grzyby - 15226 przepisów (strona:139/1016)

Zupa grzybowo kalafiorowa 67

remowa zupa grzybowo kalafiorowa z korzeniem pietruszki z grzankami. Składniki:  2 suszone grzyby kafior mały  300 g pieczarrek korzeń pietruszki cebula 2 ząbki czosnku mleczko kokosowe 100 ml 1 kostka bulionu warzywnego lub grzybowego 2 łyżki miso sól, pieprz do smaku orzechy włoskie 2 łyżki oliwy ziele angielskie kilka ziarenek  gałka muszkatołowa grzanki oliwa do polania(...)Przygotowanie: Suszone grzyby ( najlepiej użyć takich pokrojonych w plasterki) namoczyć w szklance wrzątku. Obrać pietruszkę i oczyścić pieczarki, kalafiora pokroić na różyczki, cebulkę w dość grubą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć wszystkie warzywa wraz z pieczarkami, następnie wlać wodę do zakrycia warzyw i grzybów. Dodać namoczone grzyby ( można wlać wodę z moczenia grzybów) oraz kostkę bulionową

AZgotuj!
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 43

Dzisiaj przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami. Do ciasta dodałam mąkę z pszenicy durum - semoline. Ciasto jest pięknego koloru, elastyczne i plastyczne. W dodatku ciasto nie pęka podczas gotowania i jest bardzo smaczne. Jestem zadowolona z dzisiejszych pierogów :) FARSZ :  2 kg kiszonej kapusty  100 g grzybów suszonych  2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego kilka(...)PRZYGOTOWANIE :  Kapustę gotujemy z liściem, zielem, jarzynką i pieprzem do miękkości. Odcedzamy ją i wyciskamy z płynów, następnie drobno kroimy.  Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, następnie po godzinie zagotowujemy. Jak będą miękkie odcedamy je i wyciskamy z płynów.  Grzyby oraz cebulę drobno kroimy lub rozdrabniamy w mikserze.  Na patelni podsmażamy na maśle cebulę

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z kapustą i grzybami 52

Pierogi z kapustą i grzybami bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Możemy je przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Przyznam że to moje ulubione pierogi nie tylko od święta.   Ciasto 500 g mąki pszennej używam tortowej 1 małe jajko lub samo żółtko duża szczypta soli 3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju około 300 ml. gorącej(...)wrzącej wody Farsz 500 g kapusty kiszonej 50-60 g suszonych grzybków  pół malej cebulki łyżka masła sól pieprz Opcjonalnie maggi  Grzyby leśne zalać zimną wodą odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc, następnie ugotować. Ugotowane grzyby odcedzić (pozostawiając wodę) drobno posiekać lub zmielić. Kapustę kiszoną drobno pokroić zalać wodą z gotowania grzybów ewentualnie dolać

Andzia Pichci
Gulasz leśniczego – najlepszy przepis na gulasz wieprzowy 53

Gulasz leśniczego to pyszne danie na sycący obiad dla całej rodziny składający się z wieprzowiny, warzyw i grzybów. Całość jest niezwykłe aromatyczna i esencjonalna. Taki gulasz można podać z ziemniakami z wody, kaszą albo chrupiącym pieczywem. Z pewnością domownicy będą zajadać go z przyjemnością. Jeśli nie macie leśnych grzybów, można je zamienić na pieczarki lub boczniaki. Nie będzie wtedy(...)łopatki wieprzowej w kostkę i obsmażenia jej na patelni. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy przez koło godzinę na wolnym ogniu, aż stanie się miękkie. Do mięsa dorzucamy warzywa, grzyby, śmietankę, sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilkanaście minut. Przygotowanie takiej potrawy nie jest więc trudne, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu, gdyż mięso aby nie było twarde

e-PrzepisyKulinarne
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem, w boczku, winie z grzybami 51

spacery po lesie i grzybobranie! Sformuowanie „emocje jak na grzybobraniu” ma dla mnie dosłowne znaczenie.  Serio mam totalny excitement, jaram się, a po zamknięciu oczu w nocy widzę grzyby i czasem nie mogę usnąć. No freak po prostu. I tak jak nie zazdroszczę nikomu niczego, tak te koszyki pełne grzybów bym wyrwała i uciekła do… lasu 😀 A zdjęcia(...)social mediach ogromnych borowików sprawiają, że zielenieję 😉 Szczególnie, kiedy sama nie mam możliwości pójścia na grzyby. Dziś byliśmy na spacerze w lesie i nazbieraliśmy całkiem sporo podgrzybków. Szczerze mówiąc nie zbieram innych grzybów, bo się trochę boję. No, może prawdziwka, ale w naszych wieleńskich lasach o niego trudno. Chyba na fali tak dobrych wrażeń, zrobiłam jedną z najlepszych kolacji

Cytryna&Co.
Jak przechowywać suszone grzyby. 277

uszone grzyby przeznaczone do przechowywania muszą być dobrze wysuszone, powinny się łamać. Najlepiej przechowywać je w szklanych słoikach. Słoiki muszą być dokładnie umyte, wysuszone i wyparzone w piekarniku w temperaturze 120 C przez 30 minut. Grzyby wkładamy do słoika i szczelnie zamykamy wieczkiem. Na słoiki warto nakleić etykiety z datą oraz gatunkiem grzybów. Słoiki z suszonymi grzybami przechowujemy(...)ciemnym suchym miejscu o temperaturze 15 - 18 C. Co jakiś czas należy się upewnić, czy nasze grzybowe zapasy dobrze się przechowują. Suszone grzyby najlepiej przechowywać do roku czasu.        Pozdrawiam

