parował, więc zdjęcie trochę zamglone. SKŁADNIKI: SOS GRZYBOWY: garść suszonych grzybów, 1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, 1 łyżka suszonych, zmielonych grzybów, 1 śmietana słodka 18% WYKONANIE: grzyby namoczyć ( 1 godz. - można to zrobić dzień wcześniej), gotować około 1/2 godz. z dodatkiem vegety, następnie pokroić drobno, smażyć na rozpuszczonym maśle na małym ogniu(...)dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy oraz "proszek grzybowy" - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą w której gotowały się grzyby, zaprawić śmietaną i sos gotowy, ZRAZY 0,5kg. zmielonej szynki wieprzowej 1 jajko cebula łyżka masła klarowanego przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle
Kuchnia Beatygrzybów suszonych 5-6 średnich cebul 2-3 łyżki oleju 2-3 łyżki masła ewentualnie kilka ziaren kminku(u mnie bez ) cukier dla złamania smaku, majeranek roztarty w dłoniach(żeby uwolnić głęboki aromat), kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maga WYKONANIE: kapustę gotujemy 1/2 godz., grzyby gotujemy około 1 godz. (wodę(...)zostawiamy), na patelnię elektryczną wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i smażymy, do zeszklonej cebuli dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby i przyprawy do smaku, dusimy do miękkości (w razie potrzeby podlewamy wodą, w której gotowały się grzyby), pod koniec dodać masło w wiórkach, wymieszać , w tym czasie ubijamy lekko plastry
Kuchnia Beatymałych, twardych grzybów (każdy rodzaj pasuje, u mnie to są podgrzybki) 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 2 większe cebule lub 3 małe 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu 3 licie laurowe 5-6 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka cukru opcjonalnie (ja nie dawałam): 1 marchewka pokrojona w plasterki 1 łyżeczka gorczycy Grzyby oczyszczamy(...)myjemy, kroimy na kawałki Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w ilości takiej, aby przykryła całe grzyby Posolić i obgotować ok. 10 minut Następnie przelewamy zimną wodą, aby nabrały jędrności Cebulę obieramy i kroimy w piórka W drugim garnuszku należy przygotować marynatę z wody, octu, wrzucić pokrojoną cebulę, sól, wsypać pieprz, gorczycę, liście laurowe, cukier, ziele angielskie i zagotować - wyłączyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkoniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej bułki, 5 dkg cebuli, 2 dkg tłuszczu, pieprz, sól, ciasto: 30 dkg mąki, 1 jajo, ok. 1/8 l wody, sól, Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w wodzie, ugotować, tak aby zostało niewiele wywaru(...)Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Odcedzić grzyby i wraz z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać tartą bułkę, sól, pieprz i utrzeć. Z mąki przesianej na stolnicy, z jaj i wody zagnieść wolne ciasto jak na pierogi. Wywałkować cienko, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości
ClauditteMissCookingPrzygotowanie: Na noc namoczyć śledzie i grzyby (oczywiście, osobno). Następnego dnia śledzie obrać z ości i pokroić w dosyć dużą kostkę. Grzyby i korniszony bardzo drobno posiekać. Szprotki rozgnieść widelcem na miazgę. Drobno pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na oleju, ale tylko tyle, by się zeszkliła, a nie zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier(...)pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki. W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami z octu. U mnie pierwsza porcja zjedzona ,trzeba
