grzyby - 15226 przepisów (strona:156/1016)

Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 150

Farsz (ok.50-60 szt.) 300g kaszy gryczanej palonej, 300g grzybów leśnych mieszanych suszonych, tymianek świeży mały pęczek, 4 ząbki czosnku, 2 cebule lub 6-8 szalotek, 200g orzechów laskowych, olej rzepakowy, olej lniany, 50ml sosu sojowego Kikkoman, pieprz, kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie), Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić. Ugotować grzyby, ale nie wylewać wywaru. Grzyby posiekać lub zmiksować(...)mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, orzechami laskowymi, tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman

królestwo garów
Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup 172

wszystko zawsze jest smaczniejsze. Polecam! Scroll down for recipe in English Śmietankowa zupa grzybowa (4-5 porcji) Składniki: 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki 50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 4 ziemniaki(...)łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia. Dodaj grzyby, posyp tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut. Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły

karmelowy
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 234

Szklankę kaszy jaglanej płuczemy w gorącej wodzie na sicie, następnie parzymy ją świeżo zagotowanym wrzątkiem. Pozwoli to pozbyć się goryczy z kaszy. Zalewamy dwoma szklankami wrzątku, dodajemy połamane suszone grzyby, mieszamy(...)żeby równomiernie się rozłożyły – zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy na maciupkim ogniu, nie mieszając kaszy, około 20 minut. Wyłączamy gaz, pokrywkę zostawiamy, kaszę z grzybami odstawiamy na 10-15 minut. Wchłonie całą wodę a grzyby będą miękkie i ugotowane. Czerwoną soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, majerankiem i cząbrem. Przykrywamy i gotujemy na małym

Karo in the Kitchen
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1318

łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego olej 2 surowe białka oraz białko do posmarowania pierożków sól pieprz Wykonanie: przygotować farsz: Dzień wcześniej zalać grzyby dużą ilością wody, grzyby zostawić na noc by namokły. Kapustę posiekać, przełożyć(...)grubym dnie, dodać koper włoski a następnie kapustę zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem a następnie ściągnąć pokrywkę i gotować aż woda odparuje. Cebulę, pieczarki i namoczone grzyby pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut. Farsz ostudzić a następnie dodać 2 białka

Mama Gotuje
Zupa grzybowa 164

oczywiście jak ktoś woli bez makaronu.  Składniki:  3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora 2-3 pietruszki 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki masła 1-2 łyżki śmietany Grzyby moczyć w wodzie przez kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa obrać, przełożyć(...)garnka i zalać zimną wodą (około 2 litry). Dodać ziele, pieprz i listki laurowe i gotować do miękkości warzyw. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany wywar odcedzić. Namoczone grzyby odcedzić, dobrze oczyścić i wypłukać. Pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię, gdy odparuje woda z grzybów dodać masło i posiekaną cebulkę. Kilka minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować

talerz przyjemności
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 191

łyżki soku z cytryny sól 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: 1. Suszone grzyby moczymy przez noc w wodzie - ok. 2 szklanki wody na garstkę grzybów. Następnego dnia gotować je przez ok. 20 minut i odcedzić. Grzyby można wykorzystać do farszu na pierogi - do barszczu wykorzystałam sam wywar. 2. Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową - każdy osobno. Piec w temperaturze(...)miękkie - sprawdzamy czy patyczek do szaszłyków bez trudu w nie wchodzi. Rozwinąć je, wystudzić lekko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Do wrzącego bulionu dodajemy wywar z grzybów, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. 4. Dodajemy starte buraki i czosnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty i zdejmujemy z gazu

Kulinarne Inspiracje
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 196

przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie(...)paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest dość uniwersalne.Przed pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijna kapusta z grzybami 146

