grzyby - 15226 przepisów (strona:149/1016)

Zalewajka 161

ziarna ziela angielskiego; 5 ząbków czosnku; 4 suszone grzyby; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka klarowanego masła; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać zimną wodą (tak, aby były zakryte) i odstawić na noc do namoczenia. Namoczone grzyby odcedzić. Drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto(...)Ząbki czosnku obrać i delikatnie rozgnieść nożem. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, boczek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone, namoczone grzyby. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać płaską łyżkę soli. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut. W ten sposób powstanie aromatyczna baza pod zalewajkę. Po tym czasie dodać

Gospodyni Miejska
138. Zupa grzybowa z łazankami - bardzo szybka i prosta w przygotowaniu 203

wody (opcjonalnie - jeśli lubimy gęstą zupę)  pół opakowania makaronu typu łazanki (u nas Polmak) posiekana natka pietruszki - garść (do dekoracji) Przygotowanie:  1. Całą pracę rozpoczynamy od namoczenia grzybów - grzyby umieszczamy w misce - zalewamy zimną wodą aż do ich całkowitego przykrycia i dociskamy np. talerzykiem, aby szybciej nasiąknęły wodą. Kolejno przypalamy cebulę - cebulę kroimy na pół, kładziemy(...)pieprz ziarnisty, sól (np. 1 łyżeczkę) i ziele angielskie chwilę smażymy i zalewamy wrzątkiem. Zakrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu.  3. W międzyczasie zabieramy się za nasze grzyby - wyciągamy je z wody (nie wylewamy jej!) i siekamy na dość drobno (mogą to być paski, kostka - wedle Waszych upodobań). Tak posiekane grzybki wraz z wodą, w której się

Symfonia Smaków
Grzybowy gulasz z pręgi wołowej 256

wołowej; 2 średnie cebule; 5 suszonych grzybów; 1 litr zimnej wody; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 czubata łyżeczka majeranku; 1/2 szklanki zimnej wody + 2 czubate łyżki mąki pszennej;  2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Cebulę obrać, drobno posiekać. Suszone grzyby pokroić na małe kawałki. Mięso umyć(...)mięso i podsmażać, aż większość płynów odparuje. Dodać pokrojoną cebulę i razem chwilę podsmażać. Następnie na patelnię z mięsem i cebulą wlać zimną wodę ( 1 litr). Dodać pokrojone, suszone grzyby, roztarty (palcami) majeranek, słodką paprykę w proszku oraz obficie przyprawić pieprzem. Zagotować, często mieszając, po czym zmniejszyć ogień i dusić, na bardzo małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie

Gospodyni Miejska
Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables 212

makaronem udon, wołowiną i warzywami (4 porcje) Składniki: 400 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie plasterki 1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju roślinnego 150 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 papryki, pokrojonej w cienkie plasterki 100 g groszku cukrowego 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka startego startego świeżego imbiru 3 garści małych różyczek brokuła(...)dużym ogniu, dodaj 2 łyżeczki oleju roślinnego i włóż wołowinę wymieszaną z mąką kukurydzianą. Podsmaż do zarumienienia i wyjmij z patelni. Do tej samej patelni dodaj resztę oleju, dodaj grzyby, paprykę, czosnek i imbir, wymieszaj i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając aż grzyby i papryka zmiękną, przez około 2 minut. Dodaj brokuły i groszek i smaż

karmelowy
Jajecznica z grzybami Shimeji 291

drzew, najczęściej buków stąd też ich nazwa, grzyby bukowe. Mają właściwości lecznicze ale tylko po ugotowaniu. Są w dwóch kolorach brązowe i białe. Jajecznica z tymi grzybami to niebo w gębie. Grzyby mają bowiem orzechowy smak i dzięki temu jajecznica jest jeszcze pyszniejsza, polecam. Jajecznica z grzybami Shimeji. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kulebiak z kapustą i grzybami 137

kminek mielony 1 łyżka, sos sojowy 3 łyżki, pieprz ziołowy do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: jajko do posmarowania kulebiaków 1 szt, Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości(...)Wywar z grzybów zostawić, a grzybki pokroić. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać wywar z grzybów i 3 razy wypłukaną kapustę. Kapustę dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec duszenia wodę należy dobrze odparować. Do kapusty dodajemy posiekane grzyby, sos sojowy i przyprawiamy farsz do smaku. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże

kulinarne odsłony pati
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 144

naszym punktem odniesienia, ale kryzys to kryzys i zgodnie z tradycją przyjętą na tym blogu, i zwyczaju gdzie status materialny decydował o ilości dań, będzie 6. Zupa grochowa z grzybami Można było w bardzo prosty sposób zmierzyć czy rok był dobry czy zły. Decydowała o tym ilość plonów. Dlatego właśnie na potrawach zbożowych skupiano się podczas tej wieczerzy. Ryby przyszły(...)względu na to, że sprowadzili nas na ten świat. Problem był w znalezieniu wspólnego języka. Należało się wprowadzić w pewien trans, używając substancji psychoaktywnych. Stąd w tradycji wigilijnej mamy grzyby, w które, mam nadzieję, każdy się zaopatrzył w sezonie i wysuszył, bo obecnie w sklepach są dość drogie. Postarałem się zrobić ją również tylko ze składników dostępnych w tamtych

