grzyby - 15226 przepisów (strona:151/1016)

Kapusta zapiekana z ziemniakami 146

ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 łyżka ziaren kminku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Odciąć z boczku skórę, a boczek pokroić w słupki. Ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm plastry. Grzyby zalać(...)gorącej wody. Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać zimną wodą i pokroić nożem. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby, kapustę, ziarna kminku, majeranek, tymianek, cząber, wodę po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem około 10 minut.  Następnie przyprawić do smaku pieprzem i solą, kapustę wyłożyć na dno wysmarowanej tłuszczem foremki. Na kapuście poukładać

Kuchcik gotuje
Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach) – kuchnia podkarpacka 251

podkrpacka Na terenach Kolbuszowszczyzny bardzo często gotuje się zupy z dodatkiem suszonych grzybów. Wynika to z tradycji regionu położonego na południowych krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Przypalanka to właśnie jedna z takich zup z grzybowym akcentem. Jej bazę stanowi wywar z żeberek, a głównym składnikiem są ziemniaki. Suszone grzyby są zaledwie dodatkiem, jednak ich smak nadaje przypalance charakter. A skąd(...)Smaki Kolbuszowszczyzny”. Składniki: 200 g żeberek 6-7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie gałka muszkatołowa garść suszonych grzybów 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 litry wody Kilka suszonych grzybków zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości i kroimy w paseczki. Opłukane żeberka kroimy i wrzucamy

Trzeci talerz
Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami 167

Pstrąg w towarzystwie kaszy jęczmiennej i grzybów suszonych. Polecam zaskoczyć gości i rodzinę taką rybką bo jest dobra i zdrowa. Podstawa to dobrze zamarynowany pstrąg. 2 pstrągi 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 garść suszonych podgrzybków sól, pieprz natka pietruszki cytryna papryczka chili olej pieprz czerwony Ryby oczyszczam osuszam. Cebule kroję(...)drobno w kostkę, dodaję majeranek, sól, pieprz i nacieram cała rybę w środku też. Odstawiam na noc do lodówki. Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję grzyby w tej samej wodzie godzinę. Cebule pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję ugotowane odsączone i pokrojone grzyby. Przesmażam chwilę. Kaszę gotuję według instrukcji i dodaję

wesoła kuchnia
Krupnik z kaszą gryczaną i grzybami 195

gryczaną i grzybami. Przepisy Thermomix. Składniki: 1000 g wody 50 g suszonych grzybów 20 g masła klarowanego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 100 g kaszy gryczanej niepalonej 1 liść laurowy 1 kulka ziela angielskiego sól, pieprz po pół łyżeczki suszonego tymianku i majeranku Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie, najlepiej na całą noc. Warzywa myjemy i obieramy(...)cebulę i siekamy czas 10 s obr.4. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, siekamy czas 10s/obr.4 . Dodajemy masło klarowane, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy czas 4 min/100 stopni/obr.1. Dolewamy wodę, grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy czas 20 min/temp. 100/obr.1 wsteczne. Ziemniaka kroimy w kostkę. Kaszę gryczaną, ziemniaka i zioła suszone dodajemy

Themo przepisy
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 159

ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się gotowały. Odcedzić, pokroić w drobną(...)kostkę. Kapustę ugotować do miękkości w wodzie z grzybów z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać kapustę, grzyby, doprawić do smaku solą i pieprze. Chwilę razem podsmażyć. Wystudzić.  Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake 210

ziemniaczana z mięsem i grzybami (4-5 porcji) Składniki: 450 g mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka oleju roślinnego 100 g grzybów, pokrojonych w ćwiartki lub kostkę 2 pomidory, pokrojone w kostkę 2 łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki sera żółtego startego(...)minuty do zeszklenia. Dodaj mięso i czosnek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, rozdrobnij mięso drewnianą łyżką i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut. Dodaj grzyby i pomidory, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty. Dodaj wino, wymieszaj i gotuj aż jego połowa odparuje, po czym posyp całość mąką, dokładnie wymieszaj i smaż przez

karmelowy
KREM GRZYBOWY Z CHRUPIĄCĄ FRANCUSKĄ „GRZANKĄ” 224

pisałam uwielbiam testować nowe produkty wchodzące na rynek. Ostatnio w moje ręce trafił koncentrat grzybowej marki Krakus. W małej butelce kryje się cały ogrom smaku, bo powstaje z suszonych grzybów. Bez zbędnych dodatków! Taka butelka zawiera koncentrat grzybowy idealny do przygotowania zup i kremów. Wspaniały pomysł na jesienny rozgrzewający obiad, albo np. zbliżające się wielkimi krokami Święta. Ja przygotowałam genialny(...)lubczyk i natka pietruszki * słodka śmietanka 30% – ok. 0,5 szkl * masło – 2 łyżki * sól, pieprz DODATKOWO: * ciasto francuskie * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone i osuszone grzyby kroimy na kawałki. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, dusimy aż woda odparuje. Dodajemy startą marchew, przesmażamy. Do ok. 500 ml wody dodajemy koncentrat grzybowy, wrzucamy pokrojone