w mojej kuchniprzy okazji będzie nawet zdrowe (smażone i zdrowe, brzmi dziwnie co? ;)). Co do boczniaków natomiast - to dla mnie kolejne dziwy: jak się okazuje, mają bardzo dużo wartości odżywczych. Yyyyy... grzyby i wartości odżywcze? Poważnie. Otóż boczniaki są bogate w bardzo dobrze przyswajalne białka a do tego mnóstwo witamin i soli mineralnych, czego nie znajdziemy w grzybach leśnych (które(...)obniżać poziom cukru, więc nie dziwimy się już, że ze względu na swoje właściwości boczniak jest zaliczany do grzybów leczniczych. Kto jeszcze nie próbował boczników, najwyższa pora; na zdjęciu porcja dziecięca, więc nie żałujcie sobie :) P.s. W zasadzie boczniaki to grzyby z dalekich Chin ale podobno można hodować je z powodzeniem w domu czyli wtedy stają się produktem lokalnym
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwszystko: gołąbki, pierogi ruskie, pierogi z kapustą... i wszystko to smakuje wspaniale :) Składniki: -40-50 g suszonych grzybów -1 mała cebula -2 łyżki masła -1 łyżeczka mąki -pół kostki bulionowej -100-120 ml kwaśnej lub słodkiej śmietany -sól, pieprz Wykonanie: Grzyby namaczamy na min. 2 godziny w 300 ml wody. Po tym czasie grzyby odcedzamy, płuczemy(...)wkładamy do wody w której się moczyły. Gotujemy 30 minut, następnie - gdy grzyby ostygną - kroimy je w paseczki lub grubo siekamy. Cebulę kroimy bardzo drobno i lekko przyrumieniamy na maśle. Gdy cebulka się zrumieni dodajemy mąkę i smażymy całość na średnim ogniu ok. 2 minuty. Powoli, mieszając, wlewamy do cebuli wywar razem z grzybami. Dodajemy pół kostki bulionowej
KasiekGotujenagrzanym do 180 stopni piekarniku. Składniki na farsz: 40 dkg świeżych grzybów (mogą być mrożone) 2 pory 20 dkg żółtego sera 250 ml śmietany 30 % 4 jajka 2 łyżki masła łyżeczka oregano sól, pieprz Wykonanie: Na maśle podsmażamy pory pokrojone w plastry, wrzucamy grzyby drobno posiekane, sól, pieprz. Te podsmażone składniki wykładamy na upieczone ciasto i zalewamy śmietaną wymieszaną(...)jajkami, oregano, solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180 stopni. Smacznego! Post Tarta z grzybami i porem pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie Smakisłodkawym posmakiem cebulki świetnie do nich pasuje. SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 8 ugotowanych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprzem średnia biała cebula ½ średniej cukinii 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 200ml śmietanki kremówki WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki(...)rozgrzewamy druga łyżkę masła klarowanego. Cebule siekamy w piórka a cukinię w kostkę. Młodą cukinię możemy pokroić ze skórką, jeśli jest twarda należy ją obrać. Przesmażamy Cebulę, cukinie i grzyby aż odparuje z nich woda a cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podlewamy śmietanką, i kontynuujemy smażenie, aż nieco się zredukuje. Ziemniaczki wykładamy
Pyry na Gazchili Wykonanie: Grzyby mun wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem na ok. 10 min. Po upływie tego czasu wodę z moczenia grzybów wylewamy. Z cukinii wydrążyć środek i pokroić w słupki. Marchewkę pokroić w słupki, namoczone grzyby i papryczkę chili w paski, zaś pora pokroić w krążki. Piersi należy pokroić w paseczki. Piersi podsmażamy na oleju(...)doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy cukinię, por, grzyby mun, papryczkę chili i starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek. Jeszcze chwilę dusimy tak aby warzywa były al dente. Całość zalewamy rozrobionym w wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu) sosem bami goreng. Gotujemy 2-3 minuty. Następnie dorzucamy
