Zapraszam dzisiaj na pyszną, nietypową zupę jesienną – krupnik z grzybami. Ugotowałam ją zupełnie przypadkowo, bo nieoczekiwanie kupiłam grzyby. Gdy wychodziłam ze sklepu, kusiły mnie z koszyczka przepiękne podgrzybki. Ich czarne łebki ślicznie błyszczały w promieniach listopadowego słońca. No to uległam i przyniosłam je do domu. Dario od razu zapytał, co z nich zrobię. Odpowiedziałam, że smalec z podgrzybkami(...)zostało mi sporo. Wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do zupy. Tylko jakiej? Jakoś przyszło mi do głowy, że podgrzybki będą pasować do krupniku. No więc ugotowałam krupnik. Z grzybami. Wyszedł wspaniały, a Dario zjadł nieprzyzwoitą ilość tej pysznej zupy. Spróbujcie. Jeszcze zdążycie. Naprawdę polecam. Składniki: • 1 udko kurczaka • 1 pietruszka • 1 marchewka • kawałek pora • listek laurowy, ziele angielskie
W mojej kuchnisuszonych grzybów urozmaicał niedzielne i świąteczne obiady. Składniki: 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków) 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna czarnego pieprzu sól i pieprz do smaku Grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągamy je łyżką(...)cedzakową i kroimy w drobną kostkę. W niewielkim garnku grzyby zalewamy wodą, w której się moczyły (nie wlewamy osadu z dna) i dolewamy 1-2 szklanki wody. Dodajemy ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Cebulę siekamy na drobniutką kostkę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Do cebuli dodajemy mąkę
Trzeci talerzWIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ 450 g wieprzowiny 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 spora czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 15 g suszonych grzybów mun 5 łyżek sosu ostrygowego sól Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut. Mięso myjemy, osuszamy, ostrym nożem usuwamy tłuszcz, kroimy na cienkie paseczki. W dużym(...)garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mięso i gotujemy przez 5 minut (usuwamy powstającą na powierzchni wody szumowinę). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy aby obciekło. Do garnka wkładamy odsączone grzyby i gotujemy 10 minut. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Grzyby odcedzamy i grubo siekamy. Na rozgrzanej dużej żeliwnej
peggiwkuchnipowietrze dokoła zionie aromatem (…)” *** Znany od wieków, a najlepszą rekomendację dostał od Adama Mickiewicza. Bigos staropolski. Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek(...) gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy do bigosu). Żeberka wędzone i mięso wieprzowe zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić). Grzyby kroimy w plasterki i dodajemy wraz z kapustą do garnka z mięsem – mieszamy. Szatkujemy
mojewypiekiinietylkopysznego no i wyszło idealnie -delikatne roladki z wyraźnym smakiem grzybów. Składniki: 2 spore garście suszonych prawdziwków (lub innych grzybów) duża pierś z indyka średnia cebula szklanka bulionu 1 łyżka mąki sól, pieprz, olej do smażenia Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, idealnie byłoby gdyby mogły się moczyć całą noc. Następnie odsączamy(...)sitku. Ważne, nie wylewamy wody, w której się moczyły. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy grzyby i całość dusimy doprawiając solą i pieprzem przez około 10 minut. Pierś indyka kroimy w plastry i rozbijamy. Na każdym plastrze układamy łyżkę grzybków z cebulką i zwijamy (moje roladki trzymały się ładnie bez spinania, ale gdyby się rozpadały można
Cynamonowe szczęścieprzyznać, że w tym roku mając prawie 23 lata byłam dopiero trzeci raz na grzybach! Na początku trochę się bałam, że w lesie wlezie na mnie jakiś pająk ale o dziwo nie widziałam żadnego, a może po prostu nie chciałam ich widzieć. Wiedziałam jakie grzyby mam zbierać ponieważ takich rzeczy się raczej nie zapomina. W telewizji mówili(...)roku grzybów jest tak dużo, że nie wiadomo co z nimi robić. I chociaż mówi się, że telewizja kłamie w tej sprawie akurat nie kłamała. Byłam w dużym szoku kiedy zobaczyłam tyle grzybów. Prawdziwki, czarne łepki, maślaki ich była cała masa. A jeszcze większym szokiem była ilość kań (sów). Już na końcu nawet nie chciało nam się ich zbierać. Taka
Magia jedzenia.wiele wspólnego z oryginalnymi recepturami, ale i bez tego smakuje rewelacyjnie - naprawdę trudno obejść się bez dokładki :) Użyłam warzyw z puszki, nazwanych "mieszanką warzyw i grzybów do woka", czy jakoś tak. Głównie bambus, marchew, grzyby mun, jeszcze jakieś inne ichniejsze grzyby i mój faworyt, czyli pochwiak wielkopochwowy :D Jeśli nie znajdziecie takiej puchy, posiłkować można się chińskimi warzywami(...)mrożonymi, których pełno w naszych sklepach i suszonymi grzybami mun. Makaron miałam dedykowany do potraw z woka, co oznacza, że nie wymaga on wstępnego gotowania, surowy wrzucamy do reszty składników, dajemy temu parę minut i jest gotowy. Znowu, jeśli takiego nie mamy w zastępstwie użyć można makaronu soba, sojowego, ryżowego, wybór jest dowolny :) Pamiętamy wtedy oczywiście, że przed dodaniem
