grzyby - 15226 przepisów (strona:140/1016)

Warzywa stir-fry z wołowiną 63

Warzywa stir-fry z wołowiną Suszone grzyby shitake zalać w naczyniu wrzącą wodą przynajmniej 30 min. przed przystąpieniem do przygotowywania dania. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski w poprzek włókien (aby wygodniej się kroiło, na 30 min przed krojeniem włożyć mięso do zamrażarki i po wyjęciu pokroić). Marchewkę pokroić w plasterki lub półplasterki, paprykę pokroić w grubszą kostkę, brokuły(...)podzielić na mniejsze różyczki, namoczone wcześniej grzyby shitake pokroić w plasterki. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu i odstawić na bok. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć mięso, doprawić pieprzem czarnym mielonym i krótko podsmażyć na średnim ogniu ok. 4 min. Następnie zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, dodać marchewkę

ememe kitchen
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie grzybowym 176

pysznie kremowym sosie. Szybki i nietrudny w wykonaniu obiadek. Takie polędwiczki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem albo z kluskami. Pyszotka!     Składniki: 2 nieduże polędwiczki wieprzowe garść suszonych grzybów + 1/2 szklanki wrzącej wody 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli (jeśli lubimy mniej pikantnie można dać mniej lub pominąć) 150ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne) 100m słodkiej(...)śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki Sól i pieprz olej do smażenia 1 łyżka siekanej natki pietruszki       *** Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około pół godziny *** *** Polędwiczki kroimy około 1 centymetrowe plastry i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Podsmażone polędwiczki przekładamy

Blog z Apetytem
Kapusta z fasolą i grzybami 48

przyzwyczajona. Grochowa też smakuje mi bardziej niż fasola, może to to? Jeżeli macie ochotę skubnąć czegoś nowego (dla mnie to było nowe zdecydowanie), zróbcie sobie kapustę z fasolą i grzybami. Bywałam na świętach w paru domach i nigdy nikt mi nie zaserwował tej wersji kapusty, spodziewam się więc, że dla większości z Was będzie to jednak coś nowego(...)macie ochotę, możecie zrobić kapustę z zasmażką. Ja z niej zrezygnowałam, My ma szlaban nadal na gluten. Mi mniejsza ilość kalorii też dobrze zrobi. Kapusta z fasolą i grzybami (typowo wigilijnie) będzie świetnie pasowała np. do smażonej/pieczonej ryby. Chociaż ja zjadłam ją ze smakiem i bez niczego. Dziubałam ją sobie od czasu do czasu prosto z patelni. Czego

Kardamonovy
Bigos po azjatycku 117

ziś przychodzę z przepisem na bigos po azjatycku z grzybami shiitake i maitake. Jest  c u d o w n y. Mam zamiar zrobić do niego bułeczki bao. Przepis na nie znajdziecie: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/buleczki-bao-z-grzybami- Składniki: 750 gram kiszonej kapusty ( u mnie z marchewką) 2 dymki lub cebula 5 grzybów suszonych shiitake garść suszonych grzybów maitake  3 łyżki(...)sosu sojowego szczypiorek  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby umyć i namoczyć ok 20 minut. Po tym czasie gotować kilka minut. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej dodać cebulę i zeszklić. Dodać odciśniętą kapustę. Dodać sos sojowy oraz wodę z gotowania się grzybów. Grzyby natomiast pokroić w cienkie paski. Dusić całość ok. godziny

AZgotuj!
Bigos domowy - najlepszy 88

Wiadomo ile domów, tyle przepisów na bigos. Dla mnie to właśnie  ten przepis, jest tym przepisem na najlepszy domowy bigos.  Taki z dużą ilością mięsa z grzybami i wędzoną śliwką.  Jego przygotowanie jest czasochłonne, ale dzięki temu  nasz bigos odwdzięczy się nam smakiem i aromatem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1 kg białej kapusty(...)łopatki wieprzowej 1 kg kiełbasy  750 g boczku wędzonego 5 dużych cebul 200 g suszonych grzybów 10 śliwek wędzonych 1 szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie) 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy  smalec 10 liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 4 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewam wodą

magiczna kuchnia Kasi
Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka 68

przez Powiat Lubaczowski. Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1-2 kg kiszonej kapusty 1 cebula 300 g kolorowej fasoli (np. czerwonej, krasej lub czarnej) 100 g suszonych grzybów 2 ziemniaki 6 łyżek oleju 3 liście laurowe 6 suszonych śliwek 6 ziaren ziela angielskiego 6 jagód jałowca 6 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego cząbru 1 łyżeczka majeranku sól(...)Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień wymieniamy wodę, dodajemy majeranek oraz cząber i gotujemy do miękkości około godziny. Suszone grzyby kilka godzin przed gotowaniem zalewamy 4 szklankami wody, po czym gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Grzyby odcedzamy i zachowujemy wywar. Kapustę, którą można wcześniej opłukać jeśli jest bardzo kwaśna, odciskamy