Wigilijna kapusta z grzybami SKŁADNIKI : 600 g białej kapusty 400 g kapusty kiszonej 300 ml suszonych grzybów leśnych 1 cebula 1 liść laurowy  6-7 ziarenek ziela angielskiego  sól i pieprz do smaku olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE : Grzyby suszone zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną(...)razie konieczności dolać wody).   Kapustę białą szatkujemy, przekładamy do kiszonej. dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy, podlewamy woda i gotujemy przez około 20 min.  Następie dodajemy grzyby i całość podgotowujemy przez 30 minut. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia, przekładamy do kapusty, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, podduszamy całość 10 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab pieczony w kapuście kiszonej z grzybami 166

grubo zmielonego 300 gram kapusty kiszonej 1/4 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie Schab myjemy, osuszone, odcinamy nadmiar tłuszczu i nacieramy składnikami marynaty. Tak przygotowany schab umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej całą noc. Dzień przed przygotowaniem lub kilka godzin wcześniej zalewamy suszone grzyby 1 szklanką wody i odstawiamy. Kolejnego dnia(...)naczyniu żaroodpornym umieszczamy kapustę kiszoną, wymoczone grzyby (wodę z grzybów pozostawiamy), liście laurowe i ziele angielskie oraz schab wraz ze wszystkimi przyprawami. Wlewamy wodę z grzybów i bulion do naczynia i umieszczamy całość w piekarniku nagrzanym do 150 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i piekę schab jeszcze przez

Mango Papaja
Uszka z grzybami smażone 136

okazało się, że moje są inne, wyjątkowe. Moja Babcia takie robiła, Mama je podaje oraz ja i moja Siostra. 100 gram grzybów suszonych – najlepiej prawdziwki, 2 cebule, 200 gram mąki, sól, pieprz, cukier, olej do głębokiego smażenia Grzyby opłukać, zlać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Ostudzić, posiekać. Cebule pokroić w drobną kostkę i udusić na oleju(...)dodając szczyptę soli i cukru. Połączyć grzyby z cebulą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wywaru z grzybów nie wylewać, będzie potrzebny do barszczu grzybowego. Mąkę połączyć z ciepłą wodą, dodać sól i zagnieść ciasto jak na pierogi (na 200 gram mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić

królestwo garów
Uszka z grzybami 364

uszek, ale wszystko zależy od wielkości kieliszka. Zapraszam!!!   Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki, 1 jajko, 2/3 szkl. wody, Farsz: 30-40 g grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa lub olej do smażenia   Wykonanie: Grzyby gotujemy w małej ilości wody. Cebulę drobno siekamy, ugotowane grzyby również. Następnie grzyby i cebulę podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy

Passion of Cooking
Rosół z suszonych grzybów 151

suszonych grzybów 2 łyżki oleju 500 g wołowiny 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 750 ml bulionu wołowego 750 ml bulionu grzybowego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sos sojowy natka pietruszki makaron     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby(...)przez kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski. Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem

R'n'G Kitchen
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 155

oliwy z oliwek sól i pieprz Grzyby moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję w tej samek wodzie przez 30 minut. Odcedzam, wodę z grzybów pozostawiam (!), a same grzyby drobno siekam. Kapustę kiszoną odcedzam, zalewam świeżą wodą i gotuję w dużym garnku przez 45 minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę(...)czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików

Mango Papaja
zupa z brązowej soczewicy z wędzonym boczkiem i grzybami z wolnowaru 208

ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego boczku 20 g suszonych grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 1200 ml bulionu warzywnego lub wywaru 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki  przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością ciepłej wody, odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać(...)seler zmięknie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i listki szałwii - smażyć tak długo, aż boczek nieco się wytopi i zrumieni - ok 5 minut. Dodać płatki papryki, opłukaną soczewicę i grzyby wraz z płynem, wymieszać, zeskrobać z dna wszystkie smaki, przełożyć do misy wolnowaru. Zalać masę gorącym bulionem, przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin lub w ustawieniu high

Stare Gary
Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 206

się, że pokusiłam się o dodatek śliwki wędzonej. Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 400 g kiszonej kapusty 60 g suszonych podgrzybków 4 wędzone śliwki bez pestek 1 jabłko (szarlotkowe) 1 szalotka szczypta cukru, pieprzu, kminku listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego łyżka oleju lnianego lub oliwy Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 2 godziny. Odcedzamy, wkładamy(...)garnuszka, znowu zalewamy wodą i gotujemy ok godziny. Po tym czasie grzyby wyjmujemy i kroimy w paseczki. Wodę pozostawiamy. Kapustę siekamy i wkładamy do garnka razem z posiekaną cebulą i obranym jabłkiem pokrojonym w kostkę. Dodajemy również śliwki pokrojone w kostkę, szczyptę cukru, kminku, liść, ziele, pieprz a także wodę. Powinna przykryć kapustę z dodatkami. Całość mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry