grzyby - 15226 przepisów (strona:152/1016)

domowy tradycyjny żurek Wielkanocny 161

warzyw 3 suszone grzyby 400 g białej kiełbasy, parzonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki orkiszowej lub pszennej sól, pieprz, majeranek wykonanie: Grzyby płuczemy, zalewamy ok. 120 ml zimnej wody i odstawiamy na ok. 3 godz. Kiełbasę kroimy w plasterki, chwilkę podsmażamy a następnie przekładamy do garnka. Zalewamy ją wywarem i zagotowujemy. Następnie(...)wlewamy zakwas oraz wodę w której moczyły się grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy ją na maśle, dodajemy do niej mąkę i chwilkę podsmażamy aby powstała zasmażka. Wlewamy troszkę zupy dokładnie mieszamy a następnie wlewamy całość do żurku. Dodajemy posiekane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem

Domowy Smak Jedzenia
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 148

Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru) : w garnku umieszczamy obrane i umyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz namoczone wcześniej i umyte grzyby - zalewamy około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa i przyprawy wyjmujemy (nie będą nam już potrzebne ), grzyby kroimy w paseczki. Krok(...)Następnie boczek i kiełbasę wyjmujemy - kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w kostkę. Krok 4. Do wywaru  wlewamy żur, dodajemy majeranek, zmiażdżony czosnek oraz pokrojone w paseczki grzyby, doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy (na wolnym ogniu). Krok 5.   Garnek z żurkiem zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy kiełbasę oraz boczek. Żur

Moja Książka Kucharska
PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI z "DOLINY STRUGU". 182

farsz: 2 szklanki suszonych grzybów 100g boczku 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia na ciasto: 1 kg  mącznych ziemniaków  1 jajko 25 dag mąki krupczatki sól do smaku dodatkowo do podania : sos grzybowy lub skwarki z cebulką  PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną(...)wodą - odstawiamy do namoczenia. Krok 2. Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy

Moja Książka Kucharska
Bigos 223

Zawieruszony przepis na bigosik z grzybkami suszonymi.. 1 kg kapusty kiszonej kawałek kapusty świeżej około 1 kg kiełbasy 1-2 marchewki 60 g suszonych grzybów sól,pieprz listek, ziele Grzyby dzień wcześniej zalać ciepłą, przegotowaną wodą.Następnie grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić, ale wodę zostawić.Grzyby pokroić. Kapustę(...)kiszoną opłukać lekko, odcisnąć i posiekać. Włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów i gotować aż będzie miękka.Świeżą kapustę poszatkować, zalać wrzącą wodą, dodać marchewkę ,przyprawy i gotować do miękkości w drugim garnku, pod koniec dodać kiełbasę. Gdy kapusty będą miękkie, przełożyć do jednego garnka, dodać ugotowane wcześniej grzyby.Wszystko ze sobą wymieszać, chwilę jeszcze podgotować,doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Grzyby z jajami 146

jest to super pomysł do podania gościom z przeróżnych okazji. Składniki na 6 sztuk: 6 grzybów portobello (dużych pieczarek) 6 niedużych jajek 150 g boczku mała cebulka bułka tarta mleko olej sól i pieprz Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. W tym czasie czyścimy grzyby, pozbawiamy ogonków, delikatnie wydrążamy środek od strony blaszek łyżeczką, uważając, by ich nie połamać(...)przebić kapeluszy. W drobną kostkę kroimy boczek i cebulę, siekamy także to, co wydrążyliśmy z grzybów. Podsmażamy boczek, aż wytopi się tłuszcz, dorzucamy cebulkę oraz posiekane portobello. Chwilę podsmażamy i odkładamy na bok. Na tę samą patelnię wlewamy sporą ilość oleju i mocno rozgrzewamy. Każdy kapelusz moczymy lekko w mleku i posypujemy bułką tartą. Smażymy z obu stron na złoty