IMPRESJA SMAKUlasu w poszukiwaniu grzybów. Prawdziwi grzybiarze nie śpią zbyt długo, więc i my obudziliśmy się o 5.00 rano! W weekend o tej porze roku lasy odwiedza zwykle więcej osób, dlatego lepiej być tam przed nimi. Odpowiedni strój, koszyki w dłoń i w drogę! Do lasu mieliśmy 30 minut autem. O 6.00 rano rozpoczęliśmy polowanie na grzyby. Las, do którego(...)rosło ich na prawdę dużo. Przeważnie małe, młode podgrzybki, wprost idealne do zamarynowania! Uzbieraliśmy tam ponad połowę koszyka każdy i ruszyliśmy dalej. Ku naszemu zdziwieniu w innej części lasu grzybów nie było. Aż… po przejściu sporego odcinka, zatoczeniu kilku kółek… kolejne miejsce! Tym razem okazy starsze. Ale i takie można wykorzystać do zasuszenia lub na podgrzybkowy sosik
PastelFoodposiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku. Sos z podgrzybków: Ja użyłam do zrobienia sosu świeżych grzybów (podgrzybków) niemal prosto z lasu. Można jednak użyć mrożonych poza sezonem grzybowym. Grzyby obieramy, myjemy i kroimy na części. Ja preferuję większe kawałki, gdyż podczas przygotowywania sosu troszkę nam zmaleją, a poza tym, nie chcemy(...)przecież, żeby potem nie było ich widać na talerzu, prawda? Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Pokrojone na cząstki grzyby dorzucamy na patelnię i dusimy. Grzyby wydzielą z siebie sok, można podlać 3-4 łyżkami wody. Gdy zmiękną i nabiorą „połysku” dodajemy sól, pieprz oraz śmietankę. Całość mieszamy dokładnie i pozostawiamy
PastelFoodBABECZKI Z GRZYBAMI /autorski;/ na 18 sztuk ciasto: 3 szklanki mąki 250g masła 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże cebule 3-4 łyżki masła 2 białka 4 łyżki bułki tartej dodatkowo: jedno rozbełtane jajko Ze składników na ciasto zagniatam gładką, jednolitą masę. Siekam masło(...)mąką, rozcieram do konsystencji mokrego piasku, dodaję resztę i zagniatam kulę, którą owijam folią spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Zajmuję się w tym czasie farszem. Grzyby świeże oczyszczam, mrożone rozmrażam.Kroję w małe kawałeczki. Cebule obieram, siekam dość drobno i szklę na maśle. Dodaję grzyby i duszę do miękkości, do rozpadu składników. Studzę. Białka ubijam
W kuchni Karmel-itkiprawdziwie świątecznych występują dodatkowo grzyby suszone a miejsce podgrzybków zajmują prawdziwki.SKŁADNIKI (na ok 80 szt.)Cisto25 dkg mąki1 żółtkook 300 ml letniej wody łyżeczka oliwyszczypta soliFarsz30 dkg grzybów (u mnie mrożone podgrzybki)cebulałyżka bułki tartej łyżka masłasól i pieprz do smaku Zaczyna od przygotowania ciasta. Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, żółtko i oliwę - wszystkie składniki zarabiam(...)mąką). Miskę oprószam mąką i przekładam do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam aby ciasto odpoczęło (około 1 godziny).W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotowuję farsz. Rozmrożone wcześniej grzyby mielę w maszynce do mięsa. Cebulę drobno siekam i podsmażam około 3 minut na maśle. Do podsmażonej cebuli dodaję zmielone grzyby i razem podsmażam do momentu odparowania płynu
Magiczna kuchnia Dariimoją zupę grzybową w aromacie świeżego tymianku.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:Grzyby mrożone ok 300 g (ja użyłem swoich z tegorocznych zbiorów)Grzyby suszone ok 8 ususzonych plasterkówUdka z kurczaka lub porcja rosołowa2 średnie marchewki1 pietruszka1/2 selera1 mały por1 cebula5 średnich ziemniakówświeży tymianek5 liści laurowych5 ziaren ziela angielskiegosól, pieprzśmietana 18%PRZYGOTOWANIE(...)liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone grzyby dodadzą koloru i aromatu. Wszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego tymianku (dodajemy tylko listki, bez łodyg). Następnie dodajemy
kulinarnyJa