Przepisy i porady kulinarne
Zupa pomidorowo-paprykowa z siedzuniem a'la flaczki 82

Jesień to czas na nowy polski sport czyli grzybobranie. Mój tata odkąd pamiętam co roku jeździł na grzyby w lasy zielonogórskie przywożąc całe kosze przeróżnych grzybów, mając do tego ogromne wiedzę o grzybach. W tym roku wybraliśmy się razem w nasze lasy i wśród zbieranych grzybów natrafił na grzyb którego ostatni raz zebrał ponad 30 lat temu, nie mając(...)pojęcia co z nim należy zrobić. To siedzuń sosnowy pospolicie zwany kozią brodą. Nie było wtedy internetu tylko ustne przekazywanie sobie informacji stąd tata wiedział tylko, że grzyb jest jadalny i do tego bardzo aromatyczny i najlepiej zrobić z niego po ususzeniu sproszkowaną przyprawę. Na tym wiedza się kończyła. Dlatego gdy teraz go znaleźliśmy okazało się że można go wykorzystać

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym. Pyszny i tani obiad bez mięsa. PRZEPIS 63

jeden z naszych ulubionych oszczędnych przepisów, a jeśli założymy, że grzyby mamy własnoręcznie zebrane, wychodzi naprawdę super tanio. W dodatku smakuje tak, że każdy pyta o dokładkę. Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym Składniki: Na placki ziemniaczane: około kilograma ziemniaków, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, olej do smażenia(...)grzybowy: około 600 gramów świeżych grzybów leśnych, 2 duże cebule, olej pół na pół z masłem, 400 ml kwaśniej śmietany 12 proc., kopiasta łyżka mąki pszennej, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Jak zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym? Najpierw zrobimy sos, bo placki najlepsze są prosto z patelni. Zaczynamy więc od oczyszczenia grzybów i krótkiego przepłukania

Kulinarna Polska
Krem grzybowy 88

Zupa idealna na jesień. Jeśli Twoje grzybobranie było owocne, zachęcam Cię do jej przyrządzenia. Składniki (6-7 porcji): 4 łyżki oleju 2 łyżeczki masła 600 g. grzybów leśnych (u mnie kozaki i prawdziwki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1/4 korzenia mniejszego selera 2 korzenie pietruszki 10 cm. białej części pora 4 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe(...)ziela angielskie 2 duże gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 4 gałązki natki pietruszki kwaśna śmietana do podania Grzyby oczyść i pokrój w dużą kostkę. Wlej olej do garnka i dodaj masło. Rozpuść i smaż grubiej posiekaną cebulę około 2 minut. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, smaż minutę. Wrzuć grzyby, liście laurowe i ziela angielskie. Mieszaj i smaż

Delicious Place
Zupa kurkowa 4351

kurek z ziemniakami i koperkiem.  Zupa kurkowa przepis, który co roku otwiera u nas sezon grzybowy. To bardzo prosty przepis na zupę z kurek z dużą ilością świeżych grzybów z ziemniakami i koperkiem. Zupa kurkowa jest szybka do przygotowania, ale pełna smaku i bardzo aromatyczna. Każda łyżka zupy kurkowej, jest prawdziwą ucztą, chociaż smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna zupa(...)tego samego garnka wlewam się bulion i dodaje śmietanę, aby uzyskać idealną konsystencję zupy ze świeżych kurek. Nie ma nic lepszego niż miska zupy kurkowej z  kawałami grzybów, śmietaną i odrobiną świeżej zieleniny. Koniecznie wypróbuj przepis na zupę z kurek, korzystając z krótkiego sezonu kurkowego.  Zupa z kurek przepis na zupę kurkową ze świeżych kurek i ziemniaków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti Three Colors 60

włoskie tygodnie, bo można naprawdę kupić fajne składniki i stworzyć danie takie jak te dziś. Pomysł jak to często u mnie bywa, zrodził się w sklepie, najpierw był makaron, grzyby i dalej to już poszło suszone pomidory, szynka i groszek. Także mój drogi czytelniku, zapraszam Cię na moje spaghetti Three Colors. Jeśli lubisz makarony jak ja, zapraszam Cię tutaj(...)gram Prosciutto Cotto 150 gram Cebula 1sztuka Czosnek 3-5 ząbki Oliwa z oliwek 7-9 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Po pierwsze grzyby zalej gorąca wodą i pozostaw na jakieś 30 minut. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę, wrzuć pokrojoną drobno cebulę, czosnek i mrożony groszek. Smaż całość, często mieszając

RafalCook
Ramen 56

zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci, z moim Ramen. Składniki Makaron Ramen 300 gram Pasta Miso Dashi 3-5 łyżek Nori wodorosty 30 gram Grzyby Shitake 30 gram Pak Choy kilka liści Marchewka 1-2 sztuki Seler naciowy 1-2 łodygi Cebula 1-2 sztuki Imbir kawałek Czosnek 3-5 ząbki Jajko Tofu wędzone(...)gram Sezam garść Olej rośliny kilka łyżek Olej chili do smaku Sos sojowy do smaku Szczypiorek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Po pierwsze grzyby Shitake zalej gorąca wodą i pozostaw na czas, aż będę miękkie 😉 Po drugie tofu wyjmij z opakowania, połóż na durszlak i lekko dociśnij, by pozbyć się jak najwięcej płynów. W międzyczasie

RafalCook