Pichceniomania
Bigos staropolski (Cassoeula polacca con crauti) 211

kawałków wędlin ) 1 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 3 kwaskowate jabłka 2 cebule 20 suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3 gałązki majeranku 3 gałązki rozmarynu 3 listki laurowe s ó l, pieprz, cukier PRZYGOTOWANIE Suszone grzyby namaczamy w ciepłej wodzie ok. 30 minut.  Suszone śliwki namaczany(...)ciepłej, ale nie gorącej wodzie, ok. 30 minut. Suszone grzyby i śliwki odsączamy, kroimy na grubsze kawałki. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Białą kapustę szatkujemy i sparzamy we wrzącej wodzie, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy

La grande e la piccola cuoca
Penne w kremowym grzybowym sosie 163

zwłaszcza zimą. W połączeniu z kremowym sosem i kilkoma kroplami (dosłownie kilkoma) oliwy truflowej nawet najzwyklejsze pieczary można przemienić w cudownie sycące danie. U mnie w domu do grzybów przekonała się już Miśka, z kolei Misiek nawet polubił oliwę truflową, a tak się zarzekał, że przenigdy- taaaa, jasne Składniki na 4 duże porcje: 200 g boczniaków ewentualnie mogą być pieczarki(...)suszonych pomidorów łyżeczka oliwy truflowej 2-3 łyżki oleju roślinnego puszka mleka kokosowego opakowanie 400-500 g makaronu ugotowanego z przepisem na opakowaniu Przygotowanie: Posiekaj cebulę i grzyby dosyć drobno, na mniej więcej kawałki tej samej wielkości. Rozgrzej zwykły olej na dużej głębokiej patelni lub w garnku i podsmaż cebulę przez około 3 minuty. Dodaj grzyby i gałkę

greenscarf
Kwasówka grzybowa – kuchnia podkarpacka 308

kilka suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków lub prawdziwków) sól pieprz Gotujemy wywar z warzyw (np. 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora i selera, 1 opalona na ogniu cebula) i grzybów. Kiedy grzyby zmiękną wyciągamy je razem z warzywami. Do gotującego się wywaru wlewamy stopniowo kwas z kiszonej kapusty i kosztujemy (ilość kwasu według uznania). Ponownie zagotowujemy. Żółtka mieszamy ze śmietaną(...)jednej łyżce gorącej polewki i mieszamy. Po dodaniu kilku łyżek całość wlewamy do polewki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kwasówkę chwilę gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Grzyby kroimy w paski i dodajemy do zupy. Kwasówka grzybowa - kuchnia podkarpacka TUTAJ znajdziesz alfabetyczny spis przepisów z KUCHNI PODKARPACKIEJ

Trzeci talerz
Sos grzybowo mięsny 183

Wczesna jesień, las, grzyby, kulinarnie to moja ukochana pora roku. Bardzo lubię wiosnę, nowalijki, świeże owoce ale jesienne promienie słońca, dynie, winogron i grzyby to jest to! Niedzielny spacer do lasu był tak wspaniały, że nawet nie szukając grzybów znaleźliśmy je na sosik;) Składniki na 3 porcje: 200-300 gram mięsa gulaszowego  świeże grzybki, u mnie akurat(...)mniej  więcej z każdej strony. Pod koniec smażenia dorzucamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.  Zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut.  Dodajemy umyte, obrane i pokrojone grzyby oraz liścia laurowego i ziele angielskie.  Ponowie dusimy do miękkości i grzybów, i mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mięso śmietanką i podgrzewamy tak długo aż sos zgęstnieje

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 142

sporą garść grzybów suszonych, dużą cebulę, 1 – 2 jajka, sól, pieprz, 1 - 2 listki laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, olej lub masło. Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę do podsypywania. Przygotowanie pierogów zacznij od lekkiego odciśnięcia kapusty z nadmiaru soku. Odciśniętą kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Suszone grzyby namocz(...)laurowe i ziele angielskie. Ugotowaną kapustę przełóż na sitko i odstaw do odcieknięcia. W brytfannie (lub na dużej patelni) rozgrzej olej lub masło. Podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj grzyby i oprósz je solą oraz pieprzem. Całość duś na wolnym ogniu przez chwilę. Następnie dodaj do grzybów ugotowaną kapustę. Całość dopraw ponownie solą i pieprzem i, mieszając, smaż przez