Kryzysowa Książka Kucharska
Uszka z farszem grzybowym do wigilijnego barszczu 170

porcji (ok. 50 uszek) Ciasto na uszka: 300 g mąki pszennej 150 ml wrzątku 1 łyżka oleju lub miękkiego masła ½ łyżeczki soli Farsz grzybowy: 50 g suszonych grzybów, np. borowików 1 cebula 1 łyżka klarowanego masła lub olej sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Ciasto na uszka Mąkę wymieszaj w misce wraz z solą. Następnie zacznij dolewać powoli wrzątek, energicznie mieszając ciasto(...)zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i posmaruj niewielką ilością oleju. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Farsz grzybowy Grzyby zalej wodą do przykrycia, ok. 1 szklanka i gotuj na małym ogniu przez 30-45 minut, aż staną się miękkie. Następnie odcedź i zostaw do przestudzenia. Wywar możesz zostawić

Food Square
PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM 115

Drożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * świeże drożdże – 25 g * mleko – 500 ml * olej(...)jajko – 1 szt ( + 1 do posmarowania ) * cukier – 1 łyżka * sól – 1 łyżeczka NADZIENIE: * czerwona soczewica – ok. 200 g * grzyby ( u mnie pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone ) – ok. 250 g * duża cebula – 2 szt * ser GOUDA Serenada – 300 g * masło klarowane * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZACZYN: CIASTO: Drożdże mieszamy z 1/4 szkl

Ostra na Słodko
Kapusta zapiekana z ziemniakami 155

ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 łyżka ziaren kminku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Odciąć z boczku skórę, a boczek pokroić w słupki. Ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm plastry. Grzyby zalać(...)gorącej wody. Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać zimną wodą i pokroić nożem. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby, kapustę, ziarna kminku, majeranek, tymianek, cząber, wodę po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem około 10 minut.  Następnie przyprawić do smaku pieprzem i solą, kapustę wyłożyć na dno wysmarowanej tłuszczem foremki. Na kapuście poukładać

Kuchcik gotuje
Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach) – kuchnia podkarpacka 268

podkrpacka Na terenach Kolbuszowszczyzny bardzo często gotuje się zupy z dodatkiem suszonych grzybów. Wynika to z tradycji regionu położonego na południowych krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Przypalanka to właśnie jedna z takich zup z grzybowym akcentem. Jej bazę stanowi wywar z żeberek, a głównym składnikiem są ziemniaki. Suszone grzyby są zaledwie dodatkiem, jednak ich smak nadaje przypalance charakter. A skąd(...)Smaki Kolbuszowszczyzny”. Składniki: 200 g żeberek 6-7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie gałka muszkatołowa garść suszonych grzybów 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 litry wody Kilka suszonych grzybków zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości i kroimy w paseczki. Opłukane żeberka kroimy i wrzucamy

Trzeci talerz
Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami 177

Pstrąg w towarzystwie kaszy jęczmiennej i grzybów suszonych. Polecam zaskoczyć gości i rodzinę taką rybką bo jest dobra i zdrowa. Podstawa to dobrze zamarynowany pstrąg. 2 pstrągi 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 garść suszonych podgrzybków sól, pieprz natka pietruszki cytryna papryczka chili olej pieprz czerwony Ryby oczyszczam osuszam. Cebule kroję(...)drobno w kostkę, dodaję majeranek, sól, pieprz i nacieram cała rybę w środku też. Odstawiam na noc do lodówki. Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję grzyby w tej samej wodzie godzinę. Cebule pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję ugotowane odsączone i pokrojone grzyby. Przesmażam chwilę. Kaszę gotuję według instrukcji i dodaję

wesoła kuchnia
Krupnik z kaszą gryczaną i grzybami 208

gryczaną i grzybami. Przepisy Thermomix. Składniki: 1000 g wody 50 g suszonych grzybów 20 g masła klarowanego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 100 g kaszy gryczanej niepalonej 1 liść laurowy 1 kulka ziela angielskiego sól, pieprz po pół łyżeczki suszonego tymianku i majeranku Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie, najlepiej na całą noc. Warzywa myjemy i obieramy(...)cebulę i siekamy czas 10 s obr.4. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, siekamy czas 10s/obr.4 . Dodajemy masło klarowane, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy czas 4 min/100 stopni/obr.1. Dolewamy wodę, grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy czas 20 min/temp. 100/obr.1 wsteczne. Ziemniaka kroimy w kostkę. Kaszę gryczaną, ziemniaka i zioła suszone dodajemy

Themo przepisy
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 169

ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się gotowały. Odcedzić, pokroić w drobną(...)kostkę. Kapustę ugotować do miękkości w wodzie z grzybów z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać kapustę, grzyby, doprawić do smaku solą i pieprze. Chwilę razem podsmażyć. Wystudzić.  Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake 223

ziemniaczana z mięsem i grzybami (4-5 porcji) Składniki: 450 g mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka oleju roślinnego 100 g grzybów, pokrojonych w ćwiartki lub kostkę 2 pomidory, pokrojone w kostkę 2 łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki sera żółtego startego(...)minuty do zeszklenia. Dodaj mięso i czosnek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, rozdrobnij mięso drewnianą łyżką i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut. Dodaj grzyby i pomidory, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty. Dodaj wino, wymieszaj i gotuj aż jego połowa odparuje, po czym posyp całość mąką, dokładnie wymieszaj i smaż przez

karmelowy

Proponowane wyszukiwania