cudownych znajomych to dosłałam od nich rydze! Musze przyznać, że to pierwszy raz kiedy miałam okazję je przygotować i jeść. Rydze, a dokładniej Mleczaj rydz to grzyb jadalny, który jest jednym z najbardziej pożądanych grzybów. Jednak rydza nie ceni się ze względu na właściwości i wartości odżywcze , gdyż składa się głównie z wody i zawiera niewielkie ilości wartościowych składników(...)mleczaj), które przypomina sok z marchewki i po kontakcie z powietrzem zielenieje. Najprościej rydze podsmażyć, ale przeszukałam swoje stare książki kucharskie i ku swojemu zaskoczeniu znalazłam przepis na połączeniu grzybów z pomidorami, prawdę powiedziawszy w życiu bym tak sama nie połączyła. Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała przepisu, bo było tam wino białe, a ja dostałam od sławnej już
greenscarfKarkówka po myśliwsku Karkówka z piekarnika pieczona w plastrach po myśliwsku to świetny pomysł na obiad dla fanów pożywnych, mięsnych posiłków. Karkówka w sosie pomidorowym z grzybami jest bardzo prosta w przygotowaniu, a poza tym wymaga minimum pracy. Zobaczcie, jak łatwo przygotować karkówkę po myśliwsku na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Moja karkówka po myśliwsku(...)przypomina trochę przepis na karkówkę po cygańsku w zalewie. W dzisiejszej mamy jednak dodatek pysznych, leśnych, suszonych grzybów, które nadają całości wspaniałego aromatu. Do mojej zalewy dodałam sporo przypraw - jeśli nie macie wszystkich pod ręką lub jeśli za którąś nie przepadacie, zostawcie tylko te ulubione. Pamiętajcie jednak, że sos powinien być lekko słodki, kwaśny i pikantny. Karkówka z piekarnika pieczona
Lekcje w kuchniDziś mamy pierwszy dzień jesieni, a ja pytam – kiedy to minęło? Skoro jesień, to śliwki, dynie, grzyby… wyliczając dalej to zaraz już święta, Nowy Rok i znów wszystko od nowa. Czas biegnie jak szalony i mam wrażenie, że ciągle nabiera prędkości, szok! Skoro tak pędzi to czas wykorzystać to co daje nam natura, dlatego dzisiaj(...)Składniki: – 600g piersi z kurczaka lub indyka – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – ½ dużej kapusty pekińskiej – 4-5 leśnych grzybów lub pieczarek – 2 cebule – 1 czerwona papryka – 1 żółta papryka – 1 zielona papryka – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka mąki – 1 łyżka oleju
Be Fit Be StrongPlanowałam taki śniadanie przygotować sobie w sobotni poranek, ale nadarzyła się okazja, by je zrobić wcześniej. Jeśli macie zapas grzybów, polecam wykonanie tego stromboli, czyli zwiniętej pizzy pomysłu włoskich imigrantów w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od wulkanu we Włoszech, więc ser powinien się z niej wylewać jak lawa z wulkanu. Mnie sytuacja chwilowa zmusza do oszczędzania żywności, więc użyłam(...)dodatków. Składniki : Ciasto 400 g mąki chlebowej 8 g soli 3 g cukru łyżeczka suszonego oregano 10 g drożdży 200 ml wody 3 łyżki oliwy Dodatki 320 g pokrojonych grzybów (u mnie rydze, maślaki i prawdziwki) 10 igiełek rozmarynu łyżka masła czosnek granulowany (ok. 1/3 łyżeczki) kilka plastrów żółtego sera cebula gałązka bazylii garść rukoli 2 mięsiste pomidory sól pieprz
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Śledzie w połączeniu z grzybkami to naprawdę świetne połączenie, a jeśli do tego użyjecie własnoręcznie zebrane i zamarynowane grzyby będą smakowały podwójnie. Pasują do nich zarówno prawdziwki, podgrzybki jak i marynowane kurki. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie z marynowanymi grzybami Składniki 6 filetów śledziowych solonych 2 średnie cebule 1 słoiczek marynowanych(...)grzybów leśnych ½ szklanki majonezu ½ szklanki śmietany 18 % lub gęstego jogurtu Instrukcje Śledzie płuczemy i zalewamy zimną wodą, moczymy godzinę, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w 1,5 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Grzyby osączamy z zalewy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko delikatnie mieszamy. Jogurt mieszamy razem ze śmietaną i mieszamy
