Dziś przychodzę do Was z pysznym, świeżutkim przepisem na domowe bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów, które z powodzeniem możecie zabrać ze sobą na grzybobranie do lasu lub rodzinny piknik (jeśli pogoda pozwoli). Od dziecka uwielbiałam chodzić do lasu. Nie ma nic przyjemniejszego niż szelest liści pod nogami, świeże powietrze, leśne zapachy i wypatrywanie… grzybów. Praktycznie w każdą sobotę(...)Obecnie sama jestem mamą dwójki maluchów i mam nadzieję, że jak tylko podrosną będziemy razem chodzić na grzybobranie. Póki co są za małe, ale na szczęście mamy zapasy suszonych grzybów od Leśne Skarby . Och jak ja uwielbiam potrawy z grzybami, a Wy? Dziś polecam Wam przepis na pyszne nadziewane bułeczki. Kto się skusi? Przygotowanie jest naprawdę proste, a ten farsz
Słodkie okruszkiKanie panierowane smażone są pyszne, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby. 6 kań, mąka (u mnie gryczana), 2 – 3 jajka, bułka tarta, masło i olej rzepakowy do smażenia, sól Kapelusze kań oczyścić. Starajmy się oczyścić je pędzelkiem, tak aby ich nie moczyć. Kapelusze grzybów(...)jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby nie będą przywierały.) Kłaść grzyby na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiano. Przed podaniem oprószyć solą. zastawa
królestwo garówZupa grzybowa ze świeżych grzybów to dla mnie kwintesencja jesieni. Aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca, sycąca – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Pęczak to gruba kasza jęczmienna, moim zdaniem z ogromnym potencjałem. Można go przyrządzać do sałatek, pęczotta, lubię wzbogacać nim zupy by były gęściejsze i bardziej treściwe. Ugotujcie od razu większy garnek zupy i zawekucjcie, będzie czekała sobie w lodówce(...)szybki i pyszny obiad. Lubicie zbierać grzyby? Jakie jest wasze ulubione danie z grzybów? PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ Z PĘCZAKIEM Składniki na zupę grzybową z pęczakiem: 800g ziemniaków 2 łyżki kaszy pęczak 1 cebula kawałek pora 3 marchewki pietruszka łodyga selera naciowego 0,5-1kg świeżych grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki, borowiki) 2-3 łyżki masła liść laurowy
Dorota SmakujeŚwieże prawdziwki w lesie znalezione, to moje grzyby ulubione. Na różne sposoby je przygotowuję i ich smakoszy (teściów) częstuję. Cukinia to jedno z warzyw, które codziennie mogłabym zajadać i dlatego tak lubię ją do dań dodawać. Całość fajnie się skomponowała, a oliwa z oliwek smaku nadała. Składniki: 150 g boczku wędzonego, 200 g świeżych prawdziwków (i innych grzybów leśnych(...)świeżego koperku, ¼ łyżeczka przyprawy kurkumy z chili i kardamonem, 2-3 listki świeżego lubczyku, sól do smaku, ponadto: oliwa z oliwek. Przygotowanie: Boczek, cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze części (mają być po wysmażeniu wyczuwalne kawałki). Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Na dużej patelni podsmażamy boczek
Moniki Smakołykihansi-theme-font:minor-latin;} główka czerwonej kapusty pół szklanki kaszy gryczanej palonej 300 g pieczarek garść suszonych grzybów 1 cebula pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz 250 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietanki 1 łyżka mąki Grzyby suszone kilka godzin wcześniej dobrze wypłukać i zalać wodą. Po tym czasie odcedzić a wodę po moczeniu(...)kaszę,przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę. Na liściach kapusty rozłożyć farsz i ciasno pozwijać. Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą w której moczyły się grzyby (ok. 250 ml) i bulionem. Gotować pod przykryciem 30 minut. Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Sos podać do gołąbków
Kolorowa kuchnia Elkipieprz do smaku garść świeżej, posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Jeśli przygotowujemy sos ze świeżych grzybów, należy je najpierw oczyścić i pokroić na plasterki. Na głębokiej patelni, na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem przez chwilę podsmażamy. Dodajemy mrożone grzyby ( nie rozmrażamy ich wcześniej! ), mieszamy i podsmażamy całą zawartość patelni przez około 10 minut(...)mieszając w trakcie kilka razy. Do grzybów wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy przez około 5 minutek, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Artykuł Sos grzybowy – przepis pochodzi z serwisu Niepieprz
NiePieprz.plząbek drobno posiekany czosnku 6 suszonych grzybów, albo 2 duże boczniaki lub pieczarki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok 1 Zalej ciepłą wodą suszone grzyby. Odstaw na 15 minut. Następnie odcedź(...)Zachowaj wodę. Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, gdy się zapieni, wysyp na nie posiekaną cebulę. Smaż 2 minuty. Dodaj do niej posiekane suszone grzyby lub świeże. Smaż 3 minuty. Wsyp do rondla pół szklanki pęczaku. Zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Wymieszaj. Zalej kaszę szklanką wody (w tym wodą z namaczania grzybów). Doprowadź do wrzenia
Niedzielny kucharzKocham wędrówki po lesie, a jak jest sezon grzybowy to trudno mi zrezygnować z codziennego patrolowania lasu. Obfitość grzybów w tym roku jest ogromna i zapasy w spiżarni zapowiadają się duże. Przepis na grzyby w pomidorach to sprawdzony od wielu lat rarytas który zadawoli najbardziej wybredne podniebienia. Przepis podaje na średniej wielkości durszlak: - 1 pełny durszlak grzybów - 6 dużych(...)kupić na www. Skworcu.com.pl - 4 łyżki stołowe magi Przygotowanie: 1. Grzyby czyścimy, jeśli jest potrzeba to myjemy, a następnie kroimy w kostkę lub w paseczki. 2. Grzyby obgotowujemy przez ok. 10-12 min. od czasu kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy łyżkę soli do wody. 3. Na dużej patelni lub w rondlu podpiekamy cebulkę na oleju
