grzyby - 15226 przepisów (strona:141/1016)

Zupa azjatycka a'la Ramen 62

porcje 300 g mięsa wieprzowego (szynka-łopatka)  sos sojowy sól pieprz grzyby mun albo (polskie grzyby mun- uszak bzowy) kilka szt 100 g makaronu ryżowego marchewka cebula kolendra pieprz kubeba suszona cytryna chili  liście sałaty szczypiorek zioła zielone 2 jajka na twardo Mięso kroimy w paski i na godzinę marynujemy w sosie sojowym z odrobiną soli(...)pieprzu. Podsmażamy mięso, dolewamy wodę , wrzucamy marchewkę w całości i przyprawy i namoczone uprzednio grzyby mun albo podsmażony uszak bzowy, gotujemy do miękkości.  Makaron gotujemy osobno, jajka, siekamy dodatki do ramenu. Na koniec dodajemy krótko podsmażoną cebulę pokrojoną w pióro.   Na głęboką miseczkę nakładamy wyłowione mięso i grzyby, resztę dodatków i makaron układamy kopczykami obok

Gotowanie jest łatwe
Kurczak bibimbap z kaszą orkiszową 66

Zastąpiliśmy ją marynowaną na szybko rzodkiewką i marchewką. Warzywa zalewamy ciepłą wodą z octem i odrobiną cukru i odstawiamy na pół godziny. W oryginale kurczak bibimbap podawany jest z grzybami shitake. Co prawda można je kupić tu i ówdzie, ale spokojnie mogą zamiast nich być boczniaki, albo pieczarki. My użyliśmy pieczarek brunatnych. I na koniec ryż. To on jest fundamentem(...)ładnie połączy się ono z pozostałymi składnikami po wymieszaniu. Przepis inspirowany Tasty.co Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 małe marchewki 2 duże garści szpinaku Pęczek rzodkiewek 2 jajka 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki, shitake) 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata

Niedzielny kucharz
Kurczak bibimbap z kaszą orkiszową 71

Zastąpiliśmy ją marynowaną na szybko rzodkiewką i marchewką. Warzywa zalewamy ciepłą wodą z octem i odrobiną cukru i odstawiamy na pół godziny. W oryginale kurczak bibimbap podawany jest z grzybami shitake. Co prawda można je kupić tu i ówdzie, ale spokojnie mogą zamiast nich być boczniaki, albo pieczarki. My użyliśmy pieczarek brunatnych. I na koniec ryż. To on jest fundamentem(...)ładnie połączy się ono z pozostałymi składnikami po wymieszaniu. Przepis inspirowany Tasty.co Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 małe marchewki 2 duże garści szpinaku Pęczek rzodkiewek 2 jajka 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki, shitake) 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata

Niedzielny kucharz
Polędwiczka w kapuście z grzybami 73

Polędwiczka wieprzowa w liściach młodej kapusty z suszonymi grzybami. Polędwiczka wieprzowa ok 600 g, liście kapusty (u mnie młoda kapusta), 1 cebula, 30 g suszonych grzybów, 80 g orzechów włoskich łuskanych, 1 łyżka masła, sól, pieprz świeżo zmielony, sok z cytryny, szczypta cukru, masło, 100 ml bulionu, Cebulę pokroić w półplasterki. Poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli(...)cukru. Dodać pokruszone grzyby suszone, wlać 100 ml wody i dusić, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Liście kapusty blanszować we wrzącej wodzie. Na jedną porcję polędwiczki bierzemy 1 lub 2 liście kapusty – zależy od wielkości liści. Ściąć grube nerwy (łodygi) liści, uważając, aby ich nie uszkodzić. Polędwiczkę pokroić

królestwo garów
Bigos 69

Ilość porcji: 10 – 12 Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 100 g słoniny (lub smalcu) 0,7 kg karkówki 0,9 kg bigosówki 10 g suszonych grzybów 8 suszonych śliwek 150 g koncentratu pomidorowego 1 średnia cebula 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki 2 łyżeczki Vegety Przygotowanie: Kapustę kiszoną wypłukać, pokroić(...)kiszoną kapustą, a na pozostałej połowie dusić wcześniej pokrojoną wieprzowinę. Doprawić 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką Vegety, szczyptą papryki Cebulę posiekać w drobną kostkę i dodać do kapusty. Suszone grzyby przepłukać, moczyć w wodzie przez około 20 minut, a po tym czasie dodać do bigosu. W razie potrzeby przed wrzuceniem pokroić na mniejsze kawałki. Bigosówkę (u mnie składającą się