Ostra na Słodko
Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff 182

English Strogonow z wołowiną i grzybami (5-6 porcji) Składniki: 3 łyżki oleju roślinnego 600 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie paski 400 g pieczarek (lub innych ulubionych grzybów), pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w kostkę 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie) 3 łyżki koniaku / brandy(...)minuty z każdej strony, przełóż mięso na talerz i odstaw. Do tej samej patelni włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia przez 2-3 minuty. Dodaj grzyby, podsmaż aż lekko zmiękną i wlej koniak lub brandy. Gotuj, aż koniak prawie odparuje i wmieszaj koncentrat, ketchup i tymianek. Następnie włóż ponownie do patelni mięso, dodaj sos Worcestershire, dokładnie wymieszaj

karmelowy
Łazanki z kapustą i suszonymi chińskimi grzybami 127

który mam pod ręką Niekonwencjonalnie, ale pysznie Polecam! Składniki: 30 g suszonych grzybów mun lub shitake 1/2 niewielkiej główka kapusty 1 średnia cebula 2 łyżki sosu tamari albo sojowego sól i pieprz do smaku olej do smażenia ugotowany ulubiony makaron Wykonanie: Do niewielkiego naczynia wrzucamy suszone grzyby, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut. Kapustę drobno szatkujemy(...)Gotujemy na pół twardo i odcedzamy. Gotujemy ulubiony makaron – my lubimy świderki do łazanek, czemu nie? Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy odcedzone grzyby i smażymy aż zmiękną. Wrzucamy podgotowaną kapustę i smażymy aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Smacznego! Artykuł Łazanki z kapustą

Lamarida.pl
Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem 124

Wielkopolski Fasolę moczę w zimnwj wodzie przez całą noc.Grzyby też zalewam zimną wodą i zostawiam tak na noc. Na drugi dzień odlewam wodę od grzybów i fasoli i gotuję osobno do miękkości a garnkach. Grzyby po odcedzeniu kroję na małe kawałki. Marchewkę i seler obieram, ścieram na tarce jarzynowej. Kiełbasę i boczek kroję w kostkę. Cebule obieram i też(...)paprykę pokrojoną, czosnek sprasowany i smażę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni głębokiej smażę marchewkę i seler, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojonego batata, fasolę odcedzoną z wody, grzyby, kiełbasę z boczkiem dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i duszę na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypuję natką. #OlejKonwenanse  i  #OlejWielkopolski     www.olejkonwenanse.pl

wesoła kuchnia
Portobello burgery z pieczonymi batatami 124

jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portobello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się do pieczarek. Zbieram wszystkie grzyby, które znam i wiem(...)zjadliwe, a jak sezon grzybowy się zakończy to kupuję. Nawet zimą mamy w Szwecji duży wybór świeżych grzybów ku mojemu ogromnemu zadowoleniu. Portobello mogę kupić przez cały rok. To spory i mięsisty grzyby, dlatego portabello burgery są idealne i smakują jakbym jadłam mięsne burgery . Portobello burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki

codojedzenia
Portabello burgery z pieczonymi batatami 120

jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portabello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się do pieczarek. Zbieram wszystkie grzyby, które znam i wiem(...)zjadliwe, a jak sezon grzybowy się zakończy to kupuję. Nawet zimą mamy w Szwecji duży wybór świeżych grzybów ku mojemu ogromnemu zadowoleniu. Portabello mogę kupić przez cały rok. To spory i mięsisty grzyby, dlatego portabello burgery są idealne i smakują jakbym jadłam mięsne burgery . Portabello burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki

codojedzenia
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną 439

tartej 1 cebula 1 jajko sól, pieprz olej zalewa 2 szklanki wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku kilka suszonych grzybów sól, pieprz * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej części możecie przygotować, np.   kapustę po bawarsku Przygotowywanie farszu i zalewy Do garnka wsypać(...)bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Najlepiej, aby mięso przez co najmniej 1 godzinę wstawić do lodówki - musi "przegryźć się" z przyprawami. Następnie przygotować zalewę: suszone grzyby zalać wrzącą wodą (tylko tyle, aby przykryła grzyby) i odstawić na kilka minut. Następnie wylać wodę. Do rondelka wlać 2 szklanki wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, namoczone

Ugotować
Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich 196

boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą , czy tosty z boczkiem, serem i figami – wszystkie obłędne i bardzo serowe Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kanapki zapiekane z grzybami i serem (2-4 porcje) Składniki: 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 1-2 łyżki oleju roślinnego 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 łyżki mąki 1/2 szklanki mleka sól(...)szklanki pokrojonego w kostkę sera brie albo camemberta 4 kromki chleba masło do posmarowania chleba Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię, wlej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj aż zmiękną. Dodaj mąkę, wymieszaj, następnie wlewaj mleko cały czas mieszając i gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki i wmieszaj parmezan. Posmaruj wszystkie

karmelowy
Bezglutenowe domowe łazanki na Światowy Dzień Makaronu 157

kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 2 łyżki domowego smalcu, lub masła (w wersji wegetariańskiej) świeżo zmielony pieprz sól   Wykonanie:  Mąkę (z quinoy, tapioki i ryżową) przesiewamy, doprawiamy szczyptą soli dodajemy jajko i żółtko i zagniatamy około 10 minut, aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Odstawiamy je na około 30 minut do 1 godziny. Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku(...)przykrywamy spodeczkiem, żeby namokły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, lub maśle, gdy zacznie się rumienić wlewamy grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusimy wszystko razem, aż grzyby zmiękną, następnie dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, żeby nie przypalić dania. Pod koniec

Quinoa Raz!