Trzeci talerz
Jak marynować grzyby - Gatita w Pytanie na Sniadanie 54

Wrzesień to najlepszy czas na grzyby! Z przyjemnością przyjęłam zaproszenie do programu Pytanie na Śniadanie, bo tematem naszej rozmowy miały być właśnie grzyby, a dokładniej  mówiąc grzyby marynowane   Jak marynować grzyby - Gatita w Pytanie na Śniadanie    Kto nie widział tego odcinka, serdecznie zapraszam do obejrzenia. Wystarczy kliknąć w link: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/55944644/jak-marynowac-grzyby-w-occie-i-czy-kazdy-moze-je-jesc

Kulinarne przygody Gatity
Mój pierwszy raz z Amanitą, czyli sznycel górski z ... muchomora 61

jako, że sezon górski zaczyna kończy się dla mnie w lipcu i zaczyna we wrześniu, pojechałem sobie w Bieszczady. Tutejsze lasy obfitują w grzyby wszelkiej maści. Jednym z nich jest hit tego sezonu muchomor czerwieniejący. Hit sezonu u nas, bo nasi południowi sąsiedzi znają go od dawna. O tym grzybie pierwszy raz usłyszałem od kolegi z liceum, którego przez(...)Paulina, fascynatka leśnych wypraw o charakterze zbierackim. Celowo nie używam tu słowa "grzybiarka" gdyż to ostatnio jest używane dla innej formy aktywności :) W każdym razie zanim się zainteresowałem tym grzybem, byłem przekonany, że muchomor czerwieniejący to wyblakły na słońcu muchomor czerwony. Jednak okazuje się, że, kolokwialnie mówiąc, nawet koło siebie nie leżały.  Ten drugi, choć, ze względu na swoją

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa grzybowa - pyszna 80

Dzień dobry :-) Lubicie zbierać grzyby? My bardzo, nawet dzieci polubiły i same wołają, żeby jechać do lasu. Ostatnio trochę uzbieraliśmy i była już pizza, a teraz czas na zupę. Miałam ochotę na taką już długo. Zupa wyszła pyszna. Jeśli lubicie to polecam, warto zrobić :-) Miłego dnia :-) Składniki: 500 g świeżych grzybów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 większe(...)litra bulionu drobiowego świeża natka pietruszki 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby myjemy, kroimy w większe kawałki. W garnku roztapiamy masło z olejem. Wrzucamy cebulę i grzyby i podsmażamy. 2. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i startą na tarce na grubych oczkach

kruche babeczki
Sos kurkowy 57

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos kurkowy Z pewnością wiele z Was lubi grzyby. Zazwyczaj przygotowujemy z nich różnego rodzaju zupy grzybowe czy sosy. Jeśli znacie się na grzybach, zachęcam Was do wyprawy leśnej w celu zebrania najlepszych okazów. Jeśli nie, nie warto ryzykować, lepiej zakupić grzyby w sprawdzonym miejscu, u grzybiarza, lub na bazarku. Jeśli chodzi o grzyby(...)Składa się z prostych i ogólnodostępnych składników, a jego dodatek sprawia, że każde danie będzie smakować o wiele lepiej. Sos z kurek Sos kurkowy to najczęściej przygotowywany przysmak z grzybów w naszym domu. Świetnie smakuje serwowany z kurczakiem, czy polędwicą wieprzową. Przepis na sos kurkowy jest banalnie prosty, dlatego tym bardziej zachęcam Was do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS

Przepiski.pl
Kaszotto mocno grzybowe 56

Kaszotto mocno grzybowe. Kaszotto z białej kaszy gryczanej gotowane z wywarem z suszonych grzybów. Kremowe i mega smaczne. Szkoda tylko, że grzybki dostałam od znajomej. Gdybym sama zbierała, moze znalazłabym jakieś halucypki i z Królisiem (doświadczalnym) byłoby jak w piosence: od rana mam dobry humor. A może trafiłby sie jakiś muchomorek i problem marudzenia podczas jedzenia obiadu rozwiązałby się(...)Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 45 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: 50 gramów suszonych grzybów 400 ml bulionu warzywnego 1/3 szkl białego (wytrawnego wina) 1 średni por pokrojony w plasterki 250 g małych pieczarek 3/4 szkl białej

Spice things up