spacery po lesie i grzybobranie! Sformuowanie „emocje jak na grzybobraniu” ma dla mnie dosłowne znaczenie. Serio mam totalny excitement, jaram się, a po zamknięciu oczu w nocy widzę grzyby i czasem nie mogę usnąć. No freak po prostu. I tak jak nie zazdroszczę nikomu niczego, tak te koszyki pełne grzybów bym wyrwała i uciekła do… lasu 😀 A zdjęcia(...)social mediach ogromnych borowików sprawiają, że zielenieję 😉 Szczególnie, kiedy sama nie mam możliwości pójścia na grzyby. Dziś byliśmy na spacerze w lesie i nazbieraliśmy całkiem sporo podgrzybków. Szczerze mówiąc nie zbieram innych grzybów, bo się trochę boję. No, może prawdziwka, ale w naszych wieleńskich lasach o niego trudno. Chyba na fali tak dobrych wrażeń, zrobiłam jedną z najlepszych kolacji
Cytryna&Co.uszone grzyby przeznaczone do przechowywania muszą być dobrze wysuszone, powinny się łamać. Najlepiej przechowywać je w szklanych słoikach. Słoiki muszą być dokładnie umyte, wysuszone i wyparzone w piekarniku w temperaturze 120 C przez 30 minut. Grzyby wkładamy do słoika i szczelnie zamykamy wieczkiem. Na słoiki warto nakleić etykiety z datą oraz gatunkiem grzybów. Słoiki z suszonymi grzybami przechowujemy(...)ciemnym suchym miejscu o temperaturze 15 - 18 C. Co jakiś czas należy się upewnić, czy nasze grzybowe zapasy dobrze się przechowują. Suszone grzyby najlepiej przechowywać do roku czasu. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarneJesień to czas na nowy polski sport czyli grzybobranie. Mój tata odkąd pamiętam co roku jeździł na grzyby w lasy zielonogórskie przywożąc całe kosze przeróżnych grzybów, mając do tego ogromne wiedzę o grzybach. W tym roku wybraliśmy się razem w nasze lasy i wśród zbieranych grzybów natrafił na grzyb którego ostatni raz zebrał ponad 30 lat temu, nie mając(...)pojęcia co z nim należy zrobić. To siedzuń sosnowy pospolicie zwany kozią brodą. Nie było wtedy internetu tylko ustne przekazywanie sobie informacji stąd tata wiedział tylko, że grzyb jest jadalny i do tego bardzo aromatyczny i najlepiej zrobić z niego po ususzeniu sproszkowaną przyprawę. Na tym wiedza się kończyła. Dlatego gdy teraz go znaleźliśmy okazało się że można go wykorzystać
Bernika - moj kulinarny pamietnikjeden z naszych ulubionych oszczędnych przepisów, a jeśli założymy, że grzyby mamy własnoręcznie zebrane, wychodzi naprawdę super tanio. W dodatku smakuje tak, że każdy pyta o dokładkę. Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym Składniki: Na placki ziemniaczane: około kilograma ziemniaków, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, olej do smażenia(...)grzybowy: około 600 gramów świeżych grzybów leśnych, 2 duże cebule, olej pół na pół z masłem, 400 ml kwaśniej śmietany 12 proc., kopiasta łyżka mąki pszennej, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Jak zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym? Najpierw zrobimy sos, bo placki najlepsze są prosto z patelni. Zaczynamy więc od oczyszczenia grzybów i krótkiego przepłukania
Kulinarna PolskaZupa idealna na jesień. Jeśli Twoje grzybobranie było owocne, zachęcam Cię do jej przyrządzenia. Składniki (6-7 porcji): 4 łyżki oleju 2 łyżeczki masła 600 g. grzybów leśnych (u mnie kozaki i prawdziwki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1/4 korzenia mniejszego selera 2 korzenie pietruszki 10 cm. białej części pora 4 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe(...)ziela angielskie 2 duże gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 4 gałązki natki pietruszki kwaśna śmietana do podania Grzyby oczyść i pokrój w dużą kostkę. Wlej olej do garnka i dodaj masło. Rozpuść i smaż grubiej posiekaną cebulę około 2 minut. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, smaż minutę. Wrzuć grzyby, liście laurowe i ziela angielskie. Mieszaj i smaż
Delicious Placekurek z ziemniakami i koperkiem. Zupa kurkowa przepis, który co roku otwiera u nas sezon grzybowy. To bardzo prosty przepis na zupę z kurek z dużą ilością świeżych grzybów z ziemniakami i koperkiem. Zupa kurkowa jest szybka do przygotowania, ale pełna smaku i bardzo aromatyczna. Każda łyżka zupy kurkowej, jest prawdziwą ucztą, chociaż smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna zupa(...)tego samego garnka wlewam się bulion i dodaje śmietanę, aby uzyskać idealną konsystencję zupy ze świeżych kurek. Nie ma nic lepszego niż miska zupy kurkowej z kawałami grzybów, śmietaną i odrobiną świeżej zieleniny. Koniecznie wypróbuj przepis na zupę z kurek, korzystając z krótkiego sezonu kurkowego. Zupa z kurek przepis na zupę kurkową ze świeżych kurek i ziemniaków