blog.moje-pasje.info
Łazanki z kapustą i grzybami 186

może obyć się bez tego dania. Ja taki makaron robiłam po raz pierwszy. Trochę poczytałam w necie, ale i tak zrobiłam po swojemu. :) Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, widelec, garnek, rondelek lub małą brytfannę, łyżkę, durszlak. Przygotuj składniki (3 porcje): ok. ½ kg kiszonej kapusty, 250 g podgrzybków mrożonych, średnią cebulę lub pół(...)miękkości. Gdy kapusta jest bardzo kwaśna, możesz po zagotowaniu zlać z niej wodę i ponownie zalać świeżą wodą i gotować dalej. Miękką kapustę przełóż na durszlak i odsącz. Grzyby rozmroź i ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupinek i posiekaj. Jajko sparz, wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie gotowy

blog.moje-pasje.info
Zapiekane kotleciki mielone 161

pomysł na obiad lub przekąska na imprezkę. To absolutnie wspaniałe danie, które mam nadzieję, że ucieszy i Wasze podniebienie :) Składniki na 6-7 osób: Farsz: ok. 1,5 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 6 plasterków wędzonego boczku 2 małe cebule 1 mała czerwona papryka sól, pieprz ostra papryka - 1/3 łyżeczki czosnek niedźwiedzi - 1 płaska łyżeczka bazylia - 1 łyżeczka(...) wrzuć na ciepłą patelnie i podgrzewaj na małym ogniu do momentu odparowania wody - co jakiś czas mieszamy. Do grzybów dodaj 2 łyżki Ramy, liście laurowe, sól, pieprz, ostrą paprykę i całość smaż na małym ogniu ok 7 minut - przygotowane grzyby wkładamy do pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki Ramy - dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, boczek

Alutka-Gotuje
Boczniaki po grecku 212

już soi w tej postaci, więc poeksperymentowałam i to naprawdę ze spektakularnym skutkiem, bo nawet Miśka jadła te boczniaki po grecku, a ona nie przepada za grzybami. Dodatkową zaletą tego dania, jest to, że im dłużej stoi w lodówce tym jest lepsze, a spokojnie może tam sobie koczować nawet tydzień. Jeżeli naprawdę nie uda Wam się kupić boczniaków(...)uprawy) łyżki ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) olej roślinny do smażenia Ponad to potrzebujesz: 1 Kota, aby kontrolował jakość. Przygotowanie: Aby wszystko poszło sprawnie, smaż jednocześnie grzyby na jednej patelni, a warzywa na drugiej/lub w garnku. Grzyby, aby przyrumienić kładź na rozgrzany olej i smaż bez wiercenia nimi po 3-5 minut z jednej strony

greenscarf
Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem 200

Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju ¾ szklanki ciepłej wody Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 4 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej do smażenia Grzyby zalewamy ciepła wodą. Odstawiamy na cała noc.  Pieczarki kroimy na pół plastry, cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki. Całość(...)smażymy około 25 minut (aż odparuje nam cała woda z pieczarek). Doprawiamy solą i pieprzem. Do blendera przekładamy odsączone suszone grzyby, obrane ząbki czosnku, przesmażone pieczarki. Miksujemy . Grubość i gęstość farszu zależy od tego jaki lubimy. Ja blendowałam dosłownie moment, aby w farszu były wyczuwalne kawałki grzybów i pieczarek.  Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz olej. Stopniowo

VioletoweKucharzenie
Kapusta z grochem 151

może również zabraknąć suszonych grzybów, które nadają potrawie cudownego aromatu. Ta potrawa jest niezwykle sycąca i bogata w witaminy i minerały. A teraz czas na przepis 😉 Składniki: kapusta biała pół główki, kapusta kiszona 1 kg, groch łuskany 300 g, cebula 1 szt, grzyby suszone pół szklanki, sos sojowy 3 łyżki(...)łyżeczka, pieprz, sol do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Groch płuczemy 3-4 razy, zalewamy wod ą  i odstawiamy do namoczenia przez noc. Grzyby gotujemy do miękkości. Kapustę śwież ą  ścieramy na tarce na grubych oczkach, zalewamy wod ą  tak, aby kapusta była przykryta i stawiamy na palnik z dodatkiem

kulinarne odsłony pati