KuchniaWeDwoje.pl
Inspiracje na Wielkanoc 2021! 91

koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Śledzie z marynowanym imbirem Obiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Puree ziemniaczane z chrzanem Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu(...)orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Żeberka pieczone z grzybami i papryką Żeberka pieczone z grzybami i papryką Kotlety schabowe

karmelowy
Gulasz z karkówki po myśliwsku / Pork Neck Stew 64

Gulasz z karkówki po myśliwsku  Dziś zapraszam na gulasz z karkówki po myśliwsku . Długo duszona karkówka z warzywami i grzybami jest niezwykle aromatyczna i tak mięciutka, że wprost rozpływa się w ustach. To idealny pomysł na obiad. Gulasz z karkówki po myśliwsku zawiera dodatek suszonych grzybów, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. Jeśli wolicie, możecie zastąpić je pieczarkami. Gulasz będzie(...)plastrach po myśliwsku: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Gulasz z karkówki po myśliwsku, składniki: 500 - 600 g karkówki,  ok. 2-3 szklanek wody, garść suszonych grzybów, 2 małe marchewki, 3 małe ogórki kiszone, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka musztardy (lub do smaku), listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego przyprawy

Lekcje w kuchni
Wegetariański gulasz z boczniakami 66

krzyż. To wystarczy, żeby zrobić super danie. Nasz wegetariański gulasz powstał sposób dodatkowo ułatwiający życie. Mianowicie robiliśmy na obiad wegetariańską mussakę, której farsz powstał na bazie soczewicy i grzybów. Zrobiliśmy więcej tego zawiesistego sosu niż było potrzeba. Połowa poszła do mussaki, która trafiła do piekarnika. Razem z nią upiekliśmy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew. Pozostałą część sosu wstawiliśmy(...)lodówki. Następnego dnia po odgrzaniu zmiksowaliśmy soczewicę, grzyby, trochę, upieczonych ziemniaków i marchewki. Dodaliśmy do zupy pozostałe ziemniaki i marchew oraz kilka usmażonych, zachowanych z poprzedniego dnia boczniaków i tym sposobem wegetariański gulasz był gotowy. Tu znajdziesz przepis na wegetariańską musakę . Składniki: 1 szklanka soczewicy 250 g boczniaków lub pieczarek 2 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka passaty

Niedzielny kucharz
Bitki wołowe z grzybami z szybkowaru 67

Testowania elektrycznego szybkowaru ciąg dalszy. Dzisiaj kolej na wołowinę. Bitki wołowe z grzybami w 40 minut. Mimo że można obsmażyć wołowinę bezpośrednio w szybkowarze, tym razem obsmażyłam je na patelni - było szybciej dzięki temu, że całe mięso obsmażyłam w dwóch partiach, a w szybkowarze musiałabym odsmażać co najmniej w trzech.  Nie zagęszczałam mojego sosu, ale można to zrobić dodając(...)sosu dodać masło dokładnie roztarte z mąką. Podgrzewać jeszcze chwilę - do czasu aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Bardzo polecam!   Bitki wołowe z grzybami z szybkowaru - przepis składniki ok 1 kg wołowiny zrazowej 1 duża cebula pokrojona półplasterki 2 ząbki czosnku  15  - 20 g suszonych grzybów leśnych 250 ml gorącej wody sól

Stare Gary
Tofu stir fry – Cyberpunk 2077 86

CENA: niska LICZBA PORCJI: 1 porcja POZIOM: proste POTRZEBUJESZ patelnia (najlepiej wok) nóż tarka łopatka drewniana SKŁADNIKI: tofu – 200g makaron chow mein lub inny azjatycki – 125g grzyby mun, suszone – garść miód – 2 łyżki imbir starty – 1 łyżeczka cebula dymka – 1 szt. sezam – 1 łyżka sos sojowy ciemny – 3 łyżki limonka(...)olej rzepakowy – 3 łyżki papryka żółta – 1 szt. chili w płatkach – 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 10 min rozgrzej olej na głębokiej patelni dodaj pokrojone w kostkę tofu podsmaż tofu na rumiano przez kilka min, co jakiś czas mieszając odłóż podsmażone tofu do miski, zostaw na patelni olej odsącz i posiekaj

Nerds Kitchen
Rosyjska zupa solanka 90

danie popularne jest w kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Solanka pochodzi od wyrazu 'sielanka' (селянка), czyli jedzenia chłopskiego, wiejskiego. Czego w niej tylko nie ma! Są różne wędliny, ogórki, grzyby, oliwki, warzywa. Mnie zawsze kojarzyła się w czyszczeniem lodówki, ot, taka zupa w duchu zerowaste;) Do garnka wrzucano minimum cztery rodzaje mięs oraz wędliny albo ryby - smażone, gotowane, wędzone(...)Mnie najbardziej przypomina lubelski forszmak, jednak jest bogatsza w składniki i smak.  Polecam również przepisy na inne pożywne zupy: Barszcz a'la ukraiński  Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Zupa z serkiem topionym i pieczarkami Krupnik na żeberkach Najlepsza grochówka  Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach   Rosyjska zupa solanka Składniki: ok 400g wołowiny z kością 3 liście

Obiad gotowy
ZIMOWY „RAMEN” – KREM Z WARZYW Z GRZYBAMI I SZPINAKIEM 91

przyprawy: kumin, cząber, słodka papryka, sól, pieprz, chilli DODATKOWO: * szpinak świeży – 2 garści * czosnek – 2 ząbki * makaron nitki * małe pieczarki lub inne, ulubione grzyby * masło min. 82% * gałka muszkatołowa, sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do garnka wkładamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek – przesmażamy, uważając, by nie przypalić czosnku – stanie się gorzki. Dodajemy oczyszczoną(...)tutaj ile czego, bo ta naprawdę zależy to od waszych upodobań – pamiętajcie, że ja lubię bardziej ostre. W tym czasie na patelni ponownie rozpuszczamy odrobin masła, dodajemy oczyszczone grzyby, podsmażamy. Wrzucamy umyty szpinak, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i smażymy jeszcze kilka minut ( grzyby muszą być miękkie ). Podajemy na gorąco z makaronem. U mnie jeszcze trochę świeżych

Ostra na Słodko
Tarta francuska z grzybami i wędzonym serem / French tart with mushrooms and smoked cheese 73

Scroll down for recipe in English. Składniki: (2-3 porcje) 1 płat ciasta francukiego duża garść suszonych grzybów 1 łyżka masła 2 cebule 1 jajko 1 szkl. śmietanki 30% 2-3 gałązki tymianku 6 plasterków sera wędzonego w roladzie sól, pieprz Oraz Obrobina jajka do posmarowania ciasta Grzyby gotuj przez 30 minut. Odcedź i posiekaj na mniejsze kawałki(...)brzegi formy do tarty (zamiast jednej dużej możesz zrobić - tak jak ja - dwie mniejsze tarty). Wyłóż natłuszczoną formę ciastem. Na maśle usmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę. Dodaj grzyby oraz listki tymianku. Smaż 2 minuty. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 5 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wystudź. Do masy z grzybami dodaj jajko i dokładnie

Delicious Place
Faszerowane pieczarki portobello. 106

Faszerowane pieczarki portobello. Te faszerowane grzyby są niesamowicie pyszne! Pieczarki są pożywne, sycące i bardzo smaczne i co najważniejsze są bardzo zdrowe! To proste ale jednocześnie niesamowicie smaczne połączenie składników sprawia, że w krótkim czasie mamy pyszną i zdrową przekąskę . Szpinak , pieczarki, ser mozzarella , czosnek i cebula . Jeśli szukamy smacznej i jednocześnie zdrowej przekąski to faszerowane pieczarki portobello(...)Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie

Zdrowy Styl Joanny
Wigilijna zupa grzybowa 67

Pyszna. Prosta. I już zawsze będzie mi się kojarzyła z domem rodzinnym. Koniecznie gotowana na suszonych grzybach, bezapelacyjnie z łazankami. Jeszcze jakby mi się chciało samej zbierać grzyby…  nie mówiąc o swojskim makaronie. Może na emeryturze się skuszę.  Natka to już mój wymysł, nie jest niezbędna.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże garści(...)suszonych grzybów 200 g makaronu łazanki 2 łyżki śmietany 18% 2 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 4 porcje)   Grzyby dokładnie przepłukujemy, zalewamy bulionem i odstawiamy na 2 godziny. W międzyczasie gotujemy makaron, al dente, po ugotowaniu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, odstawiamy. Namoczone grzyby wyjmujemy z garnka, kroimy w mniejsze kawałki, z powrotem

Kardamonovy