To co lubię - gotuję i polecamgłówne lub przekąska na imprezę. Bardzo polecam! Składniki: papier ryżowy 600 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 100 g makaronu sojowego lub ryżowego (nitki) 1 marchewka 1/2 szklanki suszonych grzybów mun 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego mała szczypta cukru sól pieprz Klasyczny sos rybny ( nước chấm ): 2 łyżki sosu rybnego(...)wody 2 łyżki cukru 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól Przygotowanie: Grzyby mun i makaron sojowy (lub ryżowy) przygotować według przepisu na opakowaniu. Makaron odsączyć i pociąć na krótkie nitki, grzyby pociąć na małe i cienkie paseczki. Do miski przełożyć
Oryginalny smakWami. Sos pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, kopytek, makaronu, pyz. Potrzebujemy: 1 duży filet z kurczaka pokrojony w kostkę (ew. polędwiczka albo kawałek schabu) 1 szklanka suszonych grzybów 1 czerwona cebula obrana i pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego albo rosołu 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła natka pietruszki sól pieprz Grzyby zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy i odstawić na ok. 2 godziny. Następnie odcedzamy i kroimy grzyby na paseczki. Bulion zachowujemy. Na dużej patelni na łyżce masła podsmażamy filet na złocisty kolor. Zrzucamy go do miseczki i przykrywamy. Na tę samą patelnię wrzucamy łyżkę masła, następnie cebulę, smażymy aż się zeszkli, dodajemy grzyby i dusimy 5-10 minut
Emskie Smakidodatkiem ziół i sera są aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie delikatne i miękkie w środku. Sos przygotowałam z prawdziwków, które jak dla mnie są jednymi z najlepszych i najbardziej aromatycznych grzybów. Uwielbiam ich zapach i smak, są wyjątkowe, ale jeśli nie macie grzybów leśnych przygotujcie sos z pieczarek będzie również bardzo dobry. Kotlety smakują bardzo dobrze nie tylko z sosem grzybowym(...)cebuli sól pieprz oregano bazylia, natka pietruszki lub inne ulubione zioła 1 jajko 30 - 50 g tartego sera parmezan olej do smażenia bułka tarta Na sos 150 g grzybów najlepiej leśnych świeżych lub mrożonych ( ewentualnie pieczarki ) 1/2 cebuli sól pieprz 3 ząbki czosnku śmietana olej i masło rozmaryn natka pietruszki Instructions Grzyby umyć, pokroić (rozmrozić) Cebule pokroić na drobną
SprawdzonaKuchnia.plbardzo smakował mi rosół z flaczków i udało mi się odtworzyć ten smak. Flaczki z boczniaków przygotowałam w wersji wegetariańskiej bez żołądków! Boczniaki ostrygowe Do przygotowania zupy niezbędne będą grzyby zwane boczniakami, bez niech zupa się nie uda. Boczniaki można kupić w większości sklepów na targach lub w warzywniaku. Wiecie, że boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka tak ważnego(...)wegetarian i kwas foliowy szczególnie potrzebny kobietom w ciąży. Zawierają również witaminy z grupy B, aminokwasy i sole mineralne. Grzyb posiada spore zasoby lowastatyny, która występuje tylko w sfermentowanym czerwonym ryżu i właśnie w boczniaku ostrygowym. Lowastatyna obniża poziom cholesterolu we krwi! Flaczki z boczniaków to zupa, w której z pewnością rozsmakujecie się, bo jest po prostu rewelacyjna! Bardzo aromatyczna
SprawdzonaKuchnia.pldruga wersja smakowała nam o wiele bardziej . Poza prawdziwkami i dobrą oliwą będziemy potrzebować jeszcze odrobiny wspaniałego sera typu parmezan lub pecorino. Ser podkreśla smak i aromat grzybów. Spróbujcie i oceńcie sami, jak smakuje ta niecodzienna wykwintna przystawka. Print Carpaccio z prawdziwka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Grzyby na surowo? O tak, to jest(...)pyszne! Course Dodatki Cuisine Polska Keyword grzyby, oliwa Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 1 średni świeży prawdziwek jeden na osobę sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 3 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek lub oliwa truflowa - najlepszej jakości lub oliwatruflowa - najlepszej jakości twardy ser typu parmezan, pecorino