Apetyczna babeczkaząbek drobno posiekany czosnku 6 suszonych grzybów, albo 2 duże boczniaki lub pieczarki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok 1 Zalej ciepłą wodą suszone grzyby. Odstaw na 15 minut. Następnie odcedź(...)Zachowaj wodę. Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, gdy się zapieni, wysyp na nie posiekaną cebulę. Smaż 2 minuty. Dodaj do niej posiekane suszone grzyby lub świeże. Smaż 3 minuty. Wsyp do rondla pół szklanki pęczaku. Zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Wymieszaj. Zalej kaszę szklanką wody (w tym wodą z namaczania grzybów). Doprowadź do wrzenia
Niedzielny kucharzszklistym sosie jak w wietnamskim barze Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, ząbek czosnku, około centymetrowy kawałek świeżego imbiru, mała cebula lub podobna ilość dymki, 1 marchewka, kilka suszonych grzybów mun, łyżka pędów bambusa (można kupić w puszcze lub w słoiczku), ostra papryczka, około 1/4 małej główki kapusty pekińskiej, sos sojowy, łyżeczka mąki ziemniaczanej, ćwierć łyżeczki mąki pszennej, olej. Zrób(...)przekładamy do miseczki, dodajemy czosnek i imbir, które wcześniej trzeba bardzo drobno posiekać, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli na desce za pomocą noża. Mięso doprawiamy też sosem sojowym. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 min. Cebulę kroimy w grubą kostkę, marchewkę kroimy na cieniutkie plasterki – najłatwiej zrobić to na przeznaczonej do szatkowania stronie tarki
Kulinarna Polskasolą, pieprzem i gałką muszkatołową. Grzyby osączyłem na sitku, wodę zebrałem do miseczki. Cebulę drobno pokroiłem w kostkę i na małym ogniu zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem grzyby i wlałem przefiltrowaną wodę, w której się moczyły. Grzyby i cebulę gotowałem na średnim ogniu 10 minut. Następnie płyn zlałem z patelni do rondelka i zredukowałem(...)kostkę. W garnku roztopiłem łyżkę masła, dodałem pokrojoną marchew, seler i paprykę, wlałem rosół. Warzywa gotowałem na średnim ogniu 4 minuty, następnie dodałem pory, cukinię i uduszone z cebulą grzyby. Gotowałem dalsze 4 minuty, potem osączyłem z nadmiaru płynu i domieszałem do sosu. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem i 40 g parmezanu. Płaty lasagne obgotowałem w dużej ilości
R'n'G Kitchenmięso się smaży na średnim ogniu, do kapusty dokładamy pokrojoną kiełbasę i wędzonkę. Jak również jednocześnie dodajemy do garnka z kapustą przyprawy i liść z zielem. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą żeby ładnie zmiękły, pamiętamy o przemieszaniu zarówno mięsa na patelni, jak i kapusty z dodatkami w garnku. Usmażone mięso wrzucamy do reszty gotujących się(...)garnku produktów i mieszamy. -- Grzyby odsączamy i drobno kroimy. -- Na koniec dodajemy pokrojone śliwki i grzyby, mieszamy ...zmniejszamy ogień i jeszcze całość podduszamy 30-60 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, oczywiście kosztujemy czy jest o.k. Jeżeli brakuje nam ostrości możemy dodać płaską 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu. Na drugi dzień po przegotowaniu bigos będzie dwa razy smaczniejszy niż
chleba naszegooryginalny smak adobo jest zachowany dzięki marynacie, w której je dusimy. A zapach jest bardzo, ale to bardzo smakowity – aż ślinka cieknie Polecam! Składniki: 500 g surowych grzybów boczniaków (lub portobello) 300 g twardego tofu naturalnego 1 średnia cebula 5 ząbków czosnku 4 duże liście laurowe (koniecznie!) kilka ziaren czarnego pieprzu (lub pół łyżeczki ziaren czarnuszki) 1/2 szklanki(...)szklanki (120 ml) octu winnego lub ryżowego 1 szklanka (240 ml) zimnej wody 1 łyżka brązowego cukru lub ksylitolu 2 łyżki oleju do smażenia Ja używam zwykle łatwo dostępne grzyby boczniaki (które uwielbiamy, a w dodatku są bardzo zdrowe ), ale można również portobello. Wykonanie: Grzyby myjemy pod bieżącą wodą i palcami dzielę na mniejsze kawałki. Obieramy cebulę
Lamarida.plgarść grzybów suszonych 1 i 1/2 litra wody 1/2 litra wody z kiszonych ogórków ( nie kwaszonych!) 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 2-3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 4-5 jajek 4-5 ziemniaków 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki majeranku szczypta soli Wykonanie: Suszone grzyby zalewany(...)osuszamy. Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, a selera i pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy wystudzone i odcedzone grzyby oraz przyprawy: listki laurowe i ziela angielskie. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30-45 min. W wodzie z ogórków
Kuchnia MagdaLenygarść grzybów suszonych 1 i 1/2 litra wody 1/2 litra wody z kiszonych ogórków ( nie kwaszonych!) 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 2-3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 4-5 jajek 4-5 ziemniaków 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki majeranku szczypta soli Wykonanie: Suszone grzyby zalewany(...)osuszamy. Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, a selera i pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy wystudzone i odcedzone grzyby oraz przyprawy: listki laurowe i ziela angielskie. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30-45 min. W wodzie z ogórków
Kuchnia MagdaLeny