaki lub ze świeżym pieczywem. Dobre też będą z kopytkami. Każdy znajdzie swoją ulubioną wersję. Ja robiąc klopsiki po myśliwsku sos zrobiłam na bazie pieczarek i suszonych grzybów leśnych, ale pieczarki można pominąć. Klopsiki po myśliwsku to ciekawa alternatywa do tradycyjnych klopsów smażonych na tłuszczu, chociaż trzeba poświęcić trochę więcej czasu na ich przygotowanie, ale warto, bo zachwycają(...)łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku ostra i słodka papryka w proszku 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta do obtoczenia Sos: 200 g pieczarek garść suszonych grzybów leśnych 1 większa biała cebula 2 nieduże ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka bulionu mięsnego lub ciepłej wody sól

Danka Pichci
Solanka grzybowa 41

Ostatnio natknąłem się na przepis Andrzeja Fiedoruka, który napisał Kresowy Tygiel Kulinarny, na intrygującą soljankę z grzybami leśnymi. W ubiegłym roku całą chmarę zamroziłem, więc teraz jest to ulga dla zamrażalnika, no i oczywiście motywacja na kolejne zakupy. No, nic tak nie relaksuje jak szopping, chociażby w spożywczaku...Właściwie, to powinien być taki zawód (nie uzależnienie)...szoppingowiec, szoppineger lub szopper(...)zwał, tak zwał... Ups! Znowu zszedłem z tematu. Jak macie jakieś grzyby skitrane, gdzieś tam na dnie (jak śpiewa Patrycja Markowska) zamrażalnika, to uskutecznijcie szpping kupując produkty z listy poniżej (możecie jeszcze coś przy okazji z promocji wyhaczyć) i gotujcie tę oto bovską zupę o cudownym smaku jesiennego lasu.     Składniki:         2 litry bulionu

R'n'G Kitchen
Szyszkówka świerkowa i BRU nr 4 26

Pojechałem do Ustki i w okolicznych lasach, po zachodniej stronie miasta znalazłem zagajnik świerków, a w nim takie jadalne grzyby - szyszkówki świerkowe. Dlaczego piszę, że znalazłem zagajnik świerków? Bo tych też trzeba się tu naszukać, gdyż dominuje tu, typowa dla morskich wydm, sosna. Pierwszy raz, jak czytałem o tych grzybach, to ze wspomnień uciekinierów z Syberii, czyli odpowiednia kryzysowa(...)Postanowiłem podać go klasycznie z plackami ziemniaczanymi, ale nie byłbym sobą, gdybym nie dodał tam czegoś specjalnego, więc wzmocniłem smak sosu szczyptą gorzkiego kakao, które doskonale się komponuje z grzybami. Składniki: - kapelusze szyszkówek - mąka - ziemniaki - kakao Wykonanie: Grzyby gotujemy. Mąkę podsmażamy i dolewamy po woli wody z grzybami cały czas mieszając. Podkręcamy smak szczyptą kakao. Ziemniaki trzemy na tarce

Kryzysowa Książka Kucharska
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi 34

Krokiet to potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem. Farszem może być kapusta kiszona lub słodka z grzybami suszonymi, pieczarkami, warzywny farsz mięsny, mięsno-grzybowy czy mięsno-kapuściany. Moje poprzednie krokiety były z farszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami. I aby to był prawdziwy krokiet należy go opanierować(...)naleśników ? 2 szklanki mleka (1 szklanka to 250 ml) ? 1 szklanka gorącej wody ? 1/2 łyżeczki soli ? 3 jajka ? 2 szklanki mąki ? 2 łyżki oleju Farsz ? 2 garści suszonych grzybów ? 1/2 małej kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 3 łyżki oleju Panierka ? 2 jajka ? 1 szklanka bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Mleko

To co kocham
Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami 40

makaronem ryżowym jest lekka, świeża i będzie idealna na kolację lub brunch. Składniki (2 porcje): 150 g. makaronu ryżowego muszelki 10 szt. surowych krewetek 16/20 15 g. suszonych grzybów shiitake 2-3 łyżki gotowej sałatki z glonów wakame 1/2 ogórka szklarniowego 6 rzodkiewek 1 łyżka prażonego sezamu 2 łyżki oleju 1 mała chili garść świeżej kolendry sól 1 łyżeczka soku(...)przelej zimną wodą. Krewetki obierz z pancerzy i oczyść z jelit. Rzodkiewkę zetrzyj na mandolinie lub pokrój w cienkie plasterki. Ogórka pokrój w plasterki, a następnie w paseczki. Grzyby shiitake włóż do miseczki i zalej wrzącą wodą. Przykryj talerzykiem i zaczekaj 15 minut. Odciśnij grzyby, odetnij ogonki, a kapelusze posiekaj w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć

Delicious Place
Azjatycki makaron z kurczakiem i grzybami 43

warzywami Tofu teriyaki Nasi Goreng z kalafiorem Szybkie curry z krewetkami Ryż smażony z jajkiem Makaron z tofu Zupa miso Pad thai z kurczakiem AZJATYCKI MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI Przygotowanie: 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 2 małe piersi z kurczaka – 1 opakowanie makaronu chow main – 4 łyżki sosu sojowego ciemnego – 1 łyżka sosu ostrygowego – 1 łyżka sosu(...)rybnego – 10-15 grzybów shitake – 1 szklanka pokrojonych warzyw (np. brokuła i płaskiej zielonej fasolki) – 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej – 200 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego – 200 ml wody -1/2 łyżeczki pieprzu – 2-3 łyżki oleju ryżowego lub innego oleju do smażenia w woku – sezam do posypania dania – świeża kolendra

nietylkopasta.pl
Kapusta z grzybami i łazankami 45

więta i po świętach. A po świętach resztki. Kopusta z grzybami świetnie smakuje ze swieżo ugotowanymi łazankami. Przygotowanie: 700 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 cebule liść laurowy ziele angielskie kilka pieprz całe ziarenka kilka  olej Przygotowanie: Namoczyć grzyby w zimnej wodzie. Miękkie obgotować w niewielkiej ilości wody. Przed przyrządzenie sprwdzić czy kapusta nie jest(...)kwaśna. Jeśli jest to przepułkać na durszlaku w zimnej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić z przyprawami na patelni, dodać posiekane i obgotowane  grzyby (wodę z gotowania grzybów zostawić). Dodać posiekaną ( jeśli trzeba) kiszoną kapustę. Wlać wodę z gotowania grzybów.  Wymieszac i wstawić do piekarnika na godzinę lub gotować ok. godziny do miękkości kapusty

AZgotuj!
Współpraca z "Eko Grzyby" 28

Grzyby" jest marką zajmującą się uprawą grzybów egzotycznych. W swojej ofercie posiada podłoża grzybów do własnej uprawy tj.: grzyby shiitake, leśny koralowiec, pioppino. Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazły się: podłoże grzybów shiitake  Podłoże należy uprawiać w ciemnych, zacienionym miejscu (piwnica, garaż) o temperaturze 17-22 stopnie Celsjusza. Rozkwit grzybów następuje

Truskawkowa Fiesta
Krokiety z kapustą i grzybami. Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. PRZEPIS 52

Naprawdę dobre wychodzą, gdy nie żałujemy grzybów. Dobra kapusta kiszona też jest bardzo ważna. Nie przepłukujemy jej, aby farsz był wyrazisty. Robimy na Boże Narodzenie, podane z barszczem są po prostu przepyszne. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 100 gramów grzybów suszonych, 2 duże cebule, około 10 naleśników zrobionych według tego przepisu , olej(...)jajka, bułka tarta, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? W garnku rozgrzej trochę oleju, zrumień na nim posiekaną cebulę. Dodaj kapustę kiszoną i pokruszone drobno grzyby – można je też posiekać nożem, wlej szklankę wody, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych, dopraw pieprzem, wymieszaj. Gotuj wszystko pod przykryciem przez około

Kulinarna Polska
Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka 35

zapraszam na wigilijną zupę grochową. Ponieważ dania podawane w Wigilię powinny być postne, taka też jest zupa grochowa z Lisowa. Nie brak jej jednak aromatu dzięki wywarowi z suszonych grzybów i typowym dla grochówki przyprawom. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Lisowa pochodzi z publikacji „Bożonarodzeniowe smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”. Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g grochu łuskanego(...)łyżeczka kminku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu sól 20 g suszonych grzybów Dzień wcześniej płuczemy groch i zalewamy go zimną wodą (kilka centymetrów powyżej grochu). Grzyby również płuczemy i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc. Następnego dnia grzyby gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Groch odcedzamy, zalewamy

Trzeci talerz
Wigilijny Quiche 223

zawsze przyrządzany z nadzieniem wytrawnym i tym właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko. Polecam do wigilijnego barszczu, może nie zamiast pierogów z grzybami czy uszek, ale jako dodatkowe danie do czerwonego barszczu. Polecam również z innym nadzieniem na inne okazje np. klik  lub dodatkami w/g własnych upodobań, pamiętając o tym, że podstawą(...)zimno jeszcze lepsze, bo dobrze się kroi i można przygotować na dzień przed wigilią. Można przygotować w większej foremce przeznaczonej do tarty, wówczas nie musimy zbyt drobno kroić grzybów. Wigilijny Quiche Kruche ciasto 200g mąki orkiszowej jasnej, 50g mąki semolina, 150g masła, jajko, 4-5 łyżek zimnego mleka, sól do smaku. Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Wykładamy ciastem

Leśny Zakątek