Kulinarne zapędy KokosaKolejnym plusem, jest fakt iż są one bezglutenowe. PRZEPIS: szklanka mąki ryżowej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki mleka roślinnego 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 grzyby mun garść posiekanego koperku 1/2 czerwonej cebuli łyżka sezamu łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz(...)ziołowy + MARCHEWKA WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie mieszamy z mąką, wodą i mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy ok 10 min, nast. szatkujemy grzyby na drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy soczewicę mieszamy z grzybami
healthy dreamsDziś dodaję ostatnią wigilijną potrawę a jest to popularna kapusta z grzybami Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 50 g grzybów suszonych - 1 łyżka smalcu - 1 cebula - 1 łyżka mąki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę(...)gotujemy. Grzyby kroimy na paseczki, dodajemy do kapusty i dusimy całość na małym ogniu do miękkości. Przesmażamy mąkę na smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, rozprowadzamy trzema łyżkami zimnej wody i wlewamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zgęstnieje. Życzę smacznego
Kulinarne życieproponuję jakąś lekką surówkę np z t ego przepisu Składniki (dla 2- 3 osób) 500- 600 g karkówki w plastrach (u mnie 5 grubych plastrów) 1-2 garści suszonych grzybów kilka kapeluszy mrożonych podgrzybków ok 8 szt 750 ml wody 250 ml czerwonego wina 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 ziołowa kostka rosołowa (opcjonalnie) 1 wołowa kostka rosołowa(...)karkówki obsypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące. Na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy karkówkę i obsmażamy na rumiano z każdej strony. W międzyczasie suszone grzyby przekładamy do blendera i blendujemy na proszek, zalewamy żeby się sparzyły szklanką wrzątku. Obsmażoną karkówkę wyjmujemy na talerz. Na patelnie wrzucamy posiekaną cebulę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy drobno
Piekielna Kuchnia Paticebula 2 łyżki oleju marchewka kawałek selera sól pieprz 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Sos: 2 szkl pokrojonych mrożonych grzybów leśnych (np. prawdziwki) garść suszonych prawdziwków cebula łyżka masła sól pieprz 1,5 szkl śmietanki 30% Pozostałe składniki: kapusta włoska 1 szkl startego sera żółtego margaryna do posmarowania naczynia natka pietruszki(...)suszone moczyć w 1 szkl wody przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotować ok pół godziny. Wyjąć z wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować. Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie podlać wodą z grzybów, przyprawić i dusić ok pół godziny. Na koniec wlać śmietankę i gotować chwilę
Smakołyki Asisól, pieprz, papryka słodka, ostra i majeranek 0,5 kg kiełbasy śląskiej 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 10-12 wędzonych śliwek 3 liście laurowe ziele angielskie i ziele jałowca 200 ml czerwonego wina - opcjonalnie Wykonanie: suszone grzyby opłukać i zostawić do namoczenia przez całą noc lub zamoczyć na 1 godzinę w gorącej wodzie mięsa umyć, osuszyć(...)pieczenia mięsa obrócić. Upieczone odstawić do przestygnięcia. Obrać z kości i pokroić na małe kawałki w międzyczasie ugotować kapustę. Odcisnąć z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Farsz (ok.50-60 szt.) 300g kaszy gryczanej palonej, 300g grzybów leśnych mieszanych suszonych, tymianek świeży mały pęczek, 4 ząbki czosnku, 2 cebule lub 6-8 szalotek, 200g orzechów laskowych, olej rzepakowy, olej lniany, 50ml sosu sojowego Kikkoman, pieprz, kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie), Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić. Ugotować grzyby, ale nie wylewać wywaru. Grzyby posiekać lub zmiksować(...)mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, orzechami laskowymi, tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman
królestwo garówwszystko zawsze jest smaczniejsze. Polecam! Scroll down for recipe in English Śmietankowa zupa grzybowa (4-5 porcji) Składniki: 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki 50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 4 ziemniaki(...)łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia. Dodaj grzyby, posyp tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut. Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły
karmelowySzklankę kaszy jaglanej płuczemy w gorącej wodzie na sicie, następnie parzymy ją świeżo zagotowanym wrzątkiem. Pozwoli to pozbyć się goryczy z kaszy. Zalewamy dwoma szklankami wrzątku, dodajemy połamane suszone grzyby, mieszamy(...)żeby równomiernie się rozłożyły – zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy na maciupkim ogniu, nie mieszając kaszy, około 20 minut. Wyłączamy gaz, pokrywkę zostawiamy, kaszę z grzybami odstawiamy na 10-15 minut. Wchłonie całą wodę a grzyby będą miękkie i ugotowane. Czerwoną soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, majerankiem i cząbrem. Przykrywamy i gotujemy na małym
Karo in the Kitchen