SprawdzonaKuchnia.plmożna podać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub inną kaszą, a i z kromką świeżego żytniego chleba będzie wspaniale smakował. Dziś piękny dzień warto wybrać się na spacer do lasu. Grzybów jest mnóstwo, z pewnością znajdziecie porcję na sos. Print Kurki w pomidorach .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Bardzo smaczny, lekki sos kurkowy do kasz, makaronów(...)pieczywa. Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby, pomidory Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 20 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 300 g kurek 1 duża cebula - pokrojona w piórka 1 ząbek czosnku sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 400 g pomidorów najlepiej malinowych 1 gałązka świeżego tymianku - użyłam cytrynowego Instructions Grzyby
SprawdzonaKuchnia.plpierogi wyszły wspaniałe! Wszyscy, którzy lubią kurki, będą nimi zachwyceni. Połączenie kurek ze świeżym szpinakiem jest bardzo smaczne a zioła, które zaproponowałam do przyprawienia farszu, wspaniale podkreślają smak grzybów. Oczywiście do przyprawienia pierogów można użyć innego zestawu ziół może to być rozmaryn, który również świetnie pasuje do grzybów. Pierogi z kurkami chyba najlepiej smakują odgrzewane na patelni. Dzięki lekko przypieczonej(...)polecam! Print Pierogi z kurkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne pierogi z aromatycznymi kurkami, gorąco polecam są pyszne! Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby Prep Time 1 hour Cook Time 15 minutes Total Time 1 hour 15 minutes Servings 60 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 260 g mąki pszennej + mąka do podsypania
SprawdzonaKuchnia.plWiosna w pełni, ale nam się zachciało jesieni. Tak to jest, że cały rok się czeka na szparagi, a potem zje się ich tyle, że zaczyna się myśleć o grzybach. Pokusiliśmy się więc o zrobienie wegańskiego, ale bardzo kremowego grzybowego pęczotto lub (jak ktoś woli) kaszotto z kremem z kaszy gryczanej, selera i pieczonego czosnku. Składniki (4 porcje(...)kaszy pęczak - 50 g kaszy gryczanej - 1/8 selera (mały kawałek) - 3 ząbki czosnku - 3 duże garści suszonych grzybów - 2 łyżki oleju - 1/2 małej cebulki - 150 g boczniaków (opcjonalnie) - kilka listków natki pietruszki - 1/2 łyżeczki koperku - sól, pieprz (do smaku) Przygotowanie: 1) Do garnka z wrzącą i osoloną wodą dodajemy przepłukaną zimną wodą kaszę gryczaną i obrany
Roślinożerni urlopowiczeKliknij tu, by subskrybować Click here to subscribe Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia / Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki' Paszteciki wigilijne z pieczarkami czy grzybami leśnymi to tradycyjna przekąska na świątecznym stole. Dziś również w wersji do zamrożenia - moje półkruche paszteciki z grzybowym nadzieniem możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem, zamrozić, a tuż przed(...)możecie je wykorzystać na przykład do upieczenia pysznych pasztecików z innym farszem, na przykład z mięsem - świetne na imprezę czy Sylwestra:) Do nadzienia użyłam pieczarek i odrobiny suszonych grzybów leśnych, które nadają całości wspaniałego aromatu. Jeśli ich nie macie, użyjcie zamiast nich tą samą ilość pieczarek. Paszteciki wigilijne z pieczarkami długo zachowują świeżość i są przepyszne, najlepsze
Lekcje w kuchniMagda Gdy mam ochotę zaserwować na obiad coś wyjątkowego, polędwiczka nadziewana grzybami, pieczona w dojrzewającej szynce świetnie spełnia warunek wyjątkowego dania. Wykonanie takiego pieczystego nie jest trudne, a efekt i smak wynagradza ten niewielki wysiłek. Tak więc czy to od święta czy nie, gorąco polecam wypróbować ten przepis, na przykład już w te najbliższe święta Składniki (na 2 duże porcje(...)około 500g kawałek polędwicy wieprzowej 250g pieczarek 50g mrożonych grzybów 1 mała cebula opakowanie szynki dojrzewającej, w plastrach sól i pieprz do smaku łyżka masła łyżka oleju około 150ml śmietanki kremówki – opcjonalnie Zaczynamy od przygotowania farszu grzybowego – pieczarki oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Na patelnie rozpuszczamy masło, gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę
Smaczna Strona