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawłoskie tygodnie, bo można naprawdę kupić fajne składniki i stworzyć danie takie jak te dziś. Pomysł jak to często u mnie bywa, zrodził się w sklepie, najpierw był makaron, grzyby i dalej to już poszło suszone pomidory, szynka i groszek. Także mój drogi czytelniku, zapraszam Cię na moje spaghetti Three Colors. Jeśli lubisz makarony jak ja, zapraszam Cię tutaj(...)gram Prosciutto Cotto 150 gram Cebula 1sztuka Czosnek 3-5 ząbki Oliwa z oliwek 7-9 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Po pierwsze grzyby zalej gorąca wodą i pozostaw na jakieś 30 minut. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę, wrzuć pokrojoną drobno cebulę, czosnek i mrożony groszek. Smaż całość, często mieszając
RafalCookzakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci, z moim Ramen. Składniki Makaron Ramen 300 gram Pasta Miso Dashi 3-5 łyżek Nori wodorosty 30 gram Grzyby Shitake 30 gram Pak Choy kilka liści Marchewka 1-2 sztuki Seler naciowy 1-2 łodygi Cebula 1-2 sztuki Imbir kawałek Czosnek 3-5 ząbki Jajko Tofu wędzone(...)gram Sezam garść Olej rośliny kilka łyżek Olej chili do smaku Sos sojowy do smaku Szczypiorek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Po pierwsze grzyby Shitake zalej gorąca wodą i pozostaw na czas, aż będę miękkie 😉 Po drugie tofu wyjmij z opakowania, połóż na durszlak i lekko dociśnij, by pozbyć się jak najwięcej płynów. W międzyczasie
RafalCookWarzywa stir-fry z wołowiną Suszone grzyby shitake zalać w naczyniu wrzącą wodą przynajmniej 30 min. przed przystąpieniem do przygotowywania dania. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski w poprzek włókien (aby wygodniej się kroiło, na 30 min przed krojeniem włożyć mięso do zamrażarki i po wyjęciu pokroić). Marchewkę pokroić w plasterki lub półplasterki, paprykę pokroić w grubszą kostkę, brokuły(...)podzielić na mniejsze różyczki, namoczone wcześniej grzyby shitake pokroić w plasterki. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu i odstawić na bok. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć mięso, doprawić pieprzem czarnym mielonym i krótko podsmażyć na średnim ogniu ok. 4 min. Następnie zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, dodać marchewkę
ememe kitchenpysznie kremowym sosie. Szybki i nietrudny w wykonaniu obiadek. Takie polędwiczki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem albo z kluskami. Pyszotka! Składniki: 2 nieduże polędwiczki wieprzowe garść suszonych grzybów + 1/2 szklanki wrzącej wody 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli (jeśli lubimy mniej pikantnie można dać mniej lub pominąć) 150ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne) 100m słodkiej(...)śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki Sól i pieprz olej do smażenia 1 łyżka siekanej natki pietruszki *** Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około pół godziny *** *** Polędwiczki kroimy około 1 centymetrowe plastry i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Podsmażone polędwiczki przekładamy
Blog z Apetytemprzyzwyczajona. Grochowa też smakuje mi bardziej niż fasola, może to to? Jeżeli macie ochotę skubnąć czegoś nowego (dla mnie to było nowe zdecydowanie), zróbcie sobie kapustę z fasolą i grzybami. Bywałam na świętach w paru domach i nigdy nikt mi nie zaserwował tej wersji kapusty, spodziewam się więc, że dla większości z Was będzie to jednak coś nowego(...)macie ochotę, możecie zrobić kapustę z zasmażką. Ja z niej zrezygnowałam, My ma szlaban nadal na gluten. Mi mniejsza ilość kalorii też dobrze zrobi. Kapusta z fasolą i grzybami (typowo wigilijnie) będzie świetnie pasowała np. do smażonej/pieczonej ryby. Chociaż ja zjadłam ją ze smakiem i bez niczego. Dziubałam ją sobie od czasu do czasu prosto z patelni. Czego
Kardamonovy